Jump to content

Photo
- - - - -

Dipl. oec. i emigracija

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 stroganoff

stroganoff
  • Members
  • 14 posts

Posted 24 June 2012 - 09:56

Pozdrav svima

Preleteo sam par puta preko ovog subforuma, i ok, našao sam neke informacije koje su jako korisne (i otrežnjujuće), ali bih bio zahvalan ukoliko bismo mogli da ih malo personalizujemo :)

Završio sam Ekonomski u Bgd, na istom ću završiti studijski program IMQF (za one malo manje upućene, master kvantitativnih finansija koji se izvodi na engleskom jeziku i na kom predaju neke od najvećih svetskih i evropskih faca struke). Moj cilj je da me nakon tog mastera pošalju na PhD studije negde van, i to je najbolji i najjednostavniji scenario za otići, i to je ok.

E, sad, poenta je u alternativnom planu, ako PhD studije ne uspeju.
Kako sa relativno dobrim (u rangu sa onim što se u svetu radi; kod nas nema bolje) masterom iz kvantitativnih finansija otići u Singapur ili Hong Kong? Ili možda u neku zemlju koja vama zvuči kao bolja opcija?

Radno iskustvo do sad je, čini mi se, sasvim ok za nekoga ko je tek završio faks, da ne navodim sad ako nema potrebe.

I u najgorem slučaju - kako samo sa diplomom Ekonomskog otići negde? Čini mi se da diploma Ekonomskog nije baš wild card za takve stvari.

Kako se to vama čini, i kakvi su vaši saveti?

#2 noskich

noskich
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 24 June 2012 - 11:48

Za Singapur nam ne treba viza do mesec dana, a boravak se moze lako produziti do tri meseca. Za Hong Kong sam cuo da su vize ukinute ove godine, ali da je period dozvoljenog ostanka kraci.
Bez radnog iskustva tvoja situacija je nezavidna. Mozes probati nesto da izbunaris online, neke internshipove, prakse ili obuke pa da posle toga pokusas da se zaposlis. Ili da online pokusas da ostvaris neke kontakte pa `na slepo` da odes tamo i obijas pragove.
U principu Singapur i Hong Kong su u poslednje vreme daleko manje liberalni nego sto su bili po pitanju imigracije, ali su i dalje za diplomce koji su spremni da rade jako mnogo (oko 10-ak sati dnevno plus pola subote) za relativno malo novca (oko 2000-ak dolara) otvoreniji od zapadnih zemalja. Otezavajuce okolnosti za tebe su sto ne govoris kineski i zavrsio si studije na nepoznatom univerzitetu.
Da sam na tvom mestu probao bih sa kao sto rekoh razlicitim oblicima prakse. Moj je utisak da je Singapur bolja opcija. Pogledaj ovaj sajt: www.contactsingapore.sg

#3 stroganoff

stroganoff
  • Members
  • 14 posts

Posted 24 June 2012 - 12:03

Tenks na odgovoru

Samo, sta podrazumevas bez ikustva? Koliko godina i kog iskustva se i dalje racuna kao bez iskustva?

#4 noskich

noskich
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 24 June 2012 - 12:14

Ne znam sta podrazumevas pod `ok za nekoga ko je tek završio faks`. Da li je to iskustvo bilo placeno, u struci i minimum 20 sati nedeljno? Ako je odgovor da, i imas 2-3 godine takvog iskustva onda je to prilicno dobro. S druge strane ako je iskustvo neplaceno i sporadicno (nije stalno zaposlenje) onda je situacija nesto losija. Zavisi takodje i za koga si radio. Neka lokalno poznata imena su na svetskom nivou potpuni anonimus i tesko da bi impresionirala bilo koga u Singapuru. Ako je rec o nekoj od multinacionalnih korporacija ili medjunarodno poznatih banaka onda je to veoma dobro po tebe...
Mislim da u svakom slucaju nije dobro da kada trazis informacije na forumu dajes polovicno objasnjenje. Ako hoces dobar odgovor relevantan za tebe moras da navedes kompletne okolnosti u kojima se nalazis (a propo radnog iskustva ovde konkretno).

#5 stroganoff

stroganoff
  • Members
  • 14 posts

Posted 24 June 2012 - 12:50

6 meseci kao asistent za faks
6 meseci kao konsultant iso haccp - ali kao finansijski ekspert
1 godina kao finansijski kontrolor
1 mesec kao predavač
3 meseca part time za strategic marketing kao analiticar

vic je jedino sto nista od ovog nije uslo u staz. plate su bile odlicne.

#6 noskich

noskich
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 24 June 2012 - 15:10

1 mesec kao predavač

Nije lose, neka ti je sa srecom.

#7 mrd

mrd
  • Members
  • 11,297 posts

Posted 24 June 2012 - 17:01

1 mesec kao predavač

Napisi resime i pokupi reference sa tih tezgi. Kad negde apliciras, to ce ti trebati.

#8 Ibiza

Ibiza
  • Members
  • 779 posts

Posted 24 June 2012 - 18:18

Tenks na odgovoru

Samo, sta podrazumevas bez ikustva? Koliko godina i kog iskustva se i dalje racuna kao bez iskustva?

Dobronameran savet:
Ako CV budes pisao na engleskom pripazi na spelling ;)

#9 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 926 posts

Posted 26 June 2012 - 19:23

DEbilni forum mi izbrisa tekst.

Elem, sta sam krenuo da pisem - nebitno da li ti je ulazilo iskustvo u staz ili ne - dokle god tvoj buduci poslodavac moze da okrene HR (ili unajmi background check firmu koja ce to da radi) i oni potvrde da si radio to sto kazes da jesi i koliko dugo kazes da jesi, ti imas radno iskustvo. Ovo cisto iz iskustva nekoga ko je gledao stotine i stotine CVja - ovaj 1 mesec, osim ako nije nesto apsolutno izvanredno, tipa predavao si na LSE, mozes da stavis pod other ako se ne prijavljujes za posao predavaca. Generalno, nevezano za hronoloski, tvoje iskustvo po znajacu je 1 godina kao fin. control, 6 meseci kao fin. adviser (jel imas CFA mozda?), i ovo ostalo je other, dakle recimo da imas 2 godine. 2 godine iskustva za nekog ko tek diplomira je sasvim ok, sve dok je to iskustvo relevantno (da si na primer radio u McDonaldsu kao prodavac hamburgera bilo bi "ok, radno iskustvo ali bez veze sa oblascu").

Sto se Hong Konga tice - jel pricas Mandarinski/Kantonski? Ne zato sto je neki preduslov, nego zato sto bi time mogao da znacajno dopunis svoj CV.

#10 stroganoff

stroganoff
  • Members
  • 14 posts

Posted 27 June 2012 - 09:37

Hvala na odgovorima svima

@ Nimrod
Nemam jos CFA, polaganje sam planirao za 2014. posle mastera.
Sto se iskustva tice, ok je jer je u struci (major oblasti na studijama su mi finansije i ekonomska teorija), Kapiram ostalo o cemu pricas.