3.jpg 208.47K
0 downloadsSavršen koncertni prostor, ogromna bina i dosta porpratnog programa, uz inostrane headlinere, privukli su ukupno oko petnaestak hiljada ljudi u trodnevnom maratonu dobre muzike i druženja. Ovoga puta novitet je bila i mala bina. Generealno nazvana Garden stage, mala bina je menjala ime iz dana u dan. Definitivno je baš garden stage nešto što nemaju, niti mogu da imaju drugi festivali. Osećam da će ARSENAL 03 imati slatke muke naredne sezone oko popunjavanja Gardena.
Prvo festivalsko veče ARSENAL 002 je otpočelo rano i to na najbolji način - promocijom novog albuma jednog od najuticajnijih bendova u regionu. Bajaga je u promovisao tek pablikovan CD, koji se prodaje u kompletu sa knjigom"Vodič kroz snove". Paralelno, sa main i garden bina dopirali su tonovi proba. Početak glavnog programa je bio zakazan za 20h. Tada se na main bini pojavio prvi izvođač. Kragujevački punk-rock sastav LUR je otvorio program velike bine. Za ljubitelje dobrog punk-rock zvuka, ovaj bend nije nepoznanica. Tehnički, to je jedan kvalitetan i usviran bend, žanrovski, klasičan američki punk-rock zvuk. Velika bina, mrak tek na vidiku, kao i posetioci.
Paralelno sa glavnom binom, sa petnaest minuta razlike startuje program i na garden bini, koja prvog festivalskog dana nosi ime Radio 9. Priliku da otvore program u ovom predivnom ambijentu za nekoliko desetina pristiglih posetioca dobio je Za Dž. Obzirom da je njihov nastup detaljno skautiran, o tome će naravno biti i najviše reči, u nastavku. Mala bina je izolovana i koncepsijski zasebna celina ARSENAL festa. Obzirom na zvučnost imena na main stage-u, ispred male bine se nije nalazio veliki broj ljudi. Međutim, i ko se našao tu, osećao je se prijatno, jer je prostor ušuškan sa svih strana, pa je već stotinak ljudi sasvim dovoljno da se napravi lepa atmosfera. Zvuk sa gardena je bio očaravajuć. Mislim da je na ovoj bini postignut nivo svetskih standarda i produkcija kakvu svaki dobar izvođač zaslužuje. Nažalost, to je trenutno u Srbiji pojava koja se ne viđa, pa se slobodno može reći da su i izvođači male bine bili počastvovani da budu deo ARSENAL-a.
U gardenu Za Dž, Baobab, na main-u LUR, Eyesburn. Jasno je da je Eyesburn prvo ime koje ima svoje sopstveno krdo fanova. LUR nastupa pred svojim fanovima, ali veliki festivalski prostor je skoro potpuno prazan. Naravno, to nije zasluga LUR-a, već folklor srpskog naroda, koji za provod zna samo u satima okršaja vukodlaka i vampira. I da...ta pusta ekonomska kriza...ipak treba vremena da se popije koje pivo, i da se što jeftinije podmaže organizam, pre nego što se taj isti organizam ubaci u festivalski prostor. Iako su cene glavne festivalske tečnosti - piva, kao i cene osnovne festivalske hrane - hamburgera bile pristupačne, moja lična zamerka je što šank ne nudi mineralnu vodu, kao i recimo domaću rakiju. Ipak je ARSENAL fest u srcu Šumadije...
Ispred glavne bine fanovi LUR-a, a u gardenu fanovi Za Dž-a. Iako izuzetno mlad bend, Za Dž već ima svoju bazu fanova u Kragujevcu, ali i neka lica koja se mogu videti često na njihovim nasutpima, bilo da sviraju u Beogradu, Kragujevcu ili rodnom Čačku. Polovinom svoje satnice, Za Dž je već nakupio ljude koji su bili na festivalu. Obzirom na šarenolikost zvuka benda, koji je u osnovi Indie-punk, ali prošaran elementima Rege-a, klasičnog roka, predpostavljam da se Za Dž svideo poranelim fanovima Eyesburna, prepoznatljivim po dredovima, koji su skakali u gardenu uz zvuke autorskih numera benda. Uz povremeno prisustvo kamera ispred bine, te po kojeg novinara, Za Dž je 45 minuta izvodio svoj autorski program, ali odsvirao i jedne Monkeys-e i jednog Clash-a. Glavne note benda su kreativnost i autorski rad sa puno stvaralačkog potencijala, energičnost i spontanost na bini, dobra svirka i odlična ritam sekcija.
zadz ars1.jpg 314.05K
0 downloadsvideo HD 1080p audio HQ stereo
http://www.youtube.c...h?v=bvc6ofipXqg
U kasnijem svom obraćanju medijima, frontmen benda, Janko Ćirković i gitarista Mićo Belić, naglasili su da im je ambijent Arsenal festa fenomenalan, a da je bendu bila izuzetna čast da nastupi u gardenu Arsenala. Krajem njihove svirke uhvatio se gust mrak, a sve je bilo spremno za prvi veliki bend na glavnoj bini. Nažalost, svi uslovi su ispunjeni da se Garden do početka nastupa Baobab-a potpuno isprazni. Svirkom nisu zaslužili takvu defanzivu publike. Baobab zvuči odlično. Kvalitet svirke je počeo da se niže u gardenu. Prvo Za Dž, potom i Baobab... dva od dva...
Postavka prema obavezama na festivalu od strane organizatora je model porfesionalnosti za primer. Obezbeđenje, medicina, svega je bilo na pretek. Interesnanto je da je u gardenu obezbeđenje smirivalo likove koji su prilazili zaštitnoj ogradi dok je nastupao Za Dž. To je deovalo malo preterano, ali dobro. Već su se stvarale gužve na kapijama festivala, Primetio sam, a verujem da nisam jedini, jednog od radika na ulazu koji prosto ne zaklapa. Čovek voli da se šali. Srećom znam za šalu...
eye.jpg 317.2K
0 downloadsU međuvremenu Eyesburn već širi galopirajuć zvuk pozitivne energine ka hiljadama pristglih fanova. Impozantna bina, prostor, rasveta, dobra posećenost i manji problem sa zvukom ispred glavne bine. Jasno je da je izuzetno teško postići vrhunsku produkciju mega zvuka, pa jedina zamerka samom festivalu ide u tom pravcu. Eto malo posla za organizaciju, jer u suprotnom bi ARSENAL 003 mogli da dočekaju skrštenih ruku ; )
pmp.jpg 183.09K
0 downloadsvideo, audio stereo HQ
http://www.youtube.c...h?v=Uy-dJ0_x8D8
Eyesburn je priča za sebe. Svako bi trebao da posluša šta imaju da kažu i način na koji to prenose. Raskol u mozgu se nastavlja...da li ostati ispred velike bine ili pohrliti u garden. Psihomodo Pop vs Boneyard. Zanrovski dva različita benda, ali i prilika da se konačno malo popuni garden! Natupa Kragujevački Boneyard, pa je i poseta na nivou. Svirka odlična, atmosfera takođe. Dok u gardenu sve puca, na main-u se ređaju hitovi koje gotovo svi u publici pevaju. Dobar je Psihomodo.
Po završetku nasutpa Boneyard-a, po kazni i na robiju od 45 min odlaze Sharks, Snakes & Planes. To, ustvari ja tako doživljavam jer na 100 metara od gardena nastupa Therapy question-mark!!! Ukopao sam se ispred bine držeći neku kesu sa sendvičima u rukama. Balast kojeg sam morao da se rasteretim. Feed the poor or throw the sandwiches on the stage...sve jedno samo da ostanem handsfree. Lični doživljaj nije za papir i pero...bilo je ok...hahaha...bilo je FANTASTIČNO!
th.jpg 224.16K
0 downloadsvideo, audio HQ stereo
http://www.youtube.c...h?v=JBL1n9BQ60Q
ARSENAL je za mene ispunio sva prvovečernja očekivanja. Dobar nastup benda Za Dž, dobar provod i vrhunac večeri - Therapy? ... mislim da nisam ni primetio kada je počeo Blockout, verovatno emotivno razvaljen. A garden? Šta ima tamo... tamo su Mravi! Odlični, odlični Mravi! Odličan vibe gardena celo veče. Pravi pogodak organizatora, dobar izbor bendova na obe bine.
Ostalo je još samo da krenem kući, i da usput nađem neki beli Fiat Punto sa nekim SP tablicama i trojim vratima...ali to je priča za neki drugi naslov..
photo: Marko Stamatović, Branko Stefanović
video, audio:Branko Stefanovic, Milan Savić
recenzija: Milan Savić