Austrija vs Norveska vs Nemacka
Posted 14 June 2012 - 17:21
Imam veliku dilemu.Bec mi je nekako grad " ideal " . Moj grad snova, s' obzirom da sam umetnicka dusa do srzi ,da obozavam klasicnu muziku , gotsku arhitekturu , a sa druge strane nepristupacan,tesko useljiv .
Norveska je odlicna zemlja ,ali nosi poptuno drugi nacin zivota .Bez jakog zivota.
Nemacka je tu kao alternativa , eto za svaki slucaj jer ucim norveski i nemacki jezik.
Ko bude raspolozen za pisanje neka rado da svoje misljenje ...
Posted 14 June 2012 - 23:27
Ukratko cu i ja napisati svoje dojmove, jer bila sam u sve tri zemlje, od toga najvise u Austriji, najmanje u Nemackoj..
Meni Austrija izgleda kao raj za podizanje dece, mislim da sam time dovoljno rekla. Doduse, pritom mislim na manja mesta, jer u Becu sam jos najmanje bila od mesta u Austriji. Ne znam zasto mislis da je Bec nepristupacan? Austrijanci su, po mom iskustvu, zaista mnogo pristupacniji i prijateljskiji od Nemaca. Nemacka ima svoje prednosti u odnosu na Austriju (pre svega bolje plate, ali opet, zavisi sta radis i gde konkretno...), ali sve zavisi od kraja Nemacke; u nekim delovima su ljudi zaista tvrdi (npr. oko Frankfurta). Bavarci su ok, hamburzani mi se cine najopusteniji, a Berlin i berlince mi je hvalio jedan rodjak koji je doduse, tamo odrastao.. Ukratko, od tog nemackoh podrucja bih preporucila Austriju i Bavarsku.
E sad, moj licni izbor je ipak Norveska, ali ja sam ja... Norveska sigurno ima najlepse pejzaze i najposteniji, najbezazleniji i najprijateljskije najstrojen narod u Evropi... Ali, ako ti je bitnije da se u tvom mestu stalno nesto desava, onda ne idi tamo, nego tamo gde si i rekao..
Pozz i srecno!
Posted 15 June 2012 - 00:02
Posted 15 June 2012 - 00:17
De bas nadje Bavarsku?Ajde da si rekla Dortmund , Essen ali Bavarska....
Pa pomozi konkretno coveku ako znas nesto vise.
Da dodam, mislim da bilo gde da si u Nemackoj, medju Nemcima mozes dobro proci ako si na nekom njima pribliznom stepenu odlucnosti,discipline i "tvrdoce" karaktera. Ako ti to nije bas svojstveno, bolje zaobidji Nemacku ako ne zelis da doveka budes stranac osudjen da se druzis jedino sa ostalim dodjoshima..
Austrijanci su stvarno meksi, mada po meni, jedini stvarno normalni ljudi u Evropi i sire, su Skandinavci,,.
Edited by mmaya, 15 June 2012 - 00:24.
Posted 15 June 2012 - 00:49
Sa izuzetkom Minhena Bavarska je vrlo ruralna oblast i definitivno najkonzervativnija od svih saveznih drzava.Ostalo sto pises su uobicajene predrasude.Pa normalno da se neces uklopiti sa Nemacima ako si lenj, slusas Cecu i jedva nabadas nemacki.Medjutim ako pokazes i malo interesovanja da upoznas njihovu kulturu, nacin zivota , oni ce biti vise nego spremni da ti pomognu u uklapanju u drustvo kao i u svakodnevnim stvarima tipa ucenje jezika itd.
Moja opaska se pre svega odnosila na to da je Bavarska vrlo religiozna sredina pa ako se nadjes recimo u Waldkraiburg-u a nedeljom ne ides u crkvu ima da strcis kao kaktus u Sibiru.Moj je utisak da je kraj oko Dortmuda i Dizeldorfa mnogo laksi za uklapanje nego Bavarska.
Edited by MAGRIPA65, 15 June 2012 - 01:09.
Posted 15 June 2012 - 01:03
Hvala opet
Posted 15 June 2012 - 02:26
Sa izuzetkom Minhena Bavarska je vrlo ruralna oblast i definitivno najkonzervativnija od svih saveznih drzava.Ostalo sto pises su uobicajene predrasude.Pa normalno da se neces uklopiti sa Nemacima ako si lenj, slusas Cecu i jedva nabadas nemacki.Medjutim ako pokazes i malo interesovanja da upoznas njihovu kulturu, nacin zivota , oni ce biti vise nego spremni da ti pomognu u uklapanju u drustvo kao i u svakodnevnim stvarima tipa ucenje jezika itd.
Ne bih bas rekla da sam pisala iz predrasuda, vec je takvo moje licno iskustvo, a pritom ne slusam Cecu i nisam lenja. Mada, nisam zivela u Nemackoj, samo boravila neko krace vreme.. A od Bavarske sam bila uglavnom u Minhenu i gradicima na granici sa Austrijom.
Ali u pravu si utoliko sto Nemci zaista cene kada vide da se neko bilo kako trudi u vezi njih - to znaci da ih ceni, pa onda uzvracaju istim cenjenjem, i spremni su pomoci. Oni ce uvek vise ceniti ako neko nabada makar rec nemackog, nego da tecno govori milion drugih jezika..
U svakom slucaju stojim iza toga da ako nisi makar priblizno karakterno tvrdji tip, neces se nikada istinski dobro osecati u Nemackoj. Mozda povrsinski uklopiti - da, ali osecati kao riba u vodi - to ne.
Moja opaska se pre svega odnosila na to da je Bavarska vrlo religiozna sredina pa ako se nadjes recimo u Waldkraiburg-u a nedeljom ne ides u crkvu ima da strcis kao kaktus u Sibiru.Moj je utisak da je kraj oko Dortmuda i Dizeldorfa mnogo laksi za uklapanje nego Bavarska.
Moguce da su ljudi u tim zapadnim krajevima Nemacke, blizu Holandije, "laksi".. Tamo nisam bila (osim u prolazu u Bremenu), pa ne mogu da tvrdim nista.
A tebi Insomniac jos jednom samo mogu ponoviti da ako zaista tezis bas Becu, nadji nacin da tamo i zivis.
Ako ipak zavrsis u Norge, mozda ti se ta "greska" ipak ispostavi kao najbolja "greska" u zivotu.. Jer, sto imas u Becu, imas i u Oslu, sto se tice kulturnih desavanja. Medjutim, ako odes tamo negde na sever, ostaje ti jedino da cekas godisnje odmore za neki potpuniji provod..
Edited by mmaya, 15 June 2012 - 02:37.
Posted 15 June 2012 - 09:43
Pozdrav svima. Zeleo bih ovde da cujem vasa misljenja o ove tri zemlje. Vasa licna iskustva o njihovim glavnim razlikama , drustvu , zaposljavanju, klimi... Gde biste vi najradije ziveli od ove tri zemlje ?
Imam veliku dilemu.Bec mi je nekako grad " ideal " .
Na tvom mestu bih gledala u kojoj od ovih zemalja bih mogla najbrze da se etabliram, steknem reference za buduci posao i dobijem drzavljanstvo, jer sve to otvara vrata za dalje. Tek u "drugom krugu" bih gledala klimu, arhitekturu, kulturne i ostale sadrzaje.
(Ne)gostoljubivost pojedinih sredina o kojima pricas cesto govori i o odnosu prema novopridoslim imigrantima. Manje gostoljubive su u pravilu one kojima je takvih navrh glave, ali i one postaju gostoljubivije kad imas sta da im ponudis u pogledu znanja, vestina, radnog iskustva i sposobnosti komunikacije na domacem jeziku.
Posted 16 June 2012 - 13:18
A tebi Insomniac jos jednom samo mogu ponoviti da ako zaista tezis bas Becu, nadji nacin da tamo i zivis.
Budi uporan pa ce ti se izlaz pokazati..
U Norvesku jos uvek mozes bilo kada da odes, ali pre toga uradi sve da budes tamo gde bi zaista hteo biti.. A ustvari, mozda bi ti iz Norge bilo i lakse u Bec, ali zasto da gubis zivotno vreme ako mozes malo vise da potegnes da bi se "uvalio" u mesto svojih snova..
Ako ipak zavrsis u Norge, mozda ti se ta "greska" ipak ispostavi kao najbolja "greska" u zivotu.. Jer, sto imas u Becu, imas i u Oslu, sto se tice kulturnih desavanja. Medjutim, ako odes tamo negde na sever, ostaje ti jedino da cekas godisnje odmore za neki potpuniji provod..
Sever nikako !
Posted 26 June 2012 - 19:26
Jel ti ovo ozbiljno? Po muzickim preferencama ces da biras zemlju? I to po muzickim preferencama autora koji je umro pre 120 godina?Nego mnogo volim da slusam Straussa , i onda kada cujem bilo koju kompoziju eto mene u Wien-u
![]()
Posted 30 June 2012 - 02:17
Jel ti ovo ozbiljno? Po muzickim preferencama ces da biras zemlju? I to po muzickim preferencama autora koji je umro pre 120 godina?
Pazi , da je Strauss iz Bugarske , sigurno da ne , ali kada u jednoj uredjenoj zemlji imas i nesto u cemu najvise uzivas (mislim na klasicnu muziku i uopsteno slicne stvari) , zasto da ne izaberes takvu zemlju ? Kakve veze ima kad je umro ? Mislim da ceo svet zna te kompozicije , ali necu u off topic sigurno sada. Sto ljudi , sto cudi
Posted 09 July 2012 - 22:44
Nemacka, da. Broj jedan ekonomija Evrope. Non stop traze radnike razlicitih struka. Verovatno da je lakse naci posao. To kazem na osnovu agencija koje regrutuju lekare iz Rumunije i Srbije i sa cime sam upoznat. Grad u Nemackoj po mom izboru bi bio Dusseldorf, zato sto je ekonomski jak, nalazi se u centru plave banane, blizu je Holandije i Francuske, ima puno stranaca itd. Za Bavarsku se slazem sa gornjim komentarima da je konzervativna i dodajem da po tome znaci da nisu bas blagonakloni prema strancima.
Ah ta Norveska, prelepa, uredjena, posteni ljudi (ljudi na selima ostave sta imaju za prodaju u otvorenoj prodavnici i nisu tu, a ko svrati uzme sir, premeri, ostavi pare i ode svojim putem), rata kriminala minimalna (kao i u drugim skandinavksim zemljama), ali daleko, hladna vecim delom godine, bele noci prisutne... Para ima mnogo, bese i 35 radnih dana odmora, sto je mnogo. Skupa zmelja, ljudi beze vikendima vani, jer je jeftinije i da vide sunce i osete toplotu.
Posted 02 August 2012 - 22:59
Sto se tice ozbiljne muzike, mozes sebe naci i u Norveskoj.
Da ti ne nabrajam norveske kompozitore i muzicare, reci cu ti da su zahvaljujuci novcu pokupovali odlicne muzicare. Takav je slucaj u lokalnoj gradskoj filharmoniji. karte su subvencionisane, tako da su jeftinije, i ne mora se cekati u redu.
takodje sto se tice klime, nije strasno. Nisam ziveo nikada na severu, ali bih se zbog posla 'ladno preselio. na jugu i zapadu nema mnogo snega ali ima kise. sto se tice posla, nije bas jednostavno, zavisno od struke. kad se dobije prvi, onda sve ide lakse.
Moram da demantujem iivana. kriminala, neuredjenosti i nepostenih ljudi ima, kao svuda uostalom. Iz moje perspektive nije to tako malo i neprimetno (dugo sam ovde).
zivot je preskup, pogotovo hrana i stan.
lepo je raditi ovde, a odmor je 5 nedelja. postoje jos neke prednosti sto se tice posla, tj. odsustvovanja sa istog, ali to cu drugom prilikom.
ostale dve zemlje ne poznajem dobro, hamburg i bec sam video u prolazu. lepi gradovi. ne znam kakav je zivot u njima, tako da ne smem nista da kazem
Posted 03 August 2012 - 18:15
Dakle, Bec je jedna metropola, multinacionalni grad,dakle daleko od jedne parohijalne sredine. Drugi bitan moment su mogucnosti za posao, ipak je bitnije da covek resi pitanje egzistencije nego da slusa Strausa ili Vagnera? Misllim bar danas je to lako uzmes DVD i slusas muziku, tako da mi rezom postavljaca topika deluje pomalo nezrelo. Dakle, Insomniac, sta radis i cime se bavis i imas li sanse za posao u Becu?
Posted 09 August 2012 - 19:55
De bas nadje Bavarsku?Ajde da si rekla Dortmund , Essen ali Bavarska....
Essen je propao industriski grad kakvih ima dosta u zapadnoj Nemackoj. Koji hoce da zivi u Nemackoj bolje mu Bavarska. Ako hoce da zivi u manjim mestima mora da se navikne na bavarsku trubacku muziku, ali inace je idealno mesto za poso pored Baden-Witenberg.
Pazi , da je Strauss iz Bugarske , sigurno da ne , ali kada u jednoj uredjenoj zemlji imas i nesto u cemu najvise uzivas (mislim na klasicnu muziku i uopsteno slicne stvari) , zasto da ne izaberes takvu zemlju ? Kakve veze ima kad je umro ? Mislim da ceo svet zna te kompozicije , ali necu u off topic sigurno sada. Sto ljudi , sto cudi
A kako ti mislis za obicnom platom da placas operske karte.Ili si doktor ili tako nesto po struci.
Edited by ZokiBeclija, 09 August 2012 - 19:57.