Jump to content

Photo
- - - - -

Zacinske trave

• Please log in to reply
29 replies to this topic

#1 vladan

vladan
  • Members
  • 22,754 posts

Posted 10 June 2012 - 11:48

Engleska nije zemlja takve klimi da zacinske trave mnogo uspevaju; cak i one, koje su autohtone, vrlo su blagog mirisa.
Zacinskim travama potrebno je jako sunce, da koncentrise etericna ulja i mirise.
Na svu srecu, ovde se sve uvozi, pa i zacinske trave. Kad god mogu, kupujem trave iz Grcke, Spanije, s Kipra ili iz Bliskog istoka.
Kakva su vasa iskustva?

Edited by vladan, 10 June 2012 - 11:49.

#2 kronostime

kronostime
  • Members
  • 4,282 posts

Posted 10 June 2012 - 13:15

Celer, persun, bosiljak, vlasac, ruzmarin, nana, mirodjija, kleka odlicno uspevaju u svim uslovima (sem polarnih, naravno), tako da ne vidim razlog zbog cega ne bi drzao po par saksija od svega. Plus ukrasne papricice, one sitne, u svim bojama - lepe na oko, a prefinjen koncentrat ljutine (sitna, ali dinamitna - jedna je dovoljna da da jelu tako prefinjenu ljutinu da prosto osetis blazenstvo u stomaku). Za sve to ti nije potreban neki veliki prostor - samo mesto gde dopire dnevna svetlost, malo vode s vremena na vreme i malo prihrane jednom u mesec dana, a dobitak su ti svezi zacini s kojima mozes da eksperimentises u kuhinji.

Primamljivo, zar ne? :s_d:

Edited by kronostime, 10 June 2012 - 13:17.

#3 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 1,954 posts

Posted 10 June 2012 - 14:17

Proshle godine sam uspela da isklijam seme korijandera, imala sam veliku saksiju zdravog i aromaticnog lista, medjutim, koliko volimo suvi korijander, toliko se nikome nije dopala aroma svezeg lista. Ove godine imam nanu i ruzmarin. Htela sam da posadim i lavandu jer ima zanimljivih recepata i sa lavandom no, na nashoj pijaci je rasad bezobrazno skup pa sam odustala. Ove godine nemam ni italijanski bosiljak, imala sam ga nekoliko godina ranije i divan je osecaj kad mozes da uberesh svojom rukom biljcicu koju si sam odgajio. Na pijaci imamo "zelenu tezgu", tsmo nabavljam selen, sremush, bosiljak.....
Kleka - imaam samo sushen plod kleke koji, osim za variva od kiselog kupusa, koristim i da ih grickam s vremena na vreme, narocito zimi.

#4 vladan

vladan
  • Members
  • 22,754 posts

Posted 11 June 2012 - 13:12

Celer, persun, bosiljak, vlasac, ruzmarin, nana, mirodjija, kleka odlicno uspevaju u svim uslovima (sem polarnih, naravno), tako da ne vidim razlog zbog cega ne bi drzao po par saksija od svega. Plus ukrasne papricice, one sitne, u svim bojama - lepe na oko, a prefinjen koncentrat ljutine (sitna, ali dinamitna - jedna je dovoljna da da jelu tako prefinjenu ljutinu da prosto osetis blazenstvo u stomaku). Za sve to ti nije potreban neki veliki prostor - samo mesto gde dopire dnevna svetlost, malo vode s vremena na vreme i malo prihrane jednom u mesec dana, a dobitak su ti svezi zacini s kojima mozes da eksperimentises u kuhinji.

Primamljivo, zar ne? :s_d:

U G.B. lista celera gotovo da nema - moze se naci na po nekoj dobroj pijaci (Borough Market), ali po bezobraznim cenama. Ja donesem iz Beograda mnogo celerovog lista, pa ga zamrznem.
Britanski persun nema nikakav miris, kao ni britanski ruzmarin ili mirodjija. List korijandera relativno retko koristim.
Nisam nikada nasao bolji bosiljak od izraelskog.
Nana je podnosljiva, a ja luk vlasac relativno retko koristim.

#5 Div

Div
  • Members
  • 6,281 posts

Posted 11 June 2012 - 20:02

...
Ja donesem iz Beograda mnogo celerovog lista, pa ga zamrznem.
...

Mislim da se bolje očuva aroma ako se list celera, a i peršuna, nasecka, složi u teglu, prelije uljem i dobro posoli. Treba samo voditi računa o količini soli u jelu, da ne bude previše zajedno sa celerom. Imam utisak da se zamrzavanjem dosta izgubi arome, možda se varam.

#6 vladan

vladan
  • Members
  • 22,754 posts

Posted 18 June 2012 - 13:41

Mislim da se bolje očuva aroma ako se list celera, a i peršuna, nasecka, složi u teglu, prelije uljem i dobro posoli. Treba samo voditi računa o količini soli u jelu, da ne bude previše zajedno sa celerom. Imam utisak da se zamrzavanjem dosta izgubi arome, možda se varam.

Dobra sugestija - nije mi palo na pamet... :blush:

#7 kronostime

kronostime
  • Members
  • 4,282 posts

Posted 18 June 2012 - 14:43

Dobra sugestija - nije mi palo na pamet... :blush:

Maslinovo ulje sa zacinskim travama - gotov dresing ;)

#8 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 6,237 posts

Posted 18 June 2012 - 20:50

Ja dosta koristim ove Knorrove mesavine zacina, tj dressing mix (nije valjda reklama, za Knorr je bar svako cuo :))
Attached File  knorr.png   27.19K   1 downloads

Jedna kesica se mesa s tri kasike ulja (bilo kojeg, po zelji) i isto toliko vode. Osim za obicne salate, koristim ih i za one koje su glavno jelo. Kuvani makaroni obavezni, sto kvalitetniji, i sve sto se nadje i sto volimo da jedemo.
Npr riblja varijanta s konzerviranom tunjevinom (u vodi, ne u ulju, da ne bude prejako), luk na rezance (ispran u ledenoj vodi, da ostane hrskav), rukola ili druga zelena salata, svez paradajz, masline po zelji....
Varijanta s pilecim ili drugim mesom s rostilja trpi mnogo vise raznog povrca (brokoli, sargarepa, grasak, paprika, kukuruz, kidny pasulj... sve kuvano, a moze i konzervisano), a mogu i kuvana jaja, krastavci svezi ili kiseli, kockice bilo kojeg belog ili zutog sira, opet masline i sve drugo sto dodje pod ruku. Suseni paradajz u maslinovom ulju bitno podize ceo gastronomski dozivljaj, ali hoce da "ofarba" makarone, pa ga dodajem pre sluzenja i samo u onaj deo koji ce da se pojede.
Moze i vegetarijanska varijanta, ali ja se od toga nikad ne najedem.
S ovim dressingom sve zadrzava istu formu i miris i nakon vise dana u frizideru. Makaroni se ne zasuse, a povrce ne menja boju. Samo s uljem i zacinima se nikad ne postize isto. Nakon par sati vec ima izgled i ukus jucerasnje hrane. Mora da travama dodaju i nesto sto nije bas lekovito i najzdravije, ali racunam da su male kolicine u pitanju, pa nas nece ubiti :) .
Na slici je grcki zacin, a ima i francuski, italijanski, od belog luka, od livadskih trava i balsamico (ovaj potonji za ribu).

#9 zoran59

zoran59
  • Members
  • 4,960 posts

Posted 19 June 2012 - 01:42

Vladane, izvinjavam se za trolovanje topica, no imam pitanjce za tebe, posto si rekao da si bivsi oficir JNA.
Nekada davno, moj jedan prijatelj je sluzio vojni rok u JNA (u SFRJ) u nekakvoj specijalnoj jedinici u Nisu, padobranska pjesadija/komandosi, sto li vec. I pricao mi kako su imali nekakve prirucnike za prezivljavanje i ucili kako se svasta moze jesti, a za mnoge od tih stvari je tvrdio da su odlicnog ukusa. Ti prirucnici su navodno bili vojna tajna, a mene zanima mogu li se danas nabaviti, gdje i kako?

Ovaj je znao spraviti odlicnu salatu od maslacka ili kopriva, a ja bih rado znao kako se to radi.

#10 kronostime

kronostime
  • Members
  • 4,282 posts

Posted 19 June 2012 - 06:17

Vladane, izvinjavam se za trolovanje topica, no imam pitanjce za tebe, posto si rekao da si bivsi oficir JNA.
Nekada davno, moj jedan prijatelj je sluzio vojni rok u JNA (u SFRJ) u nekakvoj specijalnoj jedinici u Nisu, padobranska pjesadija/komandosi, sto li vec. I pricao mi kako su imali nekakve prirucnike za prezivljavanje i ucili kako se svasta moze jesti, a za mnoge od tih stvari je tvrdio da su odlicnog ukusa. Ti prirucnici su navodno bili vojna tajna, a mene zanima mogu li se danas nabaviti, gdje i kako?

Ovaj je znao spraviti odlicnu salatu od maslacka ili kopriva, a ja bih rado znao kako se to radi.

Vojna tajna - :rotflmao:
Izvoli glavnu stvar:
http://www.4shared.c...Kuvar_JNA_.html

a i trazeni prirucnik

http://ng-st.esnips....0&ts=1340083607

Edited by kronostime, 19 June 2012 - 06:29.

#11 Div

Div
  • Members
  • 6,281 posts

Posted 19 June 2012 - 08:58

...

Recept za salatu od maslačka:
Nabereš mlade listove maslačka, staviš na tanjir, po želji posoliš i(ili) pouljiš.
(količina soli i ulja je vojna tajna :P )

Koprivu nisam jeo kao salatu, volim je kuvanu, jednostavne čorbice.

#12 vladan

vladan
  • Members
  • 22,754 posts

Posted 19 June 2012 - 10:02

Sigurno da moze, mada nemam pojma gde - ja vec 20 godina nemam veze s vojskom.
Inace, cak i u ono doba to nije bila vojna tajna.
Na netu ces sigurno naci kako se ove salate pripremaju; od maslacka isto kao i svaka zelena salata, list ima jako prijatan, pomalo nagorkast ukus, a koprive se koriste samo mlade i cini mi se da se popare kipucom vodom, ali nisam siguran.

Edited by vladan, 19 June 2012 - 10:11.

#13 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 6,237 posts

Posted 19 June 2012 - 10:40

Nekad davno, na Sumarskom fakultetu u Zagrebu, smo imali obavezan kratki kurs iz prezivljavanja u prirodi u okviru botanike. Legendarni prof Ivo Trinajstic nas je terao da probamo sve specijalitete majke prirode, pri cemu smo morali da zinemo, da on vidi da smo progutali . Nije bilo samo bilje, bilo je tu i "mesa" :D.

#14 vladan

vladan
  • Members
  • 22,754 posts

Posted 19 June 2012 - 12:40

Evo sta sam na brzinu nasao na netu:

Salata od maslačka
Poznat po ljekovitim svojstvima, maslačak je izvrstan i u kuhinji. Za pripremu salate preporučujemo upotrebu mladog maslačka, a maslinovo ulje, čili, papar i jabučni ocat uz izvrsne prehrambene odlike jamče i dobar okus.

Priprema
Vrijeme pripreme:

]35 min

Težina:

]Jednostavno

Maslinovo ulje pomiješajte s jabučnim octom, aceto balsamicom, nasjeckanim češnjakom i koprom. Dodajte sol, papar i čili. Sve dobro izmiješajte i ostavite stajati oko pola sata.

2

Listove maslačka dobro operite i ocijedite.

3

Luk, komorač i krastavac narežite na manje ploške, a mrkvu naribajte.
Posluživanje
Pripremljeno povrće stavite u dublju zdjelu, dodajte kukuruz šećerac, posipajte naribanim sirom i poslužite uz salatni preljev.
Savjet
Kod pripreme ovakvih salata najbolje je upotrijebiti mladi maslačak.
Sastojci
Broj osoba:

4 osobe

· 150 glistova maslačka
· 100 gljubičastog luka
· 100 gkomorača
· 150 gkrastavaca
· 100 gmrkve
· 50 gKukuruza šećerca Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr

· Za salatni preljev:

· 50 mlmaslinova ulja
· 2 žličicejabučnog octa
· 2 žliceaceta balsamica
· 3 češnjačešnjaka
· 1 žličicasvježe narezanog kopra
· sol
· papar
· čili u prahu

· Za posipavanje:

· 50 gnaribanog sira

SALATA OD KOPRIVE:

Kristina Karanović (posetilac)

Odavno su znana lekovita svojstva koprive.

500 g

koprive

100 g

crnog luka

0,5 dl

ulja

1 kašika

sirćeta

pola veze

lista peršuna

2

tvrdo kuvana jajeta

malo

bibera

malo

soli

1
Za salatu se koriste mladi listovi i vrhovi mladih kopriva ubranih podalje od puta i naseljenih mesta.
2
Dobro ih oprati i sitno iseckati.
3
Crni luk iseći na rebarca i pomešati sa koprivom, zatim tući u drvenom avanu da bi se dobila kašasta masa. Posoliti i preliti sirćetom, uljem i sitno seckanim peršunom.
4
Sve izmešati i sipati u činiju, pa ukrasiti kolutovima tvrdo kuvanih jaja.
5
Prijatno!

Edited by vladan, 19 June 2012 - 12:42.

#15 zoran59

zoran59
  • Members
  • 4,960 posts

Posted 19 June 2012 - 14:09

Ma maslacak je bio samo primer - bilo je tu svakakvog bilja za koje nisam znao da je jestivo. Secam se da mi je prijatelj govorio od kakvih se sve listova mogu kuvati cajevi itd.

Edited by zoran59, 19 June 2012 - 14:09.