Jump to content

Photo
- - - - -

Politički forum - neformalna politička gerila

• Please log in to reply
34 replies to this topic

#1 Atreid

Atreid
  • Members
  • 3,593 posts

Posted 02 June 2012 - 08:57

Ocigledno da se na neki nacin uoblicava jedno novo politicko misljenje u Srbiji, pa bi bilo dobro da postoji tema. Bice zanimljivo pratiti razvitak ove ideje u nastajanju. Dal' ce se djelovanje svesti na to da se neko uvali u administraciju Tome Nikolica, kako to vec obicno biva, ili ce sama ideja da se zagubi i raspadne u jos jednom promasaju? Nekako mi malo vjerovatno izgleda da ce ostane na ovom "gerila, pa sa strane", kad se vec u ovom trenutku predlazu konkretne akcije: "za izmenu izbornog sistema", sto se vidi dole iz teksta. Pa, eto,...

uticaj političkog foruma na izborne rezultate

Vesna Pešić: Mi smo politička gerila

Politički forum - neformalna grupa intelektualaca koji su aktivno zagovarali glasanje belim listićima na nedavnim izborima, nema nameru da uđe u neke formalne okvire, a naročito ne da bude osnov za stvaranje neke nove političke stranke. Cilj im je, međutim, kako za “Blic” kaže Vesna Pešić, doskorašnja narodna poslanica, da se i ubuduće okupljaju kako bi davali inicijative i predloge u cilju poboljšanja sistema i društva u kojem živimo.

- Do sada smo uglavnom kritikovali. Radićemo to i dalje, ali želimo da izađemo i sa inicijativama koje će učiniti da sistem postane bolji, na primer, sa inicijativom za izmenu izbornog sistema - kaže Vesna Pešić, dodajući da žele da testiraju novu vladu.

Na samu mogućnost da bi ova neformalna grupa mogla da presraste u stranku ona odgovara da to niko nikad nije ni spomenuo, te da im je samo želja bila da se okupe i pokažu javnosti, pošto su bili prozivani da su krivci za Tadićev poraz.

- Nismo mi nikakva organizovana grupa. Sada smo se prvi put sastali. Više smo funkcionisali kao neka gerila. Mi smo samo pratili dešavanja i međusobno smo se čitali - dodaje Vesna Pešić. (...)

#2 melankolic

melankolic
  • Members
  • 13,534 posts

Posted 02 June 2012 - 09:10

Ja tu nigde ne vidim da se spominje Nikolić. Čemu takvo pitanje u podnaslovu teme?

Edited by melankolic, 02 June 2012 - 09:10.

#3 Atreid

Atreid
  • Members
  • 3,593 posts

Posted 02 June 2012 - 09:23

Ja tu nigde ne vidim da se spominje Nikolić. Čemu takvo pitanje u podnaslovu teme?

Pa, akcija sa bijelim listicima sigurno nije podrska Tadicu, naprotiv, a sad je najavljeno i daljnje djelovanje: "sa inicijativom za izmenu izbornog sistema", gdje: "žele da testiraju novu vladu", i to kao primjer. Znaci, najavljeno je daljnje dijelovanje. Ukoliko se vec zna da ce okosnicu vlade ciniti DS-SPS sa Tadicem kao premijerom, vec se moze vidjeti koga "neformalna grupa", u svom politickom djelovanju, misli imati na meti. Tako da su se sami vec stavili na stranu novoizabranog predsjednika Nikolica.

Osim, toga zato je i pitanje u podnaslovu, dal' ja dobro citam njihovu agendu ili negdje grijesim?

#4 melankolic

melankolic
  • Members
  • 13,534 posts

Posted 02 June 2012 - 09:36

Pa, akcija sa bijelim listicima sigurno nije podrska Tadicu, naprotiv, a sad je najavljeno i daljnje djelovanje: "sa inicijativom za izmenu izbornog sistema", gdje: "žele da testiraju novu vladu", i to kao primjer. Znaci, najavljeno je daljnje dijelovanje. Ukoliko se vec zna da ce okosnicu vlade ciniti DS-SPS sa Tadicem kao premijerom, vec se moze vidjeti koga "neformalna grupa", u svom politickom djelovanju, misli imati na meti. Tako da su se sami vec stavili na stranu novoizabranog predsjednika Nikolica.

Osim, toga zato je i pitanje u podnaslovu, dal' ja dobro citam njihovu agendu ili negdje grijesim?

Agenda je da ne budemo Kgbstan. Da se predsednik i premijer ne rotiraju od jednog do drugog izbornog ciklusa. Ovo što se sada radi (da BoTa koji je izgubio na predsedničkim izborima postane premijer) nije viđeno čak ni u Kgbstanu.

O čemu se tu radi najbolje govori tekst objavljen na e- novinama. Radi se o odgovoru Milana Marinkovića Teofilu Pančiću, Tadićevom fanu. Izdvojiću samo deo koji se odnosi na ovu temu.

Da rezimiram: ako ste pristalica demokratije, a samim tim i otvorene i slobodne izborno-političke utakmice, morate biti spremni na mogućnost da opcija koju preferirate izgubi, kao i da neka od onih koje nikako ne biste voleli da vidite na vlasti pobedi. U protivnom, ako niste kadri da prihvatite realnost (po vas) neželjenog ishoda, onda zapravo i niste pravi pristalica parlamentarne demokratije. Kao što ja, recimo, nisam, za razliku od gospodina Pančića.

Odnosno, da budem precizniji, smatram da jedno društvo mora najpre da civilizacijski sazri do određenog nivoa kako bi bilo sposobno da bezbolno proguta sve potencijalne rizike koje u sebi nose pravila igre u parlamentarnoj demokratiji, posebno onoj takozvanog liberalnog, zapadnog tipa. Drugim rečima, demokratija je suviše maglovita, nedovoljno određena kategorija da bi se mogla jednostavno kopipejstovati sa jednog mesta na drugo. To jest, može se i probati kopipejstovati, ali veliko je pitanje da li će se uspešno primiti na novo tle na koje je (veštački) posađena.

Možda u prilog tezi o ne(sa)zrelosti našeg društva za takav oblik demokratije zapravo najbolje svedoči katastrofalna ponuda na političkom tržištu, gde su tri najjače opcije – SNS, Tadićev DS i SPS – sve od reda esencijalno nacionalističkog usmerenja uz tek ovlaš nabačenu masku lažnog evropejstva, dok se čak i ona jedina koja je nekada delovala kao alternativa (LDP) sve očiglednije odriče svojih izvornih načela i programa.

Gospodin Pančić, takođe, proziva Vesnu Pešić, Petra Lukovića & co., proglašavajući ih „neotomistima“. I ovde bi, istine i korektnog dijaloga radi, valjalo zagrebati malo dublje ispod površine. Vesna Pešić je, naime, još pre prvog kruga opštih izbora javno iznela ideju tzv. „strateškog glasanja“ kao jedan od potencijalnih modela kojima se birač može rukovoditi pri donošenju odluke o tome kako će se postaviti apropo vlastite građanske uloge tokom izbornog procesa. Pod pomenutim „strateškim glasanjem“ podrazumeva se, kako je gospođa Pešić objasnila, u drugom krugu predsedničkih izbora glasati za kandidata suprotnog onom čija stranka nakon parlamentarnih izbora uspe da okupi parlamantarnu većinu kao uslov za formiranje vlade, a u cilju da se spreči dalja (neustavna) uzurpacija (gotovo) svih grana vlasti od strane predsednika. Dakle, Vesna Pešić nije rekla da treba glasati poimenice bilo za Tomislava Nikolića, bilo za Borisa Tadića. Njena je ideja bila da se glasanjem na takav način pokuša uspostaviti makar kolika tolika ravnoteža između različitih grana vlasti, a u cilju očuvanja ovo malo preostale, ionako krhke demokratije za koju se upravo gospodin Pančić zalaže.

Ceo tekst.

Edited by melankolic, 02 June 2012 - 09:37.

#5 muras

muras
  • Members
  • 10,114 posts

Posted 02 June 2012 - 09:54

atreid, kanda imas problema sa citanjem.
pokretanje inicijative za izmjenu izbornog sistema nije aplikacija za posao savjetnika kod vrhovnog grobara...

#6 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 2,032 posts

Posted 02 June 2012 - 12:46

Jako greshite: Tadic nije meta vec sistem koji je on stvorio a biti protiv takvog sistema ne znaci automatsko "stavljanje na stranu" Nikolica. Naprotiv: kad u Parlamentu nemate pravu opoziciju a nema te je, nema nista prirodnije i neophodnije da tu ulogu opozicije Vladi i svakoj institucionalizovanoj vlasti preuzme politicka elita koja je izvan tog sistema.

#7 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,067 posts

Posted 02 June 2012 - 13:06

Tako da su se sami vec stavili na stranu novoizabranog predsjednika Nikolica.

Intelektualci ne zauzimaju strane. Nikad. Intelektualci se drže principa, a ne strana. Samim tim oni koji biraju "strane" se ne mogu nazivati intelektualcima. Zbog toga je nužno najpre definisati pojmovnu aparaturu i stvari postaviti na svoje mesto.

#8 vladan

vladan
  • Members
  • 22,764 posts

Posted 02 June 2012 - 14:01

Zapanjujuce nerazumevanje politike, a i uloge intelektualaca u drustvu... <_<

Edited by vladan, 03 June 2012 - 07:27.

#9 Atreid

Atreid
  • Members
  • 3,593 posts

Posted 02 June 2012 - 17:22

Jako greshite: Tadic nije meta vec sistem koji je on stvorio a biti protiv takvog sistema ne znaci automatsko "stavljanje na stranu" Nikolica. Naprotiv: kad u Parlamentu nemate pravu opoziciju a nema te je, nema nista prirodnije i neophodnije da tu ulogu opozicije Vladi i svakoj institucionalizovanoj vlasti preuzme politicka elita koja je izvan tog sistema.

I koja ne nosi nikakvu odgovornost za svoja djela. Da ne bude zabune, mislim na politicku odgovornost.

Neku slicnu ulogu su u dovodjenju Milosevica na vlast odigrali tadasnji "intelektualci" iz Kluba knjizevkia i SANU. Previse slicnosti za moj stomak.

Intelektualci ne zauzimaju strane. Nikad. Intelektualci se drže principa, a ne strana. Samim tim oni koji biraju "strane" se ne mogu nazivati intelektualcima. Zbog toga je nužno najpre definisati pojmovnu aparaturu i stvari postaviti na svoje mesto.

OK, ali u ovom slucaju postoje dvije strane. Tako, je "neformalna politička gerila", htjela to ili ne, ipak stala na jednu stranu samim svojim (ne)cinjenjem.

Edited by Atreid, 02 June 2012 - 17:30.

#10 denzel

denzel
  • Members
  • 1,205 posts

Posted 02 June 2012 - 17:37

OK, ali u ovom slucaju postoje dvije strane. Tako, je "neformalna politička gerila", htjela to ili ne, ipak stala na jednu stranu samim svojim (ne)cinjenjem.

Problem je u tome sto su te dve strane potpuno iste. Pogledaj Daciceve i Dodikove izjave iz Banjaluke. Zar je to manje zlo od Nikolica ? Nije druze. Oni su ista nacionalisticko-populisticka bagra.

#11 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,067 posts

Posted 02 June 2012 - 17:50

Tako, je "neformalna politička gerila", htjela to ili ne, ipak stala na jednu stranu samim svojim (ne)cinjenjem.

Savim pogrešno. No, verujem da tako pojednostavljenu vizuru politike čovek vremenom gubi, tako da će i tebi za koju godinu sve biti mnogo jasnije... Štono kažu: kad porasteš, kašće ti se samo.

#12 Kinik

Kinik
  • Members
  • 15,229 posts

Posted 02 June 2012 - 18:03

...

...

Ti pricas o casi 'punoj do pola / praznoj do pola'.

Uopste ne shvatam kakva moze biti 'politicka odgovornost' nekog intelektualca / bilo kog gradjanina ko nije na vlasti a koristi svoje demokratsko pravo da iskaze svoj legitiman stav?

Ako se Bota i DS nisu brinuli sto ce da izgube izbore - pa sto bi se binuo ja?

A drugo - kakva je to 'demokratija' kad moras da biras, ali samo nekog, odredjenog.
Eno ti nepodopstine u Leskovcu, zar je za to trebalo glasati?

Ova 'neformalna politicka gerila' pokazuje da ima toliki intelektualni i demokratski kapacitet i potencijal, da im ove gangsterske lopine i politicki manipulatori, jednostavno, ne mogu nista, osim da ih, eventualno, hapse i sude.

Ako je, mozda, Bogoljubu / Teofilu zinulo doope da bude 'glodur' pa tako blentavo podrzava DS, a za sta je tebi 'zinulo doope'?

Btw, po tebi izgleda da ako neko kupi 'Pepsi', - "htjeo to ili ne, ipak stao na jednu stranu samim svojim (ne)cinjenjem", t.j. - sto nije kupio 'Colu'?

Mnogo smesno!

...

Edited by Kinik, 02 June 2012 - 18:04.

#13 melankolic

melankolic
  • Members
  • 13,534 posts

Posted 02 June 2012 - 22:42

I koja ne nosi nikakvu odgovornost za svoja djela. Da ne bude zabune, mislim na politicku odgovornost.

Neku slicnu ulogu su u dovodjenju Milosevica na vlast odigrali tadasnji "intelektualci" iz Kluba knjizevkia i SANU. Previse slicnosti za moj stomak.

Zar nije BoTin tata deo tog zlotvorskog kružoka?
Ne vidim da se nešto distancirao ni od njih, a ni od vladika SPC- a.

#14 Kolbas

Kolbas
  • Members
  • 2,096 posts

Posted 03 June 2012 - 07:12

Ono što iz svega ovoga može (a i ne mora) da mutira je možda (samo možda) neka inicijativa ili naznaka nove političke organizacije koja će morati da artikuliše na adekvatan način potrebe nevelike ali ipak vidljive populacije gradjanski orijentisanih ljudi...i kad je taj tzv. pro-zapadni sistem vrednosti u pitanju, Srbija ga sa teškom mukom vari, ali čini mi se da je LDP (čitaj Čeda) propustio neverovatnu šansu da usisa i pridobije sada već poveću armiju ljudi koji ipak shvataju da koketiranje sa retro ideologijama vodi u degradaciju i trulež po horizontali i vertikali i da su svojim "desnim skretanjima" i podilaženjem Tadiću koji je podilazio Ivici, a ovaj podilazio svojoj primitivnoj prirodi upropastili priliku da se barem napravi neko jezgro koje bi pre ili kasnije imalo barem neki uticaj na izvršnu vlast, a ne izvršna (populistička) vlast na njih...stoga, podmetanje Nikolića belim listićima ili ti intelektualcima je površno...mislim da se pojam i uloga intelektalca dovoljno detaljno definisala ovih dana tako da ne treba biti Solomon mudri da bi se shvatilo da magistarski rad, napisan roman ili sedenje u naučnoj instituciji ne čini čoveka automatski intelektualcem, barem ne u suštini...dakle, ja ću i dalje pročitati poneki tekst, poslušati neku emisiju ili pročitati neku knigu Teofila P. iako se po ovom pitanju vrlo mnogo ne slažem sa njegovom argumentacijom, ali ga ipak smatram razboritim i mislećim čovekom...
I na kraju - "Politička gerila" se nije pojavila out of the blue ona je samo tako reagovala na pojavu zvanu Izbori u Srbiji, a ovi ostali neka ne brinu, izgleda da će biti Bote i više nego što su se nadali ;)

Edited by Kolbas, 03 June 2012 - 07:14.

#15 laufer

laufer
  • Banned
  • 861 posts

Posted 03 June 2012 - 08:28

Pa ako je prva incijativa o promeni izbornog zakona, onda i nije nesto narocito. Proporcionalni izborni sistem je uveden kao tekovina dolaska Dos-a na vlast. A Vesna Pesic je imala znacajnu ulogu u svemu tome. Mislim da Atreid pokusava da ukaze na tu vrstu odgovornosti.