Jump to content

Photo
- - - - -

O forumu, Prison Breaku, moderaciji itd.

• This topic is locked This topic is locked
97 replies to this topic

#16 Tarmi

Tarmi
  • Members
  • 982 posts

Posted 27 May 2012 - 12:10

Nema ni potrebe da se time naglas bavimo jer nije konstruktivno.
Dovoljno je da svako sam sebi odgovori na pitanje da li u diskusiju ulazi sa ciljem da bude u pravu ili sa ciljem da se desi neka konstruktivna interakcija i dijalog.
Kako god da je, treba imati u vidu da se u svim diskusijama neke stvari same (do)kazu. A nekada namere nadjacaju svaku (napisanu) rec i/li eventualni odgovor.

Kako kritika nekoga ko ima svoje subjektivne ispolitizovane "procone", tj. nekoga ko donosi nekakve političke odluke može da bude nekonstruktivna?

Ako se time ne bavimo, ovo mesto će postati stecište jednoumlja.

A nije da nismo tamo već stigli.

Edited by Tarmi, 27 May 2012 - 12:12.

#17 Bite my shiny metal ass

Bite my shiny metal ass
  • Members
  • 2,907 posts

Posted 27 May 2012 - 12:27

Cheda je promijenio retoriku, nadam se da ce i moderacija pratiti. Posted Image
Apropo price o "dijalogu", dijalog nikad nije bio problem, cak sta vise, drago mi je kad mogu suprostaviti stavove, na uljudan i civilizovan nacin.

Ali, kad se malo osmotri forum, i pojedine "osjetljive" teme, evo kako ide taj dijalog:

- Vojvodina mora biti nezavisna !
- Postovani gospodine, na cemu bazirate vas zahtjev ?
- Nece meni neki fasisticki sVrbov ovdje postavljati pitanja !

Dijalog ?

...
Vojvodina je spomenuta samo kao primjer, gore navedeni "dijalog" je u potpunosti izmisljen. Svaka slicnost sa stvarnim porukama na ovom forumu je sasvim slucajna.

#18 melankolic

melankolic
  • Members
  • 13,346 posts

Posted 27 May 2012 - 12:31

Čudi me kako nisi uzeo za primer rasprave o Raši Karadžiću i Republici Šumskoj.
Baš na tim temama je i "stradalo" najviše vaših.

Edited by melankolic, 27 May 2012 - 12:35.

#19 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 6,221 posts

Posted 27 May 2012 - 12:35

- Vojvodina mora biti nezavisna !
- Postovani gospodine, na cemu bazirate vas zahtjev ?
- Nece meni neki fasisticki sVrbov ovdje postavljati pitanja !

Dijalog ?

...
Vojvodina je spomenuta samo kao primjer, gore navedeni "dijalog" je u potpunosti izmisljen. Svaka slicnost sa stvarnim porukama na ovom forumu je sasvim slucajna.

Upravo sam htela da kazem da ne moras ici dalje od ovog topica da nadjes RL primer tog istog.. Htedoh da te uputim na post #8, ali u medjuvremenu stize i #18.

Ako zbog necega citam svaki svoj post tri puta pre nego sto kliknem na reply, to nije zbog straha od moderacije, vec od ovakvih "nezavisnih sudija" i moje sopstvene reakcije na njih.

#20 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 9,164 posts

Posted 27 May 2012 - 12:44

Kako kritika nekoga ko ima svoje subjektivne ispolitizovane "procone", tj. nekoga ko donosi nekakve političke odluke može da bude nekonstruktivna?

Ja mislim da sam to objasnila u svojim ranijim postovima na ovom topiku. Kritika koja je sama sebi svrha ne moze biti konstruktivna.

Razumem da ti neke stvari vidis iz svoje perspektive ali iz moje mogu da ti kazem da mnoge odluke nemaju veze sa politikom.
Isto tako ti kao forumas - sasvim razumljivo - osim ove kritike koju vidis ovde (a ima je i konstruktivne i nekonstruktivne) ne mozes videti recimo kritiku koja
se desava u direktnom kontaktu sa nekim forumasem. Nekom direktno javis sta si i zasto uradio (a u vezi sa njim) ili te neko pita, ti objasnis i to je - iz mog iskustva - uvek konstruktivno (cak i ako se ne slazete skroz).

Opet, treba imati u vidu i to da se vise puta desilo da su neke donesene odluke preinacene u nekom dijalogu sa forumasima, da smo se nasli barem negde na pola puta.
A i treba imati u vidu da ukoliko si ti urezao u kamen da su sve odluke ispolitizovane, onda ja ili bilo ko drugi moze malo toga da ti kaze sto bi promenilo taj kamenorezacki rad.
Takav jedan scenario ne ostavlja puno prostora za konstruktivnost. No i to se da hendlovati.

#21 Bite my shiny metal ass

Bite my shiny metal ass
  • Members
  • 2,907 posts

Posted 27 May 2012 - 13:07

Za onog ko mi brise postove, i ne razumije sta "panonski govnar" u stvari predstavlja, jedan savjet - pratiti malo alternativnu scenu :)

Spoiler

Ja sam dobio ban od 24 casa, zbog "negiranja legitimiteta armije BiH". Cak sam dobio i wikipedia link, koji potvrdjuje taj legitimitet. A negiranje se svodi na to da sam napisao "tzv ABiH". Jeste, negirao sam legitimitet alijinoj vojsci da se naziva Armija Bosne I Hercegovine. To je bila bosnjacka vojska, odnosno tacnije receno muslimanska, sa sve dzamijama u kasarnama, u "muslimanskim brigadama" u sastavu. Ko ne vjeruje, neka pita nekog od kolega forumasa ko je bio u toj i takvoj ABiH.

Dozvoliti nekom forumasu da me vrijedja, nicim izazvan, a ne dozvoliti meni da na uvredu uzvratim nije nista drugo nego bezobrazluk.

Ako se moze slobodno pisati na B92 "republika genocidna", "Republika Sumska", "Sumnjaci", "traktoristi" itd itd, zasto moja malenkost ne bi mogla napisati "novosMRadjani", ili panonski goVnari" ?

Koliko mogu vidjeti, to NIJE uredjivacka politika B92 kao medijske kuce. NIGDJE nije moguce procitati ili cuti takve izraze (ni na B92 TV, niti na B92 portalu) osim ovdje na forumu.

Ja licno nisam ni za jedno ni za drugo, uvredama se sigurno apsolutno nista nece postici. Nema potrebe da neko postuje mene licno, ne pada mi na pamet da to trazim. Ali - postovati kulturu dijaloga nije moguce ako za to ne postoje osnovni uslovi.

#22 XXL

XXL
  • Members
  • 18,099 posts

Posted 27 May 2012 - 13:11

Da ne zagadjujem teme na PB, otvaram novi topic.

Svako malo se pojave rasprave o to me da li je i (ne)dovoljno dugo neko banovan, pa onda koji su postovi izbrisani itd.

Pokusajte razumeti: ovo nije demokratija. Niste birali moderatore na izborima, pa da im zamerate sto ne odrzavaju obecanja iz predizbornne kampanje. I sto ne podilaze nekakvoj "vecini" - sta god to na forumu znacilo.
Forum je privatno vlasnistvo. Kao sto je i moja avlija privatno vlasnistvo. Sva deca iz komsiluka su dobrodosla da se igraju sa mojim detetom u mojoj avliji, kao sto su i svi, u principu, dobrodosli da pisu po forumu. No, ako je neko dete bezobrazno ili nasilno prema mojem, mars van iz avlije. A da li jeste ili nije, iskljucivo je stvar moje procene, posto je i avlija moja.

:D

Attached File  4368113432_7940729649.jpg   90.98K   1 downloads

ovako nesto?

#23 Bellini

Bellini
  • Members
  • 1,983 posts

Posted 27 May 2012 - 13:21

Svako malo se pojave rasprave o to me da li je i (ne)dovoljno dugo neko banovan, pa onda koji su postovi izbrisani itd.

Pokusajte razumeti: ovo nije demokratija. Niste birali moderatore na izborima, pa da im zamerate sto ne odrzavaju obecanja iz predizbornne kampanje. I sto ne podilaze nekakvoj "vecini" - sta god to na forumu znacilo.
Forum je privatno vlasnistvo. Kao sto je i moja avlija privatno vlasnistvo. Sva deca iz komsiluka su dobrodosla da se igraju sa mojim detetom u mojoj avliji, kao sto su i svi, u principu, dobrodosli da pisu po forumu. No, ako je neko dete bezobrazno ili nasilno prema mojem, mars van iz avlije. A da li jeste ili nije, iskljucivo je stvar moje procene, posto je i avlija moja.
Tako i ovde, banovi i moderisanje su stvar procene vlasnika. Posto vlasnik nema vremena i mogucnosti da sedi po citav dan i cita postove, delegirao je ovlasti moderaciji, da odrzava koliko-toliko pozeljno stanje. Nije ovlastio bilo koga, nasumice, nego ona lica za koja pretpostavlja da ce odrzavati red u avliji/na forumu, kakav bi i sam hteo. A moderatori(ce) su volonteri. Nismo placeni za ovo (ako drugi jesu a ja nisam, onda sam tek budala...). Imamo familije, poslove, hobije i zivot, nismo ovde 24/7. Zato ne reagujemo uvek onako brzo kako bi neki forumasi hteli. I ljudi od krvi i mesa smo, nismo svi isti. Jedan ce obrisati neciji prljavi post, drugi ce ga banovati na X dana, a treci na 2X dana. Nije to cudno. U RL, jedan policajac se nece osvrnuti za moju malo brzu voznju, drugi ce me samo opomenuti, a treci globiti. Nemojmo ocekivati da ce forum biti savrseniji od Real Life. Moderacija je takva kakva jeste. Ne svidja vam se? Pa sirok je net, ima jos sajtova i foruma... A ako bas osetite nepravdu, zalite se nicku ForumB92. Nigde ne pise da bas moramo Vasa, Cyber i ostali biti moderatori.
Prevashodno, u skladu sa sopstvenim razmisljanjem (kao i vlasnika foruma), sankcionisacemo ekstreme - nacionalisticke, homofobicne, mizoginicne itd. - onako ako ih vidimo. I nedolicno obracanje - moguce je i izraziti korektan stav na nekorektan nacin.

Onako uopsteno, bez da imenujem bilo koga, jedna sugestija: aj'mo razmeniti misljenja i iskustva. Moze se reci "nisi u pravu" bez da se kaze "ti si budala." Ako bas treba nekome kazati da je totalni idiot, moze se to i preko PM, bez zagadjivanja javnog prostora.

Moguce je sasvim da si u pravu. ;) Ali, zasto onda uopste uvoditi pravo forumasa da se na PB raspravljaju o kazni? Kad bolje razmislim, zasto uopste objavljivati da je neko kaznjen? Upozoris doticnog na PM da je kaznjen i spustis mu roletnu :D na mesec dana, ili vise, ili manje. Ovo nemoj shvatiti kao ironiju, vec kao sasvim ozbiljan predlog. ;)

#24 Tarmi

Tarmi
  • Members
  • 982 posts

Posted 27 May 2012 - 13:48

Ja mislim da sam to objasnila u svojim ranijim postovima na ovom topiku. Kritika koja je sama sebi svrha ne moze biti konstruktivna.

Razumem da ti neke stvari vidis iz svoje perspektive ali iz moje mogu da ti kazem da mnoge odluke nemaju veze sa politikom.
Isto tako ti kao forumas - sasvim razumljivo - osim ove kritike koju vidis ovde (a ima je i konstruktivne i nekonstruktivne) ne mozes videti recimo kritiku koja
se desava u direktnom kontaktu sa nekim forumasem. Nekom direktno javis sta si i zasto uradio (a u vezi sa njim) ili te neko pita, ti objasnis i to je - iz mog iskustva - uvek konstruktivno (cak i ako se ne slazete skroz).

Opet, treba imati u vidu i to da se vise puta desilo da su neke donesene odluke preinacene u nekom dijalogu sa forumasima, da smo se nasli barem negde na pola puta.
A i treba imati u vidu da ukoliko si ti urezao u kamen da su sve odluke ispolitizovane, onda ja ili bilo ko drugi moze malo toga da ti kaze sto bi promenilo taj kamenorezacki rad.
Takav jedan scenario ne ostavlja puno prostora za konstruktivnost. No i to se da hendlovati.

Ne, nisi ti meni ništa objasnila.

Ponavljam opet da ne želim da se bavim banalizacijama i tehničkim aspektima moderacije, tj. likovima koji spamuju, vređaju sagovornike i onima koji krše osnovna pravila lepog ponašanja.

Uzmimo za primer ovo:

Ja sam dobio ban od 24 casa, zbog "negiranja legitimiteta armije BiH". Cak sam dobio i wikipedia link, koji potvrdjuje taj legitimitet. A negiranje se svodi na to da sam napisao "tzv ABiH". Jeste, negirao sam legitimitet alijinoj vojsci da se naziva Armija Bosne I Hercegovine. To je bila bosnjacka vojska, odnosno tacnije receno muslimanska, sa sve dzamijama u kasarnama, u "muslimanskim brigadama" u sastavu. Ko ne vjeruje, neka pita nekog od kolega forumasa ko je bio u toj i takvoj ABiH.

Dakle, ne samo da je uobičajena praksa da se reči vade iz konteksta i da se zbog toga dobija ban (i ja sam dobio jedan od 30 dana zbog toga što sam u postu spomenuo Argentince) što je svojevrsna uvreda za inteligenciju na koju se rado poziva, već se i neka banalna pitanja bespotrebno politizuju.

Ako je neko mišljenja da je Armija BiH takozvana, to jest da je ona to samo u nazivu, o tome se može i da prodiskutovati, ali to nikako ne može biti povod za ban. Takvo pozicioniranje moderacije smatram kontraproduktivnim za rapsravu i forum. Mi smo ovde kako bi diskutovali i raspravili, neslagali se i kritikovali, jer samo tako možemo da stignemo negde. Prostačko svađanje, učitavanje i vađenje iz konteksta je meni jedan veliki turn off.

Gore od toga je jednoumlje, a takvom politikom i pozicioniranjem moderacija to podstiče.

Kome je do "bleje", kao što je Baron lepo primetio, njemu će i početna stranu ovoga portala biti dovoljna.

Edited by Tarmi, 27 May 2012 - 13:53.

#25 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 9,164 posts

Posted 27 May 2012 - 13:52

Ne, nisi ti meni ništa objasnila.

OK, pokusala sam.

#26 Tarmi

Tarmi
  • Members
  • 982 posts

Posted 27 May 2012 - 13:59

OK, pokusala sam.

Lepo je Zoran rekao da kao što će jedan pandur da ti rebne kaznu, a drugi propusti, tako si i ti meni pokušala da objasniš kako sam ja preticao na punoj liniji, tj. kako moderacija nije ispolitizovana.

Moguće je da si u pravu, i da ste vi samo nečiji panduri, tj. da sprovodite nešto što vam je neki načelnik rekao da sprovodite, i moja je greška što uopšte pričam sa vama.

Edited by Tarmi, 27 May 2012 - 14:07.

#27 XXL

XXL
  • Members
  • 18,099 posts

Posted 27 May 2012 - 14:03

Tako i ovde, banovi i moderisanje su stvar procene vlasnika. Posto vlasnik nema vremena i mogucnosti da sedi po citav dan i cita postove, delegirao je ovlasti moderaciji, da odrzava koliko-toliko pozeljno stanje. Nije ovlastio bilo koga, nasumice, nego ona lica za koja pretpostavlja da ce odrzavati red u avliji/na forumu, kakav bi i sam hteo. A moderatori(ce) su volonteri. Nismo placeni za ovo (ako drugi jesu a ja nisam, onda sam tek budala...). Imamo familije, poslove, hobije i zivot, nismo ovde 24/7. Zato ne reagujemo uvek onako brzo kako bi neki forumasi hteli. I ljudi od krvi i mesa smo, nismo svi isti. Jedan ce obrisati neciji prljavi post, drugi ce ga banovati na X dana, a treci na 2X dana. Nije to cudno. U RL, jedan policajac se nece osvrnuti za moju malo brzu voznju, drugi ce me samo opomenuti, a treci globiti. Nemojmo ocekivati da ce forum biti savrseniji od Real Life. Moderacija je takva kakva jeste. Ne svidja vam se? Pa sirok je net, ima jos sajtova i foruma... A ako bas osetite nepravdu, zalite se nicku ForumB92. Nigde ne pise da bas moramo Vasa, Cyber i ostali biti moderatori.
Prevashodno, u skladu sa sopstvenim razmisljanjem (kao i vlasnika foruma), sankcionisacemo ekstreme - nacionalisticke, homofobicne, mizoginicne itd. - onako ako ih vidimo. I nedolicno obracanje - moguce je i izraziti korektan stav na nekorektan nacin.

Onako uopsteno, bez da imenujem bilo koga, jedna sugestija: aj'mo razmeniti misljenja i iskustva. Moze se reci "nisi u pravu" bez da se kaze "ti si budala." Ako bas treba nekome kazati da je totalni idiot, moze se to i preko PM, bez zagadjivanja javnog prostora.

hajde da ti probam ozbiljno odgovoriti na prilicno glupav i nepotrebno provokativan uvodni post. glupav jer je po ko zna koji put napisano isto. nekad bi ovdje za ovakav uvodni post bilo vec nekoliko ispisanih stranica. je li tebi i moderaciji jasno, jer pretpostavljam da iznosis misljenje moderacije, da ovo vise nije ni sjena nekadasnjeg foruma. evo ti samo primjer, na PPP je o evroviziji ispisano stotinjak stranica, a ovdje ni jednog posta. itd, itd. ovdje su ostale jos jedino neke opskurne teme i ''sachekushe'' od strane ''the ekipe''. i ljudi su polako ali sigurno odlazili. ostalo je nekoliko desetina ljudi iz navike, a aktivno je jedva 15-20 diskutanata, ukljucujuci i moderatore, izuzev sporta. osim sporta najzivlji najcesce i jeste upravo pdf moderacija. na kraju, na ovom titaniku ce ostati samo moderacija, nekoliko ''uljeza'' i nekoliko nas ''navucenih'' na forum. e tad cemo postati prava ''the familija''. :D i zivjeti u ljubavi i slozi dok nas smrt (foruma) ne rastavi. haug!

#28 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 9,164 posts

Posted 27 May 2012 - 14:19

osim sporta najzivlji najcesce i jeste upravo pdf moderacija.

E ovo ti je odlicno! :lol:

#29 XXL

XXL
  • Members
  • 18,099 posts

Posted 27 May 2012 - 14:25

E ovo ti je odlicno! :lol:

hvala! :)

#30 melankolic

melankolic
  • Members
  • 13,346 posts

Posted 27 May 2012 - 15:03

evo ti samo primjer, na PPP je o evroviziji ispisano stotinjak stranica, a ovdje ni jednog posta. itd, itd.

A ti bi malo "pozitivne atmosfere" sa tog foruma da preseliš ovde? Malo prostačenja, ha? Ala bi ti to leglo!
Ovako, sve je nekako sterilno na ovom forumu.
Zašto ti nisi otvorio temu o ESC- u nego se pozivaš na forum na kojem je "ekipa" daleko bolje organizovana na proterivanju neistomišljenika nego ijedan drugi forum na BHS- u?

Edited by melankolic, 27 May 2012 - 15:06.