Svako malo se pojave rasprave o to me da li je i (ne)dovoljno dugo neko banovan, pa onda koji su postovi izbrisani itd.
Pokusajte razumeti: ovo nije demokratija. Niste birali moderatore na izborima, pa da im zamerate sto ne odrzavaju obecanja iz predizbornne kampanje. I sto ne podilaze nekakvoj "vecini" - sta god to na forumu znacilo.
Forum je privatno vlasnistvo. Kao sto je i moja avlija privatno vlasnistvo. Sva deca iz komsiluka su dobrodosla da se igraju sa mojim detetom u mojoj avliji, kao sto su i svi, u principu, dobrodosli da pisu po forumu. No, ako je neko dete bezobrazno ili nasilno prema mojem, mars van iz avlije. A da li jeste ili nije, iskljucivo je stvar moje procene, posto je i avlija moja.
Tako i ovde, banovi i moderisanje su stvar procene vlasnika. Posto vlasnik nema vremena i mogucnosti da sedi po citav dan i cita postove, delegirao je ovlasti moderaciji, da odrzava koliko-toliko pozeljno stanje. Nije ovlastio bilo koga, nasumice, nego ona lica za koja pretpostavlja da ce odrzavati red u avliji/na forumu, kakav bi i sam hteo. A moderatori(ce) su volonteri. Nismo placeni za ovo (ako drugi jesu a ja nisam, onda sam tek budala...). Imamo familije, poslove, hobije i zivot, nismo ovde 24/7. Zato ne reagujemo uvek onako brzo kako bi neki forumasi hteli. I ljudi od krvi i mesa smo, nismo svi isti. Jedan ce obrisati neciji prljavi post, drugi ce ga banovati na X dana, a treci na 2X dana. Nije to cudno. U RL, jedan policajac se nece osvrnuti za moju malo brzu voznju, drugi ce me samo opomenuti, a treci globiti. Nemojmo ocekivati da ce forum biti savrseniji od Real Life. Moderacija je takva kakva jeste. Ne svidja vam se? Pa sirok je net, ima jos sajtova i foruma... A ako bas osetite nepravdu, zalite se nicku ForumB92. Nigde ne pise da bas moramo Vasa, Cyber i ostali biti moderatori.
Prevashodno, u skladu sa sopstvenim razmisljanjem (kao i vlasnika foruma), sankcionisacemo ekstreme - nacionalisticke, homofobicne, mizoginicne itd. - onako ako ih vidimo. I nedolicno obracanje - moguce je i izraziti korektan stav na nekorektan nacin.
Onako uopsteno, bez da imenujem bilo koga, jedna sugestija: aj'mo razmeniti misljenja i iskustva. Moze se reci "nisi u pravu" bez da se kaze "ti si budala." Ako bas treba nekome kazati da je totalni idiot, moze se to i preko PM, bez zagadjivanja javnog prostora.
Edited by zoran59, 27 May 2012 - 04:08.

This topic is locked