Ne znam da li si razumeo sta sam napisao.
The total amount of gold that has ever been mined has been estimated at around 142,000 metric tons. Assuming a gold price of US$1,000 per ounce, or $32,500 per kilogram, the total value of all the gold ever mined would be around $4.5 trillion. This is less than the value of circulating money in the U.S. alone, where more than $8.3 trillion is in circulation or in deposit (M2). Therefore, a return to the gold standard, if also combined with a mandated end to fractional reserve banking, would result in a significant increase in the current value of gold...
- "The Monetary Disequilibrium Hypothesis", Warburton, Clark (1966)
- "Mineral Commodity Profiles—Gold", Butterman, W.C.; Earle B. Amey (2005)
- "Money Stock and Debt Measures". Federal Reserve Board. (2008)
Mislim da ti nisi razumeo mene - cenu necega ne odredjuje koliko toga ima u odnosu na sredstvo razmene vednosti (novac), nego potraznja za tim. Neka je zlata ogranicena kolicina, ali ako si gladan, hoces li da kupis zlato za svoje pare ili hranu? Zlato se ne jede.
Zlato nema prakticnu svrhu u onoj kolicini u kojoj postoji, potraznja za zlatom je generisana iskljucivo spekulativno. Kada bi sutra svet izasao iz krize, pare bi iz zlata otisle na berzu i imao bi ogroman pad cene istog (zato smatram da onaj koji danas kupuje zlato po ovoj ceni nije normalan) - sto ne vazi za cenu korisnih metala potrebnih za industriju, kao ni za cenu hrane i nafte.
Takodje, jos nekoliko stvari sa prakticnom svrhom koje sigurno nece gubiti vrednost:
- kokain
- sexualne usluge
Ne cudi, stoga, sto su prostitucija i narkotici recession proof grane privrede
Edited by alexnikolic na kvadrat, 01 July 2012 - 14:23.