Jump to content

Photo
- - - - -

Ekonomsko pitanje...

• Please log in to reply
38 replies to this topic

#1 Vendetta011

Vendetta011
  • Members
  • 2 posts

Posted 21 May 2012 - 20:54

Gledam kako nam dinar pada i kolikim milionima evra se frljamo na svetskom tržištu novca, nešto mi se tu ne uklapa! Nisam ekonomista mada sam malo čitao o kursu i voleo bih da mi neko objasni jednu stvar u vezi prodaje deviza na stranom tržištu.

Kada bi država, umesto da prodaje novac, jednostavno uložila te silne milione evra u privredu, recimo izgradila totalno robotizovane/automatizovane staklenike za proizbodnju povrća... A ovim količinama novca bi mogli da naprave hektare i hektare ultra modernih staklenika... Zar to onda ne bi podiglo našu valutu samim tim što bi povećalo izvoz?

Umesto da sipamo milione evra u rupu bez dna, zašto jednostavno ne izgradimo nešto što će nam ostati i donostiti novac na dugoročnom planu?

Da li mi je u ovome nešto promaklo?

Edited by Vendetta011, 21 May 2012 - 20:55.

#2 grado

grado
  • Members
  • 212 posts

Posted 22 May 2012 - 06:32

Da, mislim da ti je promaklo da država više nije glavni investitor, proizvođač i izvoznik. Država je samo korektor, a privatne firme treba da rade ovo što si nabrojao. Kada je samo država bila sve to nabrojano, ekonomija je propadala, konkurentnost padala, inflacija rasla, dugovi se povećavali, javljale se nestašice osnovnih proizvoda, pa onaj par-nepar i bonovi za gorivo itd. itd.
Privreda i privatni sektor bi i sada mnogo bolje poslovali da se država prema njima ne ponaša kao neka okupaciona sila. Država ih samo mrcvari, reketira, guši i ništa ne plaća, a sada polako prelazi i na građane, najviše preko cena komunalnih usluga i poreza na imovinu.
Ove prodaje deviza su planske i u kombinaciji sa ref. kam. stopom za dinare daju projektovani kurs. Dakle, ništa tu nije radi sprečavanja oscilacija ili pak podsticanja tržišta, kako oni to kažu. Inflacija se namerno generiše kao neki vid opšteg dodatnog poreza, a cilj je da državni sektor ostane privilegovan i uvek ispred privatnog, i po brzini i blizini izvora novca i po pravima, platama, komforu i uticaju. Ovde su prisutna dva sistema paralelno - državni socijalistički i privatni divlji neoliberalni kapitalistički. Utešno je to što ovo bolesno stanje ne može da traje još dugo i blizu je trenutak kada će država i svoje polako puštati niz vodu, a tužno je što će tu prvi stradati penzioneri, a ne zaposleni u javnom sektoru, jer su penzioneri slabi, stari, bolesni, nemaju sindikate, mafiju i kriminalce u svojim redovima.

#3 Партибрејкер

Партибрејкер
  • Members
  • 238 posts

Posted 22 May 2012 - 12:33

Промакла ти је суштина.
НБС не баца тих 20 милиона (на пример) Еура у бунар како многи замишљају, него их мења за 2280 милиона динара, као кад ти одеш у мењачницу да замениш 100 Еура. Нема ту неког великог губитка.
Друга је ствар оправданост те интервенције. По мени, боље би било да једноставно пусте да се курс сам формира на основу понуде и потражње. Извозницима би то сигурно више одговарало.

#4 zg76

zg76
  • Members
  • 436 posts

Posted 22 May 2012 - 15:37

Ili samo zamisli kada ne bi drzali monopol na valuti... kakav bi to tek napredak bio.

#5 Vendetta011

Vendetta011
  • Members
  • 2 posts

Posted 31 May 2012 - 22:56

Izvinite, nisam se ranije zahvalio na odgovorima. Hvala na objašnjenjima, sada mi je malo jasnija situacija mada moram priznati da nikada, koliko god se trudio, neću razumeti ekonomiju do kraja. Meni to sve nekako deluje odokativno, bez želje da vređam ekonomiste jer ipak ova procena dolazi od jednog potpunog laika, ali daleko je to meni od nauke... (Ne bih bio Srbin da ipak nemam svoje mišljenje :o)

#6 alexnikolic na kvadrat

alexnikolic na kvadrat
  • Members
  • 1,737 posts

Posted 01 June 2012 - 01:35

Izvinite, nisam se ranije zahvalio na odgovorima. Hvala na objašnjenjima, sada mi je malo jasnija situacija mada moram priznati da nikada, koliko god se trudio, neću razumeti ekonomiju do kraja. Meni to sve nekako deluje odokativno, bez želje da vređam ekonomiste jer ipak ova procena dolazi od jednog potpunog laika, ali daleko je to meni od nauke... (Ne bih bio Srbin da ipak nemam svoje mišljenje :o)

Nauka podrazumeva da mozes da postavis hipotezu, uradis eksperiment i vise puta dokazes tu hipotezu. Ekonomija nije to uradila, u predvidjanju se pokazala kao jako slaba, pa samim tim - nije nauka. Vise je mesavina surovih cifara sa ljudskom psihologijom. Nije nauka.

#7 Hamiltonian

Hamiltonian
  • Members
  • 26 posts

Posted 24 June 2012 - 00:25

Par stvari:
- prvo, manje-više sve te devize koje NBS prodaje radi očuvanja kursa su pozajmljene od MMF-a pod jasno definisanim uslovima korišenjima (tj uz eksplicitnu zabranu da ih upotrebimo za bilo šta nama korisno, osim očuvanja kursa); poslednja stvar koju MMF (tj zemlje koje njime upravljaju) želi je da gradimo svoju industriju i nedaj-bože konkurišemo njihovima;
- ako želiš da uradiš nešto trajno sa pozajmljenim parama, možeš da tražiš kredit od Svetske banke, u tom slučaju ona prvo procenjuje da li ti je to što želiš stvarno potrebno, onda ti odredi takve uslove javnih tendera da poslove obično dobiju firme iz zapadnih zemalja, tako da se skoro sve pozajmljene pare vrate odakle su došle, tebi ostaju dugovi, propale domaće firme i poneki most trostruko preplaćen;
- ozbiljna država koja želi da razvija svoju industriju može naravno da dođe do sredstava i iz drugih izvora, koji je ne uslovljavaju kako će tim sredstvima raspolagati - međunarodno i domaće tržište novca, domaća štednja stanovništa pa na kraju i primarna emisija, ako nema druge (pre nego što bilo ko grakne "hiperinflacija" na ovo zadnje, neka utvrdi koliko je dinara NBS emitovala od 2000. i koliko smo kapitalnih projekata sa tim mogli da uradimo a nismo);
- mi nemamo ozbiljnu državu.

#8 Papirius

Papirius
  • Members
  • 139 posts

Posted 30 June 2012 - 09:45

Inflacija ne moze da se zaustavi, ona se desava i poveca odavno, ali stvarno odavno. Npr. kad ljudi pricaju o Tomasu Pejnu i kazu- "on je predlozio 1797. da svako dobija penziju u vrednosti od 15 funti, a kada uracunamo inflaciju, to bi danas bilo oko 1200 funti". Pa ti vidi o kakvoj regulaciji monetarne politike mozemo da pricamo kada inflacija traje vise od 200 godina.

#9 alexnikolic na kvadrat

alexnikolic na kvadrat
  • Members
  • 1,737 posts

Posted 30 June 2012 - 09:53

Svet bez inflacije je svet bez ekonomskog rasta.. Inflacija je neophodna, ali mora da bude kontrolisana - idealno od 1-4%

Ako uzmemo tvoj primer: 15 funti pre 215 godina... Ako racunamo inflaciju od 2% godisnje, 15 funti - 15 * (1.02)^215 = 1059 funti u danasnjim parama. Dakle, ja bih rekao da cifre govore da smo imali odlicnu regulaciju monetarne politike - nesto preko 2% godisnje.

Edited by alexnikolic na kvadrat, 30 June 2012 - 10:00.

#10 Papirius

Papirius
  • Members
  • 139 posts

Posted 30 June 2012 - 10:44

Dobro je imati inflaciju zato sto je mala? To je kao da si rekao- dobro je jesi izmet ako moras da pojedes samo malo.

Drugo, sam ekonomski rast je glupost. Pare (kakve postoje danas- fiat money, fractional-reserve banking) su jedna velika prevara. Bitna je realnost- hrana, odeca, alati, masine, infrastruktura, isto tako i pare (sredstvo razmene) mora da bude nesto realno (zlato ili papirni sertifikat za zlato, srebro, itd) ne fikcija.

Sa ovim covekom se slazem u malo cemu, ali knjige "Sta je vlada uradila sa nasim novcem" i "Misterija bankarstva" su vrhunska objasnjenja monetarne politike. Ako ti ne smeta da citas engleski, ima ih na netu: http://www.mises.org/money.asp http://mises.org/document/614/Mystery-of-Banking-The

#11 alexnikolic na kvadrat

alexnikolic na kvadrat
  • Members
  • 1,737 posts

Posted 30 June 2012 - 11:33

Dobro je imati inflaciju zato sto je mala? To je kao da si rekao- dobro je jesi izmet ako moras da pojedes samo malo.

Drugo, sam ekonomski rast je glupost. Pare (kakve postoje danas- fiat money, fractional-reserve banking) su jedna velika prevara. Bitna je realnost- hrana, odeca, alati, masine, infrastruktura, isto tako i pare (sredstvo razmene) mora da bude nesto realno (zlato ili papirni sertifikat za zlato, srebro, itd) ne fikcija.

Ekonomski rast je glupost?

Nadji mi primer ekonomskog rasta bez inflacije.. To dvoje moraju da idu zajedno. I kada je USD bio vezan za zlato, imao si inflaciju:
http://inflationdata...linflation.aspx

Ono cega se razuman covek plasi je deflacija - jer tada pada privredna aktivnost, zaposlenost, i ulazis u zacarani krug koji vodi u socijalni haos. Obrati paznju na 1930, 1931, 1932, 1933. godinu sa linka gore. Imao si dvocifrenu deflaciju - ne ponovilo se. Tada su ljudi masovno umirali od gladi. Svet se iz tog deflacionog haosa nije izvukao sve do 2. sv rata sto vidis po ciframa do 1939. godine. Dakle, zelim nam svima inflaciju, jer posledice deflacije ne zelis na svojoj kozi.

Edited by alexnikolic na kvadrat, 30 June 2012 - 11:35.

#12 Papirius

Papirius
  • Members
  • 139 posts

Posted 01 July 2012 - 12:17

Nadji mi primer ekonomskog rasta bez inflacije.. To dvoje moraju da idu zajedno

Samo treba napomenuti da korelacija nije kauzacija, ekonomski rast modernog doba je posledica medjunarodne pljacke poznate kao kolonizacija, tako je i do danas.

Sto se tice deflacije, Rotbard u Covek, Ekonomija, Drzava objasnjava kako je deflacija posledica inflacije. Dakle, inflacija ne da nije resenje, nego je uzrok, sto ce reci da fiktivne pare, koje su po sebi prevara, treba zameniti realnim parama, npr. zlatom.

#13 alexnikolic na kvadrat

alexnikolic na kvadrat
  • Members
  • 1,737 posts

Posted 01 July 2012 - 12:35

Samo treba napomenuti da korelacija nije kauzacija, ekonomski rast modernog doba je posledica medjunarodne pljacke poznate kao kolonizacija, tako je i do danas.

Sto se tice deflacije, Rotbard u Covek, Ekonomija, Drzava objasnjava kako je deflacija posledica inflacije. Dakle, inflacija ne da nije resenje, nego je uzrok, sto ce reci da fiktivne pare, koje su po sebi prevara, treba zameniti realnim parama, npr. zlatom.

Zlato nije i ne moze biti novac.. Covecanstvo je napredovalo od vremena kada su ljudi placali zlatom, pa je novcic bivao sve tanji jer su ljudi turpijali delice sa novcica - pretpostavljam da ti to nije palo na pamet?

Onda se probalo sa zlatnom podlogom, ali kao sto si video iz primera - to ne eliminise inflaciju.

Inflacija je dobra stvar, tera ljude da pomere dupe iz stolice, nije dobro kada se izgubi kontrola nad bankama, kada se pomesa investicioni i komercijalni sektor. Necu vise da se smaram ovom temom, jer vi koji zagovarate zlato ne shvatate kompleksnost problema, pojednostavljujete stvari i ne razumete kako funkcionise ekonomija.

#14 Papirius

Papirius
  • Members
  • 139 posts

Posted 01 July 2012 - 13:01

Zlato nije i ne moze biti novac.. Covecanstvo je napredovalo od vremena kada su ljudi placali zlatom, pa je novcic bivao sve tanji jer su ljudi turpijali delice sa novcica - pretpostavljam da ti to nije palo na pamet?

Zlato moze da se koristi i kao sredstvo razmene i preko sertifakata za zlato, ili na engleskom "gold standard money", za razliku od "fiat money" gde je papir koji drzis u ruci sertifikat ni za sta.

Procitaj knjizice Murej Rotbarda koje sam ti preporucio:
Sta je vlada uradila sa nasim novcem http://www.mises.org/money.asp i
Misterija bankarstva http://mises.org/doc...-of-Banking-The

Edited by papir, 01 July 2012 - 13:12.

#15 Φίλιπ Βλαςακ

Φίλιπ Βλαςακ
  • Members
  • 894 posts

Posted 01 July 2012 - 13:08

Onda se probalo sa zlatnom podlogom, ali kao sto si video iz primera - to ne eliminise inflaciju. Necu vise da se smaram ovom temom, jer vi koji zagovarate zlato ne shvatate kompleksnost problema, pojednostavljujete stvari i ne razumete kako funkcionise ekonomija.

Ako bi se ponovo uvelo zlato kao podloga za novac, numericka vrednost zlata, odnosno vrednost zlata iskazana u "fiktivnim papiricima" (kako ih neki zovu), bi otisla "nebu pod oblake"...