Jump to content


Photo
- - - - -

Srbija poslednja u Evropi po kvalitetu zdravstva


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
317 replies to this topic

#1 Eddard

Eddard
  • Members
  • 4,278 posts

Posted 16 May 2012 - 16:27

http://www.b92.net/i...2&nav_id=609606

Srbija je poslednja na listi 34 evropske zemlje po kvalitetu zdravstvene zaštite, pokazuje Evropski zdravstveni potrošački indeks za 2012. godinu.

Prema indeksu EHCI (Euro Health Consumer Index) kojim se meri standard evropske zdravstvene zaštite na osnovu 42 indikatora, Srbija je dobila 451 poen od maksimalnih 1.000, a Holandija koja je prva na listi, ima 872 poena.



Druge zemlje koje imaju, prema ovom merenju, dobar sistem zdravstva su Danska, Luksemburg i Island, prenosi internet izdanje lista Nju Jurop.



Posted Image



Od zemalja Evropske unije najniža na listi je Bugarska sa 458 poena, a iza nje je samo Srbija.



EHCI je postao standard merenja evropske zdravstvene zaštite, a od 2005. godine ga objavljuje ekspertska organizacija Helt Konzjumer Pauerhaus (Health Consumer Powerhouse -HCP) sa sedistem u Švedskoj.



Direktor organizacije HCP koja sprovodi ovo istraživanje Arne Bjorberg rekao je da Srbiju ne bi trebalo porediti sa bogatim članicama EU.



"Susedi kao što su Hrvatska (655 bodova), Makedonija (527) ili Albanija (535) su relevantniji, i pokazuju da je pred Srbijom težak posao da dostigne te nivoe", rekao je Bjornberg.



On je rekao da izgleda da osnovne usluge, kao što je vakcinacija beba funkcionišu u Srbijii da se vidi da rastu prava pacijenata, ali da "u celini, rezultat lečenja, kao i pristup pacijentima, moraju da se poprave".



Izveštaj za 2012. godinu ocenjuje sisteme zdravstvene zaštite u 34 evropske zemlje (27 zemalja članica EU plus Norveška, Island, Švajcarska, Hrvatska, Makedonija, Srbija, i Albanija) pomoću 42 indikatora. Oni obuhvataju područja ključna za korisnika zdravstvenih usluga: prava pacijenata i informacije, vreme čekanja na lečenje, ishod lečenja, opseg pruženih usluga i farmaceutska sredstva.



Ovaj indeks odražava napredak zdravstvene zaštite u Evropi, poboljšanje ishoda lečenja i opštih uslova. Takođe se ocenjuje da su pomalo preuveličani alarmantni signali o uticaju ekonomske krize na pad kvaliteta zdravstvene zaštite zbog smanjenja budžeta.



Međutim, kako navodi Nju Jurop, indeksi ukazuju da na početku ekonomskih teškoća treba obratiti posebnu pažnju na tri izražena područja.



Ta područja su: tendencija dužeg čekanja na skupe hirurške operacije u zemljama najviše pogođenim eknomskom krizom, rast participacije pacijenata za zdravstvene usluge, nedostatak poboljšanog pristupa novim vrstama lekova, čak i pogoršanje pristupa.






Gde li je sad Tomica da nam objasni kako su ovo gluposti...


Edited by nvukelic, 16 May 2012 - 16:27.


#2 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 16 May 2012 - 17:08

Ovo su jako, jako ozbiljni i zabrinjavajuci podaci.
Ovo bi zahtevalo da bude jedna od prvih tema na sednici vlade, koja ce se formirati.
Jako se bojim da sadasnji ministar zdravlja (u Srbiji, ocigledno, ministar bolesti), Stankovic nema ni jedan od nuznih preduslova da promeni zdravstveni sistem - on se u to, jednostavno, ne razume.

#3 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 16 May 2012 - 21:28

Ovo su jako, jako ozbiljni i zabrinjavajuci podaci.
Ovo bi zahtevalo da bude jedna od prvih tema na sednici vlade, koja ce se formirati.
Jako se bojim da sadasnji ministar zdravlja (u Srbiji, ocigledno, ministar bolesti), Stankovic nema ni jedan od nuznih preduslova da promeni zdravstveni sistem - on se u to, jednostavno, ne razume.


Stanković je čak izjavio da je nezadovoljan rangiranjem srpskog zdravsta. To samo u Srbiji postoji da onaj ko je najodgovorniji za stanje u zdravstvu otvoreno izražava svoje nezadovoljstvo umesto da ćuti i da ga bude sramota da bilo šta kaže.

Edited by melankolic, 16 May 2012 - 21:29.


#4 STYX

STYX
  • Banned
  • 837 posts

Posted 17 May 2012 - 01:11

http://www.b92.net/i...2&nav_id=609606
Gde li je sad Tomica da nam objasni kako su ovo gluposti...


Krivi su neki drugi, Kostunica,Milosevic,Tito,Rankovic,Kralj Petar te verovatno i M. Obrenovic.
Da nije DS na vlasti ne bi bilo 451 no 151. Tako prosto i tako logicno.

Edited by STYX, 17 May 2012 - 01:12.


#5 kinky kitten

kinky kitten
  • Members
  • 2,915 posts

Posted 19 May 2012 - 10:49

Gde li je sad Tomica da nam objasni kako su ovo gluposti...




Stanković je čak izjavio da je nezadovoljan rangiranjem srpskog zdravsta. To samo u Srbiji postoji da onaj ko je najodgovorniji za stanje u zdravstvu otvoreno izražava svoje nezadovoljstvo umesto da ćuti i da ga bude sramota da bilo šta kaže.


trebalo bi da podnese ostavku. ali ovi nit cute, jos manje podnose ostavke

Stanković: Nismo najgori u Evropi

#6 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 17 July 2012 - 19:33

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI


Beograd -- Neizmirene obaveze za doprinose dostigle gotovo polovinu godišnjeg budžeta Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Fondu preti kolaps, pišu "Novosti".






Tweet



Posted Image


Foto: B92, Arhiva


Poslodavci u Srbiji Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za doprinose trenutno duguju čak milijardu evra. To je gotovo polovina ukupnog godišnjeg budžeta Fonda. Da je uplaćena, ta suma bi namirila godišnje zarade svih 104.500 zaposlenih u zdravstvu, ili troškove lekova na recept za - tri godine.


Otkako je poslednji put, krajem prošle godine, pravljen presek koliko zdravstvo Srbije duguje dobavljačima za lekove, sanitetski i drugi potrošni materijal, a koliko potražuje za neizmirene doprinose, dug prema zdravstvu za doprinose povećan je za oko 150 miliona evra. I, trenutno niko ne vidi način kako da se on naplati.

Jer kad god ovaj problem "ispliva na površinu“, reši se tako što se zaostala dugovanja "zamrznu“, a poslodavac obaveže da će početi da servisira tekuće obaveze, čime ispunjava uslov da njegovi zaposleni overe zdravstvene knjižice. Tako je na kraju prošle godine, kada su dugovanja za doprinose bila oko 850 miliona evra, 750 poslodavaca tražilo da im se "oprosti“ dug.

"Nažalost, sve više poslodavaca krši zakon, ne uplaćuju doprinose, pri čemu ostvaruju ektra profit. Ukoliko ne bude stroge finansijske discipline i kontrole naplate doprinosa, preti nam opasnost od urušavanja čitavog zdravstvenog sistema. Doći ćemo u situaciju da svi imamo overene zdravstvene knjižice, koje će biti bezvredni papiri, jer neće biti sredstva za lečenje", kaže za "Novosti“ profesor dr Aleksandar Vuksanović, direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Budžet RFZO za ovu godinu iznosi 205 milijardi dinara, od čega će polovina "otići“ za plate zaposlenih u zdravstvu, a po glavi stanovnika ostaje jedva 125 evra za lečenje.

"Činjenica je i da je 2008. godine na zdravstveno osiguranje po osnovu zaposlenja bio prijavljen 2,1 milion ljudi i za većinu su poslodavci plaćali zdravstveno osiguranje. Sada je na osnovu radnog odnosa zdravstveno osigurano 1,6 miliona ljudi, a za veliki broj njih poslodavci ne uplaćuju osiguranje. To dramatično utiče na prihod RFZO, koji se finansira od doprinosa koje svi zajedno uplatimo", objašnjava Vuksanović.

Samo za lekove na recept dnevni trošak dostiže 100 miliona dinara, jer se svakog dana, u proseku, izda po 200.000 recepata.

"Zdravstvena zaštita u Srbiji svakako nije na željenom nivou, ali u odnosu na sredstva koja se izdvajaju sistem,kojem svi možemo da nađemo hiljadu mana, ipak, funkcioniše. Svakog dana se operiše desetine hiljada ljudi, da hiljade njih svaki dan prima terapiju u vidu najskupljih lekova za koje gotovo niko ne bi imao sredstava da sam plati. U bolnicama dnevno leži i leči se 30.000 ljudi. Svi znamo da te bolnice nisu najsavremenije i nisu nove, ali se pacijenti, ipak, nekako leče", kaže Vuksanović.



Danas je zdravlje i zdravstvo vrlo, vrlo skupo; bez dovoljno novca nema ni dobrog zdravstva.


Edited by vladan, 17 July 2012 - 19:33.


#7 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 17 July 2012 - 21:45

Danas je zdravlje i zdravstvo vrlo, vrlo skupo; bez dovoljno novca nema ni dobrog zdravstva.


zdravstvo je uvek bilo vrlo skupa kategorija.

ceo zdravstveni sistem u srbiji je toliko loš da je osudjen na propast taman i kad bi uplaćivanje u fond bilo 200%

#8 Sasha 2

Sasha 2
  • Members
  • 1 posts

Posted 09 July 2013 - 21:11

Krajem maja 2013. godine odem kod ginekologa na redovni pregled. Posle 4 sata cekanja, doktorka me zaprepasti obavestenjem da ce rezultati biti pocetkom jula i da zakazem za tada i ultrazvuk, Danas, 09.07.2013., dolazim u DZ "Vracar",prilazim salteru, i medicinska sestra me zacudjeno upita zasto sam dosla na UZ, kada je doktorka na odmoru. "Imate li uopste zakazano?" "Imam, zakazala sam odavno, a lekarka mi je rekla da dodjem sada"  "Vasa lekarka je na neplaniranom godisnjem odmoru! Vraca se 26." Nekako se izborim za prijem kod druge lekarke, i posle 1h stize trudnica sa velikim stomakom. Objasnjava sestri da je u terminu za porodjaj, da dolazi iz bolnice i da joj traze uput za hirurga u slucaju da se porodjaj zavrsi carskim rezom. Pustam je ispred mene i ona izlazi ubrzo u suzama. Gleda nas, starije od nje, i kaze "rekla mi je da dodjem popodne kada rade dva lekara, moja doktorka je na odmoru, nece da me primi!" Sta asmo mogle, malo smo je tesile, med,sestra je u medjuvremenu izasla sa ko zna cijim kartonom i ispisanim receptima, a mlada zena je uzela svoj kartonn i placuci otisla. Zelim joj svu srecu! Na gore ljude valjda ne moze da naidje! Usla sam ja, i pitala za rezultate Papanikolau testa. "Nisam u obavezi da ga procitam. Ja jedva citam i svoj rukopis. Uostalom, nisam ja obavila pregled, doktorka ce znati sta je videla" (Sigurno ce se setiti posle tri meseca, mislim ja.) Izadjoh, potresena zlom sudbinom porodilje. meni nije tesko da dodjem i treci, a moracu i cetvrti put. Potrosici vise od 14 sati na ginekologa, samo na rutinski pregled.Ali ta nehumanost zdravstvene radnice me je duboko pogodila.  Sve akcije za borbu protiv raka grlica materice su smesne iz moje perspektive. 



#9 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 10 July 2013 - 13:04

"Ja jedva citam i svoj rukopis."

 

E to bi trebalo da bude parola za neke naredne izbore. Srbijom apsolutno vladaju nepismene budale - i na svim nivoima nepismene budale odlucuju o zivotu i smrti. Posle ti razni forumski degenerici pripisuju mrznju i sta ti ja znam, a nasa stvarnost je savrseno sazeta u ovih 6 reci.



#10 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 10 July 2013 - 15:00

Osim sto mogu da kazem da je opisan najobicniji bezobrazluk, bahatost I sramota, ja drugi komentar nemam.



#11 denzil

denzil
  • Members
  • 5,693 posts

Posted 12 July 2013 - 15:19

Zašto se čudite? Nikakva odgovornost ni objektivno ocenjivanje kvaliteta rada ne postoje, po DZovima i ostalim državnim zdravstvenim ustanovama zapošljava se politički, zemljački, porodično ili za keš. Zašto bi neko ko je svoje radno mesto (pošteno khm khm) kupio ili zna da je zaštićen ko beli medved (po bilo kom osnovu) osećao obavezu da bude efikasan, profesionalan, sačuvaj bože da iskazuje empatiju? Zbog Hipokratove zakletve? Zbog stida? Pa da stid postoji, ne bi se učlanjivao u stranku zbog posla ili gurao nesposoban i nezainteresovan da leči ljude.



#12 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 14 July 2013 - 00:59

Zašto se čudite? Nikakva odgovornost ni objektivno ocenjivanje kvaliteta rada ne postoje, po DZovima i ostalim državnim zdravstvenim ustanovama zapošljava se politički, zemljački, porodično ili za keš. Zašto bi neko ko je svoje radno mesto (pošteno khm khm) kupio ili zna da je zaštićen ko beli medved (po bilo kom osnovu) osećao obavezu da bude efikasan, profesionalan, sačuvaj bože da iskazuje empatiju? Zbog Hipokratove zakletve? Zbog stida? Pa da stid postoji, ne bi se učlanjivao u stranku zbog posla ili gurao nesposoban i nezainteresovan da leči ljude.

Sve tacno. Ali me bas zanima - kako to onda nije civilizacijska i kulturna inferiornost? Kako mislis da opravdas drustvo u kome je praksa ljudi koji bi trebalo da su najhumaniji lisena stida, u poredjenju sa nekim drugim drustvima u kojima ti ljudi u belim mantilima itekako imaju stida?



#13 Upekkha

Upekkha
  • Members
  • 3,058 posts

Posted 14 July 2013 - 10:33

“The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals* are treated”. Mahatma Gandhi

 

*vazi i za komsijinu kravu.



#14 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 14 July 2013 - 11:29

A kako da zivotinje (krave) u Srbiji imaju dobar tretman, ako ga nemaju cak ni ljudi?

Medjutim, posto to ljudima, izgleda, ne smeta dovoljno, da bi nesto promenili, onda je sigurno da ne smeta ni zivotinjama.



#15 Upekkha

Upekkha
  • Members
  • 3,058 posts

Posted 14 July 2013 - 12:09

A kako da zivotinje (krave) u Srbiji imaju dobar tretman, ako ga nemaju cak ni ljudi?

 

Mislio sam zapravo na onu poslovicnu komsijinu kravu. :)

 

No, u pravu si. Ako nikog nije briga ni za koga, i zivotinjama se crno pise.

 

 

 

Medjutim, posto to ljudima, izgleda, ne smeta dovoljno, da bi nesto promenili, onda je sigurno da ne smeta ni zivotinjama.

 

Ovo mi medjutim nije sasvim jasno. Zasto bi ljudska apatija garantovala odsustvo zivotinjske patnje - pogotovo sto je premisa da su pripadnici drugih vrsta poslednja rupa na politickoj svirali? Zasto bi jednoj kerusi Mili manje smetalo da joj odseku sve cetiri sape samo zato sto ljudi u Srbiji ne cine nista povodom politicke situacije? Ili jezikom jedne vrste, da li bolesno dete manje pati u prepunoj cekaonici zato sto ima roditelje koji slezu ramenima dok se najgori sljam i dalje nalazi na vlasti?