Jump to content


Photo
- - - - -

Slani štapić


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
16 replies to this topic

#1 jelajelena

jelajelena
  • Members
  • 46 posts

Posted 06 May 2012 - 17:37

Slani štapići
Posted Image

Sastojci:

250 g margarina
250 g sira
400 g brašna
kašičica soli
susam
kim
seme lana
1 jaje

Priprema:

1. Dobro umutiti margarin, dodati sir, brašno i kašičicu soli, te zamesiti testo.
2. Ostaviti ga da odstoji bar 1 sat u frižideru, pa ga razviti, premazati umućenim jajetom i posuti semenom lana, susamom i kimom.
3. Jufku iseći na štapiće i peći na 200 stepeni oko 15 minuta.
www.lepotaizdravlje.rs

#2 jelajelena

jelajelena
  • Members
  • 46 posts

Posted 06 May 2012 - 18:02

Slani štapići sa sirom i susamom

Posted Image

Sastojci
250 grama margarina
250 grama tvrđeg sira
250 grama brašna
50 grama susama
2 žumanca
Način pripreme


Uveče zamesiti testo od sira, margarina i brašna, pa staviti u frižider da prenoći. Sutradan rastanjiti testo, seći štapiće i premazati žumancima pomešanim sa susamom. Peći na 200 stepeni desetak minuta....izvaredni su !
Izvor
Kuvar. Krstarica.com

#3 jelajelena

jelajelena
  • Members
  • 46 posts

Posted 06 May 2012 - 18:14

Pereci Posted Image

Posted Image

Sastojci:
500 gr brasna
100 gr maslaca
1 zumance
1 germa (kvasac)
sol
mlijeko po potrebi
zumance za premazivanje
susam

Priprema:

Otopiti maslac na pari.

Pokiseliti germu u malo toplog mlijeka.

Izmijesati brasno, sol, germu, maslac, zumance i dodavati toplo mlijeko po potrebi.

Kada se tijesto udvostruci razvaljati ga na debljinu od pola cm i kalupom za perece vaditi oblike.

Redati ih na pleh, premazati umucenim zumancetom, posuti susamom i peci na 180 C dok nedobiju zlatno zutu boju.

#4 jelajelena

jelajelena
  • Members
  • 46 posts

Posted 06 May 2012 - 18:23

Slani štapići od vina Posted Image

Posted Image
Potrebno:
- 600 grama brašna ( može i oštrog, jer su hrskavije )
- 1 čaša od 2 decilitra belog vina
- 1 ista čaša ulja
- 1 kafena kašičica soli
Za posipanje i mazanje štapića
- 1 umućeno jaje
- susam, mak, aleva paprika, origano, peršun....

Svi se sastojci umese u fino testo, koje se podeli na dva dela. Svaki se deo razvije na debljinu prsta, namaže razmućenim jajetom i pospe susamom. Utapka se rukom, pa okrene. Druga strana se namaže jajetom i pospe makom. Utapka se. Nožem praviti trake širine 1 centimetar, seći na željenu dužinu ( 4-5 cm ) i uviti nekoliko puta. Ređa se u pleh, na peki papir a može i bez njega i peče u zagrejanoj rerni na 180-200 dok ne porumene.

#5 jelajelena

jelajelena
  • Members
  • 46 posts

Posted 06 May 2012 - 18:30

Slani stapici sa kikirikijem Posted Image
Posted Image
Sastojci
900 gr
brasna
1 paketic (50 gr)
kvasca
0,5 l
mleka
1,5 dl
ulja
1
jaje
1 kasicica
secera
3 kasicice
soli
100 gr
maslaca ili margarina
200-250 gr
kikirikija pecenog i neslanog

Priprema

Prvo se kvasac stavi u 1 dl mleka sa kasicicom secera i malo brasna da uskisne.

Brasno zamesiti sa mlakim mlekom i ostalim sastojcima i ostaviti ga da se odmori 30-tak minuta.

Dok se testo odmara samleti kikiriki i osoliti po ukusu.

Podeliti testo na dve jufke i svaku razviti u obliku pravougaonika.

Premazati otopljenim maslacem i ravnomerno posuti mlevenim kikirikijem.

Preklopiti testo: desnu trecinu preko srednje, a zatim levom preklopite sve.

Sad ste dobili jedan uzi, a duzi pravougaonik. Seci trake od 2 cm i gusto uvrtati u spiralu. Redjati u pleh na pek papir. Blago ih premazati sa ostatkom maslaca i ostaviti jos malo da se odmaraju.

Peci na 200 stepeni dok lepo ne porumene.
www.coolinarika.com

#6 jelajelena

jelajelena
  • Members
  • 46 posts

Posted 06 May 2012 - 18:41


Slani štapići sa pivom i uz pivo
Posted Image
Posted Image
Sastojci:

1 dcl mleka

15 g kvasca

kašičica šećera

brašno

kesica praška za pecivo

2 dcl piva

2 dcl ulja

kašika soli

100 g susama

1 jaje za premazivanje

Priprema:

Pomešati mlako mleko sa kvascem i kašikicom šećera, poklopiti i ostaviti da kvasac nadodje. U veću posudu sipati brašno, oko 250 g za početak.


Luk i pivo - kakva neobična kombinacija! Dodati prašak za pecivo, nadošao kvasac i ostale sastojke sem susama. Početi sa mešenjem. Dodavati brašno po potrebi, kako bi se dobilo glatko testo. Susam propržiti u tiganju bez masnoće. Pomešati ga sa testom. Testo podeliti na tri dela. Svaki deo razviti tanko oklagijom. Iseći na tanke trake i premazati žumancetom. Poredjati u pleh. Peći oko 30 min. na 150°C. Isključiti potom rernu, a štapiće ostaviti još u rerni da bi se osušili-oko desetak min.

#7 jelajelena

jelajelena
  • Members
  • 46 posts

Posted 06 May 2012 - 19:01

Lisnate paštetice i štapići od lisnatpg testa Posted Image
Posted Image
Sastojci
1 kg
mekog brasna
paketic
kvasca
2 kasicice
soli
5 dl
mleka
3 kasike
masti ili ulja
2
jaja
250 g
margarina
Nadev
300 g
svezeg sira
100 g
sunkice ili suvog mesa
1
jaje
Za premazivanje
1
jaje

susam, kim…

Priprema

Kvasac razmutiti u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna i ostavii da naraste.

Od brasna, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamesiti srednje meko testo.

Testo podeliti na 20 loptica (jufkica), svaku rastanjiti u manju okruglu koru i premazati umucenim margarinom.

Kore redjati jednu preko druge, i ostaviti da stoji 15-20 minuta, gornju koru ne treba premazivati,

Razviti veliku koru debljine 0, 5 cm i okruglom modlom vaditi pogacice precnika oko 5 cm, mogu i vece po zelji.

Jedan deo pogacica ostaviti tako, a drugoj polovini izvaditi sredinu manjom modlicom, tako da se dobije prsten.

Cele pogacice premazati umucenim jajetom, odgore staviti pogacicu u obliku prstena, napuniti sa filom od sira i sunkice,

Ivicu prstena premazati isto jajetom i posuti susamom.


Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 220 C, oko 20-tak minuta. Gotova pastetica .
Od malih izvadjenih kruzica iz sredine, ispeci male pogacice, a preostalo testo skupiti, ponovo razviti i iseci dugacke stapice. Sve premazati jajetom i po zelji posuti susamom ili kimom.
www.coolinarika.com

Edited by jelajelena, 06 May 2012 - 19:03.


#8 jelajelena

jelajelena
  • Members
  • 46 posts

Posted 06 May 2012 - 19:23

Štanglice sa kačkavaljem Posted Image
Posted Image

Sastojci
500 g
mekog brasna
250 g
margarina
100 + 50 g
kackavalja (trapist, gauda…)
1 ravna kasicica
soli
1
prasak za pecivo
1
zumance
malo
mleka

Priprema

Zamesiti srednje meko testo od navedenih sastojaka ( u testo staviti 100 g narendanog kackavalja, a preostalih 50 g upotrebiti za posipanje).

Razviti koru debljine 0, 5 cm, premazati blago ulupanim belancetom, viljuskom “izgrebati” testo i posuti naribanim kackavaljem
Tockicem seci na stanglice, i redjati u podmazan pleh.
eci na 200 C oko 20-tak minuta, dok ne dobiju finu boju.
Od istog testa se mogu modlicom praviti i perece, premazati jajetom i posuti sa malo susama
www.coolinarika.com

#9 jelajelena

jelajelena
  • Members
  • 46 posts

Posted 06 May 2012 - 19:33

Prženi štapići sa sirom Posted Image
Posted Image
Potrebno je:

3 jajeta
70 g butera
250 g kravljeg sira
brašno
malo soli
mrvice
Priprema:

Dobro umutiti 2 cela jajeta, zatim dodati 70 g butera, 250 g dobro izdrobljenog kravljeg sira, malo soli i brašna po potrebi da se zamesi testo. Od testa praviti tanke štapiće, debljine prsta a duge 10 cm. Svaki štapić uvaljati u brašno, a u drugu činiju ulupati jedno celo jaje, dobro ga umutiti i u njega umakati svaki štapić a zatim ponovo svaki štapić umakati u mrvice i pržiti ga na vreloj masti sa obe strane dok ne porumeni. .

#10 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 06 May 2012 - 20:43

Ja dobro kuvam, ali, na zalost, ne umem da mesim. Nisam nikada ni probao.
Medjutim, pokusacu da iskoristim neki od napisanih recepata; ja jako volim slane stapice sa kimom (kao deca, zvali smo ih kimice).

#11 jelajelena

jelajelena
  • Members
  • 46 posts

Posted 07 May 2012 - 08:31

Probajte Vladane, ma nije teško, tu nema šta da se pogreši, samo po receptu i javite mi kako je ispalo ....sretno! Posted Image

#12 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 07 May 2012 - 10:58

Slani štapići
Posted Image

Sastojci:

250 g margarina
250 g sira
400 g brašna
kašičica soli
susam
kim
seme lana
1 jaje

Priprema:

1. Dobro umutiti margarin, dodati sir, brašno i kašičicu soli, te zamesiti testo.
2. Ostaviti ga da odstoji bar 1 sat u frižideru, pa ga razviti, premazati umućenim jajetom i posuti semenom lana, susamom i kimom.
3. Jufku iseći na štapiće i peći na 200 stepeni oko 15 minuta.
www.lepotaizdravlje.rs



Slani štapići sa sirom i susamom

Posted Image

Sastojci
250 grama margarina
250 grama tvrđeg sira
250 grama brašna
50 grama susama
2 žumanca
Način pripreme


Uveče zamesiti testo od sira, margarina i brašna, pa staviti u frižider da prenoći. Sutradan rastanjiti testo, seći štapiće i premazati žumancima pomešanim sa susamom. Peći na 200 stepeni desetak minuta....izvaredni su !
Izvor
Kuvar. Krstarica.com


Mislim da ce jedan od ova dva recepta biti prvi - mozda naredni vikend, mada radim u subotu; taman u nedelju da "odmaram mozak". :)

#13 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 14 May 2012 - 17:47

Moji favoriti na ovu temu su ovi "stapici", bili su hit na cerkinom rodjendanu u Februaru, lako se prave, ukusni su i efektni. Postiram link na kojem je recept, ovih dana nemam vremena da ih napravim:

http://www.coolinari...ce-s-maslinama/

Edited by highlanderka, 14 May 2012 - 17:48.


#14 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 14 May 2012 - 18:07

...

... Ja dobro kuvam, ali, na zalost, ne umem da mesim. Nisam nikada ni probao ...


Nema potrebe da mesis testo. Svrati u neku bolju prodavnicu, reci sta ti treba i kupi gotovo testo.


Lakano ga razvaljaj, iseci, premazi jajima i pospi kimom. U rernu i to je to!

Seti se sta je rekao jedan veliki chef - nikada nisam hteo da se petljam sa brasnom, mrzim 'lepljive prste'.

...



#15 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 15 May 2012 - 17:17

Zanm i probao - ali to nije to.
Ovde (u UK) moze da se kupi lisnato testo, koje je za moj racun premasno, a i masno testo, koje ja apsolutno ne koristim, jer nista pametno ne umem da spremim od toga. Na zalost, za razliku od Srbije, ovde nema razlicitih pogacica i pasteta, koje su zamrznute i samo se stave u rernu, kao u Srbiji - nije uobicajeno. Mozda bi to i nasao u nekakvoj poljskoj ili bugarskoj radnji, ali me mrzi da trazim.
Kad moja mama napravi stanglice s kimom, ne mozes da se zaustavis, jeduci ih. Kad ih ja napravim s kupljenim smrznutim testom, na kraju u plehu pliva gomila masnoce, koju je testo izgubilo, a ono je odozgo i prepeceno, a dole gotovo sirovo - a nije problem s mojom rernom.
Osim toga, privlaci me ideja sa sirom u testu.

Edited by vladan, 15 May 2012 - 17:18.