Bankarske kreditne i druge kartice
Posted 29 April 2012 - 12:01
Ja iskreno do skora nisam koristio kartice ali eto udjoh i ja u tu "sektu"..
I vec prilikom prve svoje takve kupovine sam u svom 6om culu osetio opasnost po moj dzep.. Zaista ako covek ne pazi , moze da se opusti i da pazari daleko vise nego kad ima kes.. Pogotovo ako ne cuvate isecke potrosenog i ne racunate prilikom svake kupovine. Kod cekova je to ipak bilo drugcije.. Ipak jedan cek ima svoj limit ( dali je sad 5000 din ) i jednostavno svaki cek je u stvari kao i novcanica i tu imate realniji osecaj. Manji nego sa kes novcem ali ipak realniji.
Kod kartica to nije slucaj.. I ako ne zavedete u neki svoj tefter svaki svoj trosak lako moze da se desi da odete u minus.. sto naravno banke jedva cekaju i lupe vam na to krvolocne kamate.
Kreditna kartica je po meni korisna samo u retkim slucajevima.. Npr u nekoj krajnjoj nuzdi, mozda kod neke vece kupovine neke kapitalnije imovine namestaj, bela i druga tehnika, automobil.. Apsolutno nikako u velikim marketima i shoping molovima.
Jos jedna po meni korist od kartice je kad vam neko primanje legne pred vikend ( i penzije padnu cesto subotom) a ostali ste bez novca i da ne morate da idete u banku ili da npr penzioner stoji u guzvi , jednostavno da moze da pazari preko vikenda ono najosnovnije.. Ponavljam !!! samo ono najosnovnije- hleb i mleko..
A za sve drugo. Svakodnevne pazare na manje ili vise je kartica OGROMNA ZAMKA !!!
Posted 29 April 2012 - 13:35
Treba praviti razliku između platne i kreditne. Platne služe samo za bezgotovinsko plaćanje, dakle troši se samo ono što postoji na računu, a kreditne, kao što im samo ime kaže, za podizanje kredita. Odeš u prodavnicu, na računu nemaš ni dinara, a ipak kupiš sladoled. Kupiš tako što u trenutku plaćanja zapravo automatski u banci podižeš kredit. Ti zadovoljan, tamaniš onaj sladoled koji inače ne bi mogao da kupiš, banka zadovoljno trlja ruke jer ti od tog trenutka obračunava veliku kamatu i nada se da ćeš kad-tad iz tog dozvoljenog preći u nedozvoljeni minus, a onda kamata više nije velika nego veeelika.
I gde sam ja u toj priči? Ja nemam nikakve kreditne kartice, ali ih volem jer one banci mogu da zarade čak i do 70% kamate na godišnjem nivou pa onda banka i meni daje lepu kamatu na štednju.
Posted 29 April 2012 - 20:32
Podstaknut tekstom na sajtu B92 http://www.b92.net/b...9&nav_id=604847 da vidimo dali su kreditne i druge bankarske kartice olaksica ili zamka bankara i trgovina..
Ja iskreno do skora nisam koristio kartice ali eto udjoh i ja u tu "sektu"..
I vec prilikom prve svoje takve kupovine sam u svom 6om culu osetio opasnost po moj dzep.. Zaista ako covek ne pazi , moze da se opusti i da pazari daleko vise nego kad ima kes.. Pogotovo ako ne cuvate isecke potrosenog i ne racunate prilikom svake kupovine. Kod cekova je to ipak bilo drugcije.. Ipak jedan cek ima svoj limit ( dali je sad 5000 din ) i jednostavno svaki cek je u stvari kao i novcanica i tu imate realniji osecaj. Manji nego sa kes novcem ali ipak realniji.
Kod kartica to nije slucaj.. I ako ne zavedete u neki svoj tefter svaki svoj trosak lako moze da se desi da odete u minus.. sto naravno banke jedva cekaju i lupe vam na to krvolocne kamate.
Kreditna kartica je po meni korisna samo u retkim slucajevima.. Npr u nekoj krajnjoj nuzdi, mozda kod neke vece kupovine neke kapitalnije imovine namestaj, bela i druga tehnika, automobil.. Apsolutno nikako u velikim marketima i shoping molovima.
Jos jedna po meni korist od kartice je kad vam neko primanje legne pred vikend ( i penzije padnu cesto subotom) a ostali ste bez novca i da ne morate da idete u banku ili da npr penzioner stoji u guzvi , jednostavno da moze da pazari preko vikenda ono najosnovnije.. Ponavljam !!! samo ono najosnovnije- hleb i mleko..
A za sve drugo. Svakodnevne pazare na manje ili vise je kartica OGROMNA ZAMKA !!!
Za onog ko ne ume da se kontroliše, da se ponaša odgovorno, kreditna kartica jeste opasna, jednako kao i keš krediti ili neki drugi krediti, pozajmice od zelenaša, pa i sve druge pozajmice. Ne može se to baš nazvati zamkom, zamka je nešto što je skriveno, neočekivano, kreditna kartica ti je data uz ugovor sa jasnim, manje-više, uslovima. Niko te ne tera da kupuješ, trošiš nepostojeće. A da je bankama cilj da trošiš unapred, ništa novo, to im je posao, i trgovci te mame da kupuješ, nude ti razne akcije, zaradi kupujući, plati pet uzmi šest, senzacionalne cene, nikad povoljnije. Isto rade i proizvođači, privreda živi tako što te tera da trošiš, nema rasta privrede ako ne raste potrošnja.
Kartica je samo parče plastike, ti odlučuješ kako ćeš je koristiti.