Jump to content

Photo
- - - - -

BIZNIS SA BIODIZELOM

• Please log in to reply
22 replies to this topic

#16 JohnMiller

JohnMiller
  • Members
  • 5 posts

Posted 08 May 2012 - 18:27

Mislio sam na metan za proizvodnju struje a ne kao gorivo za atomobile.

Mozes li mi reci nesto vise o ovome, ili me uputiti na neki forum ili sajt na kome mogu da dobijem neke konkretne informacije vezane za proizvodnju struje uz pomoc metana? Hvala.

#17 YU7 73

YU7 73
  • Members
  • 1,133 posts

Posted 08 May 2012 - 20:48

Ali kakav metan?

Iskreno neznam da ima takve proizvodnje struje kod nas osim u jednom gradu, a to je staro 30 godina.

Ako mislis na farmu treba ti minimalna kolicina za rentabilnost, i bas se i ne secam kolika je. Procenu za jednu farmu su radili neki slovaci.

Pazi samo, ja to iz glave. Mozda negde ima nesto novo ili staro sto mi je promaklo.

#18 JohnMiller

JohnMiller
  • Members
  • 5 posts

Posted 08 May 2012 - 22:46

Ja sam danas citao negde da se drzava zakonski obavezala za otkup proizvedene struje. Molio bih nekoga ko ima iskustva sa time ili zna dosta o tome da mi se javi preko PM.

#19 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 3,271 posts

Posted 09 May 2012 - 09:15

Ja sam danas citao negde da se drzava zakonski obavezala za otkup proizvedene struje. Molio bih nekoga ko ima iskustva sa time ili zna dosta o tome da mi se javi preko PM.

Nema potrebe da ti se javlja na PM. Sve podatke imas na sajtu Agencije za energetiku: http://www.aers.rs

#20 paraglider

paraglider
  • Members
  • 228 posts

Posted 09 May 2012 - 19:58

Zar nikome nije palo na pamet da je momak od 22 godine mogao pocetnu lovu za svoj biznis da dobije od tate i mame?!

Ovo je adresa na kojoj je jedan kratak (5 min) film o uredjaju kojim se odbacena plasticna ambalaza moze pretvoriti u ulje, iz koga se daljom preradom dobija benzin ili dizel.
Uredjaj su napravili Japanci.
Ne znam da li je to i koliko je rentabilno za privatni biznis, ali je kao ideja vrlo prvlacno: benzin i dizel gorivo su nam neophodni, a plasticni otpatci (pogotovo pet amabalaza) su nam visak i opterecenje.
Uredjaj koji je pokazan u ovom filmu nije ni veliki ni preterano skup, i svakako ne spada u velike investicije.

http://www.flixxy.com/convert-plastic-to-oil.htm

Inace, u USA i Holandiji (a verovatno i jos nekim zemljama) se vec sprovode programi proizvodnje struje od metana na farmama svinja.
Na farmama se (i inace) sakupljaju svinjske fekalije, od kojih se dobija metan, a on se sagoreva u elektricnom generatoru.
Princip je isti kao za konvertovanje plastike u dizel - svinjske fekalije su visak, opterecenje i opasnost po okoliu, a struja je potrebna svima.
Farma na taj nacin resava ekoloski problem (koji uopste nije naivan), dobija struju koja joj treba (i koju bi placala), a jos ostvaruje dodatni prihod - prodajom viska struje.

Edited by paraglider, 09 May 2012 - 19:59.

#21 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 3,271 posts

Posted 09 May 2012 - 20:37

Zar nikome nije palo na pamet da je momak od 22 godine mogao pocetnu lovu za svoj biznis da dobije od tate i mame?!

Ako mu tata i mama imaju dovoljno novca za pokretanje biznisa, imaju valjda i dovoljno novca da plate nekog strucnog ko ce im dati te odgovore?

#22 paraglider

paraglider
  • Members
  • 228 posts

Posted 09 May 2012 - 20:50

Naravmo, to je sasvim logicno.
U tom slucaju, mozda pokusava da nesto sazna i sam?
Istina, ja to ne bih trazio po forumima, ali...

Edited by paraglider, 09 May 2012 - 20:50.

#23 Commandant Carlos

Commandant Carlos
  • Members
  • 121 posts

Posted 12 May 2012 - 18:10

http://www.elitemadzone.org/t448367

na ovoj temi mozes naci neke podatke a dalje se sam potrudi

Edited by Commandant Carlos, 12 May 2012 - 18:10.