Pirelli 2012.
Posted 22 April 2012 - 20:37
Pirelli responds to Michael Schumacher's criticism of its tyres
http://www.autosport...rt.php/id/99103
Posted 22 April 2012 - 21:32
Mnogi od velikih sampiona iz proslih generacija su svoje titule poosvajali upravo na vestinu cuvanja opreme, sto je znacilo ili jedan manje odlazak u boks ili jednostavno imati vise na raspolaganju u finisu trke od svojih protivnika. Alan Prost je bio majstor takve voznje, covek koji nikada nije bio najbrzi na stazi ali bi cesto na kraju trke bas on imao najbrzi krug - kada su bolidi laki zbog potrosenog goriva a svi ostali su vec do tada sprzili gume. Ili Dzim Klark, koji je celu karijeru vozio notorno nepouzdane Cepmenove Lotuse i uspevao sa njima da bude najuspesniji vozac svoje generacije - dok su njegovim kolegama nakon trka mehanicari morali da menjaju kocnice, menjac... Klarku bi samo reda radi promenili gume jer sve ostalo je prakticno izgledalo novo novcijato.
Bilo je i suprotnih primera, vozaca poput tate Vilneva, Sene... koji su uvek isli maksimalno agresivno, sto ono kaze "igrali za raju i zanemarivali taktiku", i taj pristup je takodje u mnogim situacijama donosio uspeh - i upravo to mnostvo razlicitih taktika na jednoj trci je ono sto je donosilo uzbudjenja i doprinosilo zanimljivom trkanju. Neko pobegne napred, spali gume, ode u boks (a hvalabogu tada je jedno zaustavljanje u boksu znalo trajati i po minut), dotle ga ovaj "polako ali sigurno" vozac prestigne, pa se onda okrene - sada "brzinac" ima novije gume, opet gazi do daske i sustize "stedljivog". U medjuvremenu, vrisne jedno 5-6 motora i isto tolko turbopunjaca i trku zavrsi ukupno njih 10-tak, pa cak i neki Minardi ili Osela dodju do bodova...
Fakat je da se ove "mekse" Pirelijeve gume previse trose na pojedinim stazama (mislim, gume koje traju ukupno 5 krugova - bezveze, dobre su samo za kalifikacije i nista drugo) ali opet svi vozaci su na istom. Zato bi im bilo bolje da umesto sto kukaju pocnu da koriste svoja vozacka umeca i iz onog sto im je dato na raspolaganje izvuku maksimum.
Posted 23 April 2012 - 09:16
Posted 23 April 2012 - 09:19
Posted 23 April 2012 - 10:39
Kakva štednja guma - a u Formuli 1 bre?
U F1 moraju biti najjači motori, najizdržjivije gume, najlakši bolidi... - najbrži vozači.
Inače će se F1 pretvoriti u "ekološku formulu", gde će šamion postati onaj sa najviše pređenih kilometara a sa najmanje potrošenog goriva.
Nisu F1 trke ekonomčnosti nego brutalne brzine!
Sve mora biti podređeno brzini.
A kome je do štednje i ekologije eto mi bicikl.
Kvalifikacije su izgubile svaki smisao - sve zbog guma.
Preticanja i kočenja nema - zbog guma.
Još malo pa će i 4-5 puta u box po nove gume, tada će šampion postati onaj "ekolog" koji ima najbrže - mehaničare.
Ja sam u F1 (ako se dobro sečam) viđao još i Dunlop, Firestone, Goodyear, Mitchellin, Bridgestone... ali sranje kao što je Pireli - nikad. Ko da su žvakaće a ne automobilske gume.
Pun mi je kufer saveta iz boksa tipa "štedi gume", umesto onog: push, PUSH!
Recimo, da su juče imali normalne gume, Kimi bi razneo Fetela!
Posted 23 April 2012 - 12:49
No matter what era it is in, F1 always ought to be about pace, not preservation.
Posted 23 April 2012 - 14:00
Posted 23 April 2012 - 15:30
Znas ono - da se pospesi preticanje i napravi bolji sou za publiku. Pa eto, trazili ste gledajte.
Na onim starim gumama nije valjalo sto traju celu trku, sto moze da se obilazi samo kroz boks i pobednika ne resava vozacka vestina vec ko ima bolje mehanicare.
Sad ne valja jer gume ne traju celu trku, pa pojedinci zapadnu u problem kada ih potrose pa se svi izredjaju na njima, dok neki drugi voze suvise oprezno ne bi li izbegli takve probleme.
Pitam se da li je uopste moguce napraviti nesto da valja, da svi budu zadovoljni? Rekao bih da nije!
Posted 23 April 2012 - 17:13
Jadno mi je da gledam Hamiltona kako kalkulise sa gumama, Kimija, Sumahera.....daj bre. Mnogo toga je vestacki izazvano, DRS, zone, zabrane + gume. Previse show. Malo realnosti. Timovi treba da se bore za izmenu nekih drugih pravila. Ne za ovo.
Posted 23 April 2012 - 17:33
Nekad dok nije bilo sve toliko kompjuterizovano puno vise je zavisilo od individualne vestine kako vozaca tako i coveka koji je donosio strateske odluke. Danas o svemu odlucuje masina - ako ona kaze cuvaj gume onda cuvas gume...
Posted 23 April 2012 - 18:53
Ovako Baton, Alonso, Rozberg, Fetel...
Jedva čekam Monte Karlo - bez preticanja, samo štopujemo vreme u pitovima.
Posted 23 April 2012 - 18:54
Posted 23 April 2012 - 20:34
Ne volim da pišem o svom trkačkom iskustvu, ali me je Senna zamolio pa ću to upotrebiti na ovoj priči oko guma. Svako ko je okrenuo volan u nečemu što liči na trkački auto, ZNA koliko su važne gume. Sve se vrti oko jebenih guma. Tih nekoliko desetina kvadratnih santimetara koji "grizu" asfalt služe da prenesu sve ono što mogu i znaju čovek i mašina. Na žalost znanje i htenje su najčešće na suprotnim stranama skale uspešnosti. Nabosti sredinu je pravi džek pot.
Ako te pukne adrenalin kako ne treba ili jednostavno "ne znaš" krene "silovanje kola". Šta to znači? Npr. pred krivinu prejako i prebrzo se pritiska pedala kočnice, pada "turaža", ako je zadnja "vuča" jednostavno nestaje prianjanje na zadnoj osovini (englezi to zovu trottle trailing) i dolazi do preupravljanja koje je teško kontrolisati. Tada mora da padne munjevita "kontra" i da se krivina "vadi iz jame". Sledeća greška je prerano i prejako dodavanje "gasa" jer auto počinje da kliza sa postrance i bukvalno ljušti gume. Veži nekoliko krivina u nekoliko krugova na takav način i te gume qurcu neće valjati. Atraktivno za publiku i ništa više. Još će kojekakvi kvazi stručnjaci pričati kako je vozač baja i kako se izvukao. Možda jeste baja, ali ako je to uradio, onda se silno zeznuo i izgubio vreme. Klizanje po strani je super za reli, na "krugu" je propast.
Naravno ovo je ekstremna situacija, ali nije to mnogo daleko od načina vožnje koji podrazumeva ulazak u krivine pod što manjim uglom sa što kasnijim kočenjem i što ranijim oštrim davanjem "gasa". Tako može da se vozi auto koji je stabilan kao voz na kočenju, koji ima gume koje traju i koje su termički stabilne i koji ima motor sa menjačem koji "gaji" obrtni moment na relativno nižim obrtajima. Dakle, drugari, to NIJE F1 danas, a zašto nije objasnio je Radoje pre par postova. Možda su najpribližniji ovome prototipovi iz LeMan serije.
Ok, kako onda atreba voziti sa osetljivim gumama? Pre svega, NE POSTOJE pneumatici namenjeni trkanju čije performanse mogu biti konstantne u dužem periodu. Ako su takve onda nisu za trkanje. Bridžston je u eri Šumaherovih velikih uspeha furao priču sa pneumaticima koji imaju relativno malo opadanje prianjanja tokom stinta. To je davalo mogućnost vozačima da sa velikom dozom verovatnoće znaju "gde" je "grip". Ako dodamo i to da je masa bolida ralativno malo varirala usled dosipanja goriva, imamo gomilu poznatih parametara koji umnogome olakšavaju vožnju i omogućavaju da vozač max koristi limite vozila.
E sad, svi znamo gde je to vodilo. Smorenim trkama. Smoreniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim.
Sada šampioni moraju da se sete onoga što su davno zaboravili ili što poneki nikada i nisu znali. Pre svega, mnogi su morali da promene naviku da oslanjaju na prednje gume. Nema više "uskakanja" u krivinu. Sada se prilazi "tangentno" u odnosu na apex (teme) krivine. To štedi i gume i menjač i motor i čuva brzinu i štedi vozača. Kako? Sa većim uglom ulaska u krivinu mnogo manje je opterećen "unutrašnji" prednji točak, manja je inicijalna korekcija volanom, veća je i dolazna i odlazna brzina iz krivine, manja je "metraža" kroz samu krivinu. Gde fora? Što to ne rade svi?
Mnogo je teško tako voziti. Preteško. Prvo i osnovno mora da se adrenalin drži pod kontrolom. Zašto? Jer onaj ispred koji "seče" krivine izgleda brži. A nije. Mora čovek da sačuva ledenu glavu. Da bude sav "na prstima" i na rukama i na nogama. Tada nastaje magija. Počinju pedale da "pričaju": odjednom znaš gde je "zid" na pedali kočnice, jer ako ga "probiješ" točkovi blokiraju; znaš gde leži obrtni moment, jer ako preteraš "zavrtećeš" točkove u vetar. Nemojte da mislite da je to vožnja u stilu robota. Nikako. To je poezija, ultimativna sloboda, sinergija sa mašinom, jebem li ga kako da ga nazovem.
Druga stvar, da bi auto "jedrio" kroz krivine set up mora da bude savršen. Perfektan. Auto mora da ima savršen balans i na kočenju i pri ubrzavanju. Da bude miran pri promeni rasporeda masa na kočenju i na ubrzavanju. A to je zbog zakona fizike praktično nemoguće. Zato ove godine imamo spektakl. Ionako je zajebano utrefiti set up da auto od 700-800 konja bude miran i poslušan, pa na to dodato i gume koje imaju stalnu karakteristiku svega nekoliko krugova, da bi zatim naglo pale. Goooooooooolema muka.
E zato se nekima, pa i meni, čini da gledamo malokog Hamiltona i dedu koji se muči posle milion pobeda. Hamilton jednostavno ove sezone UČI. Ima sreću da pred očima ima Džensona koji demonstrira taj "mekani" stil. Ili nesreću...
Deda sa druge strane ima druge muke: konstanti maler, talentovanog i gladnog klupskog druga, tim koji je od starta postavljen na pogrešnim osnovama i tek sad pokazuje znake oporavka. A najgore je što je krštenica žuta k'o limun.
Skači Fjodore do plafona ali biologija je neumoljiva, Kime je to jako lepo pokazao ove sezone. Brže UČI od dede i to je činjenica.
Dakle, sezona do sada je jednostavno rečeno, do jaja. Ako se bude nastavilo ovako prisustvovaćemo jednoj od najboljih u celoj istoriji. Pravi EL CLASSICO. Ok, ima tu i veštačkih sranja poput DRS, KERS-a, ali ono što je najvažnije je činjenica da F1 evoluira. A to je najvažnije. Iako nema nove tehnologije što se tiče motora (a to mene najviše žulja) imamo spektakl koji daju nenormalni pneumatici, manje-više ujednačeni bolidi vodećih i ŠEST svetskih šampiona. I NEMAMO POJMA KO ĆE DA DOBIJE SLEDEĆU TRKU. A nemaju ni oni. Pa zar to nije divno?
Setite se samo onog SRANJA od trke u Bahreinu 2010. god. pa to uporedite sa jučerašnjom uživancijom. Ako uopšte i možete da se setite te trke 2010. god...
Na kraju jedino mi je žao što je ferari napravio skaredno ružnu i sporu rbinu. Ne zezam se. Žao mi je zbog Alonsa. "Klanje" Baton, Luis, Vetel, Kimi, Deda, Rozberg, Alonso u sličnim bolidima po performansama uz začin talentovanih Pereza, Hulka, Di Reste i Kobaje je PRICELESS.
Mada, meni je i ovako super. Samo da se nastavi.
Prika, jebeš kuće, idemo u Spa da se napijemo slaveći Kimetovu pobedu...
Posted 23 April 2012 - 20:52
Onako bi pobeđibali Luis, Kimi, Šumi...
Ovako Baton, Alonso, Rozberg, Fetel...
pa i ne bi bas, eto prosle 2 god. nije bila (toliko) nasilna degradacija pa je Rozberg lagano drao tvog ljubimca u istom autu, on moze da bude najbrzi iskljucivo kad mu je sve podredjeno, kad se prave pneumatici za njega kad je prvi vozac u timu ili eventualno da vara kao u Benetonu, izuzetno mi je drago sto se vratio u F1 bas da bi se razbili mitovi o najuspjesnijem vozacu sto ova sezona jos jednom potvrdjuje
Posted 23 April 2012 - 21:02
---
Hvala druze, ali VELIKO hvala, na trudu i vremenu za ovaj post. Svaka cast druze!
Sto se tice onog za Spa, ocu i ja, jel treba nekom bubreg, ne bas kao nov ali ... Ma ocu i ja!