Jump to content

Photo
- - - - -

Javne nabavke, prioriteti, podzemni kontejneri za smece

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 17 April 2012 - 18:12

Javne nabavke, prioriteti, podzemni kontejneri za smece

Javne nabvke jedna su od glavnih provalija na koju se trose budzetska sredstva. POstavlja se pitanje, sta su prioriteti pri nabavkama i kako se oni danas utvrdjuju u Srbiji. Sta j epiroritetnije: krecenje bolnica ili nabavka fancy dekorativnih tabli sa imenima ulica koje zamenjuju stare table.

Jedan od zanimljivih primera je nabavka i ugradnja podzemnih kontejnera za smece u Beogradu.

1. Cena kontejnera. Nije nigde naznaceno, ali nepristrasan novinar bi lako pronasao da je cena jednog kontejnera 3200E.

http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Zapaljeni-podzemni-kontejneri-u-centru.html

2. Broj narucenih kontejnera u Beogradu je oko 6000. Sto daje tricavih 19,2 miliona EVRA.

3. U cenu nije uracunat voznipark koji se ima obnoviti, taj moraju biti nabavljeni specijalni kamioni za praznjenje

4. Posto pomenute kontejnere prazni jedan covek, a ne 2 do 3 kao do sada, 2/3 radnika koji sada prazne kontejnere najverovatnije ce biti otpusteni jer vise nece biti potrebni

5. Skupljaci sek. Sirovina i ljudi koji zive od preturanja po kontejnerima ece vis emoci da obavljaju taj posao jer im stvari izkontejnera nece bti dostupne.

6. Proizvodjac kontejnera. Nije naznacen nigde, ne vidi se na kontejnerima, nema na internetu. Da li je domaci ili je uvozni? Misterija.

Rezimski novinari ponavljaju da “gradjani traze podzemne kontejnere, da su novi kontejneri lepi i savremeni”. To je sva javna rasprava na koju pristaje osamuceno politicko telo Srbije.

Pitanja je trebalo postaviti ranije. Da li su bili vazniji ovi kontejneri ili simultano uredjenje nekoliko gradskih bolnica, koje su danas prljave kao stale. O tome su gradjani trebali misliti ranije.

#2 PPeca@SER

PPeca@SER
  • Members
  • 2 posts

Posted 18 April 2012 - 07:49

Da, ovo je vrlo zanimljiva tema i na osnovu "potkopavanja zemlje Srbije" svuda naokolo, a u svrhu novih kontejnera... neko ce morati da objasni tih 20-ak miliona evra, plus kamioncici.

Stao sam jedno vece da gledam kako izgleda izvlacenje kontejnera iz rupe, praznjenje... Kao prvo, nema sanse da to jedan covek radi. Kao drugo, ja i kao laik nikada ne bih izabrao tu vrstu kontejnera jer je manipulacija isuvise komplikovana i podlozna greskama, pa iz toga i riziku da se sve prospe po ulici.

O tome da je cela konstrukcija tako radjena da je pljusak prosle godine izazvao "erupciju" kontejnera po Bulevaru Revolucije jer nije uradjen odvod za vodu, nego ona udje u rupu i kontejneri sa sve djubretom izbiju poklopce i izlete na povrsinu... Treba da razmisljamo da li da parkiramo auto na parking mesto pored kontejnera, iako to parkiranje placamo? Treba nekoga da povrede? Neko dete mozda koje se naslo u blizini?

Salabajzerizam!

Ako laze koza.... ne laze rog... tj. fotke. Narod sve "snima", a fotoalbum ce da objavi na Djurdjevdan.

Attached File  kontIMAG0140.jpg   649.29K   12 downloads

Attached File  kontIMAG0141.jpg   664.95K   10 downloads

Attached File  kontIMAG0143.jpg   668.8K   11 downloads

#3 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 18 April 2012 - 08:57

bilo bi lepo kada bi nasi "novinari istrazivaci" potrazili malo ko proizvodi ili uvozi pomenute kontejnere, ko je planiran da uveze specijalna vozila kojih treba bar dvadesetak. Ili s eplase jednog namrgodjenog ridjeg cike?

mislim da je sistem sa podzemnim kontejnerima model domace koeupicje, trosenje para na nepotrebno itd.

zasto d ane kad gradjane to i ne zanima.

#4 kanader

kanader
  • Members
  • 1,138 posts

Posted 18 April 2012 - 10:33

Bolji su podzemni od klasicnih lakozapaljivih cetvorotockasa sa ljudima koji vire iz njih.
A da su javne nabavke shit, jesu. Lako se kiksa nenamerno, a kamoli namerno.

#5 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 18 April 2012 - 11:07

niko nije ni pomislio na one ljudi koji zive od preturanja kontejnera.

"lepi su, lepi su" ponavljaju histericne vracarske babe....

#6 PPeca@SER

PPeca@SER
  • Members
  • 2 posts

Posted 18 April 2012 - 11:26

Sumnjam da postoji bilo ko da ne zeli da se stanje sa zastarelim kontejnerima (koje su nam takodje nekada "prodali" kao ekstra moderne) resi.

Ali, za 3200EUR/kom, bar su mogli da im plate kurs "plivanja".

Edited by PPeca@SER, 18 April 2012 - 11:26.

#7 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 18 April 2012 - 11:43

obicni kontejneri su jeftiniji za, zatim oni zaposljavaju dosta radne snage.
ne postoji problem sa starim kontejnerima, ta tehnologija je uhodana

#8 ckojo

ckojo
  • Members
  • 265 posts

Posted 18 April 2012 - 12:33

Ma da bolji su oni stari kontejneri, bez poklopaca (naravno stoka ih uništila), bolje da smeće viri i smrdi. Vama smeta čistoća i red..eeeee moj Beograde.

#9 kanader

kanader
  • Members
  • 1,138 posts

Posted 18 April 2012 - 12:50

Nije bitno koliko radne snage zaposljava. Bitno je cuje li se, vidi li se.
K'o one spoljne jedinice klima uredjaja.

#10 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 18 April 2012 - 13:59

Bitno je koliko radne snage zapsoljava jer ti ljudi idu sad na ulicu, ostaju bez posla.

Mnogi moji prijatelji zive od kontejnera, narocito jedan komsija koji vadi kartomi ambalazu za jaja iz kontejnera. Na te ljude vi estete ne mislite nikada u vasoj sebicnosti.

#11 ckojo

ckojo
  • Members
  • 265 posts

Posted 18 April 2012 - 15:09

Bitno je koliko radne snage zapsoljava jer ti ljudi idu sad na ulicu, ostaju bez posla.

Mnogi moji prijatelji zive od kontejnera, narocito jedan komsija koji vadi kartomi ambalazu za jaja iz kontejnera. Na te ljude vi estete ne mislite nikada u vasoj sebicnosti.

Da..treba imati razumevanja za one koji preturaju po kontejnerima..izbacuju smeće van..ne vrate što im ispadne..posle njih ostaje još gore ruglo. Koliko oni misle o meni kad ostave ono đubre iza sebe da ga dalje razvlače životinje..da smrdi..da mi stoji pod prozorom, toliko i ja imam razumevanja za njih.

#12 kanader

kanader
  • Members
  • 1,138 posts

Posted 18 April 2012 - 16:52

Na te ljude vi estete ne mislite nikada u vasoj sebicnosti.

Esteta! Vecu uvredu nisam cuo.

#13 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 18 April 2012 - 17:35

niste razmislili o ekologioji, gde je razdvajanje smeca ako sve ide u jednu rupu. gradjanstvo voli iluziju o cistoci, o smecu kje nestaje negde dole, o tome kako "sluzbe brinu".

nema tu ekologije, gde je zeleni kontejner za organski otpad. cak i na Kalenicevu pijacu ugradise te grobnice.

sve je laz. podla laz i pljacka

#14 kanader

kanader
  • Members
  • 1,138 posts

Posted 18 April 2012 - 20:55

Kad smo vec kod djubra.
Pa valjda ce da uvedu par kontejnera u grupi za razdvajanje.

#15 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 19 April 2012 - 11:22

ne planiraju takve. takvi su suvise jeftini, obicni kontejneri s arupom