pucanje ligamenta u kolenu
Posted 03 April 2012 - 22:59
Posted 05 April 2012 - 08:17
Primer 1: Jako dobrom drugaru je pukla prednja ukrstena veza, isto je otisao kod doktora, savet operacija. Sad koliko se secam ima dve opcije: ili titanijumska vlakna ili da se misic "nadogradi neki drugim". U svakom slucaju, on se nije odlucio za operaciju, glavni razlog je bio sto operacija nije garancija da ce posle sve biti OK. Terapije, trcanje i plivanje, imao je probleme jedno godinu dana mozda u smislu kada odemo na planinarenje koleno hoce da mu se naduje. Ali to je sve. Danas planinarimo, trci, skija (ovo je bitno!)...
Primer 2: Drugarica, prednja ukrstena veza, plus meniskus, plus jako istegnuce jos jednog ligamenta. Saveti isti, odluka isto da ne ide na operaciju. Terapije su trajale poprilicno, kupila je neki specijalan steznik za koleno i sada skija i igra tenis (tenis je kazu najveznutiji)
Primer 3: Prijatelj, prednji ligamenti, odlucio se za operaciju kod (opet kazu) najboljeg doktora u SVK. Operacija je bila bolna, oporavak takodje. Bio je skoro na kontroli popsle godinu dana i rekli su mu da jos uvek ne sme da igra fudbal i da mora vise da pliva.
Poenta je da i ako odes na operaciju, nemas garanciju da ce ti sve biti ok. Takodje terapija u smislu trcanja, hodanja, plivanja je obavezna u oba slucaja. Izvinjavam se na nepreciznostima, ipak sam amater u tome
Posted 05 April 2012 - 15:15
Пре годину дана друг је на кошарци покидао предње укрштене и знало се да ће морати под нож. Но то је одлагано неколико месеци пошто је чекао још једног нашег друга који је требао да га оперише тј чекали су да овај други буде потпуно слободан. За то време док је чекао он се баш намучио.
Операција је била пре који месец дечко се лепо оправља, највише времена проводи у вожњи бицикла а ускоро се спрема да се врати и на кошаркашки терен.
Још неке случајеве које знам није било проблема са операцијама али је након исте опоравак барем неких 9 месеци...
Posted 08 April 2012 - 10:23
Hirurg ne moze garantovati za ishod operacije!
Tu pomaze statistika, koja govori o procentu uspesnosti, ali konacna odluka mora da pripada pacijentu. Duznost hirurga je da pacijenta suoci sa svim opcijama, da upozna pacijenta sa statistickim rezultatima i da ukaze ne moguce komplikacije, ako pacijent odbije preporucenu operaciju.
Ponavljam, odluka je na pacijentu.
Posted 27 April 2012 - 02:18
E sad, nisam isla kod lekara jer me bas nesto i nije bolelo, malo tu prvu noc a posle nista, osim prvih nekoliko dana malo na dodir, samo od sebe ne. Valjda bi neki prelom ili bilo sta ozbiljnije bolelo nepodnosljivo. I tako, sad ne znam sta cu s ovom deformacijom, jel to nesto alarmantno ili da sedim i cekam da prodje (estetski me uznemirava)
E da, i pre par dana sam je opet iskrenula
Edited by John Finn's Wife, 27 April 2012 - 02:23.
Posted 10 May 2012 - 11:07
Ако ти се опет деси да изврнеш зглоб спроводи терапију неколико дана а то је да мажеш ногу неким гелом за хлађење, препоручљива је и коњска маста, такође држи ногу подигнуту на неки сточић или табуре, добро би било да купиш и неки стезник за зглоб који би носила тих дана док бол не престане и док не осетиш да можеш слободно да се ослониш на ногу.
Наравно непосредно после повреде држе се хладне облоге, лед или ногу потопиш у хладну воду.
Такође корисна ствар је да се спроводи и следеће (али то у данима након повреде): Држиш ногу 4, 5 минута, или колико већ можеш да издржиш у хладној води, па мало у топлој и тако неколико пута. Мислим да би ти то добро дошло за тај оток који ти је остао.
Иначе ако не спроведеш никакву терапију након кривљења зглоба могуће је да оток, који чак ни не боли уопште, вучеш месецима...
Posted 10 May 2012 - 12:34
Ovo su delovi posta, s kojima se i ja slazem.Истегла си неке лигаменте у чланку, ништа страшно али док зглоб не ојача може лако да ти се дешава да понављаш повреду.
...Ако ти се опет деси да изврнеш зглоб спроводи терапију неколико дана а то је да мажеш ногу неким гелом за хлађење, препоручљива је и коњска маста, такође држи ногу подигнуту на неки сточић или табуре,...
Posted 28 November 2012 - 14:29
Ortoped je tako nešto i kazao, ali me slao i na MR, što usled brojnih obaveza na privatnom planu ne uradih.
Od tad prođe dosta vremena, 3 i kusur godine.
Šta mi neko ko je upoznat sa ovom materijom može reći o ovome i kakve mi potencijalni problemi predstoje, jer nisam operisao ni jedno koleno?
Hvala unapred.