Jump to content

Photo
- - - - -

Bar ne sede na 'ladnom betonu...

• Please log in to reply
205 replies to this topic

#151 angelia

angelia
  • Members
  • 7,931 posts

Posted 18 May 2012 - 16:09

Friski rezultati jednog istrazivanja, ispitanici su ucenici osnovne skole, ucenici gimnazije i studenti. A ovo su njihovi odgovori na pitanja koje su najvece razlike izmedju srpskog i hrvatskog u govoru i u pisanju:

Kao i na forumu uostalom, izgleda da je patriJotizam obrnuto proporcionalan znanju pravopisa. A sto se sadrzaja odgovora tice, ovo bi 'ladno moglu i na temu Indoktrinacija dece danas.

Ovo je strasno, ne zbog nepismenosti, nego kako se podizu deca u SR (ne bi me iznenadilo ni da je isto u okolnim zemljama) - ciganska posla, pederasto a zadnji je vrhunac. To ce jednog dana da glasa od roditelja koji nisu rodjeni 90tih.

#152 Golubica

Golubica
  • Members
  • 3,253 posts

Posted 18 May 2012 - 17:11

Bilo bi zanimljivo isto istrazivanje provesti i u Hrvatskoj. Bojim se da bi rezultati bili vrlo slicni, pogotovo medju djecom roditelja sa nizim stupnjem obrazovanja. Ja nisam u Beogradu nikad bio izlozen nikakvom nacionalistickom ispadu - no, biram drustvo i ne idem na utakmice... Tako ce se provesti i Srbin u Zagrebu - nece imati problema u centru grada, ali u nekoj prigradskoj birtiji, nikad se ne zna.

Mislim da se sprovodi as we speak. A sto se ostatka posta tice, trebace jos podosta vremena da se uspostavi bar neko bazicno poverenje (a kao sto vidis, nije kao da iko radi na tome, bas naprotiv). I samoj mi se desilo u Dubrovniku da je jedan hrvatski akademik cim je cuo kako govorim, potpuno van konteksta i sa prilicnim gardom bas meni poceo da opisuje granatiranje starog grada. No kad je dobio (cenim) neocekivan odgovor, izmedju ostalog, da smatram da je to bio varvarski cin, potpuno je spustio gard i nastavio razgovor. A ovo je bila situacija izmedju dvoje visokoobrazovanih ljudi u formalnim okolnostima, mogu samo da zamislim sta bi se desilo izmedju onakvih mladih ljudi u nekoj birtiji.

Ovo je strasno, ne zbog nepismenosti, nego kako se podizu deca u SR (ne bi me iznenadilo ni da je isto u okolnim zemljama) - ciganska posla, pederasto a zadnji je vrhunac. To ce jednog dana da glasa od roditelja koji nisu rodjeni 90tih.

To ce vrlo uskoro da glasa, a neki su bas sada glasali prvi put. A da je strasno jeste, i to na toliko razlicitih nivoa...

#153 mrd

mrd
  • Members
  • 11,317 posts

Posted 18 May 2012 - 17:19

to se desava kad je veliko siromastvo, pa ljudima ostaje da veruju da je to necija, a ne njihova krivica. Mnogo je lakse verovati da si bolji od drugih, nego da si kriv za ono sto ti se desava.

Kako deci objasniti, da ne mozes, ako im ne reci da su drugi krivi, a ne tvoj izbor.

#154 angelia

angelia
  • Members
  • 7,931 posts

Posted 19 May 2012 - 01:55

to se desava kad je veliko siromastvo, pa ljudima ostaje da veruju da je to necija, a ne njihova krivica. Mnogo je lakse verovati da si bolji od drugih, nego da si kriv za ono sto ti se desava.

Kako deci objasniti, da ne mozes, ako im ne reci da su drugi krivi, a ne tvoj izbor.

Jasno je to meni, ali je strasnije to sto pricamo o roditeljima koji ne mogu da se opravdaju 'rodjen sam 90tih pa ne znam za bolje' - zamisli sta ce da se desi kad ovi sto su rodjeni 90tih dobiju decu. A tu smo negde.

#155 mrd

mrd
  • Members
  • 11,317 posts

Posted 19 May 2012 - 03:38

1337388902[/url]' post='3551653']
Jasno je to meni, ali je strasnije to sto pricamo o roditeljima koji ne mogu da se opravdaju 'rodjen sam 90tih pa ne znam za bolje' - zamisli sta ce da se desi kad ovi sto su rodjeni 90tih dobiju decu. A tu smo negde.

Trebace im neki martin luter king, da pokrene ponovno razmisljanje o bitnim stvarima.Nedavno sam gledao neki film o americkim red neck nacistima. Klinac je zavrsio u cuzi ubio neke crnce zato sto su crni. Sad ga prevaspitavaju i na kraju ga mentor pita, kao odgovor na pitanje da li smatra da se popravio: "Da li ti je ista od onoga sto si uradio u zivotu ucinilo srecnim?" Sad na kraju sledi poenta da mozes da mrzis koliko hoces i da radis sta god hoces, ali ako te nista od toga ne zadovoljava , onda si ga debelo promasio.

#156 Bellini

Bellini
  • Members
  • 1,981 posts

Posted 19 May 2012 - 18:49

Hm, ja sam rođen pre devedesetih. :unsure: Jezik pregrizla, odrizkom se zadavila. :angry: :P

Edited by Bellini, 19 May 2012 - 18:51.

#157 angelia

angelia
  • Members
  • 7,931 posts

Posted 19 May 2012 - 20:59

Statistika brale ne izuzeci Posted Image

#158 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 6,497 posts

Posted 20 May 2012 - 01:16

Hm, ja sam rođen pre devedesetih. :unsure: Jezik pregrizla, odrizkom se zadavila. :angry: :P

Ti si polagao kod Vjerice Radete taj kurs "Kletve sa primenama"? :lol:

#159 angelia

angelia
  • Members
  • 7,931 posts

Posted 20 May 2012 - 04:12

1337357955[/url]' post='3551282']

Razmisljam nesto o ovom tvom postu od kako sam ga procitala, i mislim, jadna nam je buducnost kad ni sebi ni deci nemozemo da objasnimo sopstvene greske i priznamo.
Cemu ih onda ucimo?
Ovih dana mi dete ima projekat u skoli o nacionalnoj kulturi, pa su mu dodelili srbiju - eto on je jedan odatle. Susrela sam se po prvi put sa nekim pitanjima, tipa sta je NATO bombardovanje, procitalo dete na netu. Lepo ja sednem da njemu objasnim i iskreno zapetljam se - kako detetu koje je rodjeno nakon toga objasniti uzas 90tih? Ali izguram nekako - rezultat sam videla danas u njegovom govoru koji je pripremio za prezentaciju, pa i nisam lose odradila posao ali jos moram da radim na tome Posted Image Sutra radimo na prezentaciji.
Jos uvek nisam sigurna koliko sam dobro odgovorila na pitanje o Holokaustu - "a sta su Jevreji uradili Hitleru kad je hteo da ih sve ubije". Saveti su dobrodosli Posted Image

1337472997[/url]' post='3552472']
Ti si polagao kod Vjerice Radete taj kurs "Kletve sa primenama"? :lol:

Posted Image Ti si genije - gde se seti toga.

#160 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 7,781 posts

Posted 20 May 2012 - 09:08

Friski rezultati jednog istrazivanja, ispitanici su ucenici osnovne skole, ucenici gimnazije i studenti. A ovo su njihovi odgovori na pitanja koje su najvece razlike izmedju srpskog i hrvatskog u govoru i u pisanju:

Srbi lepse pisu
Neke reci su namerno promenjene, to je srpski jezik
Izmisljaju nove reci, neki ijekavski, ciganska posla...
izopacene Srpske reci, svi dobro znamo da oni znaju cirilicu.
Nema razlike jer su oni ukrali nas jezik, malo ga izmenili i nazvali njihovim
Ljudi u Hrvackoj namerno ubacuju strane reci i jako se trude da naprave sto vise razlika, makar i zvucali glupo
Srpski je lepsi, izgovor je meksi i ekavski, a Hrvati govore ijekavski i koriste neke reci koje zvuce pederasto
Hrvatske reci su izvedene iz Srpskih i izmisljene!
Kao i u pisanju, jako su slicni, ali treba znati da hrvatska vlada daje pare ljudima koji smisljaju nove hrvatske (u stvari iskrivljene srpske reci).
Hrvatski je karikatura srpskog jezika!

Kao i na forumu uostalom, izgleda da je patriJotizam obrnuto proporcionalan znanju pravopisa. A sto se sadrzaja odgovora tice, ovo bi 'ladno moglu i na temu Indoktrinacija dece danas.

oprosti, ali o kojem se konkretnom istrazivanju radi, gdje se tocno provodilo, na kojem uzorku / kojom metodom, i mogu li se vidjeti potpuni rezultati? ovo sto si stavila u quote mi djeluje neozbiljno, i najblaze receno, tendenciozno. mogu eventualno zakljuciti da ti klinci nisu iz Vojvodine. koji li je samo visokoskolovani kreten smislio takvo anketno pitanje, forsirajuci razlike, a ne slicnosti? taj nema nikakvo pravo zamjeriti toj djeci patriJotizam, jer ga je upravo svojim pitanjem nametnuo / isprovocirao.

...

Posted Image

izvještaj (pdf, 647kB)

...

Bolje je ne odustajati od haških tužbi (Tjednik Novosti, broj 571)

Prema nedavnom reprezentativnom GONG-ovom istraživanju političke pismenosti mladih u Hrvatskoj, svega 27,6 posto ispitanika smatra da je Nezavisna Država Hrvatska bila fašistička država. To je jednostavno strašno.

pitanje je, naravno, koliko je to uistinu strasno. i da li je strasnije imati ogromnu vecinu srednjoskolaca koji na to pitanje uglas odgovaraju potvrdno, pa za dvije-tri ili 25 godina ucestvuju u etnickom ciscenju i genocidu (kao Titovi pioniri devedesetih), ili imati srednjoskolce koji ponajvise (43.4%) ne znaju odgovor na pitanje da li je NDH bila fasisticka tvorevina, ali zato znaju odgovore na neka druga, bitnija pitanja za tu problematiku. tipa osnovnih ljudskih prava i gradjanskih sloboda, odnosa vecine prema manjini, postivanja razlicitosti, trodiobe vlasti u demokratskim drzavama, znacajki civilnog drustva, karaktera totalitarizma i totalitaristickih pojavnosti, vlastite uloge u izgradnji drustva i drzave, itd.

pitanje je, naravno, i dokad ce ogromna vecina nasih prof. dr. sc. intelektualaca, koji bi trebali biti opozicija nacionalistickom ludilu, povrsno iscitavati rezultate ozbiljnih istrazivanja ne bi li imali o cemu kuckati svoje mudroserske doktorate i vazno vrtiti palcima na raznoraznim, uglavnom od drzave financiranim, "susretima". ne osjecajuci pritom, u ogromnoj vecini, nikakvu stvarnu odgovornost za "katastrofalne rezultate istrazivanja".

#161 mrd

mrd
  • Members
  • 11,317 posts

Posted 20 May 2012 - 17:15

1337483538[/url]' post='3552486']
Razmisljam nesto o ovom tvom postu od kako sam ga procitala, i mislim, jadna nam je buducnost kad ni sebi ni deci nemozemo da objasnimo sopstvene greske i priznamo.
Cemu ih onda ucimo?
Ovih dana mi dete ima projekat u skoli o nacionalnoj kulturi, pa su mu dodelili srbiju - eto on je jedan odatle. Susrela sam se po prvi put sa nekim pitanjima, tipa sta je NATO bombardovanje, procitalo dete na netu. Lepo ja sednem da njemu objasnim i iskreno zapetljam se - kako detetu koje je rodjeno nakon toga objasniti uzas 90tih? Ali izguram nekako - rezultat sam videla danas u njegovom govoru koji je pripremio za prezentaciju, pa i nisam lose odradila posao ali jos moram da radim na tome Posted Image Sutra radimo na prezentaciji.
Jos uvek nisam sigurna koliko sam dobro odgovorila na pitanje o Holokaustu - "a sta su Jevreji uradili Hitleru kad je hteo da ih sve ubije". Saveti su dobrodosli Posted Image

.

Meni je teze da objasnim zasto su se potukli, nego zasto je nato bombardovao. Za nato im samo pomenem, da kada se neko pobije pored izloga policija dodje da spreci da se izlog ne razbije. Tako da to prodje. A za ovo pretodno, kako je sve pocelo, tu vec imam problema, al' se uglavnom zadrzim na filozofiji, da ako stalno potenciras da si bolji od drugih, mozes da stradas zbog toga.
Kako su sve ove teme povezane, pa se lako uleti. Troll.

#162 angelia

angelia
  • Members
  • 7,931 posts

Posted 21 May 2012 - 03:16

1337530527[/url]' post='3552884']
Meni je teze da objasnim zasto su se potukli, nego zasto je nato bombardovao. Za nato im samo pomenem, da kada se neko pobije pored izloga policija dodje da spreci da se izlog ne razbije. Tako da to prodje. A za ovo pretodno, kako je sve pocelo, tu vec imam problema, al' se uglavnom zadrzim na filozofiji, da ako stalno potenciras da si bolji od drugih, mozes da stradas zbog toga.
Kako su sve ove teme povezane, pa se lako uleti. Troll.

Pa bas sam na to mislila - celu pricu, ne mozes da objasnis bombardovanje a da ne krenes od kako su se zavadili.

#163 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 6,197 posts

Posted 21 May 2012 - 09:10

Pa bas sam na to mislila - celu pricu, ne mozes da objasnis bombardovanje a da ne krenes od kako su se zavadili.

Ljudi mogu imati prilicno podudarne stavove oko bombardovanja, a pri tome se duboko ne slagati oko uzroka i pocetka ratova.

Sve u svemu, nije dobro da mi odrasli, koji smo svi na neki nacin insajderi i zato hteli-ne hteli angazovani (neretko i ostrasceni) u pogledu ovih pitanja, prenosimo deci svaki svoju verziju. Usmena predaja uvek vodi stvaranju legendi, dakle ekstrema u svakom slucaju. U Srbiji danas zivi mnogo ljudi ciji su roditelji stigli na traktorima ili iz drugih razloga imaju veoma lican stav prema ovim pitanjima. Nije dobro da ga prenose na svoju decu, a da ta deca nemaju na osnovu cega da formiraju sopstveni stav. A nece ga imati dok god svaka promena vlasti, pa cak i promena drugih okolnosti uz istu vlast, unosi novu verziju istih dogadjaja u skolske udzbenike.
Tolika zbrka i suprotne poruke cine da vecina mladih jednostavno odustaje od bilo kakvog pokusaja da zauzme sopstveni stav po ovim pitanjima, i izjavljuje da ih bas briga i da ih se ne tice. Sto je takodje nekakav stav, i to vrlo los.

#164 XXL

XXL
  • Members
  • 18,085 posts

Posted 21 May 2012 - 12:36

Ljudi mogu imati prilicno podudarne stavove oko bombardovanja, a pri tome se duboko ne slagati oko uzroka i pocetka ratova.

Sve u svemu, nije dobro da mi odrasli, koji smo svi na neki nacin insajderi i zato hteli-ne hteli angazovani (neretko i ostrasceni) u pogledu ovih pitanja, prenosimo deci svaki svoju verziju. Usmena predaja uvek vodi stvaranju legendi, dakle ekstrema u svakom slucaju. U Srbiji danas zivi mnogo ljudi ciji su roditelji stigli na traktorima ili iz drugih razloga imaju veoma lican stav prema ovim pitanjima. Nije dobro da ga prenose na svoju decu, a da ta deca nemaju na osnovu cega da formiraju sopstveni stav. A nece ga imati dok god svaka promena vlasti, pa cak i promena drugih okolnosti uz istu vlast, unosi novu verziju istih dogadjaja u skolske udzbenike.
Tolika zbrka i suprotne poruke cine da vecina mladih jednostavno odustaje od bilo kakvog pokusaja da zauzme sopstveni stav po ovim pitanjima, i izjavljuje da ih bas briga i da ih se ne tice. Sto je takodje nekakav stav, i to vrlo los.

e pa to je do roditelja. ako misle svojim potomcima dobro, treba dobro paziti kako ne bi prenijeli u startu loshu podlogu za formiranje stava. teze je ''oduchiti, nego nauchiti''. eto, vrlo jednostavno. umjesto da razgovori pocinju sa klinicma ''ALI, oni su nama to i to'', treba mozda pocinjati sa ''ALI i mi smo njima to i to''. puno bi lakse bilo klincima u buducnosti.

#165 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 6,197 posts

Posted 21 May 2012 - 13:38

e pa to je do roditelja. ako misle svojim potomcima dobro, treba dobro paziti kako ne bi prenijeli u startu loshu podlogu za formiranje stava. teze je ''oduchiti, nego nauchiti''. eto, vrlo jednostavno. umjesto da razgovori pocinju sa klinicma ''ALI, oni su nama to i to'', treba mozda pocinjati sa ''ALI i mi smo njima to i to''. puno bi lakse bilo klincima u buducnosti.

Lepo bi to tako bilo, ali mi se cini da gajis prevelika ocekivanja u odnosu na generaciju koja je to vreme prezivela i iz njega izasla s kojekakvim bremenom. Ne mislim da je dobro da roditelji budu jedini osnov na kojem ce nove generacije graditi svoje stavove, jer cak i da se trude na nacin kako ti predlazes (a ja nemam nikakvog razloga da se s tim ne slozim), nikad nece biti potpuno objektivni. Zato su tu i deca u neravnopravnom polozaju. Neko jednostavno ima budale za roditelje, drugima je neko iz blize okoline na neki nacin istraumiran ratnim zbivanjima, trecima mozda i sami ti roditelji prolaze kroz sopstvene dileme i preispitivanja, cetvrtima je to zadnja rupa na svirali... Ako mladi treba da cekaju da se svi mi prevaspitamo, proci ce i njima zivot u vodjenju besmislenih bitaka.
Poenta mog posta je da bi bilo najbolje da mladi dobru osnovu za izgradnju sopstvenih stavova mogu da nadju negde drugde. Najradije u skoli, ali moze i u medijima, raznim udruzenjima, bilo gde. Posle bi mogli kuci da se prepiru s matorcima, medjusobno se koriguju, pa i jedni i drugi napreduju, uce... Ovako imas zacaran krug u kome npr ja svom detetu prenosim svoju istinu, a ono onda izadje na ulicu ili ode u skolu i tamo sretne jos gomilu drugih istina. Kako da ne bude zbunjeno i ne posalje nas sve u pm?

Funkcionalno drustvo mora da ima sistem svojih vrednosti. To uopste ne znaci da to moraju da budu i vrednosti svakog pojedinaca u tom drustvu, ali znaci da se tezi da deca u skoli usvoje bas te osnovne vrednosti. U kakve sve licne stavove ce se to razviti, to vec nije odgovornost skole. Ona samo treba da da dobru osnovu, ni vise, ni manje.
Bez neke zajednicke drustvene osnove, platforme, svi mi lebdimo u slobodnom prostoru, istovremeno (pre)vaspitavajuci same sebe i vaspitavajuci svoju decu. To ne moze da da dobar rezultat. U najboljem slucaju, sve te razlicite, suprotne poruke kojima bombardujemo svoju decu, mogu da proizvedu samo rezultat kao u Vjekoslavljevom primeru:

ili imati srednjoskolce koji ponajvise (43.4%) ne znaju odgovor na pitanje da li je NDH bila fasisticka tvorevina

... gde je meni naglasak na ne znaju. Dakle, ne tvrde oni da nije bila fasisticka. Oni jednostavno ne znaju, i sasvim dobro s tim zive. Mozgovi na pasu i norenje do zore :) .
Bemliga, mozda je tako i bolje...