e pa to je do roditelja. ako misle svojim potomcima dobro, treba dobro paziti kako ne bi prenijeli u startu loshu podlogu za formiranje stava. teze je ''oduchiti, nego nauchiti''. eto, vrlo jednostavno. umjesto da razgovori pocinju sa klinicma ''ALI, oni su nama to i to'', treba mozda pocinjati sa ''ALI i mi smo njima to i to''. puno bi lakse bilo klincima u buducnosti.
Lepo bi to tako bilo, ali mi se cini da gajis prevelika ocekivanja u odnosu na generaciju koja je to vreme prezivela i iz njega izasla s kojekakvim bremenom. Ne mislim da je dobro da roditelji budu jedini osnov na kojem ce nove generacije graditi svoje stavove, jer cak i da se trude na nacin kako ti predlazes (a ja nemam nikakvog razloga da se s tim ne slozim), nikad nece biti potpuno objektivni. Zato su tu i deca u neravnopravnom polozaju. Neko jednostavno ima budale za roditelje, drugima je neko iz blize okoline na neki nacin istraumiran ratnim zbivanjima, trecima mozda i sami ti roditelji prolaze kroz sopstvene dileme i preispitivanja, cetvrtima je to zadnja rupa na svirali... Ako mladi treba da cekaju da se svi mi prevaspitamo, proci ce i njima zivot u vodjenju besmislenih bitaka.
Poenta mog posta je da bi bilo najbolje da mladi dobru osnovu za izgradnju sopstvenih stavova mogu da nadju negde drugde. Najradije u skoli, ali moze i u medijima, raznim udruzenjima, bilo gde. Posle bi mogli kuci da se prepiru s matorcima, medjusobno se koriguju, pa i jedni i drugi napreduju, uce... Ovako imas zacaran krug u kome npr ja svom detetu prenosim svoju istinu, a ono onda izadje na ulicu ili ode u skolu i tamo sretne jos gomilu drugih istina. Kako da ne bude zbunjeno i ne posalje nas sve u pm?
Funkcionalno drustvo mora da ima sistem svojih vrednosti. To uopste ne znaci da to moraju da budu i vrednosti svakog pojedinaca u tom drustvu, ali znaci da se tezi da deca u skoli usvoje bas te osnovne vrednosti. U kakve sve licne stavove ce se to razviti, to vec nije odgovornost skole. Ona samo treba da da dobru osnovu, ni vise, ni manje.
Bez neke zajednicke drustvene osnove, platforme, svi mi lebdimo u slobodnom prostoru, istovremeno (pre)vaspitavajuci same sebe i vaspitavajuci svoju decu. To ne moze da da dobar rezultat. U najboljem slucaju, sve te razlicite, suprotne poruke kojima bombardujemo svoju decu, mogu da proizvedu samo rezultat kao u Vjekoslavljevom primeru:
ili imati srednjoskolce koji ponajvise (43.4%) ne znaju odgovor na pitanje da li je NDH bila fasisticka tvorevina
... gde je meni naglasak na
ne znaju. Dakle, ne tvrde oni da nije bila fasisticka. Oni jednostavno ne znaju, i sasvim dobro s tim zive. Mozgovi na pasu i
norenje do zore

.
Bemliga, mozda je tako i bolje...