Jump to content


Photo
- - - - -

Koja opcija je 1945. bila bolja za Jugoslaviju?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
105 replies to this topic

Poll: Koja opcija je 1945. bila bolja za Jugoslaviju? (48 member(s) have cast votes)

Koja opcija je 1945. bila bolja za Jugoslaviju?

  1. Milan Grol i demokratski blok (23 votes [62.16%] - View)

    Percentage of vote: 62.16%

  2. Josip Broz i komunisti (14 votes [37.84%] - View)

    Percentage of vote: 37.84%

Vote Guests cannot vote

#16 ObiW

ObiW
  • Members
  • 5,684 posts

Posted 20 June 2012 - 19:30

Komunisti nisu bili sposobni da savladaju probleme krajem osamdesetih...


Misliš, komunisti nisu uspeli da savladaju problem pada komunizma krajem osamdesetih? To za njih bio "problem" na isti način kao što je udar meteora u današnji meksički zaliv bio "problem" za dinosauruse.

Pol je potpuno pogrešno postavljen: nije upitno šta je bilo bolje na slobodnim izborima 1945: Grol ili Tito, nego šta bi bilo bolje na slobodnim izborima 1949 i 1953, koji nisu ni održani. Neupitno je da bi komunisti pobedili na izborima 1945 čak i da nisu kraduckali. Isto tako je neupitno da bi izgubili prve sledeće izbore ako bi takvi bili iole slobodni i nadgledani od strane zapadnih sila. Komunisti su sukob između dve komunističke partije uzdigli na međudržavni nivo do te mere da narod nije imao leba da jede a usput ga sluđivali špijuniranjem. U takvoj situaciji bi narodu Grol došao kao budali šamar.

#17 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 21 June 2012 - 09:40

Nacionalizam je problem srpske političke i intelektualne elite već više od 200 godina. Davne 1804. godine kada je počela "revolucija" kako od milja srpski paraistoričari nazivaju sukobe u Srbiji izmedju srpske i osmanske bussines elite, mitropolit karlovački Stefan Stratimirović je upozorio Đorđa Petrovića da ne vrši zločine nad islamskim civilnim stanovništvom. Nazvao ga je tada "sramotom za Srpski narod".


mislim da u u tom klanju muslimanske populacije Srbi ne razlikuju recimo od Bugara ili Grka u 19. veku. Ipak, Grci i Bugari danas vode daleko racionalniju politiku (iako ogranicenih dometa ). tako da po meni nije nacionalizam taj koji je problem, vec vera u mitove i iracionalizam. Od "svih Srba u jendoj drzavi" do "puta u EU", mali je korak. Oba mita su iracionalna, oba ukazuju na nedostatk poimanja stvarnosti.

Nacionalizam je dakle samo posledica.

#18 sizzling

sizzling
  • Banned
  • 2,497 posts

Posted 21 June 2012 - 16:07

... pola miliona likvidiranih Poljaka i pripadnika baltickih naroda u periodu bratimljenja sa Hitlerom 1939-41, 200 hiljada ubijenih krimskih Tatara, oko 100 hiljada mrtvih Chechena, isto toliko povolskih Nemaca, itd. isl.


Ovde tesko da bi i Joseph Goebbels imao sta da doda ili oduzme? Sto se Kolime tice, tu verovatno raspolazes veoma ozbiljnim cinjenicama "Memorijal fondacije" ili nesto slicno?

#19 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 21 June 2012 - 19:14

Ovde tesko da bi i Joseph Goebbels imao sta da doda ili oduzme?

Jasno je meni da su tebi saopstenja Vjaceslava Molotova verodostojnija od Goebbelsovih, za razliku od mene koji podjednako prezirem i jednog i drugog, ali za promenu bi mogao da proucis ovu veoma obimnu i veoma dobro dokumentovanu knjigu, objavljena 2010, samo bibliografija je preko stotinu strana, sve ima taksativno izbrojano i dokumentovano. Pa onda posle da pricamo, ako moze bez insinuacija.

Sto se Kolime tice, tu verovatno raspolazes veoma ozbiljnim cinjenicama "Memorijal fondacije" ili nesto slicno?

Baci pogled malo ovde i ovde. Hebiga, to sto ti ne citas knjige nemoj meni da prebacujes kao problem.

#20 agatton

agatton
  • Members
  • 271 posts

Posted 21 June 2012 - 20:15

Svakakvih tupana ima na svetu, ili prostije rečeno, ogromno je šarenilo budala medju nama.

Ovde je tema Jugoslavija 1945, a ne Staljin i Staljinove čistke. Opsednuti antikomunisti medjutim ne mogu da se obuzdaju. Interesantno je da, kada se god pomenu progoni u SSSR neki tipan se odmah javi i naravno pokaže koliko su antikomunisti ograničeni.

Najčešća cifra koja se pominje u vezi "komunističkih zločina u SSSR" je oko 30 miliona. Ima medjutim autora koji komunistima odredjuju mnogo veću kvotu, i do 60 miliona. Ako se uvaži procena da je tokom ww2 SSSR izgubio skoro 30 miliona ljudi dolazi se do brojke od 60 do 90 miliona stradalih Sovjeta do kraja Staljinovog života.

To pak znači da je do sredine XX veka SSSR izgubio oko 70% populacije. Kolika budaletina treba biti pa širiti takve gluposti. Velika? Jako velika? Velika, velika, velika.

I odmah kreće frljanje imenima. Ovde konkretno neki Timothy D. Snyder. Pa ne misliš valjda Šredinger da ću da nasedam pa da se bavim nekim fićfirićem koji za kintu piše po narudžbini. Ima ih u Srbiji koliko hoćeš. Kosta Nikolić, Predrag Marković, Srdjan Cvetković, svi su ko klonirani. Koji će mi još tvoj Timothy.

Kosta Nikolić je početkom 90-tih napisao da su komunisti u Srbiji 1945. godine pobili više od 300000 ljudi, da bi danas ta cifra pala za jednu nulu, a sutra će za još jednu.

SSSR do sredine XX veka ostao bez 70% populacije. Koji tupani!

#21 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 22 June 2012 - 09:12

Nastavicu sa mojoj tezom o percepciji stvarnosti. Srbi su recimo 1807. preksili Ickov mir sa Turcima. Petra Icka su kasnije sami ustanici otrovali.

Ideologije, nacionalizam, lineralizam, komunizam... sve se to smenjuje, ostaje samo gorko odricanje stvarnosti.

#22 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 22 June 2012 - 10:51

...
To pak znači da je do sredine XX veka SSSR izgubio oko 70% populacije. Kolika budaletina treba biti pa širiti takve gluposti. Velika? Jako velika? Velika, velika, velika.

I odmah kreće frljanje imenima. Ovde konkretno neki Timothy D. Snyder. Pa ne misliš valjda Šredinger da ću da nasedam pa da se bavim nekim fićfirićem koji za kintu piše po narudžbini. Ima ih u Srbiji koliko hoćeš. Kosta Nikolić, Predrag Marković, Srdjan Cvetković, svi su ko klonirani. Koji će mi još tvoj Timothy.
...

Dobro, nemoralni idiote (kad si poceo na taj nacin sa vredjanjem, treba da znas i razumes da ce ti se uzvratiti istom merom), tvoja braca po mentalnoj bolesti totalitarizma isto to tvrde za Holokaust, kako sad 6 miliona, nema sanse 6 miliona, eto koliko je otislo Jevreja u Izrael posle rata, pa nismo ih pobili 6 miliona, nego mnogo manje.

A naravno da treba da verujemo nekom agatonu, a ne Prof. Snyderu, redovnom profesoru istorije na univerzitetu Yale. Naravno. Kako da ne. Tipicno kretenoidno razmisljanje srBovske provincijalne sredine - mi smo pametniji od celog sveta, a posebno preziremo intelektualce i naucnike sa najvecih svetskih univerziteta. A verodostojno otprilike podjednako kao to da su Srbi narod najstariji, da je kremansko prorocanstvo autenticno, da iza svega stoje masoni, i da je deda Mraz stvarna licnost.

#23 blond

blond
  • Members
  • 4,640 posts

Posted 22 June 2012 - 11:27

@agatton

ti si, ipak, poseban slucaj. Izjednacavanje relevantnih svetskih istoricara, koji su dokazima potkrepili masovnost komunistickih zlocina, sa nasim patrijotskim radenicima je "argument" samo za ispran mozak.

#24 agatton

agatton
  • Members
  • 271 posts

Posted 22 June 2012 - 14:59

@agatton

ti si, ipak, poseban slucaj. Izjednacavanje relevantnih svetskih istoricara, koji su dokazima potkrepili masovnost komunistickih zlocina, sa nasim patrijotskim radenicima je "argument" samo za ispran mozak.


Da nije tebi i Šredingeru devojačko Snyder pa ste se toliko uzbudili oko američkog paraistoričara. Amerikanci su poznati po poštenju kada je u pitanju spoljna politika.

I šta velite vas tri "intelektualca", pobio Brka 70% svojih gradjana.

Edited by agatton, 22 June 2012 - 15:00.


#25 Conte

Conte
  • Members
  • 101 posts

Posted 24 June 2012 - 12:06

Schrodinger je napisao :
Glupava teza da je komunizam totalitarna ideologija koja je odgovorna za neke od najuzasniji zlocina u istoriji planete?! Ma, sto primeti alberto, jeste i ja sam budala kad sa takvom nemoralnom kreaturom kao sto si ti uopste raspravljam. Zatvoreni um, sto rece Ceslav Milos, koji vas je dobro poznavao, je kao kancer. On u sirenju svojih malignih ideja vidi "napredak". Samo ti uzivaj u takvom "napretku"...

Mi nismo zivjeli u komunizmu nego u socijalizmu koji je trebao biti prelazni sistem do ostvarivanja komunizma , tako su nas ucili u skoli , a vi svi lupate !!!

Od svih mogucih sistema za koje sam cuo i u kojima sam zivio naravno da najvise volim SOCIJALIZAM ( onaj jugoslovenski ) .
Razlog tome je disciplina zivota , zdrava hrana , stambena situiranost , povoljni krediti , otvorene granice , ...

Neznam sto se toliko KOCHITE u vezi socijal-komunizma i zasto bi bila demokratija bolja kada nas ta ista demokratija bombarduje , proizvodi emisiju CO2 i efekat staklene baste , proizvodi svjetske krize a nudi nam i genetski modifikovanu hranu !?!?
Demokratija koju nam danas nude je jedan vid organizovane religije , nudi obecanja i sarene laze a tu je u stvari da te pokori , ojadi i ogoli do koske , da te pretvori u masinu za vracanje kredita i otplatu hipoteke a po potrebi i u vojnika spremnog da se bori protiv NEVIDLJIVOG terorizma . Znaci , stvarno ne vidim neku bitniju razliku izmedju demokratije i , recimo , danasnje crkve .
Sto se tice ubijanja mislim da ce Crkva zadrzati vodjstvo u narednih 40-50 godina ( krstaski ratovi , Inkvizicija , osvajanje Novog Svijeta , ... ) i jedino bi je mogla ugroziti demokratija , ako opstane dovoljno dugo i ako uz sve napomenuto izbrisei umori gladju jos Sudan i Istocni Darfur , Etiopiju , Nigeriju , Indoneziju i jos par zemalja .
Komunizam , pa sve da je i cifra od 20 miliona tacna , je u tom slucaju zanemarljiv .

I ne zaboravite : NIJE SLOBA KRIV , MI SMO GOVNA !!!

#26 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 24 June 2012 - 19:24

Da nije tebi i Šredingeru devojačko Snyder pa ste se toliko uzbudili oko američkog paraistoričara. Amerikanci su poznati po poštenju kada je u pitanju spoljna politika.

U poredjenju sa tobom i tebi slicnim balkanskim pseudo-misliocima (da ne bude da si usamljen, navescu jos primere "umova" slicnih tebi: Emir Nemanja Kusturica, Zika Obretkovic, neumrli Milic of Macve, Dejan Lucic, Nikola Seceroski, Dobrica Cosic), americko postenje je cisto kao suza.

I šta velite vas tri "intelektualca", pobio Brka 70% svojih gradjana.

Kad bi znao elementarnu aritmetiku, Vladimire Milisavljevicu Budalo, kazalo bi ti se samo. Ovako, tepanjem najbrutalnijem tiraninu 20. veka pokazujes ne samo neznanje aritmetike i koriscenja procenata, vec i svoje nakazno (ne)moralno lice koje se zlikovacki smeje desetinama miliona neduznih zrtava komunjistickog zla i ludila.

#27 Francis Donnelly

Francis Donnelly
  • Banned
  • 71 posts

Posted 24 June 2012 - 20:48

(ne)moralno lice koje se zlikovacki smeje desetinama miliona neduznih zrtava komunjistickog zla i ludila.

Neko je gore lijepo napisao da to nije bio komunizam.Komunizam je tek trebalo da dođe.Radilo se o socijalizmu,prelaznoj fazi od kapitalizma do komunizma.Znači,prelazna faza,znači nešto između .Znači,vaše primjedbe su neutemeljene ili možda ja griješim ?

Edited by Francis Donnelly, 24 June 2012 - 20:50.


#28 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 24 June 2012 - 22:47

Neko je gore lijepo napisao da to nije bio komunizam.Komunizam je tek trebalo da dođe.Radilo se o socijalizmu,prelaznoj fazi od kapitalizma do komunizma.Znači,prelazna faza,znači nešto između .Znači,vaše primjedbe su neutemeljene ili možda ja griješim ?

To da je "komunizam tek trebalo da dodje" je potpuno isto kao kad je srednjevekovna Inkvizicija obecavala raj u zagrobnom zivotu, a sad da spalimo malo na lomaci ko drugacije kaze ("klevece & laze"). Dakle, to je demagoski trik koji sluzi da se operu sopstvene ruke od zlocina.

A na kraju krajeva, te zlocinacke organizacije su se zvale "komunisticka partija X", "savez komunista Y" - sta ja imam tu da sumnjam, kad oni sami tvrde da su komunisti? Jedino je Angkar ("Crveni Kmeri") imao malo originalniji naziv - valjda su zato pobili oko trecine populacije Kambodze za manje od 4 godine...

#29 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 25 June 2012 - 10:54

Dakle, tvoje trollovanje je fascinantno, posebno sto potice od licemera koji druge na drugim topicima optuzuje za trolovanje i dodaje dziberske epitete uz to. Pogledaj naslov i temu topika, pa onda procitaj celu recenicu koju selektivno citiras ne bi li impresionirao lokalne antizapadne i antiamericke isprane mozgove - u poredjenju, recimo, sa balkanskim ratovima (i onim originalnim, i ovim iz 90-tih), gde su se "incidenti" poput Mi Laia desavali prakticno svaki treci dan. A porediti jedan ratni zlocin (koji je za svaku osudu) sa par stotina zrtava sa sovjetskim gulazima u kojima su stradali milioni je sasvim na nivou tvog ideoloski ispranog mozga. Pa samo u Avganistanu je sovjetska armija pobila preko pola miliona civila - i to prema ruskim izvorima, pa ti nije palo na pamet da to navedes kao primer, a relevantnije je za ovaj topik, licemeru?

#30 cmix909

cmix909
  • Members
  • 776 posts

Posted 25 June 2012 - 11:38

... I šta velite vas tri "intelektualca", pobio Brka 70% svojih gradjana.


Zasto ovako ostro? Ako je Sun Cu savetovao da se od neprijatelja prave prijatelji - sto nije jednostavan posao - zasto onda ne razmisliti malo vise o argumentima druge strane u jednoj obicnoj forumskoj raspravi? Za pocetak, predlazem da se koncentrises na kljucnu rec u sopstvenoj recenici. (Nije „Brka”, nije pobio” - mada jeste…) Mozda ces otkriti da mislis isto sto i doticna trojica.