Koja opcija je 1945. bila bolja za Jugoslaviju?
Posted 20 February 2012 - 12:03
,,Demokratija" ovako odgovara:
,,U to malo reči sabijeno je tri neistine. G. Grol je upotrebio hartiju čim mu je hartija za list omogućena; da mu je ko ponudio čak upotrebu radija (koji je sve ovo vreme treštao pretnjama njemu i čitavoj opoziciji), to već bode oči lažju, a što se tiče velikih praznina u ’Demokratiji’, čitaoci ’Demokratije’ znaju kolika je i to laž."
U prethodnom broju u istoj rubrici opisuje se haranga Narodnog fronta, pred izbore 11. novembra 1945: ,,Po zidovima kuća i trotoarima kolona pisaca, uz hvale Frontu i njegovim vođama, ispisuje uvrede i pretnje opoziciji: ,,Dole Grol", ,,Dole Grol fašista", ,,Smrt Grolu" itd. Horovi dece pevaju pesmu ,,Grola i Peru o banderu", a u Vojvodini deca idu ulicom i skandiraju ,,Kuršum Grolu"!
Grol čuva hladnokrvnost i dostojanstvo i u odgovoru citira Petra Kočića:
,,Kao god što se u gustoj pomrčini ne može naći svetlost, isto se tako u zemljama bez slobode uzalud traži pravda."
Posted 19 June 2012 - 00:19
Posted 19 June 2012 - 02:49
Ti bi, Francis, malo bolje ucinio da promenis avatar, jer na njemu imas (bar) dva ratna zlocinca i masovne ubice sto predstavlja direktnu uvredu stotina hiljada njihovih zrtava i trebalo bi da pod hitno bude regulisano pravilima foruma...
Posted 19 June 2012 - 08:46
Posted 19 June 2012 - 15:53
Kako te nije sramota da toliko lupetas? Komunisti su se borili za uspostavljanje totalitarnog rezima koji je vec pobio par desetina miliona neduznih ljudi u sovjetskom savezu. I to kao nije bio njihov interes? Nisu se borili za interes? I uopste, jel ima negde neko (a da nisi ti) koji ne radi ono sto radi zato sto je to u njegovom interesu? I nisu se borili da scepaju (tj. eksproprisu, nacionalizuju, itd.) sav kapital koji je postojao? Ma kakvi, oni su se svega odrekli, ziveli su kao srednjevekovni monasi, nisu imali vile i zamkove, kolekcije umetnickih dela, brodove i vozove, itd.? Da nije tuzno, bilo bi odista smesno.MIlan Grol nije imao nikakav legitimitet. Komunisti su bili ti koji su pobedili u ratu, koji su s eborili protiv okupatora, za razliku od liberala koji se nisu borili jer se liberali bore samo za interes i kapital. Zato je i pitanje irelevantno.
Popij neki lekic, ocigledno da nisi u kontaktu sa realnoscu. Tvoje lupetanje je simpaticno kad je umereno ili kad se zalaze za prava koka nosilja, ali kad se ovako sprda sa razumom i zrtvama totalitarnog komunjizma postaje odvratno i sramotno.
Edited by Schrodinger, 19 June 2012 - 19:28.
Posted 19 June 2012 - 22:47
1. Kako te nije sramota da toliko lupetas?
2. Komunisti su se borili za uspostavljanje totalitarnog rezima koji je vec pobio par desetina miliona neduznih ljudi u sovjetskom savezu.
Kad smo već kod lupetanja?
Sapunar, slažem se da Grol nije imao nikakav legitimitet. Istina on nije pripadao onom zločinačkom delu jugoslovenske vlade u Londonu koji je direkno usmeravao generala Mihailovića na saradnju sa Nemcima, Italijanima, ustašama i Nedićevcima i borbu protiv NOV ali jeste bio njen deo sve do pred kraj 1943. Tada je i Momčilo Ninčić pokušao da se izvuče iz Jovanovićevog banditskog udruženja, ali je bilo kasno. Njegova delatnost tokom rata je ocenjena na sudu sa 20 godina, kao i Jovanovićeva. Grol je svoju antijugosloivensku delatnost pokazao nešto kasnije.
Uvek mi je bilo zanimljivo da čitam kako se skorojevići i paraintelektualci utrkuju da pokažu svoju privrženost demokratiji. Beznačajne ličnosti u srpskoj istoriji kao što je bio Milan Groj, a posebno njegov šef Ljuba Davidović posebno su im drage iz meni nejasnih razloga.
Jugoslavija je 1945. godine krenula baš tamo gde je najbolje za njene narode.
Posted 19 June 2012 - 23:36
Hoces da kazes da u Sovjetskom savezu nije, samo do 1941. godine, ubijeno bar dvadeset miliona ljudi? Da vidimo: crveni teror 1917-1922 ("ratni komunizam") oko dva miliona. Nasilna kolektivizacija i konsekventna glad u Ukrajini: 6 miliona (procene idu i do 7.5, da uzmemo konzervativniju brojku), "velika cistka" (1934-1938): oko 3 miliona ubijenih jos oko dvostruko toliko poslatih u gulage gde smrtnost nije padala ispod 30%, pola miliona likvidiranih Poljaka i pripadnika baltickih naroda u periodu bratimljenja sa Hitlerom 1939-41, 200 hiljada ubijenih krimskih Tatara, oko 100 hiljada mrtvih Chechena, isto toliko povolskih Nemaca, itd. isl. Pa ti racunaj (ako su te tome u partijskoj skoli naucili). Ozbiljni istoricari su to odavno izracunali. Uzgred, na Kolimi je ubijen priblizno isti broj ljudskih bica kao u Ausvicu; hoces da se dalje blamiras time sto ces da jedne zrtve smatras vrednijim od drugih?...
Tvoje sprdanje sa zrtvama monstruoznog sovjetskog eksperimenta je potpuno na istom nivou kao kad degenerici negiraju Holokaust ili genocid u Srebrenici. Treba da te bude sramota.
Edited by Schrodinger, 19 June 2012 - 23:40.
Posted 19 June 2012 - 23:58
Tvoje sprdanje sa zrtvama monstruoznog sovjetskog eksperimenta je potpuno na istom nivou kao kad degenerici negiraju Holokaust ili genocid u Srebrenici. Treba da te bude sramota.
Kad neko kaže par desetina miliona, taj u stvari kaže 20, 30 ili 40 miliona. Znači neodgovorna osoba licitira desetinama miliona ubijenih ljudi i to isključivo u cilju dokazivanja neke svoje glupave teze. Stvarno ne znam ko ovde treba da se stidi.
Posted 20 June 2012 - 00:11
Hoces da kazes da u Sovjetskom savezu nije, samo do 1941. godine, ubijeno bar dvadeset miliona ljudi? Da vidimo: crveni teror 1917-1922 ("ratni komunizam") oko dva miliona. Nasilna kolektivizacija i konsekventna glad u Ukrajini: 6 miliona (procene idu i do 7.5, da uzmemo konzervativniju brojku), "velika cistka" (1934-1938): oko 3 miliona ubijenih jos oko dvostruko toliko poslatih u gulage gde smrtnost nije padala ispod 30%, pola miliona likvidiranih Poljaka i pripadnika baltickih naroda u periodu bratimljenja sa Hitlerom 1939-41, 200 hiljada ubijenih krimskih Tatara, oko 100 hiljada mrtvih Chechena, isto toliko povolskih Nemaca, itd. isl. Pa ti racunaj (ako su te tome u partijskoj skoli naucili). Ozbiljni istoricari su to odavno izracunali. Uzgred, na Kolimi je ubijen priblizno isti broj ljudskih bica kao u Ausvicu; hoces da se dalje blamiras time sto ces da jedne zrtve smatras vrednijim od drugih?
To su kompravoslavna braća Rusi, to se ne računa. A ti menševici ništa bolje nisu ni zaslužili.
Posted 20 June 2012 - 00:48
Ne, to su tvoja braca komunisti radili u Kini, tu su dosegnute i te brojke. U pokojnom sovjetskom savezu ste se zadrzali na oko 20 miliona (pri cemu ne racunamo zrtve gradjanskog rata, koji je treci najkrvaviji rat u citavoj istoriji covecanstva, nakon dva svetska).Kad neko kaže par desetina miliona, taj u stvari kaže 20, 30 ili 40 miliona.
Glupava teza da je komunizam totalitarna ideologija koja je odgovorna za neke od najuzasniji zlocina u istoriji planete?! Ma, sto primeti alberto, jeste i ja sam budala kad sa takvom nemoralnom kreaturom kao sto si ti uopste raspravljam. Zatvoreni um, sto rece Ceslav Milos, koji vas je dobro poznavao, je kao kancer. On u sirenju svojih malignih ideja vidi "napredak". Samo ti uzivaj u takvom "napretku"...Znači neodgovorna osoba licitira desetinama miliona ubijenih ljudi i to isključivo u cilju dokazivanja neke svoje glupave teze. Stvarno ne znam ko ovde treba da se stidi.
Posted 20 June 2012 - 01:21
O kojim narodima se radi ?Jugoslavija je 1945. godine krenula baš tamo gde je najbolje za njene narode.
Posted 20 June 2012 - 08:38
Uvek mi je bilo zanimljivo da čitam kako se skorojevići i paraintelektualci utrkuju da pokažu svoju privrženost demokratiji. Beznačajne ličnosti u srpskoj istoriji kao što je bio Milan Groj, a posebno njegov šef Ljuba Davidović posebno su im drage iz meni nejasnih razloga.
Jugoslavija je 1945. godine krenula baš tamo gde je najbolje za njene narode.
tacno, a da li se slazete da ex yu elite, a anarocito srpska (koja je svoj samoubilacki maspok pokrenula 1987) nisu bile dorasle organizaciji jedne slozene drzave kakava je bila Jugoslavija.
Ja recimo mislim tako. Nacionalizam je posledica iracionalnosti. Srpska elita ronicno nije u stanju da sebi odredi put. Od Kralja Milana do Milosevica, Djindjica, Tadica, Nikolica.... U Srbiji je bilo najbolje dok je vladao Hrvat Tito. Tada je Srbija jedino bila ozbiljna drzava.
Jedan moj rodjak je bio saradnik Kneza Pavlai prema prici njegove cerke, taj covek je imao zrno racionalnosti.
Danas Srbij anema nikakvu perspektivu, negativna selekcija otkada je Srbija nezavisna drzava isfiltrirala je sljam.
Edited by Sapunar, 20 June 2012 - 08:38.
Posted 20 June 2012 - 11:24
tacno, a da li se slazete da ex yu elite, a anarocito srpska (koja je svoj samoubilacki maspok pokrenula 1987) nisu bile dorasle organizaciji jedne slozene drzave kakava je bila Jugoslavija.
Ja recimo mislim tako. Nacionalizam je posledica iracionalnosti. Srpska elita ronicno nije u stanju da sebi odredi put. Od Kralja Milana do Milosevica, Djindjica, Tadica, Nikolica.... U Srbiji je bilo najbolje dok je vladao Hrvat Tito. Tada je Srbija jedino bila ozbiljna drzava.
Jedan moj rodjak je bio saradnik Kneza Pavlai prema prici njegove cerke, taj covek je imao zrno racionalnosti.
Danas Srbij anema nikakvu perspektivu, negativna selekcija otkada je Srbija nezavisna drzava isfiltrirala je sljam.
Ja bih rekao komunistička elita nije bila dorasla, ostale elite su radile protiv Jugoslavije od 6.4.1941.
Nacionalizam je problem srpske političke i intelektualne elite već više od 200 godina. Davne 1804. godine kada je počela "revolucija" kako od milja srpski paraistoričari nazivaju sukobe u Srbiji izmedju srpske i osmanske bussines elite, mitropolit karlovački Stefan Stratimirović je upozorio Đorđa Petrovića da ne vrši zločine nad islamskim civilnim stanovništvom. Nazvao ga je tada "sramotom za Srpski narod".
Od tada pa do danas, izuzimajući pola veka koliko su na vlasti bili anacionalni komunisti, Srbija se kao regionalna sila, malo po malo ali u kontinuitetu, "zadužuje" kod komšija sa izuzetno velikom kamatom. Poslednjem nacionalističkom orgijanju smo svedoci.
Šta je onda čudno u tome što smo posle Periklovog doba koje je trajalo od 1941. do 1987. godine, danas odbačeni od svih balkanskih naroda i medjunarodne zajednice, možda na najnižem civilizacijskom stupnju ikada.
Kada je Zoran Đinđić u pitanju možda sam subjektivan ali njega nikako ne mogu da svrstam medju primitivce kakvi poslednjih 30 godina dominiraju srpskom političkom scenom.
Što se tiče regenta Pavla, ne mogu da opravdam njegov pokušaj da Jugoslavija izbegne rat, zato što to nije bilo racionalno nego kukavički. Po cenu unutrašnjih sukoba on nije smeo da dozvoli da mu profašistička srpska elita diktira uslove. Raspoloženje medju Srbima je na kraju ipak pokazalo na kojoj ćemo se strani tući u tom ratu.
Posted 20 June 2012 - 14:26
Ja bih rekao komunistička elita nije bila dorasla, ostale elite su radile protiv Jugoslavije od 6.4.1941.
Nacionalizam je problem srpske političke i intelektualne elite već više od 200 godina. Davne 1804. godine kada je počela "revolucija" kako od milja srpski paraistoričari nazivaju sukobe u Srbiji izmedju srpske i osmanske bussines elite, mitropolit karlovački Stefan Stratimirović je upozorio Đorđa Petrovića da ne vrši zločine nad islamskim civilnim stanovništvom. Nazvao ga je tada "sramotom za Srpski narod".
ja bih rekao da su komunisti bili jedini dorasli ideji Jugoslavije nakon 1941, i dodao da su oni sa početkom okupacije i kroz borbe sa okupatorom postali jedini "autentični" Jugosloveni, i da se nisu vodili nikakvim "totalitarnom revolucijom", već borbom za slobodu svih naroda i narodnosti Jugoslavije.
u tom smislu su i četrdeset i peta i osma jugoslovenska stvar.
Posted 20 June 2012 - 18:07
ja bih rekao da su komunisti bili jedini dorasli ideji Jugoslavije nakon 1941, i dodao da su oni sa početkom okupacije i kroz borbe sa okupatorom postali jedini "autentični" Jugosloveni, i da se nisu vodili nikakvim "totalitarnom revolucijom", već borbom za slobodu svih naroda i narodnosti Jugoslavije.
u tom smislu su i četrdeset i peta i osma jugoslovenska stvar.
Komunisti nisu bili sposobni da savladaju probleme krajem osamdesetih, a što se tiče perioda na koji misliš, isto mislim i ja.