Jump to content


Photo
- - - - -

Čvarci


  • Please log in to reply
44 replies to this topic

#16 Div

Div
  • Members
  • 6,946 posts

Posted 23 February 2012 - 13:26

U sustini, nema tu nikakve umetnosti. Cvarak je nusproizvod topljenja masti i nista vise. Naravno da je bolje topiti mast u kazanu - bolje se odrzava temperatura, sprema se veca kolicina...., ali recept koji sam dao je za kucnu DIY varijantu. Postoji nekoliko varijanti recepta za domace cvarke, cak i ona gde se prilikom topljenja dodaje mleko da bi cvarci bili meksi, ali osnovni recept je isti: slanina (ne adidas - ona se salamuri i dimi, vec ono izmedju koze i mesa svinjceta ovlas prosarano nagovestajima misicnog tkiva B-)), lonac, dugacka varjaca, tiha vatra i strpljenje. Naravno, dobre cvarke nista ne moze zameniti :lala:


Čuj, nije umetnost.Posted Image Nego šta je. Posted Image

Priprema hrane je umetnost. Eno, pitaj highladerku da li je njen tata bio umetnik. I svako od nas kad spremi nešto dobro, još ako ima neku tajnu.
Posted Image





#17 kronostime

kronostime
  • Members
  • 11,440 posts

Posted 23 February 2012 - 13:34

Čuj, nije umetnost.Posted Image Nego šta je. Posted Image

Priprema hrane je umetnost. Eno, pitaj highladerku da li je njen tata bio umetnik. I svako od nas kad spremi nešto dobro, još ako ima neku tajnu.
Posted Image





Ono jes`, kad naredjas ispred sebe plodove tora, dobar sir, tursiju, crni luk secen unakrst i neko remek delo domacih pecara od 22-23 grada, odmah ti na um padne - ikebana :D

#18 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 23 February 2012 - 14:38

"ahaaa. tek mi sad nije jasno sta ostane od te potpuno bijele slanine. mislim kako se sva ne pretvori u mast?"
Jesi ti čuo za koitus interruptus? Prekineš posao pre nego što sve ode u propast.

jesam, tu ti mi bosanci imamo iskustva. ali je obavezna upotreba metalne kante. popnemo se na metalnu kantu ''zadamo'' ritam, pa kad hanuma skonta da smo zafitiljili ocima, izbije nam kantu ispod nogu - koitus interruptus.

#19 kronostime

kronostime
  • Members
  • 11,440 posts

Posted 23 February 2012 - 15:22

jesam, tu ti mi bosanci imamo iskustva. ali je obavezna upotreba metalne kante. popnemo se na metalnu kantu ''zadamo'' ritam, pa kad hanuma skonta da smo zafitiljili ocima, izbije nam kantu ispod nogu - koitus interruptus.


Posted Image

#20 jesenja

jesenja
  • Members
  • 1,199 posts

Posted 23 February 2012 - 16:14

jesam, tu ti mi bosanci imamo iskustva. ali je obavezna upotreba metalne kante. popnemo se na metalnu kantu ''zadamo'' ritam, pa kad hanuma skonta da smo zafitiljili ocima, izbije nam kantu ispod nogu - koitus interruptus.


Ti opet o sportu?
Varjače se prihvati! I baci je iz ruke, i skidaj šerpu s vatre kad vidiš da su čvarci lepi, rumeni.

#21 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 2,700 posts

Posted 23 February 2012 - 16:51

Tja, duvan cvarci (to vam je normalan cvarak ubijen u pojam) koshtaju malo bogatstva, cca 800 rsd per kg. Licno, ne bih znala sta da radim sa tim truncicama, nije dobro cak ni za pogacice. Elem, pristojnu i poshtenu slaninu nisam videla vec 10 godina.Ima samo panceta, vishe mesa nego slanine a kosta Boga Oca, od 780 do 1200 rsd za kg. Nit: smrdi nit: mirishe na domacu dimljenu slaninu. Ima i engleske slanine, to vam je ona mokra, samo sto ne grokce.
Pravu, zrelu slaninu, onu sto je bila u salamuri dok ne pocne da vrishti pa dimljena dok iz nje ne pocne da kaplje mast, e, to - nema. Ima, na pijaci ali to ne kupujem jer se bojim trihineloze. Moj mesar ( mi to zovemo "kasapin", u Banatu) Nesha, , kune se u krsnu slavu da ne moze da mi nabavi obicno svinjsko salo, da napravim prave, domace salcice. Pravim ih sa puterom ali to onda nisu salcici vec - dansko pecivo. Yes, sve su mi i babe jele dansko pecivo!

Edited by highlanderka, 23 February 2012 - 16:55.


#22 jesenja

jesenja
  • Members
  • 1,199 posts

Posted 23 February 2012 - 17:31

Danas se uzgajaju svinje sa više mesa, a niko i ne ume da slaninu usalamuri i odimi kao nekad. Kažu nema vremena za to. Aha, a posle te "naparfemisane" dimom stavljamo u zamrzivač, ne mogu da stoje preko leta, da dočekaju baštenski paradajz.
Mislim da se pokretač teme pita šta mu je i trebalo da ovde pita za čvarke.:unsure:



#23 svashtabezneshto

svashtabezneshto
  • Members
  • 94 posts

Posted 23 February 2012 - 22:04

Kakva divna tema za dijetu...voda mi ide na usta, pun frizhider domace, pocerke sarme, a ja...Uh..sreca pa nemam kiselog kupusa, inache bi situacija bila neizdrljiva...<_<

#24 Kinik

Kinik
  • Members
  • 21,202 posts

Posted 23 February 2012 - 22:13

...

Tja, duvan cvarci (to vam je normalan cvarak ubijen u pojam) koshtaju malo bogatstva, cca 800 rsd per kg. Licno, ne bih znala sta da radim sa tim truncicama, nije dobro cak ni za pogacice. Elem, pristojnu i poshtenu slaninu nisam videla vec 10 godina.Ima samo panceta, vishe mesa nego slanine a kosta Boga Oca, od 780 do 1200 rsd za kg. Nit: smrdi nit: mirishe na domacu dimljenu slaninu. Ima i engleske slanine, to vam je ona mokra, samo sto ne grokce.
Pravu, zrelu slaninu, onu sto je bila u salamuri dok ne pocne da vrishti pa dimljena dok iz nje ne pocne da kaplje mast, e, to - nema. Ima, na pijaci ali to ne kupujem jer se bojim trihineloze. Moj mesar ( mi to zovemo "kasapin", u Banatu) Nesha, kune se u krsnu slavu da ne moze da mi nabavi obicno svinjsko salo, da napravim prave, domace salcice. Pravim ih sa puterom ali to onda nisu salcici vec - dansko pecivo. Yes, sve su mi i babe jele dansko pecivo!



Nekoliko napomena.

1. Duvan cvarci se prave kao i obicni cvarci, samo sto se u kazan dodaje otkostano svinjsko meso nize kategorije, seceno na velicinu 5x10x2 cm.
Sve se kasnije cedi pod presom, dok ne izadje i najmanji trag tecne masti.
Samim ti skuplji su jer imaju mnogo mesa. Veliki su delikates, i zaista bi bila steta praviti od njih pogacice.
Kuvanje mesa u sopstvenoj masnoci u Francuskoj se zove 'confit de ... ' pa onda ide naziv zivinceta.

2. Cudi me ovo za slaninu, zato sto je uzicki kraj poznat po odlicnoj mesnatoj slanini.
Ali po principu - gore meso, dole slanina. Ima svake godine neki sajam u Mackatu, gde se sve to izlaze, a ima prodavaca po Bg pijacama i par specijalizovanih prodavnica 'Zlatiborac'.
U cemu je kvalitet uzicke slanine? Pa samo u tome sto je to kraj bogat bukovim drvetom i nije im zao da dime slaninu duze, da bi postigli kvalitet.
Normalno, nekada su svinje bile drugacijih sorti, i tu ima razlike, no uvek se moze uzgojiti, kupiti odgovarajuca svinja i osusiti prava slanina.
Opet - to ima svoju cenu.

3. Cvarci se prave svuda gde se proizvodi svinjsko meso i preradjevine od njih, tako da to nije balkanski izum.
Cvarci se prave i u Latinskoj Americi, na Filipinima, u Luizijani, u Francuskoj, u Ukrajini, Madjarskoj, Austriji, Nemackoj, Poljskoj, Ceskoj & Slovackoj, Moldaviji, Rusiji, baltickim zemljama.

4. 'Bela slanina' ni po cemu nije losija od bilo koje druge slanine, pa postoje i delikatesne vrste bele slanine.
Rusi je prave na sledeci nacin: slaninu (tanju) - do 3 cm stavljaju u salamuru, posipaju brasnom, biberom, utrljavaju beli luk i suše! Da, suše je a ne dime!
Zatim se uvija u lanene krpe i cuva na hladnom. Kada se sece - tvrda je kao puter.
Italijani prave nesto slicno - moze se na yutubu videti 'Lardo di Colonnata', slanina koja sazreva u mermernim sanducima.

5. Btw, kasapin ti je los. Ako kolje - pa kako da nema svinjsko salo? Kako da od privatnog klanicara ne moze da kupi salo?
Doduse i to je razumljivo - kriza je, kolje se malo stoke i sve se koncentrise na visoke cene mesa, a jeftine iznutrice i slicno - to se proda industriji.

'How to make Cajun cracklins'
-------------------------------------------------


...

#25 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 2,700 posts

Posted 24 February 2012 - 06:39

Postovani g Kinik,
Nemojte da mi dirate g sn Neshu, upravo spikuje svinjski but za moje goste u subotu: odnela sam mu slicicu, but, sa sve kozom isecenom na male kvadratice a u svaki presek - zaboden karanfilic! Sve to Nesha pece u svojoj peci i to pecenje mi ne naplacuje. Ja cu, kao prava gospodja, da pokupim pecenje u subotu, u 10h. Maltretiram ga vec 30 i kusur godina, mogao bi roman da napishe na kakve muke sam ga stavljala. Nesha nema svoju ptroizvodnju, on je, oduvek, samo radnik koji radi za nekog drugog. Obozavam ga. Kad samo pomislim kako se muci sa onim klincicima......

Sve se slazem sa vama po pitanju slanine i cvaraka, ima, nije da nema, sve ima kod pomenutog Zlatiborca. Ima samo jedna sitnica, od kad se pomenuti brend pojavio na trzistu, dobra slanina i cvarci su postali fensi roba, skupo da skuplje ne moze biti.

#26 kronostime

kronostime
  • Members
  • 11,440 posts

Posted 24 February 2012 - 11:21

Postovani g Kinik,
Nemojte da mi dirate g sn Neshu, upravo spikuje svinjski but za moje goste u subotu: odnela sam mu slicicu, but, sa sve kozom isecenom na male kvadratice a u svaki presek - zaboden karanfilic! Sve to Nesha pece u svojoj peci i to pecenje mi ne naplacuje. Ja cu, kao prava gospodja, da pokupim pecenje u subotu, u 10h. Maltretiram ga vec 30 i kusur godina, mogao bi roman da napishe na kakve muke sam ga stavljala. Nesha nema svoju ptroizvodnju, on je, oduvek, samo radnik koji radi za nekog drugog. Obozavam ga. Kad samo pomislim kako se muci sa onim klincicima......

Sve se slazem sa vama po pitanju slanine i cvaraka, ima, nije da nema, sve ima kod pomenutog Zlatiborca. Ima samo jedna sitnica, od kad se pomenuti brend pojavio na trzistu, dobra slanina i cvarci su postali fensi roba, skupo da skuplje ne moze biti.


Jos ako se nadje i koja grancica ruzmarina B-)


Posted Image



#27 Sunshine State

Sunshine State
  • Members
  • 957 posts

Posted 24 February 2012 - 15:37

Ono jes`, kad naredjas ispred sebe plodove tora, dobar sir, tursiju, crni luk secen unakrst i neko remek delo domacih pecara od 22-23 grada, odmah ti na um padne - ikebana :D


Sunka + kobasica + kulen + krvavica + svargla + slanina + cvarci = lak sremski dorucak!

#28 kronostime

kronostime
  • Members
  • 11,440 posts

Posted 24 February 2012 - 16:22

Sunka + kobasica + kulen + krvavica + svargla + slanina + cvarci = lak sremski dorucak!


Jasta more :D

#29 Kolbas

Kolbas
  • Members
  • 2,386 posts

Posted 26 February 2012 - 20:08

Dakle, ja sam jedno dve tri zime bio "šegrt" majstoru mesaru i jedna od mojih dužnosti je bilo pravljenje čvaraka, tako da zborim sa pozicije nekog ko je pripremio i ispekao100-tinak kazana sa čvarcima...naravno da čvarak bude pravi ako se to radi na vatri sa kazanom, ali se i u kućnoj varijanti sa šporetom i šerpom može dobiti kvalitetan uradak...nekih misterija kod priprema i nema a bitno ste pomenuli...ja sam tu foru sa mlekom koristio ne na kraju pečenja već jedno 15-ak minuta pre nego što ih izvadim i to je koliko ja znam imalo dekorativnu svrhu t.j čvarci su time dobijali onu rumenkastu boju...važan detalj je bila vatra koja mora da bude odredjenog intenziteta u odredjenoj fazi...takodje se sećam da su neki ljudi imali neku, onda noviju sortu engleskih svinja koje su izuzetno mesnate i kod kojih je bila živa muka napraviti dobar čvarak, em su teško puštale mast, em se dobije dve šake čvaraka dok se od iste veličine svinje obične sorte dobije puna vangla...neke mušterije su volele da se na njemu bude i malo mesa što se da uraditi kod sečenja...iako sam ovu fotografiju već stavljao, smatram da je prikladna i na ovoj temi-pogači zoz škvarkami
Attached File  IMG_3159.JPG   62.89K   9 downloadsAttached File  IMG_3160.JPG   61.27K   10 downloads

#30 vladan

vladan
  • Members
  • 23,779 posts

Posted 31 March 2012 - 22:36

Tja, duvan cvarci (to vam je normalan cvarak ubijen u pojam) koshtaju malo bogatstva, cca 800 rsd per kg. Licno, ne bih znala sta da radim sa tim truncicama, nije dobro cak ni za pogacice. Elem, pristojnu i poshtenu slaninu nisam videla vec 10 godina.Ima samo panceta, vishe mesa nego slanine a kosta Boga Oca, od 780 do 1200 rsd za kg. Nit: smrdi nit: mirishe na domacu dimljenu slaninu. Ima i engleske slanine, to vam je ona mokra, samo sto ne grokce.
Pravu, zrelu slaninu, onu sto je bila u salamuri dok ne pocne da vrishti pa dimljena dok iz nje ne pocne da kaplje mast, e, to - nema. Ima, na pijaci ali to ne kupujem jer se bojim trihineloze. Moj mesar ( mi to zovemo "kasapin", u Banatu) Nesha, , kune se u krsnu slavu da ne moze da mi nabavi obicno svinjsko salo, da napravim prave, domace salcice. Pravim ih sa puterom ali to onda nisu salcici vec - dansko pecivo. Yes, sve su mi i babe jele dansko pecivo!



Sunka + kobasica + kulen + krvavica + svargla + slanina + cvarci = lak sremski dorucak!

Gde ce vam dusa, gresnici?