Jump to content


Photo
- - - - -

RESTITUCIJA i vracanje oduzete imovine u stvari NOVA PLJACKA!


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
46 replies to this topic

#16 milan_l

milan_l
  • Members
  • 7,534 posts

Posted 07 March 2012 - 09:39

Ali i u onim situacijama u kojima je moguće vraćanje u naturi ne verujem da će to biti urađeno, već će i taj objekat biti proglašen značajnim za državu i biće isplaćena simbolična nadoknada za njega. Uostalom pri proceni vrednosti nacionalizovanih objekata verovatno će biti oštećeni bivši vlasnici jer će imovina biti degradirana. U mom primeru jedan od objekata je pri nacionalizaciji procenjen na 750.000 DEM, a pri novoj proceni ne verujem da će dostići 15.000 evra

#17 MarkoMDj80

MarkoMDj80
  • Members
  • 2 posts

Posted 09 March 2012 - 00:33

da li je ko od vas vec predao formulare u postu?

#18 milan_l

milan_l
  • Members
  • 7,534 posts

Posted 09 March 2012 - 08:35

Ja nisam iako imam sva neophodna dokumenta

#19 MarkoMDj80

MarkoMDj80
  • Members
  • 2 posts

Posted 10 March 2012 - 12:26

ja sam juce predao dokumenta trebalo im je vise od sat vremena dok nisu sva dokumenta upisali, dao sam im overene kopije i jedan disk sa iskreniranim dokumentima u boji u visokoj rezoluciji to je za svaki slucaj ako ne budu mogli da procitaju ono sto je isfotokopirano na kraju sam dobio jedan papir A4 formata na kojem se nalazi spisak svih dokumenata koje sam im dao i to je trebalo da potpisem na njemu se takodje nalazi indetifikacioni broj

#20 Sle

Sle
  • Members
  • 1,297 posts

Posted 18 October 2012 - 18:56

Dežer hvali Agenciju za restituciju

Beograd -- Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer posetio je Agenciju za restituciju i pohvalio njen rad.

Agencija za restituciju je u godišnjem Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija ostvarila napredak u pogledu imovinskih prava.
Dežer je pohvalio rad Agencije i poručio da će EU nastaviti da prati proces sprovođenja zakona.

U prisustvu direktora Agencije Strahinje Sekulića, Dežer je naglasio da podržava i saradnju Agencije sa vladom i parlamentom, uz naglasak da važnim smatra i racionalizaciju državne uprave.

"Ovo je jako važna institucija u Srbiji, koja je nakon usvajanja zakona krenula sa realizacijom dugo čekanog postupka restitucije. Važno je da nastavi sa svojom proaktivnom ulogom u smislu omogućavanja građanima da vode postupak restitucije", ocenio je Dežer.

Prema njegovom mišljenju, do sada vraćena imovina u vrednosti od 60 miliona evra je pozitivan znak i podstrek za dalji rad u kome ima prostora za rešavanje još nekih pitanja među kojima je i problem šuma.

Sekulić je obećao da će se truditi da u nastavku procesa rade još bolje kako bi što veći broj građana ostvario svoja prava.

Direktor Agencije uputio je pohvale, kako je rekao, mladim stručnim ljudima u Agenciji koji su izneli dosadašnji deo posla, podsetio da je do sada vraćanje samo u naturi i naglasio da će u roku od tri godine biti doneto i prvo rešenje za novčano obeštećenje i to putem akontacije u novcu i obveznicama.

"Očekujemo podršku Evropske unije i dalje, ali i domaćih institucija", poručio je Sekulić.

On je podsetio da je Agencija osnovana u januaru ove godine, da je podnošenje zahteva za vraćanje imovine i obeštećenje počelo 1. marta, a zakonski rok za podnošenje zahteva ističe 1. marta 2014. godine.

Prema podacima Agencije, do sada je podneto oko 9.000 zahteva građana, odnosno u proseku se svaki dan podnese oko 50 novih zahteva, tako da se do kraja isteka roka očekuje da će ukupno biti podneto oko 35.000 zahteva.

Agencija je do sada donela više od 700 odluka, kojima rešava zahteve, a bivšim vlasnicima i njihovim zakonskim naslednicima vraćeno je više od 18.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, 250.000 kvadratnih metara neizgrađenog gradskog, građevinskog zemljišta, 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta, pet hektara šume i šumskog zemljišta, nekoliko reprezentativnih objekata, a vraća se i imovina crkvama i verskim zajednicama.

"Efikasnim i zakonitim sprovođenjem postupka restitucije konačno se rešavaju i jasno definišu imovinsko pravni odnosi u Srbiji, što predstavlja i preduslov za veće investicije, kao i za dalji privredni razvoj zemlje", objasnio je Sekulić.

#21 suptil

suptil
  • Members
  • 2,079 posts

Posted 19 October 2012 - 14:55

Naturalna supstitucija je deo slagalice koji ne dostaje.

#22 agatton

agatton
  • Members
  • 271 posts

Posted 19 October 2012 - 15:37

Ako je bilo nepravedno oduzete imovine to je bilo na nivou izuzetka. Da je država ozbillna sprovela bi opsežnu istragu i to malo nepravde ako je bilo galantno bi rešila većim sumama. Ostali, saradnici okupatora, zločinci, ratni profiteri, čibe bre, zinulo vam dupe opet da opljačkate Srbiju ako što su vaši dede i pradede decenijama.

Ovako, nadjete potkupljivog sudiju, ljotićevca, kao što je onaj šapčanin koji je rehabilitovao Cvetkovića /"rehabilitovao bih ja i Nedića ali nisam više sudija"/ pa tražite imovinu nazad. Ajmo onda i zemuncima iz klana da vratimo Šilerovu, pa Legiji kućicu na Banovom brdu ...

Srbija ovakve rehabilituje i vraća im imovinu:

Briši bre!

Jelena Vidojević, napišite ovde puno ime i prezime pretka čiju imovinu potražujete da proverim po arhivama ko je bio, čime se bavio i šta je radio tokom ww2 u Srbiji. Ili, ako imate hrabrosti napišite vi da se je ne mučim.

Edited by agatton, 19 October 2012 - 16:23.


#23 iusvitaeacnecis

iusvitaeacnecis
  • Banned
  • 30 posts

Posted 19 October 2012 - 16:53

A ko si ti da istrazujea cime se neciji deda bavio? I signatura je vrhunska, nema sta. Siguran sam da ne potrazuju svi hiljade kvadratnih metara sa skupocenim objektima na istim. Gdine bivsi sudija, sramota me je sto smo kolege posle ovakve izjave.

#24 agatton

agatton
  • Members
  • 271 posts

Posted 19 October 2012 - 18:05

A ko si ti da istrazujea cime se neciji deda bavio? I signatura je vrhunska, nema sta. Siguran sam da ne potrazuju svi hiljade kvadratnih metara sa skupocenim objektima na istim. Gdine bivsi sudija, sramota me je sto smo kolege posle ovakve izjave.


Mora da si dobar sudija, pažnja i shvatanje teksta su ti jača strana. Jao onima koji zavise od tvoje percepcije rečenog ili napisanog. Ono u zagradi je pod navodnicima. Navedena je izjava bivšeg sudije koji bi "da sam postupajući sudija rehabilitovao i Milana Nedića ali nisam više sudija". Takvi kao on, možda i ti, nam pišu istoriju. Rehabilitovano je stotine ratnih zločinaca, ratnih profitera i kolaboracionista. Oni danas traže da im se vrati njihovo "što su im komunisti oteli".

Ja sudija. Pu, pu, pu, daleko bilo. Posle 25 godina pojavio se jedan koji vam je malo oprao obraz, Dragiša Slijepčević predsednik USS koji je na mišiće izdejstvovao odluku da četnici nisu bili borci protiv fašizma.

Čega se ti stidiš ne znam, ja se stidim srpskih sudija koji su rehabilitovali već par hiljada zločinaca.

A ko sam ja da istražujem. Pa poreski obveznik od čijih će para barabe da se namiruju, kao što to već čine porodice npr. Deragiše Cvetkovića predratnog srpskog fašiste, Slobodana Jovanovića i Momčila Ninčića, pravosnažno osudjene ratne zločince na po 20 godina, Vladimir Velmar Janković Nedićev pomoćnik ministra prosvete sve 4 godine, sutra Draža, prekosutra Nedić i Ljotić.

Edited by agatton, 19 October 2012 - 18:18.


#25 iusvitaeacnecis

iusvitaeacnecis
  • Banned
  • 30 posts

Posted 19 October 2012 - 18:27

Preterana generalizacija. A i nije ovde rec sada o rehabilitaciji s obzirom da nema znaka jednakosti izmedju tog termina i termina restitucije. To sto si poreski obveznik...pa najmanje ce tvoj dzep pogoditi povracaj imovine. Ima toliko drugih stvari za brigu. Ali svako ima svoju percepciju, ma koliko ona bila glupa.



#26 agatton

agatton
  • Members
  • 271 posts

Posted 19 October 2012 - 19:10

Preterana generalizacija. A i nije ovde rec sada o rehabilitaciji s obzirom da nema znaka jednakosti izmedju tog termina i termina restitucije. To sto si poreski obveznik...pa najmanje ce tvoj dzep pogoditi povracaj imovine. Ima toliko drugih stvari za brigu. Ali svako ima svoju percepciju, ma koliko ona bila glupa.


Ako si ti sudija ja sam astronaut. Rehabilitacija nema veze sa restitucijom? A možda i jesi, zato smo tu gde smo.

#27 iusvitaeacnecis

iusvitaeacnecis
  • Banned
  • 30 posts

Posted 19 October 2012 - 21:08

Napisao sam da nema znaka jednakosti, a ne da nemaju medjusobne veze, o neuki covece.

#28 Sle

Sle
  • Members
  • 1,297 posts

Posted 20 October 2012 - 08:53

Naturalna supstitucija je deo slagalice koji ne dostaje.

То је по мени добра идеја... Ал тешко спроводива...

Ajmo onda i zemuncima iz klana da vratimo Šilerovu, pa Legiji kućicu na Banovom brdu ...

Колега, прво прочитајте Закон...

Све у свему, мислим да би поступак рехабилитације да буде мало боље спроведен, заиста има људи који не смеју бити рехабилитовани...

Edited by ПапаСле, 20 October 2012 - 09:08.


#29 Imena nisu vazna

Imena nisu vazna
  • Banned
  • 36 posts

Posted 04 May 2015 - 20:30

Dokle ce drzava Srbija da pljacka gradjane? Evo poceli su sa RESTITUCIJOM i vracanjem oduzete imovine a u samoj sustini nastavljaju pljacku? 

Nije pljačka nego ozakonjenje otimanja imovine koju je izvršio režim Josipa Broza.Istine radi treba reći da je jedan (mali) broj podnosilaca zahteva dobio nazad svoju imovinu a oni koji nisu bili te sreće mogu da se uzdaju da će njihovi potomci  2099 ili 2116 godine dobiti  prve obveznice na ime obeštećenja naravno moraće pred nekom novom agencijom  ponovo da podnesu zahtev sa desetinama dokumenata. 



#30 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 04 May 2015 - 20:35

Nije pljačka nego ozakonjenje otimanja imovine koju je izvršio režim Josipa Broza.Istine radi treba reći da je jedan (mali) broj podnosilaca zahteva dobio nazad svoju imovinu a oni koji nisu bili te sreće mogu da se uzdaju da će njihovi potomci  2099 ili 2116 godine dobiti  prve obveznice na ime obeštećenja naravno moraće pred nekom novom agencijom  ponovo da podnesu zahtev sa desetinama dokumenata. 

Plus da podnesu potvrdu da ih je nereformisani DB - sa sve njenim forumskim ispostavama i namestenicima, na koje nas ovaj topik odlicno podseca - dovoljno maltretirao...