Jump to content


Photo
- - - - -

RESTITUCIJA i vracanje oduzete imovine u stvari NOVA PLJACKA!


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
46 replies to this topic

#1 JelenaVidojevic

JelenaVidojevic
  • Members
  • 3 posts

Posted 18 February 2012 - 02:53

Dokle ce drzava Srbija da pljacka gradjane? Evo poceli su sa RESTITUCIJOM i vracanjem oduzete imovine a u samoj sustini nastavljaju pljacku? Te isplacuju 15 godina preko obveznica, te limit je 500000 eura, te ono te ovo? Zasto se ne postupi pravedno, zasto cu opet na sudu morati da trazim PRAVDU??? Koliko sam ja procitala taj zakon i koliko mi je advokat Simic Zeljko pojasnio, najveci problem je sto ja sada moram da sprovedem nasledne procedure iza svih predaka od onog kome su oteli do mog oca koji je naslednik pre mene. Iza nekih nisu ni uradjene presude o nasledjivanju a ja moram da imam niz svih presuda do danas izmedju svih predaka i naslednika. Bice agonija sve to zavrsiti jer pola drugih naslednika mi je po SAD i Kanadi itd. Plus, kako mi rece a vidim i sama pise do 500000 eura je limit. Pa dal su oni normalni? ako nas je 4 naslednika a tri zgrade u centru Beograda vrede 15 miliona eura, oni imaju nameru da nam ukupno isplate 2 miliona? Pa ne da cu da idem u Hag nego u sve EU sudove i ima da mi plate posteno koliko vredi a ne koliko se njima hoce!!!
Kad vrate meni i mojima sta nam je oteto u kesu neka rade sta hoce jer tada ako mi se ne svidja spakujemo se i cao!!! E sad, taman sam se obradovala pocece vracanje otete imovine u Srbiji i odem kod advokata Simica a on mi kaze polako gospodjo! Od euforije da ce sve ici brzo do kraja njegove price sam shvatila da sam tek sad nagrebbusila? Kaze prvo morate da imate zavrsene nasledne presude za sve pretke, a za to morate da nadjete druge naslednike po SAD i Kanadi, pa morate da rehabilitujete pradedu, pa ono pa ovo, pa tek onda samo po 500000 eura naslednicima? Za zgrade koje vrede 15 miliona eura? Pa, sto je jos i najgore, sve to i takvo u roku od 15 godina??? Mislim, da me neko ne razume pogresno hvala coveku sto mi lepo objasni jer bolje znati da nije dobro nego ziveti u zabludi da jeste ali dal je ovde neko od POLITICARA LUD ILI STA? Pa svi oni znaju sta su stavili u zakon a opet se svi ubise od price kako je to EKSTRA RESENJE??? E pa nece moci ici cu i u Hag i u onaj drugi kako se zvase sud i na mesec ako treba ali ima da nam plate koliko vredi. Ceo zivot se patim a mogla sam da zivim kao princeza da mi porodica nije bila zigosana i da joj nije sve oduzeto!!! Hvala. Jelena V.

Neko rece da nema ZGRADA u naturi da se vrati? E pa ima i sve tru su prezivele bombardovanje i fasista i saveznika. Medjutim, posle rata su otete i etazno su stanovi salonci podeljeni i dodeljeni kojekakvim partizanima a mi smo "zadrzali" deo od jednog salonca koji je samo 35 kvadrata itd. Zamislite kako je bilo mom ocu i braci njegovoj da gledaju ze zgrade i znaju da su njihove i prezivele bombardovanje a otete. Ja ne zelim da drugi ispastaju ali dve generacije moje porodice ispastaju i sad da ne ponavljam sto sam vec napisala. Strasno!!!

Edited by JelenaVidojevic, 18 February 2012 - 23:46.


#2 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 18 February 2012 - 03:21

Draga moja Jelena, lepo zaboravI na sve te vradzbine o vracanju, posto oni nista vratiti nece, samo ce jos vise uzimati. Prema tome, pakuj se i idi, kao sto si vec i planirala. Oni su to sve ionako potrosili i unistil, vise puta.

Edited by mrd, 18 February 2012 - 03:21.


#3 JKT

JKT
  • Banned
  • 2,554 posts

Posted 18 February 2012 - 04:04

Dokle ce drzava Srbija da pljacka gradjane?
ima da mi plate posteno koliko vredi a ne koliko se njima hoce!!!
Kad vrate meni i mojima sta nam je oteto u kesu neka rade sta hoce

E pa Jelena... da je pljacka - pljacka je. Ali nas poreskih obveznika. Da bi vama isplatili obaveze po obveznicama, pare ce morati da uzmu od nas poreskih obveznika.

Ovo sto bi vi hteli je opet pljacka. Jer vi bi hteli da vas "oni" isplate u keshu, a "oni" do tog kesha opet jedino mogu da dodju tako sto ce da ga uzmu od poreskih obveznika.

Sto znaci da kako god okrenete i vi hocete, a i drzava nema nista protiv, da vam ja platim stetu koju vam nisam ucinio.

Jedino posteno je da vam "oni" vrate vasu imovinu u naturi, a ako te imovine vise nema onda da vam vrate neku drugu u jednakoj vrednosti a iz fonda drzavne imovine.

Za ovaj "tehnicki" deo:

moram da imam niz svih presuda do danas izmedju svih predaka i naslednika.


Nemam pojma kako bi to u praksi izgledalo ali mi se cini da je normalno da treba da dokazete da je imovina koju potrazujete vase vlasnistvo. Inace bih i ja mogao da dam izjavu (a naslo bi se i "svedoka" ako treba) da su te vase tri zgrade u stvari moje. Ono sto treba da se desi (a nece) je da se u katastru imovina oznaci kao sporna, cim udjete u proceduru, tako da "drzava" ne moze da je otudji. Da je srece, to je sama drzava trebala odavno da uradi za svu nacionalizovanu imovinu.

Edited by JKT, 18 February 2012 - 04:48.


#4 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 18 February 2012 - 06:05

Samo da jos vrate i imovinu otetu Jevrejima pre II.sv. rata , ono sto im je Kralj Aleksandar Ujedinitelj oteo.



#5 kanader

kanader
  • Members
  • 1,138 posts

Posted 18 February 2012 - 11:50

Koliko znam imovina koju su oduzeli nemci srbima i jevrejima 41 se ne vraca, ako se nesto nije promenilo.

Edited by kanader, 18 February 2012 - 11:50.


#6 Razdrug

Razdrug
  • Members
  • 42 posts

Posted 18 February 2012 - 13:43

Samo da jos vrate i imovinu otetu Jevrejima pre II.sv. rata , ono sto im je Kralj Aleksandar Ujedinitelj oteo.

Izvor ?

#7 JKT

JKT
  • Banned
  • 2,554 posts

Posted 19 February 2012 - 00:54

Izvor ?

Medicinski, znaci poverljiv.

#8 nebitno

nebitno
  • Members
  • 6 posts

Posted 20 February 2012 - 15:12

Jelena, restitucija i povracaj imovine su jedna te ista stvar. Adkovat Vam je rekao kako stvarno stvari stoje a sto se tice suda Hag svakako nema tu nadleznost, niti je sud vec tribunal. Jedino sto Vam preostaje je da cekate da se zakonodavstvo unormali kako ne biste ispastali preuzimanjem sumanuto manje cifre novac od one koja Vam pripada. Nazalost tako je a pravedno resenje ne postoji.

Edited by nebitno, 20 February 2012 - 15:13.


#9 akiro

akiro
  • Members
  • 1,111 posts

Posted 21 February 2012 - 20:33

Jedino posteno je da vam "oni" vrate vasu imovinu u naturi, a ako te imovine vise nema onda da vam vrate neku drugu u jednakoj vrednosti a iz fonda drzavne imovine.


Suština. To većina naslednika uglavnom i želi. U kešu bi ionako dobili samo delić realne vrednosti.

Samo što su se nekoliko proteklih "narodnih vlasti" od prvih parlamentarnih izbora naovamo ("oni", koje su poreski obveznici birali) svojski potrudile da se oteto u maksimalno mogućoj meri privatizuje kako za naturalnu restituciju ne bi ništa preostalo. I sada se restitucija opet odlaže i komplikuje ne bi li se započeti "posao" kompletirao. I ova vlast kategorički odbija naturalnu restituciju bilo "originalom", ukoliko raspoloživ, bilo adekvatnom zamenom.

Ali šta očekivati, kada se u ovoj zemlji ništa suštinski nije promenilo. Sinovi i unuci otimača su samo promenili formalni politički predznak, u suštini nas još uvek Faraonovi pionirčiči drže pod jarmom. Teško da se od njih može očekivati da idu protiv minulog rada svojih đedova. Još možemo da smo srećni da se makar forma promenila.

BTW, mnogi "poreski obveznici", odnosno njihovi preci, su oduševljeno klicali kada se otimačina nad nekim drugin poreskim obveznicima sprovodila. Mnogi "poreski obveznici" su posle rata (kada su se iz kojekavih posnih kamenjarskih vukojebina preselili u salonske stanove ili na plodna imanja drugih poreskih obveznika) profitirali od te otimačine, a mnogi su i u poslednjih 20 godina lepo profitirali od te otimačine (u vidu raznoraznih nameštenih privatizacija, između ostalog).

Dosta dokumentacije o otimačini je nestalo i bez izuzetno jakih veza i dosta finansijskih sredstava, živaca i slobodnog vremena nema šanse da se pribavi. Pitanje je i stanja katastra, odnosno predratnih podataka. Mnogo toga je verovatno vremenom nestalo. Mnogima imovina nije oduzeta nacionalizacijom već kroz raznorazna nameštena suđenja i prateće konfiskacije, gde mora prvo da se reši pitanje rehabilitacije, pa tek onda restitucije. Tu, kakva je situacija, veće izglede imaju naslednici dokazanih zločinaca i saradnika okupatora, samo ako su imena dovoljno "public", nego naslednici nekih nedužnih trgovaca, pekara i seljaka, kojima su suđenja nameštena.

Sve u svemu, mali je procenat onih, koji će uopšte neku nadoknadu ostvariti, a još manje da će ista biti iole pravedna. Pre će odabrani naslednici Faraonovih pionirčića ostvariti neku korist iz restitucije nego naslednici onih nad kojima je sprovedena otimačina. I pri tome restitucija uopšte ne rešava pitanje zaštićenih ******, odnosno zaslužnih "poreskih obveznika", koji za salonce plaćaju "kiriju" od par stotina Dinara (ako uopšte).

Slažem se da ne treba poreski obveznici da plate ceh restitucije, ali šta ćemo sa pitanjem "poreskih obveznika" i njihovih naslednika koji su profitirali na neki način od te otimačine. Biće da ih nije baš mali broj. Da li i oni, obzirom na to da su neku korist ostvarili od otimačine, nemaju baš nikakvu odgovornost po tom pitanju? Samo jedno od mnogih pitanja u ovom sveopštem lopovluku.

Shvatićeš, JKT, da ovo nije neposredno usmereno tebi i tvom komentaru, koji je uglavnom na mestu, ali sam ga uzeo kao povod za neka razmatranja. Pravda ume da bude selektivno slepa.

#10 JKT

JKT
  • Banned
  • 2,554 posts

Posted 22 February 2012 - 00:54

Samo što su se nekoliko proteklih "narodnih vlasti" od prvih parlamentarnih izbora naovamo ("oni", koje su poreski obveznici birali) svojski potrudile da se oteto u maksimalno mogućoj meri privatizuje kako za naturalnu restituciju ne bi ništa preostalo. I sada se restitucija opet odlaže i komplikuje ne bi li se započeti "posao" kompletirao. I ova vlast kategorički odbija naturalnu restituciju bilo "originalom", ukoliko raspoloživ, bilo adekvatnom zamenom.

(...)

Slažem se da ne treba poreski obveznici da plate ceh restitucije, ali šta ćemo sa pitanjem "poreskih obveznika" i njihovih naslednika koji su profitirali na neki način od te otimačine. Biće da ih nije baš mali broj. Da li i oni, obzirom na to da su neku korist ostvarili od otimačine, nemaju baš nikakvu odgovornost po tom pitanju? Samo jedno od mnogih pitanja u ovom sveopštem lopovluku.


Mozda je ovo sve neki novi Darvin? Pre nego im se vrati imovina da naslednici pokazu da su sposobni makar koliko su im i preci bili? Samo najjaci dobijaju nazad imovinu...

Sve se slazem sa tvojim pisanjem i sve je tako. Jesu rasprodali i razvukli mnogo toga, a malo-malo pa procitas da se to i dalje radi. Ali ima drzava imovine kolko hoces, koju slabo i neefikasno koristi. Treba prosto insistirati na vracanju imovine, dal originalne, dal neke druge, i to je to. Treba pljacki jednom stati u kraj. A ako krene to sa tim novcanim obestecenjima, to je samo nova pljacka i nista drugo. To bi bilo kao da sad ponovo uvedu doprinos za stambeni fond a da uopste nemaju nameru da ikad podele i jedan stan. Ili kao ovo sa penzionim fondom, svaki mesec ti lepo zavuku ruku u dzep a javno, godinama, pricaju kako neces doziveti da odes u penziju, tj da zutu banku od tih doprinosa neces dobiti nazad. E ta vrsta pljacke treba da se jednom zaustavi.

Ali je problem sto drugovi poreski obveznici vecinom jos zive u socijalizmu i svo to otimanje uopste ne dozivljavaju licno, kao napad na sopstvene slobode. U glavi prosecnog poreskog obveznika on i nije poreski obveznik. Njegove poreze placa onaj burzuj eksploatator poslodavac. Nas poreski obveznik, da moze, on bi jos podigao te poreze samo da napakosti "gazdi". Al 1% svesti tu ne postoji da njega licno deru. E zato treba poreska reforma pod hitno, da se odmah predje na bruto plate. "Gazda" "kulak" ti lepo isplati sve sto si zaradio na racun a ti brale onda placaj sa svog racuna poreze, doprinose za zdravstvo, PIO. Pa kad ti uvedu i doprinos za Restituciju da lepo vidis koliko te to kosta. Tebe, ne tamo nekog imaginarnog "Drzavu" jer taj i ne placa nego ti.

Uz bruto platu, treba ustavom zabraniti ovako arbitrarno zavlacenje drzavne ruke u tudje dzepove bez pitanja. Ako hoce da obestecuju novcano, onda bi morali da izadju na referendum sa pitanjem (na pr): "Da li prihvatate uvodjenje doprinosa za obestecenje naslednika nacionalizovane imovine?'. Kolika je sansa da bi bilo koji normalan "poreski obveznik" glasao "Da"? Ma ne bi napabircili ni 10% i onda bi morali da idu na naturalnu restituciju. Eno im lokala, stanova, suma i planina i ko zna sta sve imaju pa nek vrate ljudima. Svakako bi novi vlasnici bolje gazdovali tom imovinom, pa bi bilo duplo dobro.

Eee, al ovako je ovim demokratorima mnogo bolje, em ti arce imovinu, em ti otmu gotovinu za restituciju te imovine, znaci kradu na sve strane. Sto bi se "oni" toga odrekli?

#11 Sle

Sle
  • Members
  • 1,297 posts

Posted 22 February 2012 - 15:19

Ako hoce da obestecuju novcano, onda bi morali da izadju na referendum sa pitanjem (na pr): "Da li prihvatate uvodjenje doprinosa za obestecenje naslednika nacionalizovane imovine?'. Kolika je sansa da bi bilo koji normalan "poreski obveznik" glasao "Da"? Ma ne bi napabircili ni 10% i onda bi morali da idu na naturalnu restituciju. Eno im lokala, stanova, suma i planina i ko zna sta sve imaju pa nek vrate ljudima. Svakako bi novi vlasnici bolje gazdovali tom imovinom, pa bi bilo duplo dobro.

Ne bi morali. Dakle kao što niko nije davao saglasnost da se poveća državni kapital a oduzme određenim ljudim, isto tako ni u ovom slučaju ne bi trebala da se daje nikakva saglasnost.
Novčana naknada ide u slučaju da nije moguće vratiti imovinu, ako se daje naknada to znači da državi ostaje ta imovina ili da je od te imovine već uzela pare...

#12 JKT

JKT
  • Banned
  • 2,554 posts

Posted 22 February 2012 - 16:01

Ne bi morali. Dakle kao što niko nije davao saglasnost da se poveća državni kapital a oduzme određenim ljudim, isto tako ni u ovom slučaju ne bi trebala da se daje nikakva saglasnost.
Novčana naknada ide u slučaju da nije moguće vratiti imovinu, ako se daje naknada to znači da državi ostaje ta imovina ili da je od te imovine već uzela pare...

Pa morali bi. Red bi bio. Da me pitaju pre nego sto mi zavuku ruku u dzep. To su moje pare a ne njihove. Ili je ipak u redu da zahvati kome kolko treba?

A jel bi bilo u redu da na primer uzmu moju rodjenu kucu i obestete nekog od ovih naslednika? Ne bi? Pa u cemu je razlika? Kucu ne moze, al gotovinu moze?

A taj "drzava" ako ne moze da vrati originalnu imovinu, pa jos nece neku drugu SVOJU imovinu da im ponudi u naturi, nek onda proda SVOJU imovinu pa nek od toga deli pare.

Ovo mi lici na ono: "Ajd plati mi pice da ne sitnim 100 evra" ...

#13 Sle

Sle
  • Members
  • 1,297 posts

Posted 23 February 2012 - 11:36

Ne slažemo se.

#14 milan_l

milan_l
  • Members
  • 7,534 posts

Posted 07 March 2012 - 08:46

Ja neću keš, neću obveznice, hoću da mi se vrati ono što je oduzeto, zgrade fabrike...

#15 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 07 March 2012 - 09:10

Ne može to baš uvek, naročito danas kada je ogroman broj državnih preduzeća privatizovan.
Kod nas je napravljena greška u startu: prvo je trebalo uraditi restituciju, pa onda privatizaciju. Problem je (za vlastodršce) što na taj način ne bi "vanredno" punili budžet, a ni svoje i džepove svojih "uglednih privrednika". Ne bi me čudilo da dođemo u situaciju da se za nešto što je u privatizaciji prodato za neku siću u procesu restitucije isplati višestruko veći iznos. Naravno, to neće plaćati prepametni političari i zaposleni u Agenciji za privatizaciju, nego svi mi zajedno, a verovatno i naši unuci, dok će unuci velikih patriota i reformista (u lopovluku se ne razlikuju mnogo) živeti u luksuznim vilama u Monaku i neće se mnogo opterećivati dugovima Srbije.

Edited by namcor, 07 March 2012 - 09:10.