Forum B92: Komični sadržaji na interetu: Rage comics & internet meme - Forum B92

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Komični sadržaji na interetu: Rage comics & internet meme Stripovi, posteri, montaž\e i još mnogo toga Rate Topic: -----

#1 User is offline   compadrekg 

• Group: Members

Posted 13 February 2012 - 18:28

Tokom svojih mnogobrojnih časova plovidbe okeanima interneta sam povermeno nailazio na komične sadržaje koji su mi držali pažnju taman onoliko koliko je bilo dovoljno da uočim obrazac ponavljanja istih likova i formi u različitim kontekstima i sadržajima. Znaćete tačno o čemu govorim kada nabrojim neke od njih, a siguan sam da ćete imati štošta da dodate na moju analizu najpopularnijih aktera "rage" stripova, demotivational postera, rick roll- ovanja i još mnogo aktuelnih fenomena komunikacije među aktivnijim korisnicima interneta. Naime, svako ko zna šta Jao Ming, Dž.Džona Džejmson, Brus Li i Džeki Čen imaju zajedničko se može smatrati upućenim u temu o kojoj govorim. Ostali će pročitati moje kratko izlaganje i setiti se pokojeg stripa sa čiča- glišama, mahom na engleskom jeziku. Parole "Me gusta", "U Jelly?", "Challenge accepted", "Fuuuuuuu", "Derp & Derpina" su univerzalno poznate i prigodni likovi opisuju svako od stanja u kojima se određeni lik nalazi u datom kontekstu. Ono što je uzrokovalo enormnu popularnost žanra (ako mogu tako da se izrazim) je to što svako može da bude umetnik, da se izrazi pomoću navedenih likova, i opiše svoj dan u nekoliko statičnih frejmova.
http://static.fjcdn.com/pictures/Rage_863f8b_2102166.jpg

Poznato, jel da? Ok, diskusiju o pojedinačnim likovima ćemo nastaviti kada se tema razvije, samo moram da se zapitam kako ona nije pokrenuta ranije!? Ako jeste, u nekom drugom podforumu, molim Admine da mi pošalju poruku. Nastavljamo dalje.
Univerzalni naziv "MEME" (čita se "mim") je nemoguće bukvalno prevesti na srpski, ali ima veze sa anitčkom grčkom, i reči "imitacija", "mimikrija", "pantomima" vuku koren iz nje. U principu "Mim" je oblik ponašanja, reakcija u datoj situaciji ili globalno poznata forma internet slenga, koja je, moram reći slabo poznata u nas. Pravo da govorim o temi mi daje moj Youtube kanal koji, do danas, ima preko 90.000 pregleda, a bavi se uglavnom upravo opisanom temom. No, da bismo kompletirali kolekciju "Mim-ova" moramo pomenuti ništa manje popularne kategorije:
- Demotivational posters (komične slike u crnom okviru sa naslovom i komentarom. Nastali kao parodija na "Motivational posters" kojima su tokom 80-tih i 90-tih poslodavci mahom motivisali zaposlene u kancelarijama. Kod nas se sajt Vukajlija u kategoriji "posteri" prilično uspešno bavi fenomenom demotivacionih postera, a uz pomoć FB- a oni svakog dana dobijaju na popularnosti.
- Gomila poznatih likova sa TV-a je dobila svoj "meme" status zbog izgovorene rečenice, karikirane fotografije ili komične grimase (Sad Keanu, strutting Leo, Nope- Chuck Testa, Yo dawg- Xzibit...)
- Tempjejtovi u 2-3 boje sa jednim likom (životinjom ili čovekom u centru) sa dve linije teksta (iznad i isopd lika). Primeri: Annoying Facebook Girl, Philosoraptor, Socially Awkward Penguin, Courage Wolf, Successful Black Man... Naravno, ima ih na stotine, pa predlažem da ukucate bilo koji u Google pretraživač, dodate "meme" i puknete Enter.
- Rečenice koje potpadaju pod pojam mim su takođe popularne, a neke od njih su reference na detalje iz pop kulture, reklama, igrica ili filova. (cool story, bro; arrow to the knee; tl-dr...)
Uostalom, neozbiljno bi bilo da pokušam da objasnim BAŠ SVE, je bi to zahtevalo Herkulovsku snagu i Šeldonovski intelekt, zato Vam ostavljam prostor da dodate šta znate ili biste vileli da saznate o "internet meme" fenomenu, koji će sasvim sigurno postati mainstream u dogledno vreme i kod nas, time se svrstavajući u red pionira analize "žanra" na našim prostorima.
Engleski jezik i poznavanje slega je, nažalost, neophodan da biste razumeli sve o čemu govore, ali većinu ćete skontati iako govorite engleski na početnom nivou.
Složio bih se sa tobom, ali onda nijedan od nas ne bi bio u pravu.
0

Share this topic:

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic