Forum B92: Gospodari iz senke - Forum B92

Jump to content

• 7 Pages +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Last »
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Gospodari iz senke Rate Topic: -----

#1 User is offline   Gordana_64 

• Group: Members

Posted 11 February 2012 - 14:21

Ne znam da li je slicna tema bila na drustvu, ako jest unapred se izvinjavam.
Naletoh na ovo pre par dana na netu, iako je objavljeno jos pre par godina, i jako me se dojmilo.
A, na pokretanje teme me pre svega podstaklo jedno Marvovo pitanje na temi na PB koje bi moglo i biti u formi konstatacije

nego, druze, ko je tebe dojio? ko te hranio? ko ti menjao pelene?

Gospodari iz senke Jovana Papan petak, 11. decembar 2009. Koja je nova velika porodična tajna koja se krije od okoline i gura pod tepih? Sudeći po naslovima u svetskoj štampi, to nisu nasilni muževi niti roditelji psihopate, već deca koja zlostavljaju svoje roditelje. Roditelji su postali nove žrtve porodičnog nasilja, a deca novi zlostavljači koji seju strah.
U izveštaju nedavno objavljenom u Velikoj Britaniji, navedeno je da se roditelji sve češće javljaju na telefonske linije za pomoć u slučajevima porodičnog nasilja, žaleći se na decu svih uzrasta. Neverovatno, ali nekih 2% poziva odnosi se na zlostavljanje od strane dece mlađe od 3 godine, dok deca ispod 10 godina čine 10% zlostavljanja. Najopasniji su između 13 i 15 – kada najčešće prete, sevaju noževima, tuku, gađaju itd. Kako pokazuju statistike, glavne žrtve malih nasilnika su njihove majke, ali njihovi glavni tlačitelji nisu sinovi, već ćerke. Slično je i u drugim krajevima sveta – Kanadi, Australiji i SAD, gde jedan izveštaj navodi da svaki treći tinejdžer zlostavlja svoje roditelje.
Naravno, smatra se da te brojke nisu verne budući da se mnogi roditelji ne usuđuju da prijave šta im se dešava. Agresija dece prema roditeljima, naročito devojčica, kažu stručnjaci, još je tabu i treba poraditi na njenom prevazilaženju. Sa žaljenjem se primeđuje da su najvažniji faktori koji roditelje sprečavaju da zatraže pomoć – stid, svest o sopstvenom neuspehu u ulozi roditelja i bojazan da će okolina smatrati da su sami zaslužili ono što im se dešaava.
Kako studije pokazuju, najrizičnija grupa, tj. najčešće žrtve maltretiranja od strane dece jesu popustljivi roditelji. Opušteno roditeljstvo bez stega i strogih pravila, koje se propagira u mnogim popularnim teorijama vaspitanja, osim što ugrožava roditelje, ujedno povećava i šansu da će deca postati delikventi, navodi se u studiji Univerziteta Brajgam. Iza zlostavljanja roditelja obično se krije potpuni nedostatak poštovanja prema njima i generalno prema svim autoritetima, što je trend koji je započeo još 80-ih, u vreme jačanja grupa za zaštitu dečjih prava. Dok su s jedne strane ove grupe činile dobru stvar time što su podizale svest o pravima dece, s druge strane su otišle malo predaleko, stvarajući kod dece preterani osećaj zaslužnosti, dok su se roditeljima prava sve više osipala.
Istovremeno, na nove generacije roditelja sručila se i čitava poplava saveta o vaspitavanju dece. Knjižare su postale krcate naslovima tipa „Pozitivno roditeljstvo“, „Kako voleti dete“ „Kako razgovarati sa detetom“, „Kako odgajiti samopouzdano dete“ itd. Celokupna filozofija savremenog vaspitavanja dece, koja vreba sa hiljada i hiljada stranica uputstava i saveta koje tipičan moderni roditelj iščitava, stvara utisak da je u pitanju nauka malo komplikovanija od teorije stringova. Sve zahuktalija „industrija roditeljstva“ podstiče osećaj nesigurnosti kod roditelja i čini svako pitanje, od navikavanja deteta na nošu pa do stvaranja zdravih navika u ishrani suviše komplikovanim. Uz autoritativnu stručnu literaturu, tu su i bombastični naslovi iz štampe koji sugerišu da sve što činite ima sudbonosni uticaj na razvoj vašeg zlata, što je sve zajedno učinilo da majke i očevi počnu prema svojoj deci da se ophode kao prema mehurima od sapunice koji se svakog trenutka mogu rasprsnuti ukoliko ovi ne budu pažljivi. U stalnoj panici da slučajno ne istraumiraju svoja čeda, naučili su da im što manje protivreče, da posvećuju preteranu pažnju i najmanjim njihovim prohtevima i da ih obavezno tretiraju kao sebi ravne.
Paradoksalno, ali čini se da inflacija saveta i uputstava zapravo smanjuje uspešnost roditelja u savlađivanju najobičnijih roditeljskih zadataka. Tako se stiže u apsurdnu situaciju da recimo (U Britaniji) raste broj dece koja u prvi razred osnovne škole kreću u pelenama, jer roditelji nisu uspeli da se snađu i pridržavajući se svih saveta stručnjaka, nauče svoje dete jednoj od osnovnih veština koje odlikuju civilizovano ljudsko biće. Slično je i sa drugim „civilizacijskim“ tekovinama poput samodiscipline, kontrole afekata i nagona. Očigledno, u želji da „ne sputavaju“ decu, roditelji im uskraćuju neophodno „uljuđivanje“ i ostavljaju ih u poludivljem stanju. A iz tog poludivljeg stanja lako proizilaze i situacije kao što su fizički napadi na sopstvene roditelje.
Neminovno, negde usput, između davanja opširnih obrazloženja o tome zašto danas nema novca za album za sličice a bilo ga je za račune, i pregovora o tome da li će se gledati dnevnik ili crtani film, zaboravilo se ko je tu roditelj a ko dete. Hijerarhija u porodici, koja je prirodna i neizbežna, okrenula se naglavačke – budući da savremeni roditelj, opterećen ispravnošću svojih postupaka nije umeo da se nametne kao dominantniji, dete je popunilo upražnjeno mesto. Pokazalo se da ono ima jaču volju, i njegova volja sve više upravlja tim odnosom, a agresivnost je samo jedan aspekt ove nove porodične ravnoteže. Na internetu se mogu odgledati video snimci razmaženih tinejdžera koji nasrću bejzbol palicama na roditelje zato što su razočarani poklonom, a na beogradskim ulicama može se prisustvovati histeričnim napadima dece koja zahtevaju odlazak u „Mekić“ bacaju se na pod, biju i vređaju roditelje, babe i dede zbog neuslišenih hirova.
Naravno, istovremeno se sprovode žestoke kampanje za zabranu fizičkog kažnjavanja dece, a oni roditelji koji imaju običaj da pljusnu dete po dupetu zbog bezobrazluka proglašavaju se „zlostavljačima“ koji „upropašćavaju“ sopstvenu decu. Samo, šta je sa onim roditeljima koji su decu upropastili svojom popustljivošću, koji su stvorili male monstrume uskrativši im disciplinu, civilizovanje i šansu da postanu ljudska bića koja umeju da koriste vc-šolju i ne ujedaju roditelje kad im se ne dopadne poklon? Oni su prosto „jadne žrtve“ koje niko ni za šta neće okriviti.

Zaista, gde smo to stigli sa primenom liberalnog vaspitavanja svoje dece, nije li mozda bilo bolje da smo se drzali makar ponekog tradicionalnog pristupa kada smo vaspitavali svoju decu? Govorim iz pozicije nekog ko ima adolescenta u kuci, doduse, nisam izlozena nikakvom maltretiranju, ali mi se vrlo cesto ucini (tako bar to dozivim) da jesam izlozena mentalnom maltretiranju :). Mozda preterujem, daleko od toga da imam problematicno dete, stavise, ali nekada mi zaista izgleda da namerno isprobava i iskusava moje limite i moje strpljenje upravo zato sto sam je prilicno liberalno vaspitavala.

This post has been edited by Gordana_64: 11 February 2012 - 14:27

"Ne cini drugome ono sto bi zeleo da drugi ucini tebi. Njegov ukus mozda nije isti."
Dzordz Bernard Sho

0

#2 User is offline   Golubica 

Posted 11 February 2012 - 14:52

Vrlo kratko od mene, vraticu se na ovo kasnije:

Tekst je napisan izuzetno tendeciozno i sa jednom ociglednom namerom - da se pokaze kako eto roditelji tamo na trulom zapadu em svasta dopustaju deci, em ih salju u pelenama u skolu, pa je sam ton prvo sto mi je zasmetalo. Recimo, prica o deci koja idu u skolu u pelenama se pojavila u Daily Mail-u negde bas u vreme kad je tekst i pisan, a cak i u tako senzacionalistickom mediju je doticni fenomen predstavljen kao izuzetak, a ne kao pravilo. Cinjenica se da su deca poslednjih godina liberalnije vaspitana, ali liberalnije u odnosu na ono cuveno viktorijansko "children should be seen, but not heard". Ako svemu tome dodamo i spin na temu "kakva crna decja prava, ko ce meni da zabrani da malo dete kome objasniti ne mozes malo sljepnem po guzi kad pocne da gura ruku u steker" koja se intenzivno pominje poslednjih nekoliko godina, papazjanija je potpuna. Nista nije crno-belo, na svakom roditelju je da pronadje najbolji nacin da komunicira sa svojim detetom, jer nisu ni sva deca ista, a i da se ne lazemo, niko nije rekao da je lako :D Ali batine resenje nisu, kao ni neprincipijelno popustanje. U svakom slucaju, ako roditelj tvrdi da ga dete zlostavlja, jedino sto mogu reci je: u najvecem broju slucajeva je sam kriv.

edit: i Gordana, ti kao da ne znas da je tinejdzerima u opisu radnog mesta da ispituju granice svake moguce vrste :D

This post has been edited by Golubica: 11 February 2012 - 14:53

2

#3 User is offline   Black Dog 

Posted 11 February 2012 - 17:18

tekst je preuzet sa nspm-a, inače kruži po dverima, vidovdanima i ostalim naci sajtovima... a autorki očigledno fali koja daska.
---- The glory had departed: Serbia stood before the world as a blood-spattered, bankrupt, quasi-fascist banana republic. ---
Hitchens

Živ je Kin, umreo nije dok je Srba i Srbije. Nek ti je večna slava i hvala veliki vođo. Alahu Kin Ekbar.
3

#4 User is offline   Gordana_64 

Posted 11 February 2012 - 18:20

Ne znam gde i po kojim sajtovima kruzi tekst, jer ga nisam ni pronasla na nekom takvom mestu koje pominjes... prosto je posluzio kao uvod u temu da li je preteralno liberalno vaspitavanje dece sasvim ispravno bar kad je odnos roditelj dete u pitanju. Na kraju krajeva i u privatnom zivotu smo cesto svedoci bar poneke pojave koje autorka navodi.
"Ne cini drugome ono sto bi zeleo da drugi ucini tebi. Njegov ukus mozda nije isti."
Dzordz Bernard Sho

0

#5 User is offline   .... 

Posted 11 February 2012 - 18:23

Neverovatno, ali nekih 2% poziva odnosi se na zlostavljanje od strane dece mlađe od 3 godine

iskreno, gordana, da li možeš da poveruješ u ovo? zaista me interesuje kako dete mladje od tri godine može da zlostavlja roditelje.
Sta se mene tice tvoj zHemski issue - i raznorazno drljavljenje? Jesi li bila 'tvrda' - jesi, - pa sada shopaj posledice!
A sto se tice moje 'hrabrosti' tu me zaobidji - pa nisam ja slinavio kako me neko 'ostavio bez egzistencije'!
0

#6 User is offline   gmboki 

Posted 11 February 2012 - 18:27

View PostVesna, on 11 February 2012 - 18:23, said:

iskreno, gordana, da li možeš da poveruješ u ovo? zaista me interesuje kako dete mladje od tri godine može da zlostavlja roditelje.

The light that burns twice as bright burns for half as long...
0

#7 User is offline   Gordana_64 

Posted 11 February 2012 - 18:32

View PostVesna, on 11 February 2012 - 18:23, said:

Iskreno, u ovo ne mogu, ali, rekoh da uvodni tekst sluzi samo kao uvod u temu, ne moramo se striktno hvatati bas svakog detalja iz teksta.
Iskreno, vise me zanimala problematika da li liberalno vaspitanje ili ipak malo manje liberalno sa primesom tradicionalnog, pri tom ne podrazumevam i batine kao sredstvo tradicionalnog vaspitanja.
Dzordz Bernard Sho

0

#8 User is offline   Golubica 

Posted 11 February 2012 - 18:35

View PostBlack Dog, on 11 February 2012 - 17:18, said:

tekst je preuzet sa nspm-a, inače kruži po dverima, vidovdanima i ostalim naci sajtovima... a autorki očigledno fali koja daska.

Pa naravno, vidim ja argumentacija na nivou :D

I Boki, bas mi je taj klip bio u glavi dok sam pisala tekst, htedoh bas i da se uhvatim za tu recenicu gde se pominju deca od tri godine u kontekstu zlostavljaca, ali u zurbi zaboravih. Apsurdniju tvrdnju odavno nisam procitala. No tema kao tema mozda i ima potencijala, uprkos postavljenom tekstu.
0

#9 User is offline   .... 

Posted 11 February 2012 - 18:42

View Postgmboki, on 11 February 2012 - 18:27, said:

ideš u peršun, to nije zlostavljanje. :D
Sta se mene tice tvoj zHemski issue - i raznorazno drljavljenje? Jesi li bila 'tvrda' - jesi, - pa sada shopaj posledice!
A sto se tice moje 'hrabrosti' tu me zaobidji - pa nisam ja slinavio kako me neko 'ostavio bez egzistencije'!
0

#10 User is offline   Rotterdamac 

Posted 11 February 2012 - 18:42

View Postgmboki, on 11 February 2012 - 18:27, said:

View PostGolubica, on 11 February 2012 - 18:35, said:

I Boki, bas mi je taj klip bio u glavi dok sam pisala tekst, htedoh bas i da se uhvatim za tu recenicu gde se pominju deca od tri godine u kontekstu zlostavljaca, ali u zurbi zaboravih. Apsurdniju tvrdnju odavno nisam procitala. No tema kao tema mozda i ima potencijala, uprkos postavljenom tekstu.

ma daj jbt, ono se meni ne bi moglo desiti ni ''prvi put''. nije nikad i nikad nije moglo. e sad moguce da se takva djeca ''radjaju'' u sto iskreno sumnjam. ako su pretpostavimo normalno zdrava i nestasna ne vidim kako ga mozes onako (ras)pustiti? mene ono nervira kad vidim u klipu jbt, a ne ovako.
Kinik: A ti nemoj 'kevtati', vec posavetuj pajtici da predje na 'islam', budete u istom issuu, pa je zeni, hebote - slobodna je!
A svojima kod kuce objasni kako god hoces!
0

#11 User is offline   gmboki 

Posted 11 February 2012 - 18:46

View PostGolubica, on 11 February 2012 - 18:35, said:

Klip je naravno preterivanje uradjeno sa odredjenim ciljem, ali jasno je da sličnih situacija ima i to nemali broj. Ja lično znam neke parove čija deca ne prihvataju ne kao odgovor. Prisustvovao sam sličnim situacijama u prevozu ili u samoposluzi. Mislim da može u neku ruku da se podvede pod maltretiranje roditelja od strane deteta ali slažem se sa tobom da su sami roditelji jedini i isključivi krivci za ovako nešto...

Inače, moguće je biti strog i pravedan roditelj bez upotrebe "šibe" kao vaspitnog sredstva. Meni je kao klincu reč mojih roditelja bila zakon a u životu sam od njih možda jednom dobio batine, ali su pričom znali da postignu da se osećam kao da bih sto puta više voleo da sam te iste batine dobio.
0

#12 User is offline   .... 

Posted 11 February 2012 - 18:50

View Postgmboki, on 11 February 2012 - 18:46, said:

Klip je naravno preterivanje uradjeno sa odredjenim ciljem, ali jasno je da sličnih situacija ima i to nemali broj. Ja lično znam neke parove čija deca ne prihvataju ne kao odgovor. Prisustvovao sam sličnim situacijama u prevozu ili u samoposluzi. Mislim da može u neku ruku da se podvede pod maltretiranje roditelja od strane deteta ali slažem se sa tobom da su sami roditelji jedini i isključivi krivci za ovako nešto...

Inače, moguće je biti strog i pravedan roditelj bez upotrebe "šibe" kao vaspitnog sredstva. Meni je kao klincu reč mojih roditelja bila zakon a u životu sam od njih možda jednom dobio batine, ali su pričom znali da postignu da se osećam kao da bih sto puta više voleo da sam te iste batine dobio.

ja ne mislim da je uopšte neophodno biti strog roditelj da bi se izbegle slične situacije.

ne dajte da priča da ode u off, svašta bi se moglo reći na ovu temu. :D
0

#13 User is offline   Yarran 

Posted 11 February 2012 - 18:59

Za svaki ovakav tekst, narocito ako je potpisan od nekog papana, kao sto je ovaj - Jovan Papan, treba potraziti - adekvatan "originalan" tekst negde u nekom manje-vise normalnom casopisu u nekoj manje-vise normalnoj zemlji. Ako takav ne postoji onda nista a ako nekim slucajem postoji onda treba procitati sta pise u originalu. Valja se. Ne znam nista na ovu temu niti me preterano zanima al' obozavam kad mi rodbina (koja razume & govori - "ko sav normalan svet" samo srpski) krene sa citiranjem nekih globalnih & lokalnih teorija zavere, "najnovijih informacija" i generalno tekstova koji su manje-vise nekriticki prevedeni odnekud i - samo za njih - izlaze u nekim za "ko sav normalan svet" novinama... Da ne duljim, vreme mi je za spavanje - nadam se da ste razumeli sta sam hteo da kazem...
There are two types of tragedies in life. One is not getting what you want, the other is getting it.
0

#14 User is offline   gmboki 

Posted 11 February 2012 - 19:00

moguće da sam se pogrešno izrazio... Možda je principijelan bolja reč. Da se tačno zna granica šta se sme i šta se ne sme. Roditeljsko NE mora da bude krajnja granica posle koje nema nikakve diskusije. Onog trenutka kada to prestane da bude učinjen je prvi korak prema onom klipu.
I to je moguće bez šibe, šamara i klečanja na kukuruzu, samo verujem da nije lako...
1

#15 User is offline   Yarran 

Posted 11 February 2012 - 19:02

Kao sto rekoh - ovo treba pronaci/procitati pa nastaviti:

izveštaju nedavno objavljenom u Velikoj Britaniji

There are two types of tragedies in life. One is not getting what you want, the other is getting it.
0

Share this topic:

• 7 Pages +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Last »
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic