Jump to content

Photo
- - - - -

ZASTO?

• Please log in to reply
1134 replies to this topic

#826 condor

condor
  • Members
  • 4,104 posts

Posted 14 February 2012 - 19:01

moj lični izbor je da podjednako odbijam budem na istom nivou sa raznim antonićima ali i sa prostacima iz mojih redova. ti si neko ko uredno traži linkove kao dokaz, aj sad budi dobar pa navedi makar jedan u kome postoji dokaz da sam promenila ploču i svrstala se na stranu raznih antonića, bez obzira na tvrdoću struje kojoj pripadaju.

ono što se jeste promenilo i što je definitivno uticalo na moju odluku da više ne moderišem ovaj forum je upravo ta da ne želim da budem shvaćena ni kao podrška antonićima ali ni nekome ko ima (bar sam u to verovala) dovoljno znanja, kulture i elementarne ljudske pristojnosti da se sagovorniku obraća argumentovano a taj umesto svega što definitivno ima na raspolaganju koristi uvrede najgore vrste. po mom mišljenju, gde god postoji potreba za uvredama u pitanju je nedostatak argumenata što u priči o srbiji juče, danas, sutra ne da nije slučaj nego su apsolutno svi argumenti na antinaci strani.

najprostije rečeno - hoću, ako ničim drugim onda svojim nastupom, da objedinim i suštinu i formu i da u tome, kao gomila drugih forumaša, imam potpunu slobodu. pri tome, i ti, kao bilo ko drugi, imaš puno pravo da me zbog toga svrstaš medju antoniće.

Well, navedi ti meni link gde sam te ja optuzio da si se svrstala uz Antonica. Samo sam te pitao sta mislis o doticnom. A ti to pitanje u evo vec dva posta uredno izbegavas.

Imas moju apsolutnu podrsku za prestanak moderacije. Lose po forum, ali odlicno po tebe, iz citavog niza razloga. A forum je, k’o sto Muras gore tacno reci, i onako propao. Bilo je samo pitanje vremena kada ce poci za svojom maticnom kucom.

Prost sam iskljucivo prema bagri, a prema forumskim „nacoshima“ nisam. Ali im ne tolerisem ni te „sitne“ bedastoce. Eto, nemaju oni bas svastiku na rukavu i automatsku pusku o ramenu. Super. Samo sto pomalo misle, random, da Kosovo pripada Srbiji, da nas Ameri mrze, da su Srbi najbolji sportisti, da Natasa Kandic mrzi sopstveni narod, da je Ceca Lukic radikalna, da je Pera Lukovic prostak...

Vidi sta je onaj magarac Steins napiso o Natasi. Case in point. Hebi ga, on je predstavnik vladajuce, odjednom glasne vecine na ovom forumu. A ako to ostane tako – odo’ i ja za Murasem. Koji ce mi klinac sve ovo?

#827 harper lee

harper lee
  • Banned
  • 10,556 posts

Posted 14 February 2012 - 19:04

A o samoj Nataši ne mislim ništa spektakularno - selebriti srbijanske antifa scene. jedna od zaslužnijih osoba za porast fašizma u srbiji.

Mnogo gresis.

#828 muras

muras
  • Members
  • 10,114 posts

Posted 14 February 2012 - 19:04

ma jasno, murase. zbog vesne je sve otišlo u kurac.
i forum, i kafana, i srbija, i sve ostalo...

imo nije u redu.
niti sam to rekao, niti mislio.
nisam citao nekoliko poslednjih strana, moguce da je napisano stosta i da preko mojih ledja odgovaras kome drugome.
ako je uvreda sto sam ti se obratio i sto se ne slazem sa ponecim - stvarno izvini.
nece se ponoviti.

#829 Forward Observer

Forward Observer
  • Members
  • 174 posts

Posted 14 February 2012 - 19:06

...

Sa dragošću sam pročitao tvoj tekst - sam njegov sadržaj manje je bitan od nastojanja da se razgovara bez etiketiranja.

Što se tiče pitanja u tekstu, mada nisu izravno meni postavljena, dovoljno su važna i zanimljiva da je izazovno na njih pokušati dati odgovor.

Angažovanost aktivnih učesnika poslednjeg balkanskog rata u antiratnom okviru umanjena je usled više razloga. Dobar deo tih ljudi još uvek je sklon verovati u ideološke konstrukcije koje su ga u rat poslale - to je, čini mi se, razlog više da se ne odbacuju olako oni koji nisu vernici tih konstrukcija ili se, pak, klate na ogradi između Vilotića i Radovana. Pored toga, društveni aktivizam kao pojava još uvek nije u dovoljnoj meri zaživeo u ovdašnjim zajednicama - nepravedno je uočavati njegovu atrofiranost samo kada je antiratni sektor u pitanju. Poslednji, ali nipošto najbeznačajniji razlog kog ću ovde navesti, jeste jedan deformisani elitizam koji se uvukao u aktivistički sektor - a on se često, ne bez razloga, doživljava kao nadmenost koja je nužno odbijajuća i odbojna. Ovde ne razgovaramo o potrebi čina milosti spram notornih zločinaca i onih koji na zločin podstrekuju, već o prihvatanju činjenice da desetine hiljada ljudi koji su bili odeveni u ove ili one uniforme itekako imaju šta da kažu.

Što se tiče zameranja onima koji su rat videli samo na TV-u na njihovoj potrebi da se bore protiv zla, tu moram primetiti jednu, verujem, nenamernu zamenu teza - njima se ne zamera na potrebi da se bore protiv zla, već na potrebi da ućutkaju svaki dijalog i da svoja verovanja nametnu kao obavezujuća. Siguran sam da možeš razumeti koliko je to iritirajuće, pogotovo za ljude koji su lišeni komoditeta i širokokutne perspektive življenja u metropoli.

Na kraju, samo ću dopuniti tvoju opservaciju o bitnosti dnj-ovog pitanja - nije bitno samo šta Bošnjaci mogu da nauče od Srba, već šta svi, koji su bili usisani u vrtlog poslednjeg balkanskog rata, mogu da nauče jedni od drugih.

#830 Vesna

Vesna
  • Members
  • 18,458 posts

Posted 14 February 2012 - 19:14

imo nije u redu.
niti sam to rekao, niti mislio.
nisam citao nekoliko poslednjih strana, moguce da je napisano stosta i da preko mojih ledja odgovaras kome drugome.
ako je uvreda sto sam ti se obratio i sto se ne slazem sa ponecim - stvarno izvini.
nece se ponoviti.

nije uvreda što si mi se obratio, ali mi se ne dopada način na koji si izneo svoje mišljenje.

"promenićete forum"? čemu to.?

ako je problem u meni i mom nepristajanju na vredjanje sagovornika (u to uključujem i harpera, da ne bude zabune) može biti samo bolje time što ga ja više neću moderisati.
nova ekipa je tu, nadam se da će biti pravednija i više slediti uredjivačku politiku foruma nego što sam to činila ja.

so, čemu onda odjavljivanje kada forum mojim prestankom moderisanja može samo da postane bolje mesto?

#831 Vesna

Vesna
  • Members
  • 18,458 posts

Posted 14 February 2012 - 19:24

Well, navedi ti meni link gde sam te ja optuzio da si se svrstala uz Antonica. Samo sam te pitao sta mislis o doticnom. A ti to pitanje u evo vec dva posta uredno izbegavas.

nisi, samo si me optužio da sam promenila ploču i pri tome me pitao šta mislim o antoniću. posle više od 11 godina mog piskaranja po forumu takvo pitanje ne može a da ne bude tendenciozno i da suštinski ne predstavlja zaključak.
ali ok, evo ga - antonić je nacoš za medalju, nedovoljno hrabar i dovoljno metiljav da ne ubija one koje prezire ali dovoljno ljigav da prodaje fašističku ideologiju gde god mu se za to ukaže prilika.

jel dovoljno eksplicitno ili treba još?

Vidi sta je onaj magarac Steins napiso o Natasi. Case in point. Hebi ga, on je predstavnik vladajuce, odjednom glasne vecine na ovom forumu. A ako to ostane tako – odo’ i ja za Murasem. Koji ce mi klinac sve ovo?

i to je sada, odjednom, moja odgovornost? e vidiš, da to više ne bi bila moja odgovornost, ja sam se povukla. nemam više ni volje ni živaca da se bijem sa vetrenjačama. što jednm, što drugim. hoću da imam pravo na sopstveni stav bez mogućnosti da mi neko bilo čiji stav podnese pod nos kao nešto što sam ja dozvolila.

steins će tebi da zameri magarca, ti njemu natašu kandić. ja sam svakako uvek bila na strani nataše kandić ali nemam više blagu nameru ni da mi neko pokazuje prstom na "magarca" u tvom postu.

edit: slovo

Edited by Vesna, 14 February 2012 - 19:26.

#832 Kino Sutjeska

Kino Sutjeska
  • Members
  • 219 posts

Posted 14 February 2012 - 19:27

Bez da ulazim u dublju diskusiju o tome zašto oni koji su proživeli rat imaju "tolerantniji" odnos spram teme (a postoje i naučni dokazi da nakon traume čovek, zbog više "nije isti" - opet ima veze sa amigdalom) - samo ću reć da ovo mogu da razumem. Ipak, ne mogu da razumem, a jako me interesuje, zašto baš ti, koji su imali lično traumatično ratno iskustvo nisu angažovaniji u borbi proti zla (fašizma)?
Mnoge žrtve traume, kao što su zlostavljane žene, žrtve trgovine ljudima... nakon svojih traumatičnih iskustava postaju aktivisti različitih organizacija za prevenciju tih pojava - po principu da se nikad i nikome ne desi /ne ponovi.

Ja mislim da je jedan od razloga da oni koji su sebi prigrabli pravo da glume anti-fasiste po Srbiji, prvo sto su uradili su osudili ucesnike ratova, dobro ih popljuvali na svakom koraku, sto se radi jel i na ovom forumu gde se ti ljudi proglasavaju za stoku, vukojebinu, ijekavicari itd itd itd

Moje misljenje je da je u Srbiji mnogo toga pogresno u tom smislu, kroz primere da se moze ovde procitati kako je neko uzivao u bambusanju 1999, ako me razumes da ne idem u detalje. Mr. Praziluk spomenu Natasu Kandic, kao i druge slicne licnosti, kao i neke profesionalne pljuvace (novinare) koji svojim delovanjem ce bilo koga ko je mozda i razmisljao da nesto kaze, vrlo efikasno razuveriti.

Medjutim i pored toga ima primera da ljudi pricaju i na taj nacin, samo sto nemaju nikakvu medijsku podrsku, a godine prolaze, rat polako bledi iz secanja i ostaju vise neke pozitivni momenti koji su ovde vec pominjani, a koji su momentalno popljuvani u samom pokusaju da nesto tako kazu. Otuda i morbidne parodije na koje se neki odusevljavaju.

Pored toga u BiH jos nista nije trajno reseno, jos uvek vlada Visoki predstavnik, tako da se tu neki angazman u tom smislu nece nikada ni ostvariti, a licno mislim da ni ne treba, sto manje price o ratu, analiza, to bolje, da ne govorim o ovakvim kvazi-pitanjima.

To kazem iz vlastitog iskustva i zivotu u predratnoj BiH, kada je bilo ovako nesto iznositi prakticno zabranjeno i gde su ljudi ziveli mnogo mirnije i tolerantnije.

#833 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 4,245 posts

Posted 14 February 2012 - 19:39

Molimo forumaše da ne troluju temu.

Što se tiče priče o fašistima, antifašistima i ostalima, stav moderacije je sledeći:

Svako podržavanje fašizma, ratnih zločina i ostali prekršaji koji su se kažnjavali po pravilniku biće kažnjavani kao i uvek.

Ukoliko primetite post u kome se krši bilo koje pravilo koristite dugme Report.

Kritike na moderaciju možete uputiti na odgovarajućoj temi.

Hvala na razumevanju.

#834 chilli

chilli
  • Members
  • 438 posts

Posted 14 February 2012 - 19:45

Nisam povesničar, no povest sam dovoljno poznao i upoznao da mogu reći kako je tvoj tekst, mada obiluje tačnostima, ipak nedostatan, jer je zagledan u samo jedan deo povesne stvarnosti. Kritika srpske nacionalne ideje može da stoji (mada, u to se ovde ne bih upuštao, bilo bi zaista previše da se i ovde rasplinjavamo u istoricističkim polemikama), no razumevanje ideja devetnaestog veka neće biti valjano, ukoliko te ideje posmatramo isključivo kroz prizmu današnjice. Notorna je činjenica da je srpska politička misao XIX veka bila skoro opsednuta povratkom na Kosovo. Međutim, to ne znači da nije postojao njen protivteg u obličju albanskog nacionalnog pokreta. Ne nalazim za potrebno da ovde diskutujemo zašto je tada pobedu odneo srpski, a ne albanski program, samo želim da ukažem na neodrživost jednodimenzionalnog pogleda na povesna gibanja.

Postoji još jedna pogreška u metodi kojom dolaziš do zaključka - kao početnu premisu uzimaš tezu koju na kraju dokazuješ. Ta greška ima i svoj latinski naziv, ali meni se dopada onaj - vrćenje u krug. No, na stranu logičke pogreške, postoji nešto drugo s čim se ne slažem u tvom pisanju. Sukob između srpskog i albanskog etnikuma činjenično postoji. Ukoliko on nije proistekao iz sraza nacionalnih (ja nigde nisam govorio o nacionalističkim, već upravo o nacionalnim) političkih programa, tada nam preostaje malo prostora da ga proglasimo za nešto drugo, osim za prirodan sukob između ta dva etnikuma. Oprostićeš mi, ali ja se sa prirodnošću i nužnošću sukoba takve vrste nikada neću saglasiti. To mi ne dopušta ni moje znanje, ni moje iskustvo, ni ono čovečno u meni.

Uostalom, svoditi razumevanje srpsko-albanskog sukoba samo na njegovu srpsku i albansku komponentu, ili čak na samo srpsku komponentu, zanemarujući pri tom brojne uticaje sa strane, znači pribegavati pojednostavljivanju. Koje je zgodno za đaka pučke škole i čoveka koji hobistički izučava povest neke udaljene, za njega egzotične zemlje, ali nedovoljno za onoga ko nastoji da načini korak dalje.

Sa dve rečenice kojima zaključuješ svoj tekst potpuno se slažem. Ali nadam se da ćeš razumeti da ne uspevam pronaći sponu između njih i ostatka tvog teksta.

Kritiku koju mi upućuješ, a tiče se metodološkog pristupa proučavanju (tačnije - razumevanju) istorije moderne srpske državnosti, već sam dobio od drugog forumaša s kojim sam raspravljao o istom periodu. Donekle sam je prihvatio (što činim i sad) zato što primenom moje konstruktivističke metode postoji opasnost od "cherry picking-a" (kako se izrazio dotični forumaš), odnosno, od ovoga za šta me "optužuješ" - jednodimenzionalnosti. Zapravo, kritiku prihvatam samo sa stanovišta metodološkog pristupa, ali moj tekst nije stručni rad (još manje naučni), tako da kritiku, suštinski, ne smatram opravdanom. Ukoliko želiš dokazati moju jednodimenzionalnost i osporiti moj pristup temi, moraš otići malo dalje od njenog pukog "prepoznavanja".

Dalje, kritika srpske nacionalne ideje jeste od esencijalnog značaja za ovu temu, baš zato što nam daje teorijski okvir "našeg pada u zlo"; otrgnuti tu ideju iz njenog istorijskog konteksta i koncepta predstavlja "vrćenje u krug", kako si se izrazio, ali dodao bih još jednu narodnu doskočicu - mlaćenje prazne slame.

Kažeš, "razumevanje ideja devetnaestog veka neće biti valjano, ukoliko te ideje posmatramo isključivo kroz prizmu današnjice. ", međutim, ovde se ne radi o razumevanju ideja devetnaestog veka kroz prizmu današnjice, već o razumevanju današnjice kroz prizmu razvoja jedne ideje (do njene metastaze devedesetih) koja svoj koren ima u XIX veku. To su, složićeš se, dva suštinski različita "posla". Možemo diskutovati o prvom, ali na pogrešnom smo pdf-u.

(1) srpski nacionalizam je neodvojiv od "nacionalne ideje" (šta je to nacionalna ideja ili program?) i nikakvim tepanjem nećemo umanjiti posledice njegove primene u političkom delovanju. Ne postoji suštinska razlika u afirmaciji toga nacionalizma; i tada i danas, ona se zasniva na hegemonizaciji susednih naroda. Ukoliko pod nacionalnim programom podrazumevaš nekakav državni program (odvojen od nacionalističkog), voleo bih da me uputiš na njega, bilo u XIX ili XXI veku. No, bojim se da ga nećeš naći. Zapravo, nacionalistički program je jedini "ozbiljan" i razrađen program koji je Srbija ikada imala, sve ostalo se radi stihijski i oblikuje prema trenutku.

(2) sukob dvaju etnikuma prouzročila je državna politika Srbije, stoga ne vidim značaj (za ovu raspravu) u činjenici da su danas čitavi etnikumi (i to je diskutabilna tvrdnja) u međusobnom sukobu. Mi ovde raspravljamo o uzrocima, zar ne?

(3) svaki međuetnički sukob, naravno, ima više komponenti. Već izlizano spominjanje francusko-nemačkog sukoba nama ništa ne govori, osim da je "poravnanje" moguće na međudržavnom nivou, no za to ipak stoji nužan preduslov koji ne ispunjavaju balkanske banana-države, a naročito Srbija i Kosovo. Koji je to preduslov? Uveren sam da je u tvom spoznajnom opsegu.
Komponente ovog "našeg" međuetničkog sukoba su brojne, gde sam ustvrdio suprotno? Međutim, najvažnija od njih nije "CIA snajka" komponenta, premda je najprijemčivija za široke mase.

Ono što nije prijemčivo za široke mase (ali i za elitu) jeste odgovornost za vođenje politike. Kolektivna odgovornost za vršenje izbora nosioca vlasti i odgovornost u vršenju vlasti. Ja ne vidim niti jednu, a ti?

#835 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 9,239 posts

Posted 14 February 2012 - 20:00

Hebi ga, on je predstavnik vladajuce, odjednom glasne vecine na ovom forumu.

Vec vidjeno. Izmili kad se ukaze prilika. Okurazi se u masi. Krene kao bujica. Zbog takvog scenarija i postoji ovo tvoje pitanje ZASTO.

(ovo je samo paralela, ne uvod u diskusiju o forumu - to ne ovde)

Edited by cyberwor/L/d, 14 February 2012 - 20:19.

#836 steins

steins
  • Members
  • 4,739 posts

Posted 14 February 2012 - 20:06

Mnogo gresis.

ma peckam malo kondora. :P

u biti, ona je sasvim izvan sfere mog interesovanja - i profesionalno i privatno. Tako da stvarno nemam nekakvo(nikakvo) mišljenje o njoj.

Pozitivno daštanje ima zato što je moja Kragujevčanka. Negativno ima zbog onih skandala koji su je pratili /šamaranjei REKOM/ jer mi je to deo srpskog seljačkog miljea i to je to. Baš ništa spektakularno.

Inače generalno imam loše mišljenje o NVO ljudima - pošto sam upoznao nekolicinu i svi do jednog su ispali ili teški prevaranti ili neki likovi izgubljeni u vremenu i prostoru.

#837 melankolic

melankolic
  • Members
  • 13,534 posts

Posted 14 February 2012 - 20:17

Inače generalno imam loše mišljenje o NVO ljudima - pošto sam upoznao nekolicinu i svi do jednog su ispali ili teški prevaranti ili neki likovi izgubljeni u vremenu i prostoru.

Naravno da ti smetaju jer one 2, 3 NGO koje se najčešće i spominju rade posao koji bi trebalo da radi država. Od silnog patriotizma, država nije stigla da popiše ni sve nestale i nastradale u proteklim ratovima na prostorima bivše Jugoslavije.
Posebno što iste te organizacije razotkrivaju ulogu zločinačkih (političkih) organizacija i pojedinaca za koje ti, kao osvedočeni nacionalista, imaš daleko više razumevanja.

#838 nvukelic

nvukelic
  • Members
  • 2,992 posts

Posted 14 February 2012 - 20:23

Pa ovde u Srbiji i danas Arkana vide kao kriminalca (i samo to mu zameraju), ali ne i kao ratnog zločinca, nego "borca za svoj narod". Pa ovde ljudi ne znaju ni ko su Krstić, Beara i ostali, a ne da znaju kakve su im presude. Ovde profesori u srednjim školama (koji predaju građansko) ne znaju šta je genocid, ali znaju da u Srebrenici nije bio genocid.....

Da ne govorimo o profesorima na fakultetima. Pre par godina, jedan naš uvaženi sudsko-medicinski patolog/sudski veštak nam na uvodnom predavanju iz sudske medicine priča o Srebrenici istom retorikom. On je lično video da je u pitanju možda 1k žrtava, sve sami vojnici stradali u ratnim sukobima, podmetnuta priča, zli zapad, trt, mrt... A studentarija uz uzdahe i klimanje glavom kao stoka potvrđuje... O kakvom onda suočavanju pričamo kad većina nema pojma sa čim treba da se suoči niti misli da bi trebalo sa nečim da se suočava? A sudeći po ovome, još generacijama ni neće...

#839 steins

steins
  • Members
  • 4,739 posts

Posted 14 February 2012 - 20:24

Naravno da ti smetaju jer one 2, 3 NGO koje se najčešće i spominju rade posao koji bi trebalo da radi država. Od silnog patriotizma, država nije stigla da popiše ni sve nestale i nastradale u proteklim ratovima na prostorima bivše Jugoslavije.
Posebno što iste te organizacije razotkrivaju ulogu zločinačkih (političkih) organizacija i pojedinaca za koje ti, kao osvedočeni nacionalista, imaš daleko više razumevanja.

da te razočaram - sa boldovanim delom se apsolutno slažem.

i da te razočaram još jedared - ja imam nultu toleranciju za bilo koju od šovinističkih organizacija i vidim ih isključivo kao bandu bitangi koje finansira UDBA ili sama država zbog politikantskih ciljeva.

#840 melankolic

melankolic
  • Members
  • 13,534 posts

Posted 14 February 2012 - 20:26

da te razočaram - sa boldovanim delom se apsolutno slažem.

i da te razočaram još jedared - ja imam nultu toleranciju za bilo koju od šovinističkih organizacija i vidim ih isključivo kao bandu bitangi koje finansira UDBA ili sama država zbog politikantskih ciljeva.

ZAŠTO onda država ne radi svoj posao?