ih Rote to se podrazumeva, I am your friend
Samo nemoj hanumi da stavljas kamen oko vrata.
Ja sam malo htela da se nasalim sa Irracionalnim sto je kazao tamo na prethodnom stranama da je pun Toronto kloshara, ali njega nesto nema danas
Kanada/Nemacka
Posted 13 October 2011 - 20:10
Posted 13 October 2011 - 21:56
ih Rote to se podrazumeva, I am your friend
Samo nemoj hanumi da stavljas kamen oko vrata.
Ja sam malo htela da se nasalim sa Irracionalnim sto je kazao tamo na prethodnom stranama da je pun Toronto kloshara, ali njega nesto nema danas
Pun, jasta nego pun klosara, i to ne obicnih klosara, nego klosara sa MBA...
Posted 14 October 2011 - 08:28
Ako nije tajna da li jos uvek traze minimum od 20% ucesca?
Kupila pre 3 godine i tad nisu trazili (ili bolje receno, nasa banka nama nije trazila).
Posted 14 October 2011 - 08:32
I meni isto upalo u oci. Ako se pristojnim ljudima smatraju koji:
se raspituju ko rentuje, a ko kupuje, uz komentar "a mi kupili vec trece godine"
da li ti dete ide u privatnu skolu i kako zaboga ne ide
pitaju kako to da ne idete ni u jednu crkvu. Bas ni u jednu? Bas nikad? A vama je bas blizu, mi moramo kolima svake nedelje
kupuju basnoslovno skupe mansions ali tako da oko ovih nema niceg sto je zivom ne-pristojnom coveku potrebno za zivot, i mora da se sedne u SUV i vozi 5 kilometara da kupi leba
izvedu familiju u celovikendni provod u novootvoreni shopping mall
gde god mogu imenice "ljudi" i gradjani" zamene sa "taxpayers"
udate gospodje koje jedna drugoj zagledaju velicinu dijamanata na vencanim prstenovima (moj je veci = u moga muza veci...bonus)
ondak![]()
thanks, but no thanks; radije cu se druziti sa klosarima
???
Je l' bi i moj post vezan za kupovinu stana u Nemackoj, cisto kao iznosenje cinjenice da je moguce kupiti stan, spadao pod "nepristojne"??
Ako jeste, da ga odmah brisem, jer nije bila namera da nas ovde "razbrojavam" na one koji su kupili nesto i one koji rentiraju. Btw, i ja sam u US rentirala
edit: slovo
Edited by FL-Sunshine State, 14 October 2011 - 08:57.
Posted 14 October 2011 - 15:04
Ma ne, nisam uopste mislila na tebe, nego na one koji kazu "a kako to da vi za tolike godine niste kupili, zasto niste, sta cekate, bacate pare za rentu itd"Je l' bi i moj post vezan za kupovinu stana u Nemackoj, cisto kao iznosenje cinjenice da je moguce kupiti stan, spadao pod "nepristojne"??
Drugim recima, zasto niste kao ja
nisam stekla utisak da bi ti tako nekome solila pamet.
Posted 14 October 2011 - 17:48
Ta otkud breJe l' bi i moj post vezan za kupovinu stana u Nemackoj, cisto kao iznosenje cinjenice da je moguce kupiti stan, spadao pod "nepristojne"??
I to nemam utisak da svi ti koji ne kupuju ne mogu, nego ih prosto ne interesuje.
Btw neki moji drugari iz USA su baš u tom fazonu "ali kako te to još uvek ne interesuje", "ali morali bi da počnete barem da razmišljate i raspitujete se", itd.
Posted 14 October 2011 - 18:12
Ma ne, nisam uopste mislila na tebe, nego na one koji kazu "a kako to da vi za tolike godine niste kupili, zasto niste, sta cekate, bacate pare za rentu itd"
Ta otkud bre
btw pišem jer se nadovezalo na moj post gde sam rekla da u Nemačkoj ne znam skoro* nikog ( * znači da znam ponekog :-) ali je tih jako malo).
I to nemam utisak da svi ti koji ne kupuju ne mogu, nego ih prosto ne interesuje.
Btw neki moji drugari iz USA su baš u tom fazonu "ali kako te to još uvek ne interesuje", "ali morali bi da počnete barem da razmišljate i raspitujete se", itd.
Velika je razlika u tome kupiti po svaku cenu, ili razmisljati pa kupiti, kad je povoljnije od rente. Nema smisla kupovati, ako si leteci, pa ne znas, da li ces tu ostati sledecih 5 ili 3 godina.
Ja verovatno jos uvek ne bih imao, da nam nije jeftinije da imamo kucu, od rente.
uspeh je kupiti masinu za ves kad ti se pokvari, a ne cekati par meseci da skupis pare, sve ostalo je lux.
Posted 14 October 2011 - 21:22
Velika je razlika u tome kupiti po svaku cenu, ili razmisljati pa kupiti, kad je povoljnije od rente. Nema smisla kupovati, ako si leteci, pa ne znas, da li ces tu ostati sledecih 5 ili 3 godina.
Ja verovatno jos uvek ne bih imao, da nam nije jeftinije da imamo kucu, od rente.
uspeh je kupiti masinu za ves kad ti se pokvari, a ne cekati par meseci da skupis pare, sve ostalo je lux.
posto imam malo duzi staz od vecine vas ovde, 30+, da dodam da sam se selila 13 puta od svog dolaska: iznajmljivanje stana, kupovina kuce i stanova, prosecan kraj, dobar kraj, bolji kraj....sve sam probala. i sve u svoje vreme i po potrebi. zivela sam i u kuci od 5000 + sf i u podrumskom stanu od 700 sf. sve je bilo onako kako su mi/nam finansije i okolnosti odredjivale. posle toliko selidbi, meni ne bi tesko palo da se ponovo preselim. nikad necu zaboraviti da sam, kad sam kupovala ovaj stan, sebi rekla: budi pametna i ne zanosi se da ces sad ovde vecito ostati. a to je upravo zato sto sam to mislila kada smo kupili svoj dream house. tako da sam naucila lekciju i sada vise nikada necu reci to je to i ostajem tu zauvek. kao i mrd i ja sam za to da se napravi racunica iznajmljivanje vs. kupovina i ne zaboraviti uzeti sve faktore u obzir: koliko dugo cete zivetu u istom mestu, koliko su vam sigurni poslovi, ukoliko imate decu, proveriti school districts, velicinu poreza, troskove odrzavanja, mesecnih troskova (monthly maintenance fees), sta mesto moze da vam pruzi: blizina prodavnica za hranu, teretana, bioskopa, parkova itd.
Posted 14 October 2011 - 21:26
Posted 14 October 2011 - 21:47
Sad kada smo vec kod staza ja sam ziveo na tri kontinenta i jos nisam imao situaciju u kojoj je iznajmljivanje skuplje od vlasnistva.Mislim da se ne zavaravamo kada bi rentiranje bilo skuplje onda niko ne bi iznajmljivao stanove/kuce vek bi ih imao u vlasnistvu.Ljudi cesto zaboravljaju da rata za kredit nije i jedini trosak asociran sa vlasnistvom kuce .
Ovde su stvari malo drugacije, posto za kupovinu, treba imati preko $100k, pa credit score i tusta i tma drugih gluposti. Jos uvek je cena rente skoro ista kao i mesecna otplata. Da ne pricak, koliko to glupo izgleda kad kupis jednosoban stan u nekom losijem kraju otplata ti je $500 mesecno, a mozes da ga udomis zza $600+ mesecno
SF bay je jos uvek uvrnut i ko nije informisan, taj plati debelo.
Posted 14 October 2011 - 21:52
Sad kada smo vec kod staza ja sam ziveo na tri kontinenta i jos nisam imao situaciju u kojoj je iznajmljivanje skuplje od vlasnistva.Mislim da se ne zavaravamo kada bi rentiranje bilo skuplje onda niko ne bi iznajmljivao stanove/kuce vek bi ih imao u vlasnistvu.Ljudi cesto zaboravljaju da rata za kredit nije i jedini trosak asociran sa vlasnistvom kuce .
slazem se. mora da bude skuplje, ako nista vise, ono makar za maintenance fees i porez (pored 20% ili koliko vec date za depozit), ako ne i vise. ja vise uzivam u tome da mogu da ga uredjujem kako hocu i ne plasim se da ce mi gazda dati otkaz kad se to njemu prohte. takodje sam svesna da imam i dodatnih troskova, kao npr. kada mi je otkazao bojler, pa sam morala da kupim nov. da sam u iznajmljenom stanu, gazda bi morao da plati. znaci plus kod iznajmljivanja, minus kod vlasnika stana. sledeci trosak ce mi biti cooling/heating system
Posted 14 October 2011 - 21:58
To potpuno stoji ali imas pomalo i onog da jedan deo hipoteke ide u kapital dok kod rente ne ide + mogucnost rasta vrednosti.
Posted 14 October 2011 - 22:15
Ma ne, nisam uopste mislila na tebe, nego na one koji kazu "a kako to da vi za tolike godine niste kupili, zasto niste, sta cekate, bacate pare za rentu itd"
Izvini sto sam pogresno protumacila tvoj post.
@Amelija - ma i moj post je bio vise kao dodatno objasnjenje zasto ne znas vise ljudi koji nisu kupili stan/kucu u Nemackoj... zato navedoh svoj primer, cisto kao neki pokazatelj da se i u Nemackoj stvari malo menjaju. Magripa je dobro objasnio kakva je situacija bila ranije i stoga i ne cudi sto mnogo njih i ne poseduje nekretninu (sto, svakako, nije nista lose, jednostavno je tako).
Posted 14 October 2011 - 22:17
Upravo to. Uslovi kreditiranja su cudljivi, a i samo posedovanje bilo cega, pa i kuce, nosi rizike. Neki ljudi vide iznajmljivanje stana u kom zive kao izraz svoje slobode, dok drugima to izgleda kao robija, pa gledaju da se dokopaju statusa "svoj na svome" Dok se ne pokaze da to bas i nisu, nego da je vlasnik njihovog doma ustvari neka banka.
U tom slucaju radije biram da zidove mog doma poseduje komunalno preduzece, nego banka. Ovim prvima bar mogu da vidim lice i ljudski se s njima posvadjam, dok drugima mogu samo da pisem predstavke i zalbe, ali zna se ko na kraju pobedjuje.
Sve u svemu, glupo je zanositi se da si vlasnik kuce ili stana dok god je/ga ne isplatis u celosti. Pa i posle moze da ispadne neki zaostali dug na koji nisi racunao.
U Stockholmu je ova situacija malo specificna. Stanovi za izdavanje u najuzem centru grada su obicno najjeftiniji jer imaju nizak standard. Ali ti isti su mnogo skuplji kad se kupuju, zbog lokacije. U predgradjima to bude otpilike isto, ali za iznajmljivanje je potreben izvestan staz cekanja u redu, dok je za kupovinu obicno dovoljan stalni posao, bez obzira na prihode. Zato se desava bizarna situacija da "stari" Stockholmljani iznajmljuju jeftino u centru grada, dok novopridosli kupuju i to skupo (jer nemaju pomenuti staz cekanja, niti neki drugi izbor). U tom odnosu snaga vlasnistvo (tacnije, "vlasnistvo") ili iznajmljivanje i ne bi trebalo da budu neki kriterijum, ali ipak "posedovanje" (navodnici obavezni) odredjuje pripadnost srednjoj klasi, dok iznajmljivanje nekako deluje neozbiljno. To je ujedno i smisao izraza "stambana karijera" kojeg pomenuh. Prilicno besmisleno, ali se ipak racuna, ako ti je do spoljenjeg efekta.
@ Mrd. Nisam sigurna da white tresh znaci isto. Zasto bi bio white tresh neko ko iznajmljuje dobar i skup stan u centru grada u odnosu na nekog ko je kupio trosnu kucicu u nekom selu? Onaj prvi rentira, a drugi je vlasnik
Posted 14 October 2011 - 22:50
U
Sve u svemu, glupo je zanositi se da si vlasnik kuce ili stana dok god je/ga ne isplatis u celosti. Pa i posle moze da ispadne neki zaostali dug na koji nisi racunao.
Pa uvek moze da ispadne nesto na sta se nije racunalo.U zivotu i u nekretninama.Moze coveku da padne cigla na glavu dok prolazi ispod necijeg prozora, a uopste nije racunao na to.Kad bi ljudi tako razmisljali niko nista ne bi kupovao, svi bi ziherasili.Ko ne rizikuje [ne mislim na sumanute rizike] ni ne zivi, nego prezivljava.