Jump to content

Photo
- - - - -

Posao postara u Holandiji sa EU pasosem, molim vas podelite iskustva z

• Please log in to reply
56 replies to this topic

#1 frogger

frogger
  • Members
  • 15 posts

Posted 12 September 2011 - 13:08

Pozdrav,

Jedna agencija nudi posao postara u Holandiji za drzavljane EU. Posto sam nedavno dobio drzavljanstvo jedne EU zemlje, zanima me koliko je ovo realna ponuda za posao. Nude 1200 eur neto + stanovanje u kuci (u sobi sa cimerom, a kuca ima par soba - to je meni ok, navikao sam na slicno). Ono sto sam za sada saznao jeste da je agencija posrednik (naravno :)) izmedju poslodavca i klijenta (mene), a agenciji se nista ne placa, ili tacnije ugovor imaju sa poslodavcem, a kakav - to sam oni znaju.

Agencija je registrovana i svi znaci deluju da posluju legitimno (adresa u Sloveniji i Beogradu, fiksni telefon, internet stranica, uredna email komunikacija sa email adresa koje nisu registrovane preko gmail, yahoo ili slicnih servisa).

Razlozi zbog kojih bih otisao su zato sto zelim da osetim i druge zemlje i kulture, a mislim da se to najbolje moze postici radom i zivotom na tim mestima. Ovde imam honoraran posao koji mi se dopada, medjutim plata je minimalna i stize kad bog da, tako da je motivacija naravno i finansijske prirode.

Voleo bih i za one iz Holandije da mi kazu koliko ovaj novac tamo vredi (radi se o Amsterdamu), i sta bih trebao da pitam poslodavca. Pitanja tipa sta je ukljuceno u bruto platu, kao npr. zdravstveno osiguranje i slicna cu naravno da pitam, no sigurno postoje neke specificnosti u Holandiji kojih nisam svestan.

Hvala unapred za odgovore.

Edited by frogger, 12 September 2011 - 13:24.

#2 Golubica

Golubica
  • Members
  • 3,253 posts

Posted 12 September 2011 - 13:33

Pozdrav,

Jedna agencija nudi posao postara u Holandiji za drzavljane EU. Posto sam nedavno dobio drzavljanstvo jedne EU zemlje, zanima me koliko je ovo realna ponuda za posao. Nude 1200 eur neto + stanovanje u kuci (u sobi sa cimerom, a kuca ima par soba - to je meni ok, navikao sam na slicno). Ono sto sam za sada saznao jeste da je agencija posrednik (naravno :)) izmedju poslodavca i klijenta (mene), a agenciji se nista ne placa, ili tacnije ugovor imaju sa poslodavcem, a kakav - to sam oni znaju.

Agencija je registrovana i svi znaci deluju da posluju legitimno (adresa u Sloveniji i Beogradu, fiksni telefon, internet stranica, uredna email komunikacija sa email adresa koje nisu registrovane preko gmail, yahoo ili slicnih servisa).

Razlozi zbog kojih bih otisao su zato sto zelim da osetim i druge zemlje i kulture, a mislim da se to najbolje moze postici radom i zivotom na tim mestima. Ovde imam honoraran posao koji mi se dopada, medjutim plata je minimalna i stize kad bog da, tako da je motivacija naravno i finansijske prirode.

Voleo bih i za one iz Holandije da mi kazu koliko ovaj novac tamo vredi (radi se o Amsterdamu), i sta bih trebao da pitam poslodavca. Pitanja tipa sta je ukljuceno u bruto platu, kao npr. zdravstveno osiguranje i slicna cu naravno da pitam, no sigurno postoje neke specificnosti u Holandiji kojih nisam svestan.

Ako je stvarno 1200 neto, a kiriju (i racune?) ne placas, to je cak i za Amsterdam ok lova. Po mom iskustvu, zdravstveno osiguranje nije ukljuceno u bruto platu, ali verovatno postoji mogucnost da placas grupno zdravstveno preko firme (u mom slucaju osnovni paket je izasao malo manje od 100 jura, ali mozes sam da odaberes sta ti treba, pa cifra u skladu s tim raste). Poslodavac bi trebalo da ti da neke informacije o administraciji, ili bar da te uputi gde da dodjes do njih. Posto si EU drzavljanin, procedura je manje komplikovana, ali i dalje ti treba BSN/sofi number (otprilike kao social security number) bez koga ne mozes biti placen, treba da se registrujes kad stignes, i sl.

Srecno! :)

#3 XXL

XXL
  • Members
  • 18,157 posts

Posted 12 September 2011 - 13:50

Pozdrav,

HM, veliko hm. To mi malo zvuci ko bajkica, ali ako je sigurno, lova je sasvim ok. Mislim, toliko i dobivaju, ali bas da ''dovode'' sa strane ljude, a nezaposlenih ima dovoljno, to mi malo izgleda nestvarno. Ali, ok, ne znam ni ja naravno sve, iako zivim u NL.

#4 frogger

frogger
  • Members
  • 15 posts

Posted 12 September 2011 - 14:23

HM, veliko hm. To mi malo zvuci ko bajkica, ali ako je sigurno, lova je sasvim ok. Mislim, toliko i dobivaju, ali bas da ''dovode'' sa strane ljude, a nezaposlenih ima dovoljno, to mi malo izgleda nestvarno. Ali, ok, ne znam ni ja naravno sve, iako zivim u NL.

To je i meni sumnjivo, medjutim videcu pa sta bude. Sto se tice stana, tj. kirije, to nigde nisu rekli da li oni placaju, samo da je obezbedjen. Po kontekstu nase dosadasnje komunikacije ispada kao da oni placaju kiriju, i to mi je naravno jedno od pitanja koja cu da razresim u razgovoru sa njima. Racune sam siguran da placam sam. Trebao bih uskoro sa njima da razgovaram pa cu saznati vise detalja. Dovode odredjeni, mali broj ljudi sa strane. Javicu u svakom slucaju na ovom topicu sta je ispalo. Vama oboma hvala na javljanju. Naravno, dalji komentari su dobrodosli.

PS. pod uslovom da placam kiriju, da li bi se moglo ziveti relativno komotno sa nekih 500 -600 eur? Pod tim podrazumevam hranu, odecu, i eventualno neki izlazak "na budzetu", tj. sa minimalnim troskovima. I to je ok za pocetak, i bolje je od onog na cemu sam sada.

#5 XXL

XXL
  • Members
  • 18,157 posts

Posted 12 September 2011 - 14:53

To je i meni sumnjivo, medjutim videcu pa sta bude. Sto se tice stana, tj. kirije, to nigde nisu rekli da li oni placaju, samo da je obezbedjen. Po kontekstu nase dosadasnje komunikacije ispada kao da oni placaju kiriju, i to mi je naravno jedno od pitanja koja cu da razresim u razgovoru sa njima. Racune sam siguran da placam sam. Trebao bih uskoro sa njima da razgovaram pa cu saznati vise detalja. Dovode odredjeni, mali broj ljudi sa strane. Javicu u svakom slucaju na ovom topicu sta je ispalo. Vama oboma hvala na javljanju. Naravno, dalji komentari su dobrodosli.

PS. pod uslovom da placam kiriju, da li bi se moglo ziveti relativno komotno sa nekih 500 -600 eur? Pod tim podrazumevam hranu, odecu, i eventualno neki izlazak "na budzetu", tj. sa minimalnim troskovima. I to je ok za pocetak, i bolje je od onog na cemu sam sada.

Ako bi ti placali kiriju, hm, nemam pojma, moguce je, mada kazem ti cudno mi, onda je lova sasvim ok. Jer ti onda ne preostane previse troskova. A i ako budes ti placao, a rece kombinacija je sa cimerom, opet ne bi tvoj tal bio nesto velik. Sa ostatkom love mozes solidno zivjeti, sa toliko zivi po Holandije. To su samo price o nekim kamionima, avionima, milionima na zapadu. :rolleyes:
Opet, ako ti budu placali kiriju (tvoj dio), onda ti je neto prakticno cca 1400€, sto je sasvim solidna lova. Brzo bi se ti snasao gdje sta kupovati, gdje izlaziti. U tom slucaju bi ti ostajalo cca 900€, racunam onako odokativno.

#6 frogger

frogger
  • Members
  • 15 posts

Posted 12 September 2011 - 15:29

Sa ostatkom love mozes solidno zivjeti, sa toliko zivi po Holandije. To su samo price o nekim kamionima, avionima, milionima na zapadu. :rolleyes:

Da, ovoga sam svestan, ali se radi o glavnom gradu, a u njima su troskovi uvek znatno veci, pa sam zeleo da proverim sa nekime ko je na licu mesta.

Zivi se sa vise ljudi, minimum 6 u kuci, a soba je sa cimerom ;) Nije bajno, ali kao sto rekoh, takav zivot mi nije ni nepoznat, ni problem, cak stavise cesto uzivam u tome.

Sto se tice cele situacije, skeptican sam i ja. No ne vidim nikakav razlog da ne pokusam. Ako to ne uradim, od svega ovoga sigurno nece biti nista.

Hvala jos jednom Rotterdamac.

Edited by frogger, 12 September 2011 - 15:33.

#7 XXL

XXL
  • Members
  • 18,157 posts

Posted 12 September 2011 - 15:34

Da, ovoga sam svestan, ali se radi o glavnom gradu, a u njima su troskovi uvek znatno veci, pa sam zeleo da proverim sa nekime ko je na licu mesta.

Zivi se sa vise ljudi, minimum 6 u kuci, a soba je sa cimerom ;) Nije bajno, ali kao sto rekoh, takav zivot mi nije ni nepoznat, ni problem, cak stavise cesto uzivam u tome.

Hvala jos jednom Rotterdamac.

;) no problemo! sad tek skontah, sa cimerom u sobi, a vise je soba u stanu. pa tu troskovi sigurno nisu veliki. a to sto je veci grad, ma to ne igra pretjeranu ulogu, ukoliko nisi od onih koji jedu vani i cesto izlaze. a to je svugdje skupo. ja imam druga koji ima recimo solidnu platu, dvoje djece, supruga ne radi jos uvijek. tesko, vrlo tesko, ali ljudi eto zive opet, recimo normalno. a njegova je plata od te ''tvoje'' veca mozda cca 400€. edit: a zivi u amsterdamu, a kirija mu je cca 400€

Edited by Rotterdamac, 12 September 2011 - 15:53.

#8 narandzo

narandzo
  • Members
  • 251 posts

Posted 12 September 2011 - 17:36

da i meni je ovo cudno ali mozda imaju neke svoje racune (placaju manji porez ili slicno -nemam pojma), uglavnom proveri sve pojedinosti kako i sta pre nego sto se upustis u ovo, pitam se da li su ti trazili neki predujam pre nego sto dodjes?

a sto se tice plate ako ti placaju kiriju (ili ako ti je mala posto zivite sa 6 osoba??? u stanu/kuci) onda je 1200 netto solidno, cak i za A-dam, ali jos jednom proveri ti to sve dobro da ne bude kada dodjes da bude puno drugacije. Ovde dolazi puno Poljaka pa su neki bedno placeni i zive u svakakvim uslovima ali opet im bolje nego kod kuce pa se ne bune.

sta bi jos mogao da pitas je oko troskova prevoza, da li se odbija za godisnji odmor, ima li trinaeste plate is slicno...sto se tice hrane, skupoce itd to ti je kao sto Rottter kaze svuda isto, ne moras da se hranis po restoranima (vec kupuj po samoposlugama i kuvaj sam ako treba) i nemoj da ides na provod po noci cesto pa ce ti troskovi biti manji, jedino sto A-dam pa ce ti biti malo teze da se uzdrzis Posted Image

Edited by narandzo, 12 September 2011 - 17:48.

#9 frogger

frogger
  • Members
  • 15 posts

Posted 12 September 2011 - 17:47

da i meni je ovo cudno ali mozda imaju neke svoje racune, uglavnom proveri sve pojedinosti kako i sta pre nego sto se upustis u ovo, pitam se da li su ti trazili neki predujam pre nego sto dodjes?

Naravno da cu sve tri puta da proverim. Sto se tice predujma, da su trazili to bih odmah pisao propalo. Bili su izriciti da njima ne placam nista, nego oni to resavaju sa mojim potencijalnim poslodavcem sa kojim imaju ugovor.

sta bi jos mogao da pitas je oko troskova prevoza, da li se odbija za godisnji odmor, ima li trinaeste plate is slicno...sto se tice hrane, skupoce itd to ti je kao sto Rottter kaze svuda isto, ne moras da se hranis po restoranima (vec kupuj po samoposlugama i kuvaj sam ako treba) i nemoj da ides na provod po noci cesto pa ce ti troskovi biti manji, jedino sto A-dam pa ce ti biti malo teze da se uzdrzis Posted Image

E takve me pojedinosti zanimaju, tipa prevoz, 13 plata i sl, hvala!

Sto se tice ostalog, isao bih tamo da zivim, a ne da stedim. Nisam u fazonu odem na 20 god i vratim se sa lovom da kupim 10 godina staru mecku i sagradim kucu na 3 sprata ;)

Edited by frogger, 12 September 2011 - 17:51.

#10 narandzo

narandzo
  • Members
  • 251 posts

Posted 12 September 2011 - 17:55

Sto se tice ostalog, isao bih tamo da zivim, a ne da stedim. Nisam u fazonu odem na 20 god i vratim se sa lovom da kupim 10 godina staru mecku i sagradim kucu na 3 sprata ;)

e pa dobro onda, ako si jos mlad i zeljan provoda onda moze da ti bude super Posted Image

#11 veïna

veïna
  • Members
  • 216 posts

Posted 13 September 2011 - 00:05

[quote name='frogger' timestamp='1315846056' post='3336564']
Naravno da cu sve tri puta da proverim.

Mislim da treba ih pitas za sve detalje ugovora o radu. Jos bolje, da ih zamolis da ti dostave kopiju (koja ce biti na holandskom, koliko sam razumela, koji ti ne govoris. Dakle, trebace ti neko dat ti ga prevede) pre puta. Moj savet je da obratis paznju na sledece:

- ko je druga ugovorna strana, ta agencija ili firma iz Holandije za koju ces raditi kao postar. U prevodu, ko garantuje za tvoja radna prava (i koga treba da juris ako nesto krene naopako). Imajuci u vidu na koji nacin su ti i sta ponudili, cini mi se da je ugovor sa agencijom, sto samo po sebi ne mora da bude problem. Ozbiljne agencije nece imati nista protiv da ti unapred daju ugovor da ga proucis kod kuce pre nego sto ga potpises.

- na koji vremenski rok je ugovor

- ako nesto krene po zlu i hoces da ga raskines, da li postoje kazneni penali i sl. Zatim, da li postoji probni rad (od 1 do 3 meseca obicno) u okviru tog ugovora, koji predvidja da ako nisu zadovoljni tvojim ucinkom ili sl. poslodavac moze da raskine ugovor tj. otpusti te bez posebnog razloga i bez placanja otpremnine.

- ko je krajnji poslodavac – tj. da li se radi o zvanicnoj Posti, ili bi bio kurir/raznosac za nekakvu (ko zna kakvu) firmu.

- koliko se u Amsterdamu ceka na sofi number – vec je spomenuto da moras da se registrujes (iako si drzavljanin EU moras biti zaveden kao radnik u Holandiji) i da dobijes sofi number, bez toga ne mozes ni da potpises ugovor. To iz iskustva, doduse od pre par godina: ja sam taj broj u malom mestu dobila istog dana, dok se drugarica u Utrehtu nacekala, mislim da je bilo par meseci u pitanju, jer je sluzba koja ih izdaje bila zatrpana. Ponavljam, ovo je info od pre par godina, mozda je sad drugacije.

Da ti se ne desi da budes tamo na cekanju, pa ti oni kao ponude nesto na crno (mnogo gore od obecanog) dok ne stigne sofi number i zvanican ugovor.

- Da li radni ugovor ili neki drugi pisani dokument sadrzi njihovu obavezu da ti obezbede (samo pronadju ili pronadju + plate) smestaj.

Sve u svemu, ja ovako (pre) oprezno, jer i meni prica zvuci too good to be true, ali sta znam, mozda je sve to ok a moje informacije zastarele.

#12 XXL

XXL
  • Members
  • 18,157 posts

Posted 13 September 2011 - 00:26

Naravno da cu sve tri puta da proverim.

Mislim da treba ih pitas za sve detalje ugovora o radu. Jos bolje, da ih zamolis da ti dostave kopiju (koja ce biti na holandskom, koliko sam razumela, koji ti ne govoris. Dakle, trebace ti neko dat ti ga prevede) pre puta. Moj savet je da obratis paznju na sledece:

- ko je druga ugovorna strana, ta agencija ili firma iz Holandije za koju ces raditi kao postar. U prevodu, ko garantuje za tvoja radna prava (i koga treba da juris ako nesto krene naopako). Imajuci u vidu na koji nacin su ti i sta ponudili, cini mi se da je ugovor sa agencijom, sto samo po sebi ne mora da bude problem. Ozbiljne agencije nece imati nista protiv da ti unapred daju ugovor da ga proucis kod kuce pre nego sto ga potpises.

- na koji vremenski rok je ugovor

- ako nesto krene po zlu i hoces da ga raskines, da li postoje kazneni penali i sl. Zatim, da li postoji probni rad (od 1 do 3 meseca obicno) u okviru tog ugovora, koji predvidja da ako nisu zadovoljni tvojim ucinkom ili sl. poslodavac moze da raskine ugovor tj. otpusti te bez posebnog razloga i bez placanja otpremnine.

- ko je krajnji poslodavac – tj. da li se radi o zvanicnoj Posti, ili bi bio kurir/raznosac za nekakvu (ko zna kakvu) firmu.

- koliko se u Amsterdamu ceka na sofi number – vec je spomenuto da moras da se registrujes (iako si drzavljanin EU moras biti zaveden kao radnik u Holandiji) i da dobijes sofi number, bez toga ne mozes ni da potpises ugovor. To iz iskustva, doduse od pre par godina: ja sam taj broj u malom mestu dobila istog dana, dok se drugarica u Utrehtu nacekala, mislim da je bilo par meseci u pitanju, jer je sluzba koja ih izdaje bila zatrpana. Ponavljam, ovo je info od pre par godina, mozda je sad drugacije.

Da ti se ne desi da budes tamo na cekanju, pa ti oni kao ponude nesto na crno (mnogo gore od obecanog) dok ne stigne sofi number i zvanican ugovor.
- Da li radni ugovor ili neki drugi pisani dokument sadrzi njihovu obavezu da ti obezbede (samo pronadju ili pronadju + plate) smestaj.

Sve u svemu, ja ovako (pre) oprezno, jer i meni prica zvuci too good to be true, ali sta znam, mozda je sve to ok a moje informacije zastarele.

ma to su bila ''zlatna vremena'' u holandiji. toga se on u biti ne trba bojati. slabo sad ima poslova na crno, ljudi se sve manje na to usudjuju. mislim na poslodavce. cak i seljaci sto je godinama bilo uobicajeno. poljaci su pojeftinili radnu snagu, pa gazde radije uzimaju preko ''servis'' biroa ljude ''na bijelo''.

#13 frogger

frogger
  • Members
  • 15 posts

Posted 13 September 2011 - 01:05

veïna hvala na savetima, puno znace :)

Offtopic: Rotterdamac, ranije si pomenuo da ima dosta nezaposlenih, medjutim ako je wikipedia u pravu u Holandiji je ona svega preko 4%. Meni ovo deluje kao prilicno niska stopa nezaposlenosti, pogotovo kada se uzme da je u EU prosek i vise nego duplo (opet po wikipediji, naravno).

Naravno, hvala svima na sugestijama. Zaista mi znace.

#14 XXL

XXL
  • Members
  • 18,157 posts

Posted 13 September 2011 - 01:21

veïna hvala na savetima, puno znace :)

Offtopic: Rotterdamac, ranije si pomenuo da ima dosta nezaposlenih, medjutim ako je wikipedia u pravu u Holandiji je ona svega preko 4%. Meni ovo deluje kao prilicno niska stopa nezaposlenosti, pogotovo kada se uzme da je u EU prosek i vise nego duplo (opet po wikipediji, naravno).

Naravno, hvala svima na sugestijama. Zaista mi znace.

ne, drug. ja sam rekao dovoljno, tacan procenat i ne znam, eto od tebe procitah. ali ima dovoljan broj nezaposlenih. zato mi malo cudno, da je to deficitarno zanimanje. to me ustvari jedino buni u toj prici. plata i uslovi smjestaja ne.

#15 nuncium

nuncium
  • Members
  • 1 posts

Posted 13 September 2011 - 01:30

Raznosenje poste se placa oko 7evra na sat (cini mi se bruto, ali nisam siguran..), sa 40 sati nedeljno to je tacno to, oko 1200 evra mesecno. ljudi to uglavnom rade dan, dva nedeljno, posta izbegava stalno zaposlene, bas da ne bi morala da placa beneficije, tako da skoro i nije moguce da dobijes vise od 30 sati (mozda je zato tu agencija, proveri) PostNL, bivsa TNTpost, je poznata po izrabljivanju, cesti su slucajevi da plate samo trecinu utrosenog vremena.....
Postu u NL raznose uglavnom oni koji treba da sakupe odredjeni broj radnih sati da bi ostvarili neke prihode tipa, eu studenati kojima je stipendija uslovljena odredjenom kolicinom rada...., uvek im treba postara, pa se posao dobija lako, ali na kratko.
Stanovi u Amsterdamu su skupi i tesko se nalaze (400+). Roterdam je jeftiniji za zivot i nije prenaseljen (250+). ali je masivniji pa kao postar treba mnogo vise da prelazis.
Generalno, 1200e je dovoljno za suzdrzan zivot.
Ha, ha, nisam postar, ali poznajem dosta studenata koji raznose postu...