Jump to content


Photo
- - - - -

Geneticki modifikovana hrana


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
339 replies to this topic

#331 boktemazo

boktemazo
  • Banned
  • 1,342 posts

Posted 05 January 2016 - 13:08

Svako ima izbor - da se prilagodi "serijskoj proizvodnji" i ostane profitabilan ili da nastavi po ustaljenom (kvalitetnijem) rezimu i brzo propadne.

Ovo je potpuno ne tacno. Svako ima izbor da gaji šta hoće i nema nikakve potrebe da se prilagodjava serijskoj proizvodnji. Uvek su oni proizvodi koji nesto vrede, a ne proizvode se serijski imali vecu cenu. Tako je i u poljoprivredi.

Nisi me razumeo. Ne govorim o serijskoj proizvodnji kao pojmu, stavio sam pod navodnike, vec o nekvalitetnom ubrzanom štancanju, da li usled gmo-a ili neceg drugog. Ne isplati se seljaku da proda jedinicu krompira po xy ceni, ako je istu jedinicu krompira moguce nabaviti po nizoj ceni iz neke Argentine, jer je tamo veci prinos po jedinici zemlje, samim tim i nize cene. Ako se taj isti seljak ne prilagodi nije više rentabilan.

Edited by boktemazo, 05 January 2016 - 13:09.


#332 A sad

A sad
  • Members
  • 2,609 posts

Posted 05 January 2016 - 13:33

Nisi me razumeo. Ne govorim o serijskoj proizvodnji kao pojmu, stavio sam pod navodnike, vec o nekvalitetnom ubrzanom štancanju, da li usled gmo-a ili neceg drugog. Ne isplati se seljaku da proda jedinicu krompira po xy ceni, ako je istu jedinicu krompira moguce nabaviti po nizoj ceni iz neke Argentine, jer je tamo veci prinos po jedinici zemlje, samim tim i nize cene. Ako se taj isti seljak ne prilagodi nije više rentabilan.


Seljaku se isplati da proda, samo je pitanje da li se kupcu isplati da kupi.😊 Svaka roba ima svog kupca. Kao sto se sada organski proizvodi prodaju po znatno visoj ceni od neorganskih, ista takva situacija je i sa gmo i ne gmo proizvodima. Vec sam pisao o tome sto se tice soje. Uvek ce biti onih koji sumnjaju u kvalitet gmo proizvoda i njihov uticaj na zdravlje. Takvi ljudi su spremni da plate i visu cenu za ne gmo proizvode.
Evo samo par primera. U Srbiju udje velika kolicina belog luka iz Kine i Vjetnama, i pasulja iz Kazahstana i ostalih stanova. Ti proizvodi imaju znatno nizu cenu na trzistu. Isti ti proizvodi koje proizvode nasi seljaci imaju znatno visu cenu. Pa ipak oni i dalje imaju svoje mesto na trzistu zato sto su boljeg kvaliteta. Pa, i ja pored svoje glavne proizvodnje uvek proizvedem odredjene kolicine belog luka i pasulja. Realno, ni ne trudim se da nadjem prostor na trzistu, ali kupci se uvek pojave i roba se proda. Oni koji se ozbiljno bave tom proizvodnjom, pronalaze trziste, ako ne u Srbiji, onda se okrecu izvozu i razvijenim trzistima koja znaju da cene kvalitet.
Tako ce biti i kada gmo proizvodi udju na nase trziste. Sto se tice soje tako vec funkcionise.

#333 zoran59

zoran59
  • Members
  • 9,945 posts

Posted 05 January 2016 - 16:53

...  Kao sto se sada organski proizvodi prodaju po znatno visoj ceni od neorganskih...

....

 

off topic...

Mene smeta ta terminologija. Podseca me na organsku i anorgansku hemiju. Sva hrana je organska (ok, neke soli i sitnice nisu... ;)  ).

Mislim da bi za prehrambene proizvode trebalo naci neke bolje i prikladnije izraze.

 

troll off



#334 yossarian

yossarian
  • Members
  • 3,743 posts

Posted 05 January 2016 - 17:22

off topic...

Mene smeta ta terminologija. Podseca me na organsku i anorgansku hemiju. Sva hrana je organska (ok, neke soli i sitnice nisu... ;)  ).

Mislim da bi za prehrambene proizvode trebalo naci neke bolje i prikladnije izraze.

 

troll off

 

Ime se razlikuje od drzave do drzave. U nekima se zove "bioloska poljoprivreda" (u Francuskoj, Italiji, Belgiji, Holandiji itd), a u nekima se zove "ekoloska poljoprivreda"  (Nemacka, Spanija itd).  Englesko i rusko ime je "organska".

 

Zapravo, na hrvatskom se takodje  zove "ekoloska", a na srpskom "organska".  Mora razlicito!

 

 

 

 

P.S. hvala  AgroUrbanu i A sadu na strucnim odgovorima. Citao sam i njihove odlicne postove na temama o poljoprivredi. Moji podaci o GMO su skupljeni iz stampe i naucno-popularnih izvora a ne iz strucne literature.


Edited by yossarian, 05 January 2016 - 17:24.


#335 nijesvejedno

nijesvejedno
  • Members
  • 290 posts

Posted 05 January 2016 - 17:46

.... Uostalom sve je cesca pojava da se proizvode semena koja ne mogu da se reprodukuju.

Medjutim, seme koje ona da nije sterilno i može da se ponovo seje...

Ovaj deo mi je nerazumljiv, zvuci kontradiktorno. Moze pojasnjenje?



#336 A sad

A sad
  • Members
  • 2,609 posts

Posted 05 January 2016 - 18:18

Ovaj deo mi je nerazumljiv, zvuci kontradiktorno. Moze pojasnjenje?


Nista tu nije kontradiktorno.
Npr. Kupis seme soje, posejes ga, dobijes rod. Ti taj rod koji si dobio mozes ponovo da sejes i tako u krug. Medjutim, da se odmah ogradim ne znam da li uopste postoji sterilno seme soje ovo je samo primer, kod sterilnog semena ti ne mozes da posejes rod sledece godine, vec moras da ponovo kupujes seme.
Kod voca npr sterilne sadnice su one koje ne daju mladice i nove izdanke.

#337 nijesvejedno

nijesvejedno
  • Members
  • 290 posts

Posted 05 January 2016 - 22:02

Upravo to, ili je GMO seme sterilno (GURT-genetic use restriction technology) - ili nije, pa se moze sejati ponovo (ali ako te navataju tuze te i redovno dobiju na sudu). Nekako sam razumeo da si napisao da i kad je sterilno moze da se seje ponovo.

Btw. na Monsantovom sajtu pise da ne primenjuju GURT na prehrambenim proizvodima. Ali uredno utuzuju.



#338 A sad

A sad
  • Members
  • 2,609 posts

Posted 05 January 2016 - 22:15

Upravo to, ili je GMO seme sterilno (GURT-genetic use restriction technology) - ili nije, pa se moze sejati ponovo (ali ako te navataju tuze te i redovno dobiju na sudu). Nekako sam razumeo da si napisao da i kad je sterilno moze da se seje ponovo.
Btw. na Monsantovom sajtu pise da ne primenjuju GURT na prehrambenim proizvodima. Ali uredno utuzuju.


Ljudi koji se ozbiljno bave poljoprivredom obicno ne seju iz rida koji su dobili vec kupuju uvek deklarisana semena zato sto je seme kvalitetnije sto manje reprodukcija ima. Jedino je drugacije sa GMO sojom zato sto je ti ilegalno i onda vrte ono šta imaju. Da mogu da kupe deklarisano seme sigurno bi kupovali svake godine novo.

#339 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,286 posts

Posted 06 January 2016 - 00:04

^ Koliko se secam sta nam je jedna asistentkinja pricala pre par godina, samo organska proizvodnja ne bi mogla da prehrani vise od 10% sadasnje populacije.

Svaka cast asistentkinji. Inace, noviji ekoloski modeli u koje su uracunati efekti klimatskih promena sugerisu oko 8%. Ali to je u Srbiji takoreci dobro cuvana tajna, ovde se i dalje mistifikuje da bi to sve moglo "prirodno", bez da pobijes 92% stanovnistva...



#340 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 06 January 2016 - 16:49

Svaka cast asistentkinji. Inace, noviji ekoloski modeli u koje su uracunati efekti klimatskih promena sugerisu oko 8%. Ali to je u Srbiji takoreci dobro cuvana tajna, ovde se i dalje mistifikuje da bi to sve moglo "prirodno", bez da pobijes 92% stanovnistva...

Nesto sto zagrizeni, a slabo informisani, zastupnici "samo organski, nemoj slucajno hibrid itd", ne bi da uzmu u obzir je efekat prethodne "zelene revolucije", tj. upotrebe genetski modifikovanih hibrida kukuruza, psenice, pirinca itd. i tada novih pesticida i djubriva, u zemljama u razvoju. U Indiji se broj stanovnika udvostrucio u proteklih 50 godina. UDVOSTRUCIO. Za to vreme, upravo zbog prelaska na intenzivnu, "neorgansku" poljoprivredu se prinos zitarica utrostrucio, iako se koristi samo nekih 30% vise obradive zemlje. Dakle, samo u Indiji imamo nekih 600 miliona ljudi (opet, da ponovimo...600 miliona....sest-stotina-miliona) ljudi koji ne bi mogli da se prehrane bez napretka u agro-tehnologiji. Sad - da li ce se neko sloziti sa time da stanovnistvo Indije treba da raste tako brzo itd...uopste nije bitno; 600 miliona ljudi u Indiji, pa onda slican broj u Kini, Africi, Juznoj Americi itd...danas ne bi mogao da prezivi bez "genetski izmenjene" hrane....te ljude ne mozemo izbrisati, ne mozemo da se pravimo da ih nema i ne mozemo da se pretvaramo da ce jedan proizvodjac koji koristi samo prirodna djubriva i seme koje mu je ostalo od pradede moci da prehrani ista vise nego sebe i neki deo trzista koji je brat bratu zanemarljiv. Lepo je sve to, i Whole Foods zaradjuje dobro na meni (zato sto mi je blizu), ali ako cemo da se batrgamo oko monsantove soje, onda mozemo da se batrgamo i oko svake povrsine zasejane kukuruzom u Srbiji jer je svaki hibrid nastao u oglednim poljima sto Srbije, sto ostatka sveta, dobrano zasticen i nadjubren decidirano ne-organskim proizvodima.