Jump to content

Photo
- - - - -

Civilizacija V

• Please log in to reply
16 replies to this topic

Poll: Omiljena izdanja Civilizacije (21 member(s) have cast votes)

Koja su vam omiljena izdanja Civilizacije?

1. Civ I (3 votes [13.64%])

Percentage of vote: 13.64%

2. Civ II (3 votes [13.64%])

3. Civ III (5 votes [22.73%])

Percentage of vote: 22.73%

4. Civ IV (8 votes [36.36%])

Percentage of vote: 36.36%

5. Civ V (3 votes [13.64%])

Vote Guests cannot vote

#1 st.maurice

st.maurice
  • Members
  • 13,467 posts

Posted 04 September 2011 - 13:44

Uskoro ce prvi rodjendan Civilizacije V (24-tog septembra) i vreme je za recap.

Posted Image

Opsti utisak

Masterpiece, od Art Nouveau izgleda do glasa Leonard Nimoy-a. Svako novo izdanje Civilizacije je pravo osvezenje, ali ovo je svakako najkompletnije i najvece a da nema odstupanja od osnovne ideje, naprotiv ona je unapredjena.

Neki noviteti su podbacili, kao gradovi-drzave koji su previse pasivni ili pakt saradnje/tajnosti koji nema veceg diplomatskog uticaja i nikakvu prakticnu primenu. Nekima kao meni verovatno nedostaju saveznistva i vazali, ali je igra bez njih postala preglednija.

Civilizacije

Posted Image

Omiljene civilizacije? Svako ima svoju, ali njih treba birati i prema startnom periodu, one slabije nose prednost na samom pocetku igre (Egipcani, Irokezi, Asteci u kamenom dobu) dok druge imaju prednost pojavom jedinica gvozdenog doba (Rimljani, Japan). Takodje neke civilizacije su vise fokusirane na ekonomiju ili kulturu pa pruzaju prednost na tom polju.

Ponovljen je propust svih prethodnih izdanja u timeline-u kako cete gomilanjem gradova i stanovnistva prosto prozujati kroz industrijsku eru (tacnije 20-ti vek) pa ce civilizacije koje imaju specijalne jedinice iz tog vremena imati skoro simbolicnu prednost (Panceri, B-17, Zero).

U postavci sa modernim periodom kao pocetnim i pobedom preko dominacije ili na skor, najisplativije civilizacije su (i dalje) Rim sa +25% proizvodnje ka gradjevinama koje vec ima prestonica, Rusija sa x2 uranijuma, Japan (Bushido za borbu) i ev. US sa jeftinijom kupovinom teritorija, kako svaka razlika u $ pa i najmanja postaje sustinska prilikom kupovine jedinica.

City-states

Don't forget to take them. Ispunjavanje misija koje vam zadaju i pokloni su cisto gubljenje vremena.

Units

Default jedinica mehanizovane pesadije (MECH) je sasvim ok za kicmu kopnenu vojsku, ne treba juriti previse ostale. Komotno mogu ciniti vecinu trupa uz podrsku manjeg broja jacih jedinica kao sto su Modern Armor (MA) ili Giant Death Robot (GDR) za eliminisanje neke tvrdje mete.

Artiljerija je vrlo korisna u ranoj fazi konflikta kako za razliku od Guided Missiles (GM) ostaje u igri nakon koriscenja, i ostace korisna dokle god moze da prati kretanje fronta (kad pocnete da pobedjujete nece moci da isprati brze jedinice)

Guided Missiles (GM) su jeftini i vrlo korisni, ali najvise kao podrska. Graditi jedino njih je neekonomicno. Kasnije mozete sa njima i preterivati ako hocete.

Nacicete ulogu cak i za padobrance, kao jedinicu za koju vam nece biti zao da je postavite na terenu koji pruza odbranbeni bonus da primi udarac ili za duboko ubacivanje u teritoriju, kasnije i za osvajanje City-states dok ozbiljnije jedinice cuvaju granicu ka ozbiljnim protivnicima.

Od pomorskih jedinica jedinu ozbiljnu ulogu imaju razaraci i to osmatracku, sta god da udje u njihov vizuelni domet moze biti unisteno bombarderima (ili krstarecim projektilima ako ih ima u blizini), sto je daleko najefikasnija taktika. Mreza razaraca i GM po pojedinim lukama + avijacija ce efikasno eliminisati svaku mornaricku jedinicu na koju naidju.

Za vecim flotama nema preke potrebe (sem na najvecim mapama).

The A.I.

Nije preterano poboljsan, iako se vidi da je radjeno na njemu. Jos uvek je najveca prednost cpu protivnika dreadful hendikep a mana nedostatak prilagodljivosti dinamicnoj situaciji i "the big picture". Jedan Franklin D. Roosevelt nikada ne bi dozvolio agresivnom Japanu da se domogne teritorije sa srateskim resursima a da makar ne odbije izvoz svojih strateskih resursa.

Moja najveca zamerka je sto u preferences i strateskim ciljevima cpu nije dovoljno potencirana vazdusna dominacija. Ironicno cpu ne zaboravlja da izbacuje AA jedinice koje remete vazdusne operacije, ali se one mogu izbaciti iz upotrebe krstarecim projektilima i kopnenim snagama (takodje dobar recept je combo 1 fightera za AA suppressing & X bombardera koji idu posle njega).

Takodje cpu ne proizvodi ni izbliza dovoljno GM-ova

Air supremacy

Vise ne postoji mogucnost bombardovanja samih resursa sto eliminise strategiju duboke vazdusne kampanje u ratu iscrpljivanja i avijasciju svodi na takticku ulogu podrske jedinicama.

Najbolja je kombinacija avijacije i GM da nacnete (ili dovrsite) jacu jedinicu i otvorite prostor kopnenim snagama za unistavanje preostalih slabijih jedinica.

Treba pazljivo birati ciljeve za bombardovanje, pa tako u produzenom sukobu treba birati ciljeve na otvorenom terenu kako bombardovanje tada ima neuporedivo bolji efekat, a cekati ukopane jedinice da promene poziciju ili ako je apsolutno neophodno napadati ih sa specijalizovanim jedinicama vece jacine (MA, GDR)

Resources

Posted Image

Al, Al, Al. Aluminijum je nesto najvrednije sto cete naci na mapi, kako se koristi za izgradnju 4 od 5 najvrednijih jedinica. Stealth Bomber, Modern Armor, Jet Fighter i Missile Cruisers (tim redosledom) su presudni za bilo kakvu sansu da ostvarite prednost u nekom sukobu. Uranijuma, od koga se prave GDR, inace ima manje pa je i zato sekundaran. Takticke nuklearke osim toga sto su skuplje od GDR i dalje imaju pravu funkciju samo u extremno velikim gomilama protivnika i kada otpisete diplomatiju sa svim postojecim igracima. ICBM su ukinute. Nafta predstavlja dobru zamenu za lovce i bombardere (ako protivnik nema Al) iako su slabije jedinice, dok se tenk recimo uopste ne isplati (iste je jacine kao MECH)

Levels of pain

Do petog nivoa igra se prilicno opusteno i takticki, sa manjim brojem jedinica.

Tek na 6-tom nivou tezine se oseca razlika u jacini (hendikepu) i ponasanju protivnika kako ce vam objaviti rat cim osete da ste slabiji. Nije vise moguce graditi pocetnu prednost (or should I say level the plane) na ustrb vojne moci gradeci prvo infrastrukturu i nebranjene gradove. Hendikep je znacajan a nije iskljuceno ni da vam dva igraca simultano objave rat vec u desetom krugu (pa se snadjite)

Na 7-mom nivou ste vec naucili lekciju sa prethodnog i necete ponoviti istu gresku, samim time gradicete svoje vojne misice i uz pravilnu upotrebu ogranicenih sredstava sistematski urusiti startnu premoc protivnika u svakom sukobu, ili civilizacija jednostavno nije igra za vas. Bez nagomilanih trupa i do tri heksa dubine na svakom frontu nemojte ni da razmisljate o napadu, a za odbranu su vam potrebna bar dva (+artiljerija +avijacija +krstarece rakete).

Rushing na Deity levelu nove Civilizacije? :s_w:

rush·ing

Ekvivalent ludackom "Sid" modu iz prethodnih Civilizacija, prema autoru igre, sada nosi naziv "Bozanstvo" uz odgovarajuci opis: "samo za najbolje igrace na svetu". Ko se ranije okusao na Sid modu (i slavno zaginuo) zna sta da ocekuje, konstantan Dark Knight izbor koji je Dzoker postavio Betmenu... iz jednog poteza u drugi, iz jednog poteza u drugi. Pa ako to volite... Why so serious? :D

Na samom startu imate priliku za unistavanje tudjih setlera, recimo da se isplate 2. Ja sam imao slucaj da je 1 bio nezasticen a drugi pokriven MECHom, koji sam svejedno mogao da savladam sa svoja 2 MECHa. Problem je naravno u tome sto u sl. potezu u kontra-napadu gubim 1-2 jedinice, a protivnik je u startu jaci zbog hendikepa.

Ironija je, da je upravo rushing mozda jedina taktika za izjednacavanje hendikepa na ovom nivou tezine. Jedina stvar koja ima logike, je stvar koja nema nikakve logike. Napasti jaceg protivnika bez bilo kakvih rezervi i proizvodnih kapaciteta.

Strategija koju su primenili Klingonci u ST noveli "Spock Must Die!", osvajanje teritorija koje jos uvek ne postoje (stelarnih jaslica).

Posted Image

Uz Military advisor-a koji vristi svakim klikom kako gubimo rat i da treba traziti mirovne pregovore, jedina taktika na koju se nakon uvodnog napada na setlere i primanja udaraca treba fokusirati jeste jockeying zdravih jedinica (ranjenici nestaju kao da ih nosi Neretva) za poziciju iz koje se moze napasti jedini grad koji je protivniku preostao simultano sa barazom GM-ova koji se grade/kupuju zadnjim zlatnikom od trgovine i kanibalizovanja svojih radnika (!). Mind you, kada padne poslednji grad neprijatelju nestaju sve jedinice jer je porazen, pa samim tim njegove jedinice nisu bitne koliko god vas masakrirale na drugim poljima. Cilj je dakle da vam prezivi makar jedna jedinica, ali ona koja ce biti u stanju da napadne grad nakon sto ga oslabe krstarece rakete. Sve drugo se zrtvuje.

Posted Image

Vreme do poraza prve civilizacije 11 krugova, na Deity.

Strateska pozicija je da imate 4 grada vs 3 sledeceg protivnika i osigurane resurse/teritorije za dalje sirenje.

Negativna strana je oslabljena takticka situacija (3 prezivele jedinice od 10 startnih/proizvedenih/kupljenih) i izgubljeno vreme za ekonomiju, ali se sada mozete mnogo lakse braniti i imate neku sansu. Neka stopgap mera za oporavak vojske sada moze biti i koji padobranac jer se brze proizvode i ne planirate napad vec odbranu.

Edited by st.maurice, 04 September 2011 - 15:27.

#2 st.maurice

st.maurice
  • Members
  • 13,467 posts

Posted 07 September 2011 - 12:47

Deity victory! :)

Classical setting: kontinenti i zlikovci.

Rushing v2.0

Napasti prvo cpu igraca je ipak greska jer necete imati snage da se odbranite od sledeceg. Napad je skuplji od odbrane pa tome treba prilagoditi strategiju.

Napad na City-states zato ne kosta nista.

Kupite vec u prvom krugu jos jedan MECH i napadnite sa po 2-3 jedinice 2-3 najbliza grada, necete izgubiti ni jednu. Simultani napad veceg br. City-states na samom pocetku vas brojem gradova izjednacava sa cpu igracima koji imaju Deity bonuse (6x2 = 3x4, umesto 3x2 vs 3x4) Osvajanje gradova ce doneti jos koji zlatnik, kupite jos koji MECH.

Posted Image
VIII krug, teritorija uvecana na 233%

Ovo ce isprovocirati prvog igraca da vam objavi rat (He's back. He's angry! Gandi II :lol: ), medjutim i pored hendikepa jer ste na samom pocetku partije on nije stigao da izgradi katastrofalnu prednost (sto bi uradio u narednih desetak poteza!) Now defend.

Use every trick you've got, udarajte ih gde su slabi - branite se gde ste jaki, retreat to heal (Chiswick! Fresh horses!).
Neka osvojeni gradovi grade GM, a core cities MECH (nista drugo), kada kupujete - kupujte samo MECH i to u gradu koji je najblizi frontu da bi zamenio ostecene jedinice. Druge jedinice se za sada ne isplate. Zaboravite na puppet states, sa tolikim teritorijama imate trinkets & happiness.

Posted Image

Posto ste jos uvek na samom pocetku igre napad ce brzo izgubiti na momentumu, krenite u kontra napad, otpor ce biti slabiji od napada. Zuzmite protivniku 2 najbliza grada (polovinu gradova) slabo su branjeni, ali to uradite najbrze sto mozete jer ce vam i sledeci igrac objaviti rat.

Tempo, tempo, tempo

Hitler Gandi je sada speman za pregovore i izdasne reparacije. Sklopite mir radije nego da idete u dalje osvajanje njegove teritorije zato sto cete biti napadnuti na drugom frontu. Njegovi preostali gradovi ce vas izdasno finansirati (narocito sa Deity bonusima koje imaju) i vise nikada nece biti ozbiljna pretnja kako ste mu odsekli jednu nogu. Next best thing to a vassal.

Posted Image

Drugi napad ce biti gori od prvog (cista matematika kako je drugi monstrum imao par krugova vise za bildovanje vojske sa bonusima u proizvodnji).
Dok prebacujete jedinice sa jednog fronta na drugi, lecite i gradite nove, moracete da donesete neke bolne odluke, kao npr. kako cete apsorbovati uvodni napad, koji grad cete izgubiti a koji braniti. Sa novcem i proizvodnim kapacitetima koje imate, ipak mozete da parirate i ovom napadu dobrom odbranom. Sada mozete kupiti i koji MA.

Ovoga puta kada budete kretali u kontra napad nemate razloga da stajete, uzmite mu sve gradove. Pojeli ste 3-4 city-states, 1 1/2 jednog i 2 1/2 drugog igraca. Svaki sledeci igrac koga budete sreli moze u najboljem slucaju da vam pruzi samo pristojan otpor. Mozete sada da dovrsite prethodnog protivnika i nastavite sa sirenjem. Ocistite svoj kontinent.

It's all downhill from here. :D

Ne zaboravite na unaredjenja polja i radnike kao i trgovinu sa luxuries da bi u svakom trenutku imali za koju ekstra jedinicu. Postoji i samo jedan logican izbor za socijalnu politiku koji anulira vas hendikep u odrzavanju armija / ekonomiji, daje prednost u borbi i resursima.

Posted Image
The edge you need: bushido + autocracy

Preostaju vam igraci na drugim kontinentima. Ovo nije tesko. Da bi uspostavili kakav takav toehold prilikom invazije treba vam tacka izmedju kontinenata, prvenstveno za rebase GM. Ako nema ostrva, moze posluziti i nekoliko raketnih krstarica. CPU na ovoj tezini gradi ozbiljne mornarice (i sve drugo ozbiljno), tako da ne postoji preterivanje tipa 18 bombardera i 50 GM je previse.

Same kopnene snage ne moraju biti prevelike. Uposlite ceo svoj kontinent na izgradnji GM i napravite pokretnu traku koja ce ih prenositi od grada do grada ka drugom kontinentu gde ce unistavati ciljeve. Nije losa ideja imati i zalihu kesa za kupovinu GM na samom tom kontinentu ako niste u stanju da napravite neprekidnu dostavu raketa od svog kontinenta.

Posted Image

Edited by st.maurice, 07 September 2011 - 21:45.

#3 feanorlfc

feanorlfc
  • Members
  • 6,547 posts

Posted 07 September 2011 - 17:26

Ovako, meni je Civilization vise od igrice i bukvalno sam se tresao cekajuci da izadje peti nastavak. Cetvorku sam igrao do maksimuma(zapravo i dalje je igram) i jedva sam cekao da vidim sta ce novo Sid Mejer da ubaci. St.maurice je lepo analizirao novine i prednosti 'nove' civilizacije,i tu se slazem. Ja cu ukratko izloziti zamerke.

-Nemogucnost stavljanja vise jedinica na jedno polje. Sa jedne strane omogucava nove takticke mogucnosti, ali s druge otezava napredovanje ka neprijateljskim teritorijama.Nista lepse nego kad u osvajanje podjes vodeci zajedno 20 Maceman-a i 5 katapultova( a svi stoje na jednom polju).

-Izbacivanje religija. Navodno su mnogo olaksavale diplomatiju sto nije savim tacno. Ako imas drugaciju religiju mnogo je smanjivalo odnose sa susedima. Ne znam, meni su religije bile bas prijatno osvezenje u cetvorci.

- Iscrplivost resursa. Nekako mi je nelogicno da ako imas farmu konja, mozes da napravis samo 5 jedinica.

- I jedna all time zamerka. Vratite palace! Od trojke nema pravljenja palate, sto je meni bila jedna jako lepa estetska zamisao u igrici.

- Gradovi drzave su mi razocarenje, nicemu prakticno ne sluze. Prvo sam saradjivao s njima, posle osvajao i asimilovao.

- Sistemi vladavine su interesantni ali nekako prenabudzeni.

Ovo je prvi put(a igram Civ od dvojke) da mi nastavak bude slabiji od prethodnika.

E, da jedna stvar koja mi se veoma dopada, kupovina teritorije. U cetvorci teritorija postaje tvoja samo kulturnim uticajem, ipak treba uzeti u obzir da se zemlja poseduje i bez takvog uticaja, odnosno kupovinom ili vojnom prinudom.

Edited by feanorlfc, 07 September 2011 - 17:29.

#4 st.maurice

st.maurice
  • Members
  • 13,467 posts

Posted 09 September 2011 - 07:35

Posted Image

Deity zavrsen za 75 poteza. Realno moglo je i brze sa kracim periodima gomilanja snaga i simultanim napadom na poslednje 2 prestonice.

Posted Image

Precica je u svakom slucaju ostaviti za kraj onog protivnika cijem glavnom gradu se moze prici najkracom mogucom putanjom (idealno pomorski desant uz dovoljno avijacije za ciscenje mornarice i slabljenje odbrane).

Ostatak statistike:

Posted Image
Posted Image
Posted Image

Partija se ustvari odlucuje u prvih 12-tak poteza. Now what? :lol:

http://wiki.2kgames....fficulty_Levels

#5 Dositey

Dositey
  • Members
  • 188 posts

Posted 24 September 2011 - 11:43

kakvih 12 poteza? lako je kad si krenuo iz future tech ere.probaj normalno ispocetka, od 4000 BC da ga razbijes na deit. inace igra je fenomenalna, fali tu puno stvari, ali bice to reseno u ekspanzijama

Edited by Dositey, 24 September 2011 - 11:51.

#6 st.maurice

st.maurice
  • Members
  • 13,467 posts

Posted 24 September 2011 - 15:10

Probaj i na ft da vidis koliko je lako. Od petcheva i ekspanzija ocekujem samo da koriguju ai da gradi vise presretaca i bombardera, a mogli bi da ukomponuju i neke pakete modova da ne moras sam da ih sam skidas i probas 1 po 1.

Edited by st.maurice, 24 September 2011 - 16:02.

#7 st.maurice

st.maurice
  • Members
  • 13,467 posts

Posted 05 November 2011 - 15:16

Pokvario sam igru :(

Posted Image

Posted Image

Edited by st.maurice, 06 November 2011 - 14:56.

#8 st.maurice

st.maurice
  • Members
  • 13,467 posts

Posted 26 May 2012 - 11:25

Civilization V: Gods & Kings

Od sada mornarica ima i mele jedinice za zauzimanje gradova, prilagodjene religije, spijuni, trgovina informacijama i par vrlo lepih resenja za nove civilizacije (recimo Etiopiju) i jedinice.

Edited by st.maurice, 26 May 2012 - 12:02.

#9 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 6,708 posts

Posted 30 May 2012 - 18:20

Kako si uspeo da osposobis Hall of Fame? Meni ne funkcionise, a ona procedura koju sugerisu na civfanatics forumu je isuvise komplikovana za mene... :unsure:

Inace, svaka cast na rezultatima!

#10 st.maurice

st.maurice
  • Members
  • 13,467 posts

Posted 30 May 2012 - 19:01

Kako si uspeo da osposobis Hall of Fame? Meni ne funkcionise, a ona procedura koju sugerisu na civfanatics forumu je isuvise komplikovana za mene... :unsure:
Inace, svaka cast na rezultatima!

Ja to nisam ni dirao, samo mi se pojavilo nakon zavrsene partije.

#11 st.maurice

st.maurice
  • Members
  • 13,467 posts

Posted 24 June 2012 - 12:33

10 god. duga video-igra napravila „svet iz pakla”

Da li možete da zamislite da jednu video-igru igrate deset godina?

Posted Image

Član sajta Reddit pod imenom Lycerius postovao je svoje rezultate decenijskog igranja „Civiizacije II”, strateške igrice u kojoj igrači stvaraju svoje države. Njegova epska bitka je pomerila granice igre dalje nego što su zamislili i sami kreatori.

„Civilizacija II” je objavljena 1996, ali kad je treća verzija igrice plasirana 2001, kaže Lycerius, on je već bio duboko u staroj verziji i hteo je da vidi dokle može da dogura.

Sada u 3991. godini, njegov svet se sveo na tri super nacije, svaka se bori za oskudne resurse a planeta je ostala puna ožiljaka od brojnih nuklearnih ratova. Njegovi Kelti su zaglavljeni u 1700 godina dugom ratu sa Vikinzima i Amerikancima. Sve druge nacije su uništene ili apsorbovane.

Kreator „Civilizacije” Sid Majer rekao je da programeri nikad nisu ni pomišljali da bi neko mogao da ode tako daleko u budućnost sa igricom.

„Nema šansi da smo mogli da testiramo ovako daleko, tako da je ovo iznenađenje za nas. Zapanjujuće je da je neko posvetio 10 godina igranju jedne te iste igre”.

http://www.b92.net/t...6&nav_id=620300

Tzar :hail: Mozda nije najbolji igrac ili je samo eksperimentisao, ali nivo posvecenosti jednom (virtuelnom) scenariu je fantastican.

#12 st.maurice

st.maurice
  • Members
  • 13,467 posts

Posted 24 June 2012 - 13:48

Jos jedan primer deity partije - recepta za vojne pobede. Kako je borba neizbezna stvari na koje se treba fokusirati na samom startu su konjica (resurs koji treba juriti), uvek birati unapredjenja sa bonusom za isti teren (pr. flanking I, II, III), koriscenje generala i ev. poneka citadela za bonus u odbrani dok se ne "izduva" kontranapad jaceg protivnika. Kasnije brojnost vase vojske sa vecom imperijom nece biti problem, koliko broj gradova i manji kulturni bonusi tj. socijalne politike.

Posted Image

Obzirom na deity hendikep preventivni napad je uvek jedina opcija jer ce vrlo brzo vase jedinice iz bronzanog doba ratovati protiv longswordsman-a bez obzira na to da li ste se odlucili za izolacionizam ili intervencionizam. Medjutim sa nabrojanim bonusima i uz malo taktike taj jaz u tehnologiji se uvek moze premostiti, pa ce vas konjanik (12) biti jaci od longswordsmana (18) ako ima 2 preklapajuca unapredjenja i generala pored sebe, 12*1.6=19.2. Za ovo i nije potreban spreadsheet jer je dovoljno pratiti ovaj recept intuitivno. U sledecem tehnoloskom koraku vasi longswordsmani ce (jos) lakse prolaziti protiv musketmana (16), pa cak i musketara (20) ako vas zadesi sreca da igrate protiv Francuske.

Posted Image

Daleko najtezi deo (kako je sve ovo relativno lako) je uspesno organizovanje pomorske invazije u ovako ranom periodu igre. Za to je neophodno pronaci dobro mesto za iskrcavanje i onda samo ponoviti recept.

http://i49.tinypic.com/28jzeix.jpg
http://i45.tinypic.com/x4oxgw.jpg
http://i50.tinypic.com/20zy2hs.jpg
http://i49.tinypic.com/wms8h.jpg
http://i50.tinypic.com/125rprc.jpg
http://i45.tinypic.com/2ptngw7.jpg

#13 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 6,708 posts

Posted 24 June 2012 - 16:10

Pa cekaj, uzmi sad ovaj "Gods and Kings" expansion - stvar je postala jako komplikovana, sa svim spijunima, misionarima, itd. Broj vesti koje stizu po krugu u docnijim fazama igre je zapanjujuce veliki ;)

#14 st.maurice

st.maurice
  • Members
  • 13,467 posts

Posted 24 June 2012 - 21:08

Pa cekaj, uzmi sad ovaj "Gods and Kings" expansion - stvar je postala jako komplikovana, sa svim spijunima, misionarima, itd. Broj vesti koje stizu po krugu u docnijim fazama igre je zapanjujuce veliki ;)

Znam, ali pokusavam da mi jedna partija potraje duze od nedelju dana sad kada sam video da moze i svih 10 godina :D
Od ponedeljka se bacam na novu CIV i javljam sa utiscima, bice tu dosta eksperimentisanja i sa religijom, novim civilizacijama / jedinicama...

#15 st.maurice

st.maurice
  • Members
  • 13,467 posts

Posted 06 August 2012 - 22:45

Mmmm, Gods & Kings... prvih par utisaka.

Sada se isplati ispunjavati misije gradova-drzava jer se u kombinaciji sa namestanjem izbora moze mnogo lakse uspostaviti i negovati savez. Patronage je takodje postao zanimljiviji kao soc. grana (narocito sa Austrijom!).

Public denunciation ima mnogo vise smisla nego pact of secrecy, kao i public declaration of friendship vs. pact of cooperation, kako ne utice samo na odnose izmedju dve frakcije vec globalno sto unosi jos jedan nivo kompleksnosti.

Vera ne samo sto je vera vracena, a nedostajala je, vec je i njena nova mehanika fantasticno osmisljena. Pa tako vera predstavlja svojevrsnu (gotovo paralelnu) monetu kojom se stanovnistvo moze motivisati na regrutaciju ili izgradnju neke gradjevine.

Spijuni se osim za namestanje izbora u gradovima-drzavama i za kradju/zastitu otkrica mogu koristiti i za trgovinu informacijama, preciznije za njihovo prikupljanje i prosledjivanje za ostvarivanje uticaja.

Posebna poslastica su nove civilizacije koje dodaju raznovrsnosti kao i par ugradjenih scenarija.

Attached File  steampunk.jpg   177.34K   7 downloads

Civ steampunk

Attached File  japaninvasion.jpg   162.78K   7 downloads

Japanska invazija Koreje 1597

Edited by st.maurice, 07 August 2012 - 18:05.