Jump to content


Photo
- - - - -

hormoni


  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Ljisha

Ljisha
  • Members
  • 137 posts

Posted 27 July 2011 - 16:09

Lutam od lekara do lekara i naslusala sam se raznih prica. U svakom slucaju ovo je moj problem.

Nisam dobila menstruaciju jednog meseca i naravno uradila sam test babyrapid koji se pokazao negativan, potom sam otisla u medlab i takodje su utvrdili da nisam trudna.Nikad mi se to nije desilo od kada sam dobila menstruaciju imam je redovno svakog meseca. Otisla sam kod drzavnog ginekologa (raspitala sam se prethodne godine koji ginekolog je dobar u toj ambulanti) i on mi je uradio ultrazvuk gde se pokazalo naravno da imam PCOS. Jos odavno znam da imam policisticne jajnike ali mi oni nikada nisu pravili problem. Doktor mi je vestacki izazvao menstruaciju orgametrilom i rekao mi da 23. dana ciklusa uradim progesteron. Nivo progesterona je bio 1.22 nmol/l sto je izuzetno nisko posto bih se tada trebala nalaziti u sred. lutealnoj fazi gde je donja granica nivoa progesterona 19 nmol/l. Nakon tog rezultata doktor mi je samo rekao da ja ne mogu da imam decu da sam neplodna i jednog dana kad budem htela da ostanem trudna ako je sve u redu sa mojim partnerom da ce me onda leciti. Idiot. Rekla sam mu da sam do pre godinu dana isla u Feminu privatnu ginekolosku kliniku i da mi je doktroka radila x puta ultrazvuk i da sam ranije imala ovulaciju i da nisam imala nikakvih problema i molila sam ga da mi napise uput da idem kod endokrinologa. On je odbio i rekao mi da tu nema vise sta da se prica i radi i da je to to. Otkacio me je u roku od 3 minuta.

Naravno nisam prihvatila ovakav odgovor i pocela sam sama da cackam i da se raspitujem, posto me interesuje razlog ove promene u mom telu. Otisla sam kod drugog ginekologa i ta doktorka mi je dala citav spisak hormona koje moram da odradim. Rezultati su sledeci:

Prolactine 209 mIU/L referentne vrednosti 127-637

TSH 3.225 uIU/mL 0.350-5.5

androstenedion 7.2 ug/l 0.3-3.3

LH 21.4 mIU/ml 1-11.4 folikularna faza
2.4-12.6 lutealna faza
14-95.6 ovulaciona faza
1.7-8.6 postmenopauza

testosterone (total) 3.74 nmol/l 0.22-2.90

progesterone 9.1 nmol/l 0.6-4.7 folikularna
2.4-12.6 lutealna faza
2.4-9.4 ovulaciona faza
0.3-2.5 postmenopauza

DHEA-S 669.2 ug/dl 98.8-340

FSH 10.8 mIU/ml 3.5-12.5 folikularna
1.7-7.7 lutealna faza
4.7-21.5 ovulaciona faza
25.8-134.8 postmenopauza

E2-estradiol 213.6 pmol/l 46-607 folikularna
161-774 lutealna faza
315-1828 ovulaciona faza
18.4-201 postmenopauza


Pogledavsi ove rezultate doktorka mi je rekla da obavezno idem kod endokrinologa i napisala mi je uput. Pritom mi je rekla da je verovatno u pitanju nadbubrezna zlezda jer su mi androgeni povecani. Takodje mi ne valja odnos LH i FSH a i o njihovim vrednostima se ne moze nista ni reci posto se nema pojma u kojoj sam ja fazi (pp da se vodim kao da sam stalno u lutealnoj).

Naravno nisam mogla da cekam i otisla sam odmah sutradan kod privatne doktorke (koja je superstar na tv-u) da bi mi ona rekla da je sve to zato sto sam gojazna.

Meni je BMI 25.8 i nedavno sam bila kod doktorke Stokic koja mi je elektroimpedancom odredjivala odnos misicne mase i masnog tkiva i koja mi je rekla da je njihov odnos normalan i da ona zena ne moze da mi da dijagnozu Obesitas jer ja to nisam. Krecem se dosta, (ne vozim kola), zivim na selu tako da se uvek nesto raducka, idem redovno u teretanu i ako nista drugo odradim barem kardio trening od 50 min.

U svakom slucaju doktorka superstar mi je dala dijetu koje treba da se pridrzavam i glucophage 1000. Nije mi radila test opterecenja (iako je moja majka dijabeticar) jer mi je kompletna krvna slika sjajna. Rekla mi je da izvadima 17 OH progesterone, Kortizol i ACTH. Pitala sam je da li mogu odmah nakon pregleda da odem u laboratoriju da mi izvade krv i ona je rekla da da slobodno moze i bilo koje doba dana. (to je bilo oko podne) Da bih ja isti dan iscackala na internetu da se krv uzima ukratko nakon budjenja jer je nivo kortizola najveci ujutru i da se takodje uzima krv i popodne posto njegove vrednosti variraju u toku dana bas kao i vrednosti ACTH.

Ja ne mogu da verujem. Imam sad ovde te rezultate (koji nicem ne sluze ocigledno):

17-OH progesteron 1.67 ng/ml referentne vrednosti 0.1-0.8 folikularna
0.3-1.4 ovulatorna
0.6-2.3 lutealna
0.13-0.51 postmenopauza

Cortisol 268 nmol/l 138-690

ACTH 18.6 pg/ml 9-52

Kada sam joj odnela te rezultate ona mi je rekla da je sve u savrsenom redu i da se pridrzavam dijete i da ce se sve eto tako normalizovati kad ja smrsam.

Naravno djavo mi nije dao mira i otisla sam opet privatno na ultrazvuk abdomena da mi doktor pogleda nadbubrezne zlezde. Sve je u najboljem redu sve je homogeno nemam nikakvih promena niti imam bilo kakve masnoce na unutrasnjim organima (a nisam imala ni pre izvesnog vremena kada me je doktorka Stokic slala na CT abdomena kada sam se naglo ugojila 15 kg).

Ja sam izgubljena. Otisla sam da vidim jos jednog lekara i on mi je naravno rekao da izvadim kortizol ujutru i popodne ali eto da cemo poslusati doktorku superstar i da se u medjuvremenu pridrzavam te njene dijete.

Imam 28 godina, BMI 25.8 i normalan pritisak. Od simptoma osim nestanka menstruacije imam znake hirzutizma (dobila sam brkove i bradu), opala mi je kosa ali je hvala bogu i narasla ponovo tako da sam sad sva cupava non stop, imam izrazito suvu kozu (inace sam ranije imala normalnu), pojacanu agresivnost, imam poteskoca da fokusiram stvari tj ne vidim odnosno ne uocavam neke ocigledne stvari koji mi ljudi pokazuju, nemam dobar san, nokti mi se listaju, javljaju mi se bubuljice po licu i ramenima, imam konstantno neke infekcije s kojima moj organizam ne moze da se izbori i td.


Da li iko moze da mi pomogne ovde i da strucan savet sta dalje da radim ili kog lekara da posetim. Ja iskreno sumnjam u dijagnozu doktorke da je sve ovo zato sto mi je BMI povecan za 0.8 jer ja ovu kilazu imam vec dve godine i nikad mi nista nije falilo. A da ne pricam da sam pre tri godine kada sam se naglo ugojila posetila dr Stokic za koju ja nisam bila gojazna i koja me je isto tako otpisala u roku od pet minuta da mi nista ne fali.

Hvala vam unapred i izvinite sto je sve ovako nasiroko i nadugacko.

#2 Kolačić

Kolačić
  • Members
  • 1 posts

Posted 28 July 2011 - 13:18

ljišo inverzija LH i FSH ukazuje na to da imaš PCOS, plus dlakavost koju pominješ kao i suvoću kože. Ja ti savetujem da uradiš Antimilerov hormon koji možeš dati bilo kog dana ciklusa (pošto je on direktan pokazatelj ovarijalne baze, tj. koliko jajnih ćelija imaš u jajnicima laički rečeno, čisto da smiriš mozak od one dijagnoze NEĆEŠ MOĆI DA IMAŠ DECU)) a posle toga na UZ grudi.Sa svim tim odeš kod lekara. Rešenje za tvoj problem je, po mom mišljenju i ličnom iskustvu, mršavljenje i kontraceptivne pilule( pošto su ti androgeni hormoni povišeni i dobro je što je nadbubrežna žlezda OK) koje će ti srediti hormone i dovesti i kilažu,kosu i lice u red. To je odlično rešenje ako ne radiš na bebi.

Moram da napomenem da nije progesteron 24 dan ciklusa siguran znak ovulacije, već estradiol koji se izvadi u vreme očekivane ovulacije(tj.polovini ciklusa) i ukoliko je na nivou folikularne faze to je to. Nadam se da sam pomogla, a ti pametno biraj lekare(ili traži vezu za one najbolje). Do skoro je važilo da svaka žena može da ima decu, sem one koja nema matericu,ali medicina stalno napreduje i daje nove šanse.

Edited by Kolačić, 28 July 2011 - 13:21.


#3 Ljisha

Ljisha
  • Members
  • 137 posts

Posted 29 July 2011 - 15:42

Hvala na savetima.

Ne radim na bebi ali zelim da dobijem zvanicnu dijagnozu a ne nagadjanje lekara. Otisla sam kod dobrih lekara ali iskreno mislim da su ti "dobri" sao zato sto su izvikani i da trenutno imaju previse pacijenata i poslova da bi se posvetili svom pravom poslu.

Kontraceptive sam pila ali necu vise jer ce mi se resiti samo jedan deo problema a to da redovno imam menstruaciju i da eto sredim pojacano maljavljenje. Zelim samo dijagnozu kako to odjednom i zelim da sve provere a ne da nagadjaju jer poznajem svoje telo i sebe, pa makar mi na kraju rekli u pitanju je stres.

Nivoi nekih hormona su duplo veci od referentnih vrednosti i jedna doktorka mi je rekla da tako visoke vrednosti ne moze izazvati PCOS, tako da PCOS nije moja dijagnoza :S

#4 visnja

visnja
  • Members
  • 2,137 posts

Posted 23 August 2011 - 11:38

Hormoni su cudo, zato se tako lekari i ponasaju, samo nagadjaju, jer ni sami ne mogu da budu sigurni.

Zelim ti od srca da resis svoj problem! Najgore je kad je covek u neizvesnosti i nemocnosti.


P. S. Napisi neku rec, ako si vec dobila neke rezultate i resila problem. Da znamo :)

#5 Ljisha

Ljisha
  • Members
  • 137 posts

Posted 19 January 2012 - 21:20

bila u bolnici dve nedelje. Nemaju pojma sta mi je i otpustili me. Posto su videli da imam policisticne jajnike iako je njihov ginekolog tvrdio da treba da se urade dodatne analize oni su me ipak otpustili. Toliko...

#6 Zmajcicaaa

Zmajcicaaa
  • Members
  • 1 posts

Posted 13 February 2014 - 19:03

Hej Ljisha, kako napreduje istraga? Ja imam slicnih problema, plus ja zelim da ostanem trudna. I ja sam vrlo cesto dovodila u pitanje izjave Edite Stokic (i idalje to radim), ali na kraju se za sve ispostavilo da je bila u pravu. Endokrine bolesti su takve, lece se sporo i zahtevaju strpljenje, i menjanje zivotnih navika sto nikome nije lako da prihvati. Kod ovakvih stanja, od presudnog znacaja su 3 faktora: zdrava ishrana, redovna fizicka aktivnost i lekovi. Lekove stavljam na zadnje mesto, ali treba udariti na sva tri fronta. Bas me zanima kako sad stoje stvari kod tebe. Pozdrav