Forum B92: Ekonomski sistemi - Forum B92

Jump to content

• 5 Pages +
  • « First
  • 3
  • 4
  • 5
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Ekonomski sistemi Rate Topic: -----

#61 User is offline   Carl Menger 

• Group: Members

Posted 13 September 2011 - 12:27

Buržoazija je tokom svoje vladavine u trajanju od jedva sto godina stvorila tako masovne i ogromne proizvodne snage koje prevazilaze sve prethodne generacije zajedno."
(Karl Marks i Fridrih Engels, Manifest Komunističke partije, 1847.)

0

#62 User is offline   sizzling 

Posted 19 October 2011 - 00:40

View PostJovan Galtic, on 09 July 2011 - 04:00, said:

Ako mozes nabavi knjigu "How Capitalism Saved America" (Tom DiLorenzo) i naravno procitaj "Economics in One Lesson" (H.Hazlitt). Mada nema sumnje da si ti to sve vec procitao i da ces nam bez problema izbaciti citate... :)

Ekonomija! Sta je to?

Matematika nas uci:
2 + 2 = 4

Fizika nas uci:
U = W/Q

Hemija nas uci:
S + O2 = SO2

Cemu nas uci ekonomija? :unsure:
0

#63 User is offline   Jovan Galtic 

Posted 23 October 2011 - 16:13

"Economics is the study of the use of scarce resources, which have alternative uses."

"Basic Economics", T.Sowell

This post has been edited by Jovan Galtic: 23 October 2011 - 16:14

0

#64 User is offline   st1981 

Posted 28 November 2011 - 17:28

ovako, podrzavam sistem koji omogucava normalan zivot!
a to je:
da imam krov nad glavom i da se ne brinem da cu ga jednog dana izgubiti.
da mogu normalno i zdravo da se hranim.
da imam posao u mojoj struci i da ne brinem da cu jednog dana ostati bez njega.
da moje dete skolujem u skolama bez nasilja, gde ce nesto i nauciti.
da ne moram da brinem za moje dete dok je na izlascima, da sam siguran da ce doci kuci bezbedno.

mislim da sistem nije toliko bitan, koliko je bitno ko ga sprovodi!

verujem da je svaki sistem ok, ali prosto ko ga sprovodi ne radi to kako treba ili je izmanipulisan od strane tajkuna, mafijasa i ostalih kriminalaca kojima je bitan samo novac!

zalazem se za sistem u kojem novac ne postoji!

mislim da je on krivac za mnoge stvari!

kao prvo nije realan, vrednost moze da mu se menja, pa cak i da potpuno izgubi vrednost.
ne moze se kontrolisati, pogodan je za kriminal bilo koje vrste, zbog njega i postoji kriminal!

novac otezava razvoj bilo koje vrste, jer se bez novca ne moze nista ni zapocinjati.
recimo obnovljivu energiju bismo davno imali, da nema nafte koja moze dobro da se proda, a za koju je potrebno mnogo energije da bi se doslo do nje. iskopavanja, busenja, transport.......

mislim da nam treba neki sasvim novi sistem, koji bi omogucio svima normalan zivot!
0

#65 User is offline   Ahernar 

Posted 28 November 2011 - 18:29

View Postst1981, on 28 November 2011 - 17:28, said:

ovako, podrzavam sistem koji omogucava normalan zivot!
a to je:
da imam krov nad glavom i da se ne brinem da cu ga jednog dana izgubiti.
da mogu normalno i zdravo da se hranim.
da imam posao u mojoj struci i da ne brinem da cu jednog dana ostati bez njega.
da moje dete skolujem u skolama bez nasilja, gde ce nesto i nauciti.
da ne moram da brinem za moje dete dok je na izlascima, da sam siguran da ce doci kuci bezbedno.

...

Извини, а шта ћеш ти да радиш док неко други брине о твојој кући, послу и деци?
The past is never dead. It's not even past.
1

#66 User is offline   honey 

Posted 29 November 2011 - 17:29

View Postsizzling, on 19 October 2011 - 00:40, said:

Ekonomija! Sta je to?

Cemu nas uci ekonomija? :unsure:

Ih kako sta? Obicne preko potrebne stvari kako sa prosperiras u dobrim vremenima, a da se u onim manje dobrim nekako docekas na obe noge.

Uci nas da nije toliko daleko od fizike i hemije kako ti se cini, a bez matematike ne moze nikako. Takodje nas uci da mnogi nisu pazili na casovima kako medju skolovanima, tako medju ponavljacima. Tako znamo da jedan koji je sa minimalcem kupio kucu sa bazenom i drugi koji je umislio da se bonusom 100.000 moze da kupi mansion od 3 miliona, obojica nisu naucili apsolutno nista. Tj. da je jedini nacin da zivis na visokoj nozi da pocnes da adekvatno zaradjujes.

Da nema besplatnog rucka. Da banka uvek pobedjuje cak i kad bankrotira i da nemos' nadmudrit Wall Street :D .Da market uvek uzvraca udarac, pre ili kasnije i da se nikad ne krece iskljucivo u jednom smeru up, up, up kao sto su nam obecavali razni nadriekonomisti kojih se uzgred u poslednje vreme namnozilo vise nego poznavaoca.

Meni i ovoliko dovoljno da opstanem u trzisnoj ekonomiji. Ovde na forumu sam naucila jos nekoliko znacajnih stvari o nekim drugim ekonomijama. U kojim ljudima ne trebaju auto-putevi, a kad im bude trebali onda ce ih i praviti. Da visemesecna zima i putevi ne idu zajedno. Da nekad kad bi da zaustavis taksi stane hitna pomoc :D . I razne druge u ovakvim ekonomijama vazne stvari da im se broja ne zna.
Perchik: “Money is the world’s curse!”
Tevye: “May the Lord smite me with it! And may I never recover!”
0

#67 User is offline   Vitali 

Posted 07 February 2012 - 14:06

Da nema besplatnog rucka.

Ima ako si kapitalista, posto u tom slucaju zivis od nezaradjenog prihoda.

Inace, uglavnom se ljudi koji su anti-kapitalisti koncentrisu na kritiku kapitalizma kao slobodnog trzista, ali je pravi problem u tome sto kapitalizam to nije.

Kapitalisticki sistem se odrzava zakonima koji su u korist firmi, a cak i da nisu, kada stvarno ne bi bilo regulacije trzista (mesanja drzave), ne bi ni mogla uopste da postoje "pravna lica".

Mesanje drzave u ekonomiju odrzava monopol na valutu, umesto da postoji trziste valuti.

Mesanje drzave u ekonomiju takodje odrzava monopol na patente, tj. intelektualna prava, koja su u kontradikciji sa pravom na vlasnistvo.

I najbitnije, kada bi trziste postojalo bez mesanja drzave, ne bi uopste mogao da postoji kapitalisticki pojam "privatnog vlasnistva" (pogotovo vezano za zemljiste) nego samo pravo na licni posed, o kom je pisao Dzon Lok.

This post has been edited by Vitali: 07 February 2012 - 14:09

foederis aequas dicamus leges
0

#68 User is offline   Mali Radoica 

Posted 07 February 2012 - 14:46

Stiglic kaze da NEVIDLJIVA RUKA NE FUNKCIONISE bas onako kako pojedini ljudi zamisljaju. I verujem mu vise nego Freedmanu.

I naravno ovaj Korejanac je pokidao kapitaliste. To sto pojedini ljudi trenutno rade u isplativim profesijama (na zapadu), kao sto su IT ili medicina, ne bi trebalo da kuju u nebesa kapitalizam, zato sto isto tako treba da znaju da postoje ljudi kojima i ne ide bas najbolje. Naravno kapitalizam jeste uspeo da odradi neke stvari i da unapredi zivot ljudi, ali ocigledno ima i neke svoje probleme koji nisu bas zanemarljivi.

This post has been edited by Mali Radoica: 07 February 2012 - 15:01

0

#69 User is offline   vladaxy 

Posted 13 February 2012 - 10:30

Ljudi koji ne vole kapitalizam, obično mu zameraju to što se neki bogate na račun svih i to (pošto smo ipak u većini prerasli teorije o eksploataciji radničke “klase”) zbog specijalnih veza, privilegija, dilova koje moćni imaju sa vlašću i političarima. To nije kapitalizam i ovo pišem zbog pripisavanja odlika korporativizma – kapitalizmu.

Kapitalizam je prevashodno ekonomski sistem slobodne – tržišne razmene dobara i usluga. Država u kapitalizmu služi da zaštiti privatnu svojinu – pravo njenog sticanja i prenosa, obezbedi pravnu sigurnost ugovorima koje akteri na tržištu među sobom sklapaju i za te stvari garantuje vladavinom prava – pravednim, opštim, univerzalnim i poznatim zakonima i nezavisnim sudstvom. O njenoj ulozi u vezi negativnih eksternalija (npr. oporezivanje zagađivanja) i antimonopolskog zakonodavstva može da se veća, ali na ovom najopštijem nivou, zanemarimo.

Korporativizam ili crony capitalism može se smatrati pervertiranom opcijom kapitalizma (mada sam zastupnik stava da ono što nije idealtipski kapitalizam, nije kapitalizam uopšte) i podrazumeva sistem u kojem su nosioci političke moći i pojedini nosioci ekonomske moći (obično veliki) do te mere prožeti da se mogu smatrati telom – corps (lat). U tom sistemu koji odgovara jakim igračima na tri strane – ekonomskoj, političkoj i sindikalnoj, uređenje se prilagođava tim igračima i zakoni koji se donose idu isključivo njima na ruku. Ti zakoni su, dakle, partikularni (daju privilegije samo nekim grupama) a ne univerzalni, kao kod vladavine prava i kose se sa zahtevom pravednosti. Najradikalniji oblik korporativizma bio je prisutan u fašističkoj Italiji.

Uprošćeno, kapitalizam je kada sam slobodan da kupim/prodam nešto na tržištu na kome su pravila jednaka za sve i gde me isključivo moja i volja onoga s kim poslujem (dakle, niko drugi – pa ni država) može ograničiti da u tom poslu uradim ono što želim. Korporativizam je kada kao velika firma stavim 50.000€ na račun neke stranke koja zbog toga glasa za zakon koji mi daje olakšice zbog kojih ću zaraditi mnogo više, a vlast sindikatima poreskim parama plati neke privilegije zbog kojih oni o dilu ćute.

Link

Za gledaoce sa jeftinijim ulaznicama, mi nismo iskusili pravi kapitalizam i nikada nije postojalo slobodno tržište. Ovo je mešavina fašizma i socijalizma.

I još jedan link

Zašto onda ljudi ne vole kapitalizam?

Kao prvo, ukoliko sustav dozvoljava, lakše je svaliti vlastite greške i odgovornost na nekoga drugoga, a toga u kapitalizmu nema. Kapitalizam znači neprestanu borbu protiv konkurencije na tržištu. Neprestane inovacije u tehnologijama i načinima poslovanja, napredak uspješnima, pad neuspješnih. U njemu ne postoji (barem u liberalnom obliku) sabotiranje od strane države u smislu uzimanja uspješnima, kako bi se spašavalo neuspješne. Jedini način akumuliranja bogatstva je ostati uspješan na tržištu tako da se najbolje udovoljava potrebama državljana. Potrebna su stalna usavršavanja, kako na osobnom, tako i na poslovnom planu. Za razliku od klasnog sistema, za svoj neuspjeh ne možete okriviti rođenje u krivoj kasti koja vam garantira nepromjenjiv položaj u društvu. Nema sustava “svakome prema njegovim potrebama”, nego svakome prema njegovim zaslugama.

Kapitalizam svima dozvoljava dohvaćanje zvijezda, ali je samo nekolicina kadra dohvatiti ih. Život u takvom društvu, gdje mnogi gledaju uspješne na položajima koje sami nisu uspjeli dohvatiti, za njih je frustrirajući, te se radije okreću metodi “svakome prema potrebama”, tj jednakosti koju propisuje zakon, preferiraju preraspodijelu dobara pod izlikom socijalne jednakosti, ne shvaćajući da će sami bolje proći ukoliko podrže uspješnije i učinkovitije proizvođače, koji su svoju robu u stanju ponuditi pod istom kvalitetom za nižu cijenu.

"Ko nije socijalista sa 19, nema srca. Ko je još uvek socijalista sa 30, nema mozga." -- Otto von Bismarck
Levičar (komunista, socijalista, socijal-demokrata) - Osoba koja oseća veliku odgovornost i brigu prema drugima i to plaća tuđim parama
Ne postoji veća tiranija nego naterati čoveka da plati za nešto što ne želi samo zato što ti misliš da je to za njega dobro.

http://trzisnoresenje.blogspot.com
0

#70 User is offline   Yarran 

Posted 13 February 2012 - 14:45

View Postvladaxy, on 13 February 2012 - 10:30, said:

Za gledaoce sa jeftinijim ulaznicama, mi nismo iskusili pravi kapitalizam i nikada nije postojalo slobodno tržište. Ovo je mešavina fašizma i socijalizma.
Jel' moze u par reci gde je to i kada postojalo "slobodno" tržište i da li negde postoji i danas. Ako ne/ne/ne onda kada je u planu da se isto formira? I nemoj da se zamlacujemo sa trzistima u velikom svetu jer su ona prva najurednije "zatvorena" (aka "neslobodna" ) kroz raznorazne subvencije i slicno... Vidi, recimo, pod WTO vs USA i WTO vs EU kad su u pitanju subvencije poljoprivredi, za pocetak. Bez obzira da li se radi o jeftinijim ili onim drugim ulaznicama.
There are two types of tragedies in life. One is not getting what you want, the other is getting it.
0

#71 User is offline   brusli 

Posted 13 February 2012 - 19:15

Pa taj cisti kapitalizam, posto nikad nije ni postojao isti je kao komunizam, koji takodje u izvornom obliku koji su zagovarali Marx & Engels takodje nikada nije postojao.
U stvari najblize izvornom kapitalizmu po mom misljenju je Dikensova Engleska...

Ono sto je bilo u SSSR-u nije ni K od Komunizma, to je bilo komunizam kao sto je Juznoamericka narko diktatura kapitalizam. Najblize izvornom komunizmu su Skandinavske zemlje.
0

#72 User is offline   Vitali 

Posted 13 February 2012 - 21:12

I kapitalizam i komunizam (kao i ideje "izmedju" njih) su u kontradikciji sa originalnom definicijom prava na vlasnistvo.
foederis aequas dicamus leges
0

#73 User is offline   sizzling 

Posted 19 February 2012 - 00:31

View Posthoney, on 29 November 2011 - 17:29, said:

Ih kako sta? Obicne preko potrebne stvari kako sa prosperiras u dobrim vremenima, a da se u onim manje dobrim nekako docekas na obe noge.

Uci nas da nije toliko daleko od fizike i hemije kako ti se cini, a bez matematike ne moze nikako. Takodje nas uci da mnogi nisu pazili na casovima kako medju skolovanima, tako medju ponavljacima. Tako znamo da jedan koji je sa minimalcem kupio kucu sa bazenom i drugi koji je umislio da se bonusom 100.000 moze da kupi mansion od 3 miliona, obojica nisu naucili apsolutno nista. Tj. da je jedini nacin da zivis na visokoj nozi da pocnes da adekvatno zaradjujes.

Da nema besplatnog rucka. Da banka uvek pobedjuje cak i kad bankrotira i da nemos' nadmudrit Wall Street :D .Da market uvek uzvraca udarac, pre ili kasnije i da se nikad ne krece iskljucivo u jednom smeru up, up, up kao sto su nam obecavali razni nadriekonomisti kojih se uzgred u poslednje vreme namnozilo vise nego poznavaoca.

Meni i ovoliko dovoljno da opstanem u trzisnoj ekonomiji. Ovde na forumu sam naucila jos nekoliko znacajnih stvari o nekim drugim ekonomijama. U kojim ljudima ne trebaju auto-putevi, a kad im bude trebali onda ce ih i praviti. Da visemesecna zima i putevi ne idu zajedno. Da nekad kad bi da zaustavis taksi stane hitna pomoc :D . I razne druge u ovakvim ekonomijama vazne stvari da im se broja ne zna.

Dobro honey, gde ti je ovde "nauka" u celoj ovoj prici? Sve ovo sto si nabrojala su odredjene pojave tipo ako udarus cekicem po prstu garantovano ce da zaboli. Sto se auto-puteva tice, to im je nekakva zakonitost, uvek ih prave onda kada im trebaju. Vidis, uskoro ce olimpijske igre u Sochi-ju, i tamo ces videti odlicne auto-puteve i tunele i svakakva druga cudesa. Imace to ko da plati, pa makar i delimicno. U tuvinskoj oblasti ih neces videti, tamo ti je godisnja temperatura u rasponu od celih 100 °C!!! Svetski rekord. Tamo je bila ogromna destilerija za proizvodnju Vodke i nju su cak zatvorili, kazu, nije isplativa. Zimi temperatura pada do -65 °C bez problema. Neki to ne mogu ni u laboratorijskim uslovima da postignu - zato ih verovatno kapitalizam u tako sirokom luku i zaobilazi. ;)
0

#74 User is offline   Birmingem 

Posted 28 March 2012 - 15:36

Najbolji sistem je TEOKRATIJA.
0

Share this topic:

• 5 Pages +
  • « First
  • 3
  • 4
  • 5