Forum B92: Razlicitost ex-srpskohrvatskih jezika - Forum B92

Jump to content

• 14 Pages +
  • « First
  • 12
  • 13
  • 14
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Razlicitost ex-srpskohrvatskih jezika snalazite li se u svojoj ex-Yu drzavi? Rate Topic: -----

#196 User is offline   Golubica 

• Group: Members

Posted 08 May 2012 - 17:54

View PostAmelija, on 08 May 2012 - 14:22, said:

a nemam pojma u čemu je ta fora sa čitanjem naglas (ali samo naglas!) možda će umeti neko od profesionalaca da objasni :)

Verovatno to radis i dok citas u sebi, samo zbog same prirode procesa, nisi ni svesna. Vecina ljudi cita "svojim" glasom i svojim akcentom, pa makar i ono u tekstu bilo drugacije. Recimo znam da je u Britaniji radjena neka studija sa poezijom, gde se odredjeni stihovi rimuju ili ne rimuju, u zavisnosti od akcenta onoga ko cita. Cak i kad citaju u sebi, pomocu eye trackera se videlo da su ucesnici na trenutak zbunjeni kad dodju do dela koji se ne rimuje, jer iako su svesni da je u pitanju pesma, ne mogu a da ne citaju onako kako im je prirodno.

E sad naravno, moguce je citati i drugacijim narecjem/akcentom, ali potreban je conscious effort. Bar u pocetku, ukoliko se tako nesto cesto praktikuje, pretpostavljam da postaje sve prirodnije. Iz licnog iskustva, ijekavicu redovno pretvaram u ekavicu, a posto vec neko vreme ne zivim u Britaniji, ako treba da citam nesto britanskim akcentom, cini mi se da treba za nijansu vise truda nego inace.

I za kraj, disclaimer, po struci nisam psiholingvista, ali me i ta oblast izuzetno zanima. Valjda sam uspela bar delimicno da odgovorim na pitanje :)
0

#197 User is offline   reynard muldrake 

• Group: Members

Posted 12 May 2012 - 16:37

posebno zanimljiv momenat je bosnjacki jezik koji [cak i zvanicno] ima dve varijante:))
istocnu i zapandnu.

ja problem resavam tako sto tvrdim da sam [delimicno] skolovan na srpskohrvatskom a
maternji mi je [jos uvek nepriznati] vracarski.

[mada valjda i vi ponekad primecujete primese dorcolskog u mom dijalektu?]
I don't know what made me,
What gave me the right,
To mess with your values,
And change wrong to right
0

Share this topic:

• 14 Pages +
  • « First
  • 12
  • 13
  • 14