Ti kompromisi su se događali na liniji raznoraznih ujedinjenja u to vreme, gde je struka i nauka prednjačila nad politikom i išla korak ispred. Osporavati to danas iz ove perspektive je jednako, najblaže rečeno, neuko, kao i reći da su oni doveli do problema.
osporavati to je neuko? možda misliš bezobrazno ili neštko sl.
ali neuko? nije bilo nikakve druge opcije nego stvarati zajednički jezik?
a to da su doveli do problema je fakt = da nemamo zajednički jezik ne bi bilo ni problema imenovanja.
Ko je pominjao rat? Ja pričam o jeziku. I o Deklaraciji o položaju i nazivu hrvatskog književnog jezika iz 1967.
dobro, ne rat, mislio sam (novo)počeci nacionalizma.
1967. su znači hrvatski lingvisti započeli s velikom zavjerom protiv jugoslavije? i o kakvom to "dugo i teško stvaranom kompromisu oko imenovanja jezika" pričaš?
Pa ja upravo o tome i pričam. Čim nešto ima i srpski, tu su Hrvati ugroženi.
ma da, sve je umišljeno.
al vidim da i sam spominješ implikacija. onda nije umišljeno, nego nema nikakve važnosti. privid, koji se raspukne na dodir?
ljudima je tolko pun kufer nacionalizma da prestaju biti realni. idealisti kojima samo da netko makne par političara svijet bi bio utopija.
Pa u pravu si. Zavisno od toga iz koje ideološke perspektive gledaš na stvari, to će ti različiti utisci i biti bitni iz svega.
bitni? gledao ih i prije, nevezano uz političke rasprave, i nasmijao se. ovdje, na političkoj (da, političkoj) raspravi, povezujem taj video s njome.
ideološke perspektive? eto, odmah se razbacujemo s "ideologijama". potvrda onog što sam rekao odmah u sljedećoj rečenici.
nema centra. samo ogromne podjele.
"srpskohrvatski" mi nije sakrosanktan i odmah sam nacionalist.
Termin ponajmanje ima političke konotacije, i ubedljivo je najispravniji, rekoh već, i sa lingvističkog i sa istorijskog aspekta.
A gotovo sam siguran, sa nekih 90%, da bi ga Bošnjaci prvi vratili u upotrebu.
termin ima itekakve političke konotacije. samo stvaranje srpskohrvatskog je bilo politički motivirano, radi stvaranja jugoslavije, a njenim ostvarivanjem i razvojem događaja u njoj dobio je taj termin velik teret.
lingvistički je najispravnije "štokavski", kao što sam već rekao (a i sam si citirao "All linguists know the standard line "A language is a dialect with an army"")
istorijski? nema veze s istorijom. o čemu pričaš?
uostalom, kako ti to miriš "istorijski najispravniji s tima da u nazivu nema "bosanski"?
ovo o bošnjacima - vidim zašto bi to mislio, istina je da je kod njih nacionalizam najslabiji (a jugonostalgija najjača). al samo za naše standarde. vratili bi bošnjaci i jugoslaviju - u smislu da se vrati vrijeme i da se rat nije dogodio. al ovako...opet nema veze s realnošću.
90%

kao što sam rekao, sam da je maknut tih nekoliko političara....ne?
Nije, a rekoh i zašto. Ne stvara samo jezik naciju, imaš primera po svetu koliko hoćeš. ...
pričamo o različitim stvarima. sigurno nisam emocionalan oko toga koji su kriteriji na listi za identitet nacije.
pričam o percepciji. i ne samo u nas. percepciji toga kad bi se hrvatski jezik nazivao srpskim. i za to sve što sam napisao, nažalost, stoji.
ovo o čem ti pričaš mi ne igra nikakvu ulogu u životu.
a percepcije su mi uvelike utjecale na život, i još uvijek utječu. zapravo, nepromjenjivo su promijenile mnoge stvari. kao i tebi, makar ti mislio da takvim stvarima ne treba posvetiti ni sekundu razmišljanja i uopće se ne treba obazirati na njih.
Ovaj jezik je nastao dogovorom, razvijao se skoro 150 godina kao takav, da bi formalno nestao kršenjem toga dogovora. I sad se hoće ubediti sve da je to bio veštački jezik... Ne ide. 
ja govorim o veštačkim jezicima? samo sam odgovarao na tvoje nelogično okrivljavanje. ništa nisam osuđivao, nije bilo nikakve emocije u tom odgovoru.
i iz čega si zaključio da sam zagovornik nekog mijenjanja jezika, vraćanja na stanje od 150 g?
onim komentarom o kajkavskom? to je imalo isto tolko veze s politikom kolko i ja sa svojih 6 godina u prvom osnovne.
al sve što ja kažem sve više dokazuje moj nacionalizam, zar ne?
ako se ne slažem, onda je to radi moje "ideologije", radi se o emocijama, a nikako o realnom stanju. emocijama koje su naravno negativne i tu im nije mjesto.
osim ako se ne radi o tvojoj strani u ovoj raspravi, onda su one ispravne i dobrodošle ("Yet, somewhere out there is a community who still speaks Serbo-Croatian and probably mourns the passing of a nation and its language")