Jump to content


Photo
- - - - -

Moderatori komentara na sajtu B92


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
5 replies to this topic

#1 mariah

mariah
  • Members
  • 141 posts

Posted 12 June 2011 - 16:52

Sigurno vam se dogodilo bar nekada da ste napisali neki komentar na vest objavljenu na sajtu B92, koji nije bio objavljen.

Međutim, da li ste se nekada zapitali kolikom stručnošću, i po kojim kriterijumima se vrši izbor komentara koji će biti objavljeni, pošto se uprkos navedenim kriterijumima, ne može znati sa sigurnošću, da li će komentar koji ste sastavili biti objavljen ili ne.

Ja jesam. Navešću jedan, sada aktuelan primer.

Vest je Srbija i dalje loša za gej populaciju.

Među komentarima sam pročitala priču koja nema ama baš nikakve veze sa vešću, ispod koje je objavljena. Priča, kako je sama autorka naziva, odnosi se na temu terapije transseksualizma u dečjem i adolescentnom dobu.

Evo tog teksta, koji se ni ne može nazvati komentarom:

Da počnem komentar sa tim da nemam nista protiv gej populacije i da smatram da treba da dobiju svoja prava. Ali... "Ali" je uvek tu.
Evo, ziva istina, zivim u Kaliforniji vec duze vreme i mogu da kazem da postoje fer zakoni za homoseksualce, medjutim neke organizacije su otisle predaleko. Na primer postoji organizacija koja usmerava decu pocetkom sa 3 godine pa nadalje ako pokazu afinitet da ne zele da budu pol koji jesu. Na primer dcak kaze hoce da bude devojcica, i organizacija se pobrine da ga roditelj usemrava da bude "to sto jeste."

Velika greska, imamprimer iz licnog zivota. Ja imam brata koji je pod mojim uticajem dok je bio mali voleo da bude devojcica. Oblacio je suknjice, plakao sto mama nije rekla u porodilistu da bude zensko, "sminkale smo se," nosili mamine stiklice, i ogrlice... Moj bata je bio prava lutkica, lep, crn nezan, duge trepavice, da pomislis devojcica, medjutim bati se svidjale devojcice ne decaci... I preodjse godine dodje pubertet zajedno sa tesostronom u paketu, i transformacija.
Pa ja nisam videla muzevnijeg coveka od mog brata, tipican momak,koji je naravno sada ozenjen i ima dvoje dece.
Zato oprezno, da se ne preteruje. Ima nekih koji ce stvarno postati transgender, a ima i druge dece koja ce kada dodje pubertet promeniti pricu. Tako samo da upozorim, pazite dcu od raznih organizacija...
Prica je istinita.
Ova prica nema nikakve veze sa odraslim ljudima koji su gej i koji treba da dobiju svoja prava.
kisss.
(umerenost, 18. maj 2011 10:35)


Dakle ovaj tekst je moderator objavio iako se uopšte ne nadovezuje i nema dodirnih tačaka sa objavljenom vešću. Pošto je ova najverovatnije žena, koja se potpisuje kao "umerenost" iznela veliko nerazumevanje ove teme o kojoj je pisala, ja sam napisala odgovor na to njeno viđenje priče, jedino gde je moguće da i ona to vidi, dakle na istom mestu:

@umerenost, razumem tvoje bojazni, ali verujem da si pogrešno protumačila ono što zagovaraju te organizacije. Zagovaraju da se dete NE KAŽNJAVA ako se ponaša kao dete suprotnog pola. Ja imam primer iz života, koji govori koliko je strašno kad se detetu ne dozvoljava da se ponaša u skladu sa svojim psihičkim polom. Jedna, meni vrlo vrlo bliska osoba, jeste sada transseksualna žena, i uvek je imala žensku psihu. Tako je sa sa tri godine obožavala da peva pesme poznatih pevačica i pritom je želela da joj svi prisutni budu publika. Bila je jako otvorena, vesela. Međutim roditelji su joj rekli da ne treba to da radi, da se ne igra lutkicama, nisu skrivali nezadovoljsvo kada je htela da nosi suknjice. Ona kaže da je zbog toga osećala krivicu, tugu, jer nije mogla da bude onakva kakva jeste, i plašila se uz to da će joj roditelji uskratiti ljubav. Tada se zatvorila u sebe, postala je povučeno dete. Njen tata je provodio mnogo više vremena sa njom, stalno joj govorio budi muško,itd, nagovarao je da se tuče, igra sa dečacima. Sve to je doživljavala kao strašnu torturu koju je ćutke podnosila. Pubertet, i testosteron sa njim, kod nje su definitivno probudili zaljubljivanje u dečake, i sanja(re)nje o seksu sa muškarcem i to kao devojka. Promenila je pol, ali ima i dan danas ogromnih problema sa nedostatkom samopouzdanja, što je posledica tog zatvaranja u sebe u detinjstvu, jer nije imala podršku da izrazi svoje biće.
Nevladine organizacije se bore za pravo deteta da se izrazi, a ne bore se da ga bilo ko nagovara na nešto! Razlika je ogromna, a šteta koja se pravi zabranama ponašanja je isto ogromna kao i ona koja bi nastala nagovaranjem deteta da bude ovakvo ili onakvo.
(Maki, 27. maj 2011 15:29)


Potom je ona opet odgovorila direktno meni:

@Maki Dragi Maki, razumem tvoju bojazan, i zao mi je sto je tvoja prijateljica imala takve probleme u detinjstvu.
Ali, organizacija koju sam pomenula je na zalost otisla preko svake mere. Govorim iz pouzdanih izvora, jer nije uopste tajno , a na zalost nije ni zakonom zabranjeno to sto oni rade.
Organizacije, tzv"transphorming family," predvodjena doticnom Dawn, i nekim psihologom okuplaja roditelje koji imaju tendenciju da se ponasaju suprotno polu u kome su rodili i jos vise im podstice te tendencije. To i nije strasno ni malo, ali strasno je sto se toj deci sa 10 godina daju lekovi koji zaustavljaju pubertet, a sa 14 decak dobija estrogen tablete, a devojcice koje hoce da budu decaci testosteron, tako da im se ne razviju sekundarne polne karakteristike.

Meni to lici na doktora Mengela, ali verujte mi , sve je istina, idite na njihov sajt , ako mi ne verujete. Bila je emisija o njima na "OWN," to je novi kanal Opre Vinfri.

Da naglasim opet , ja nemam nistya protiv homoseksualzma, niti transgender, niti trnssexual. Jedino, ne volim to sto se deca tretiraju hemikalijama.
U mojoj porodici, moj brat je nosi i suknjice i stiklice , a mamin nakit kad god je hteo. Ona je prosvetni radnik,tako da mogu da navedem jos jedan primar.
Iamla je ucenika koji je hteo da bude devojcica, igrao lastez na fizickom,kada imaju slobone aktivnosti dozvoljavala mu je da se nasminka i peva pesme zenskih pevacica.
Eno ga momak, postao svestenik, ozenio se, ima decicu.
Ja ponavljam da ima dece koja od malena znaju da su devojcice u telu decaka, i obrnuto i postanu transgender. Ali ima i onih koji se promene iz korena. Zar ne bi trebalo decu i mlade ljude , ama sve ljude da izaberu sami? Meni je kljukanje deteta hormonima, pored svih kontrindikacija nenormalno.
Zato roditelji pazite da vam psiholozi razni ne ispiraju mozak.
I cuvajte se nevladinih organizacija, ne svih naravno, ima tu i dobrih.
(umerenost, 28. maj 2011 09:35)


Tu se naravno razvila diskusija, moj odgovor:

@"umerenost", nisam uspela da pronađem o kojoj organizaciji pričaš, i da direktno vidim šta to oni zagovaraju. Međutim, iz tvog komentara vidim je neophodno da neke stvari pojasnim. Prvo, potrebno je razlikovati koketiranje sa ponašanjem suprotnog pola, što može da bude prolazna faza bilo u najbolju opciju-heteroseksualizam, ili u homoseksualizam, i korenito pripadanje suprotnom polu svim svojim psihičkim bićem. Tebi sve to izgleda isto, pa su i logične bojazni koje izražavaš. Međutim, ključna su između ostalih pitanja, da li dete insistira da mu se pomogne, i da li je najozbiljnije depresivno, potpuno nedruštveno i na ivici samoubistva. To su ključna pitanja, koja moraju svima da budu odlučujući faktor, da li će detetu, zapravo adolescentu, (od 12. je adolescent) pomoći čak i sa hormonskom terapijom ako je neophodno, ili ne. Da li je tvoj brat zapao u depresiju od desete godine života pa progredijentno nadalje, ili nije? Da li je taj dečko, učenik tvoje mame, pao u depresiju u tom periodu, sa suicidalnim težnjama ili nije? Pošto su danas odlično, očigledno da nisu iskusili tu užasnu muku u životu. Jer da su zapali u najtežu depresiju, imali bi u najboljem slučaju ozbiljne psihičke posledice. Moja najbolja prijateljica je iskusila u periodu adolescencije, kada joj je pomoć najviše trebala, najdublju depresiju sa ozbiljnim suicidom, jer niko nije hteo da joj pomogne! Bila je godinama potpuno sama na svetu, sa svojim ogromnim problemom! Da li možeš sebi da predstaviš, kakav je osećaj, kad znaš šta si, nemaš apsolutno nikakve nedoumice oko sebe, i bespomoćno posmatraš kako ti se telo "raspada", jer upravo tako je ona doživljavala svoj biološki pubertet, kroz koji je prošla? Ona je to doživela kao "najgore moguće dugotrajno silovanje". Psiha joj je oštećena zbog toga, stalno se vraća upravo na taj period, plače itd. Ne može da preboli taj osećaj bespomoćnosti, koji je doživela svih tih godina, od 12. godine pa sve do 18. Najpre sve do 15. godine ni ona sama nije imala snage da saopšti nikome svoju životnu muku, a od 15. kada je rekla svojim roditeljima i otišla kod lekara, lekari nisu hteli da joj pomognu hormonskom terapijom, sve do 18. godine. Ceo taj period, od 12. do 18. ona je bukvalno jedva preživela. Stoga je svako razumevanje muka transseksualnih osoba više nego neophodan, takođe i konkretna pomoć u vidu hormonske terapie, od 12. godine. Pre toga i ja lično mislim da je kontraindikovano.
Dakle, kao zaključak, mislim da je neophodno raditi na ispitivanju svakog pojedinačnog slučaja sumnje na transseksualizam, jer ne sme da se dogodi da dete koje ne pokazuje znake ozbiljne depresije, sa suicidom, bude podvrgnuto bilo kakvoj hormonskoj terapiji. U suprotnom međutim, ako je dete koje se ponaša transseksualno, u periodu od 12. ekstremno depresivno, sa suicidalnim težnjama i idejama (ne mislim na predstavu koje dete može da pravi, već na diskretno i profesionalno posmatrano dete od strane objektivnog stručnog lica- psihijatra), a pritom jasno verbalno iskazuje da ne može da podnese telesni razvoj koji se odvija u pubertetu, često uz najgorči plač, takvom detetu se mora pomoći indikovanom hormonskom terapijom da mu se spasi život! Jedino to je umereni pristup toj problematici.
(Maki, 3. jun 2011 11:28)


Zatim je "umerenost" sastavila odgovor za mene, što je moderator prikazao iako se u njemu nalaze i ozbiljne uvrede na moj račun, ali i na račun moje prijateljice o kojoj sam pisala. Pročitajte:

@ Maki Dobro, Maki, ponavljam da mi je zao sto je tvoja prijatelj-ica imala tako lose iskustvo.Ali ti u tvom komentaru podrzavas davanje hormona 12-to godisnjoj deci?
Izvini, ali moram da ti kazem da to nije normalno. Podrska, razgovor, dopustanje da se dete izrazava kako god hoce, ali hemikalije, ne.
Da je tvoja drugarica imala podrsku, nikada ne bi pala u depresiju, a o hormonima bi mogla da odlucuje kao odrasla osoba, a ne da joj se daju kao detetu.
Ne mogu da verujem kakve se nenormalnosti protinju. Slazem se da sve manjine imaju svoja prava, ali da se tu provlace farmakoloske industrije koje bi eksprimentisale sa decom je nenormalno.
Roditelji ,pazite svoju decu.
(umerenost, 9. jun 2011 06:12)


Dakle doživela sam da osoba koja se apsolutno ne razume u temu koju je sama započela na potpuno pogrešnom mestu, sada i vređa na najgrublji mogući način mene, a takođe i moju prijateljicu. Pokušala sam da na sve to odgovorim sledećim tekstom:


@"umerenost",

hm, ako neko ne čita ono što sam napisala, ne odgovara na pitanja, šta onda reći na to?
Prvo, to je moja prijateljica, nije prijatelj-ica, i stvar je tvoje kulture da li poštuješ njen ženski pol. Međutim, zbog tvog stava o hormonskoj terapiji kod transseksualizma u adolescenciji, uopšte me ne iznenađuje ni tvoj termin "prijatelj-ica".
Drugo, jasno sam rekla da ona jeste imala podršku od petnaeste godine gotovo svih ljudi u njenom okruženju, ali joj to ni najmanje nije umanjilo muku, jer joj je biloški pubertet i testosteron "uništavao telo", kako je ona to doživljavala u skladu sa svojim transseksualizmom. Bila je dakle, uprkos najvećoj mogućoj podršci, na ivici samoubistva, i to godinama. I ti meni kažeš da podržavam nešto što nije normalno? Sa koje pozicije to činiš? Interesuješ se za ovu temu. Nisi ni pročitala dobro moj prethodni komentar, i osvrnula se na najbitnije u njemu. Ne bi bilo loše da se zapitaš šta ti radiš kad podržavaš uskraćenje hormonske terapije transseksualnim adolescentima, čak i po cenu samoubistva što oni mogu da vide kao jedini spas od razvoja u muškarca. Bez ljutnje, ali bez najosnovnijeg obrazovanja i upućenosti u ovu temu, zaista ni nemaš osnova da je razumeš na pravi način. Zato me tvoj stav ne iznenađuje i ne pogađa, kao ni drugih neupućenih ljudi kojih naravno ima jako mnogo jer je ovo uskostručna tema, koju osim stručnjaka eventualno samo pojedinci mogu da razumeju, koji imaju u okruženju transseksualnu osobu.
Transseksualne devojke širom sveta, ako ne dobiju pomoć struke u vidu hormonske terapije same nabavljaju hormone ilegalno i uzimaju ih, da bi “spasile na svom telu od testosterona šta se spasiti može“, kako bi mogle da imaju normalan ženski glas i telo, a ne da budu “nakaze“, pošto testosteron doživljavaju kao “pretnju“, “razaranje sopstvenog tela“, “silovanje“. S obzirom na te činjenice naravno da je besmislica uplitati farmaceutsku industriju i njihove interese u pitanje hormonske terapije (i ako postoji on je sasvim nebitan za interes transseksualnih osoba). Ove devojke se same bore za sebe, za svoj spas i život. To zna svako ko se bar malo bavi ovom temom. Da li ti želiš da transseksualne žene ne liče ni na šta i da zvuče kao muškarci, jer to je neizbežna posledica uskraćenja hormonske terapije od 12. godine. Moja prijateljica kao suštinski devojka, nije mogla da podnese razvoj u muškarca što je i sasvim logično za transseksualnu devojku, pa je upravo ZBOG TOGA trpela najgoru psihičku traumu koju opisuje kao “dugogodišnje silovanje svog tela testosteronom”. Pritom joj ništa nije pomogla sva podrška svih iz okoline zbog promena na telu koje je doživljavala kao “užasno dugogodišnje silovanje”. Samim tim je razumljiva opravdanost i svrsishodnost hormonske terapije od 12., da bi sprečila te nepopravljive ozbiljne posledice pre svega na psihu.
Tvoj strah je što si koketiranje tvog brata i učenika tvoje mame u detinjstvu sa ženskim ponašanjem, potpuno pogrešno povezala sa transseksualizmom. Objasnila sam ti u prethodnom komentaru da to nema veze sa transseksualizmom, jer u adolescenciji kod njih uopšte nije došlo do transseksualne krize, depresije, već naprotiv. Širom sveta postoje stručnjaci koji se desetinama godina bave medicinskim tretmanom transseksualne dece i odraslih, i složićeš se da oni imaju osnova da znaju bolje kakva pomoć je transseksualnim adolescentima potrebna. Oni najpre znaju da jasno prepoznaju ko jeste, a ko nije transseksualna osoba. Na osnovu iskustva i stručnosti su osim toga shvatili da je kod nekih transseksualnih osoba neophodna hormonska terapija od 12. godine. Ne ceni se bez razloga stručno obrazovanje, višedecenijsko iskustvo i upućenost u temu. Zato se u nemalom broju slučajeva i sprovodi ta terapija, što sam i obrazložila, dakle sa ozbiljnim razlozima. Da li i njima želiš, kao neko ko se interesuje za ovu temu, da poručiš, da nije normalno što pomažu adolescentima da ne polude od traume kroz koju prolaze, time što će tu traumu ukloniti na jedini moguć način- hormonskom terapijom? Život je pokazao da sva podrška bez hormonske terapije, kojom se sprečava “propadanje tela” zbog ireverzibilne- bezpovratne maskulinizacije- razvoja u muškarca, ništa nije olakšala muke mojoj prijateljici. Ona je jedan primer transseksualnih osoba kojima je hormonska terapija u adolescenciji neophodna. Koliko je cinično govoriti o saosećanju i sažaljenju nad sudbinom žene kojoj je uskraćena hormonska terapija u adolescenciji za kojom je vapila, ako se i sami protivimo toj jedinoj pomoći, koja bi je spasila trauma u tom periodu, i svih psihičkih posledica u budućnosti.
Poručuješ roditeljima da čuvaju decu. Ja im to kažem, roditelji pazite svoju decu da se ne nalaze na ivici samoubistva i da ga ne počine, spasite ih od nepopravljivih posledica po dušu i telo. Pre svega po dušu. Mislite na njihovu budućnost, potrudite se da im je omogućite sa što manje trauma, što manje ožiljaka na duši, kada imaju ozbiljnu prepreku na svom životnom putu, zbog transseksualizma. Ti ustvari zagovaraš onaj vid ophođenja koji je moja prijateljica i doživela: “puno prihvatanje“ i “puno razumevanje“, ali bez hormonske terapije kao nečeg što je za nju bilo najosnovnije. Ona danas zbog te “umerene brige“ ima tako ozbiljne traume, i da neko uporno misli da je to ispravno, uprkos svim dokazima da je potpuno pogrešno i razorno... Kad neko ne uči ni iz grešaka... Kad je umerenost samo ime...

Za nastavak diskusije slobodno idi na forum B92 društvo, temu "Problemi transrodnih osoba u Srbiji", nije korektno prema sajtu da ovde dalje komuniciramo. Nadam se da će i moderator to uvažiti, i ovim komentarom završiti polemisanje svih učesnika na ovom mestu o temi „terapija transseksualnosti u adolescenciji“, koju si pokrenula.


Međutim moderator koji je dozvolio pisanje teksta nevezanog za vest koja je objavljena, koji je dozvolio vređanje mene lično i moje prijateljice, sada ne dozvoljava čak ni da se vidi moj odgovor na sve to, tamo gde se to i dogodilo.

Nakon ove neprijatnosti, ne mogu da se ne zapitam koliko su moderatori komentara na vesti sajta B92 preopterećeni pri obavljanju svog posla, i koliko dobro ili loše obavljaju taj posao?

Edited by mariah, 12 June 2011 - 16:53.


#2 mariah

mariah
  • Members
  • 141 posts

Posted 15 June 2011 - 08:21

Mislim da bi zaista bilo lepo da se progovori koja reč o ovoj bitnoj temi. Ozbiljna pitanja su otvorena:

Zašto B92 objavljuje transfobne "komentare"? Zašto objavljuje vređanja (nenormalno, kakve nenormalnosti, prijatelj-ica,...)? Zašto B92 kada (nadam se greškom) objavi uvredljiv komentar, ne objavljuje bar argumentovan odgovor toj osobi ili ne obriše uvredljiv komentar?

Kada neko želi da napiše komentar na bilo koju vest B92, ima priliku da pročita sledeće uputstvo:

Molimo vas da procitate sledece uputstvo:
Polja obelezena zvezdicom je obavezno popuniti.

B92 zadržava pravo izbora komentara koji ce biti objavljeni, kao i pravo skracivanja komentara.

Komentare koji sadrže govor mržnje*, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, ne objavljujemo.

Komentare kojima nam skrecete pažnju na slovne greške, tehnicke i druge propuste ne objavljujemo, kao i komentare koji se odnose na uredivacku politiku, ali ce biti prosledeni urednicima i na tome se zahvaljujemo.

Molimo vas da obratite pažnju na pravopisnu i gramaticku ispravnost komentara koje šaljete, prednost ce imati komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatickih grešaka.

Ukoliko želite da opširno polemišete, registrujte se na Blog ili Forum B92.

* Zakon o javnom informisanju – clan 38: Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstice diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etnickoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem ucinjeno krivicno delo.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije B92. Ipak po postojecem Zakonu o javnom informisanju RDP B92 odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim veb adresama pa ce se tako i odnositi prema komentarima citalaca.


Dakle "Komentare koji sadrže govor mržnje*, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, ne objavljujemo."

Ne objavljuju?? Pa iz priloženog se vidi da upravo sve to podvučeno objavljuju ne misleći na pravne posledice, a čak ni argumentovane komentare "žrtava" tih ispada ne objavljuju!

Na brojne kontroverzne vesti koje B92 bira i objavljuje, može se pročitati pregršt komentara: "bolesno", "boleština" i slično! Na primer ovde, ovde, ovde, ovde.

Da li je odgovornima zaista jasan član 38 Zakona o informisanju "Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstice diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etnickoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem ucinjeno krivicno delo."

Zaista me interesuje, da li je politika komentara na B92 zaista ovakva kakva se u praksi vidi, dakle po mom mišljenju protivzakonita. Bilo bi lepo ako bi neko ko je upućen u tu temu, odgovorio. Međutim, i neosvrtanje na ovo, s obzirom na priloženo, više nego osnovano pitanje, biće vrlo jasan odgovor.

Edited by mariah, 15 June 2011 - 08:31.


#3 yastreb

yastreb
  • Members
  • 1 posts

Posted 01 September 2011 - 14:08

Ono sto je dodatno frustrirajuce je sto su meni u 4-5 navrata komentari neobjavljeni zato sto se moje misljenje nije slagalo sa misljenjem i stavom moderatora. Apsolutno nikakav drugi razlog za neobjavljivanje nije postojao. Treba da ih bude sramota sto na takav nacin pokusavaju da "kreiraju" javno misljenje o nekom tekstu koji su objavili. A siguran sam da nisam jedini koji je doziveo ovakvu neprijatnost.
U poslednjem slucaju sedamdesetak komentara koji su bili ispisani ispod jednog teksta su svi do jednog osudjivali ono o cemu tekst govori, a kada sam pokusao da iznesem drugaciji stav moderatori mi to nisu dozvolili tako sto mi nisu objavili komentar. A kako sam siguran da je ovo tipicna politicka cenzura? Pa zato sto je ispod svakog od onih sedamdesetak osudjujucih komentara odnos +/- (podrzavam/ne podrzavam) bio 3:1 ili 2:1.
Kako je onda moguce da je svih sedamdeset i kusur komentara tako jednoobrazan? Pa nije moguce, jer moj i ko zna ciji jos komentar nije prosao "cenzuru" moderatora B92.
Sramota, sramota, sramota!
I ova medijska kuca sebe naziva slobodnim medijima? Smesni ste!

#4 RaleRale

RaleRale
  • Members
  • 1,304 posts

Posted 02 September 2011 - 05:35

moji neki komentari takodje nisu objavljeni.ne zalim se,jer uglavnom nisu bili pisani u vedrom tonu,
ali kad pogledam neke druge komentare i tekstove,zapitam se sto uopste i chitam te,previse cesto, priglupe tekstove.

#5 Nevernikns

Nevernikns
  • Members
  • 1 posts

Posted 29 September 2011 - 08:23

Ajde da mi neobjave komentar, to bi mogao razumeti mada sam uvek umeren u svojim komentarima, ali da mi iskasape komentar te na kraju da ispadne totalno drugaciji????

"Nema tu oprecnih informacija - zna se ko ce na kraju ispasti kriv.
(Lazarenko,)

Nema sta da ispadne, cinjenice su uvek utvrdjene van svake sumnje, druga je stvar sto nam te cinjenice ne odgovaraju - da su u poslednjih 20 godina Srbi u vecini slucajeva krivi za povrede ljudskih prava i nasilje nad nesrbima. Naravno, u takvoj situaciji, postoji reakcija sistemom spojenih sudova ili mi ocekujemo da medju ostalim narodima nema onih koji su pandan nasim >>>siledjijama
(Nev, 28. septembar 2011 20:25)

My link

Znaci isekli i objavili nezavrseni citat druge osobe bez ijedne moje reci u vezi toga???
U citatu sam hteo naznaciti upotrebu reci "siledjijama" koju nijedan Beogradjanin nebi koristio (po potpisu komentatora se vidi da je iz bg) i trazio da b92 zarad sticanja prave slike iz komentara uvede ip kontrolu kao i u statistici uvede dali je komentator iz Srbije ili iz inostranstva (vec ima dali je sa mobilnog).
Vec se zadnjih mesec dana da primetiti da dosta komentara ustvari poticu sa Kosova sa potpisima komentatora koji naznacavaju poreklo iz Srbije. Takvim postupcima se drasticno umanjuje znacaj samih komentara i glasanja. Net.hr je isto to primetio u vezi clanaka sa tematikom HDZ-a, te su napravili par testova koji je pokazao da HDZ-ovi simpatizeri svojim delovanjem drasticno menjaju "sliku" glasanja/komentara na njihovom sajtu i to su i objavili.
Sad me zanima zasto je meni komentar isecen stvarajuci drasticno drugaciji komentar????? Neznam ko radi za b92 ali ovo je krajnje problematicno jer samim tim se postavlja pitanje zasto bih trosio svoje vreme da uopste komentarisem. Onda bolje ugasite mogucnost komentarisanja ako vec nemozete da obezbedite kvalitet vasih moderatora......

#6 razrook

razrook
  • Members
  • 9 posts

Posted 18 October 2011 - 12:53

nikada i slovima ni-ka-da mi nije bio objavljen komentar na sajtu B92
pritom se pridrzavam pravila postovanja koji se zasniva na postovanju razlicitosti,

moderatori sajta B92 ocigledno cenzurisu vecinu komentara
zato sajt Blica ima vise citalaca :)