Jagneće meso
#1
Posted 28 May 2011 - 19:39
Primera radi, kako da nadjem meso za ovo jelo:
Ili bilo koju vrstu kineskog stir-fry ili nekog indijskog recepta.
#2
Posted 29 May 2011 - 21:05
#3
Posted 30 May 2011 - 18:47
kupi komad jagnjeceg buta ili ceo but ako ga ima u prodaji.Inace na Zapadu je jako tesko pronaci jagnjetinu onako kako je mi definisemo.Obicno se radi o manjim ovcama po nasem standardu.
Kad opisujem za sta mi treba, mesari kazu da mi je potrebna ovcetina. Mada toga nikad nemaju. A opet to me asocira na nesto zilavo, mada mozda gresim?
#4
Posted 30 May 2011 - 20:49
kupi komad jagnjeceg buta ili ceo but ako ga ima u prodaji.Inace na Zapadu je jako tesko pronaci jagnjetinu onako kako je mi definisemo.Obicno se radi o manjim ovcama po nasem standardu.
Nisi u pravu. Termin za jagnjetinu je 'lamb' i vrlo su popularni lamb chops tj. jagnjeće krmenadle, dok ako hoces ovcetinu trazis 'mutton'.
#5
Posted 31 May 2011 - 12:28
#6
Posted 31 May 2011 - 14:33
Nije ovcetina zilava osim ako ovca nije mojih godinaKad opisujem za sta mi treba, mesari kazu da mi je potrebna ovcetina. Mada toga nikad nemaju. A opet to me asocira na nesto zilavo, mada mozda gresim?
Mora malo duze da se sprema i pece sa dosta vode kako bi omeksala.Recept koji si postavio mogao bi da prodje sa ovcetinom
Mislio sam na jagnjetinu koja se barem nekada kod nas prodavala po pijacama pa celo jagnje bude 10 kila.Ja to ovde nisam video cak ni ako je uvoz sa NZ.Zadnji put kupio but i ceo but je bio negde oko 7 kilaNisi u pravu. Termin za jagnjetinu je 'lamb' i vrlo su popularni lamb chops tj. jagnjeće krmenadle, dok ako hoces ovcetinu trazis 'mutton'.
#7
Posted 31 May 2011 - 15:47
Mislio sam na jagnjetinu koja se barem nekada kod nas prodavala po pijacama pa celo jagnje bude 10 kila.Ja to ovde nisam video cak ni ako je uvoz sa NZ.Zadnji put kupio but i ceo but je bio negde oko 7 kila
Upravo sam to hteo da komentarišem. Treba pojuriti da se nađe ovca koja se nije jagnjila, u narodu poznatija pod nazivom 'dzviska'. I to sa nekog brda/planine, nikako iz ravnice.
#8
Posted 31 May 2011 - 19:31
#9
Posted 31 May 2011 - 21:04
U Austriji se sasvim normalno moze kupiti janjetina. Ima bas mlada janjetina "Milchlamm", koja nije starija od 5-8 sedmica, tezine 6-10 kg, dakle to su jos prave bebice i najcesce se mogu dobiti svjeze u proljece, posto se ovce obicno u (pred)rano proljece kote.
Tokom godine se koristi "normalna" janjetina, ona ne smije biti starija od 8 mjeseci (inace se ne bi vise zvala "janjetina), a prosjecne je starosti 4-6 mjeseci i tezine 16-22 kg i to je meso bas krasno.
I ima jos ovcetina (ovce starije od 2 godine) i meso od kastriranih ovnova (stari do dvije godine), ali to moras specijalno naruciti kod mesara da ti nabavi, cini mi. Ovdje se to meso bas ne jede.
@dennis: Ako mozes naci janjetinu (dakle do 8 mjeseci staru ili u nekim zemljama se vodi kao janje do 1 godine), onda mozes uzeti skoro svaki dio mesa bez kostiju. Ili zadnji but (on je odlican i za pecenje), ili prednji but (rame?), plecku (sve bez kosti) itd.
Edited by Vollmeise, 31 May 2011 - 21:12.
#10
Posted 31 May 2011 - 22:01
Kategorije janjećeg i kozijeg mesa
1. Vrat
Meso je prošarano masnim tkivom i posebno mekano. Od njega radimo rague ili gulaše, pogodno za kuhanje. Poznato jelo je „Irish Stew“ - Irski gulaš
2. Prsa
Prsište se sastoji iz samih prsa i prsne špice. Meso je sa prožeto masnim tkivom i koristi se za dinstanje, pečeno kao punjena prsa, variva.
3. Lopatica
Meso je meko i sočno, samo masno tkivo koje hga okružuje treba odstraniti prije pripreme. Koristimo ga za ražnjiče, dinstamo ga i pečemo na žaru. Odlično je i za rolade.
4. Koljenica
Meso je sočno i intenzivnog okusa. Pečemo ih u komadu, pod pekom ili je kuhamo.
5. Hrbat
Sastoji se iz prednjeg dijela sraslog sa rebrima i stražnjeg mesnatijeg dijela na kojeg je sa dolnje strane srasao file. Iz mesnatog dijela režemo male steak-ove tzv. Lammchops, a iz dijela sa kostima režemo kotlete. Meso oba dijela je nježno i sočno idealno za kratko prženje ili pečenje na roštilju.
6. Potrbušnica
Meso je dosta masno (ne premasno) i ima dosta hrskavice. Kod janjeta sa ražnja najbolji komad mesa. Inače ga koristimo za juhe, variva (ako maknemo suvišnu masnoću), a možemo ga rolati i peći.
7. File
Najmanji i najskuplji dio. Možemo ga peći cijelog ili rezati na male odreske(medaljone).
8. But
Meso sa malo masnoće. ali mekano i mesnato. Najbolje meso za pečenje u komadu, ali je prije treba objesiti da se iscjedi i osuši. Peći je treba svakako u komadu sa kosti jer tada ostaje saftnija.
Izvor.
#11
Posted 03 June 2011 - 04:03
U Amrici je jagnjetina retka i malo ko je jede.Po vecim prodavnicama najcesce mozes da nadjes samo uvoz sa NZ a to kao sto sam rekao vise lici na mladju ovcu nego jagnje(Jugo standard).Po grckim ili orijentalnim prodavnicama moze da se nadje i manje jagnje ali ne kao sto ti kazes 6-12kg vec su negde oko 20kg.Isto vazi i za prasetinu koja je jos redja a sve ispod 15kg je gotovo nemoguce naci.Da li treba da ti kazem da je najskuplje meso guscetina a ako je uopste nadjes ima da platis debelo.Sa druge strane divljih gusaka barem u mom komsiluku najmanje koji milion....Hm, u kojim zemljama vi zivite?
U Austriji se sasvim normalno moze kupiti janjetina. Ima bas mlada janjetina "Milchlamm", koja nije starija od 5-8 sedmica, tezine 6-10 kg, dakle to su jos prave bebice i najcesce se mogu dobiti svjeze u proljece, posto se ovce obicno u (pred)rano proljece kote.
#12
Posted 03 June 2011 - 05:13
U Amrici je jagnjetina retka i malo ko je jede.Po vecim prodavnicama najcesce mozes da nadjes samo uvoz sa NZ a to kao sto sam rekao vise lici na mladju ovcu nego jagnje(Jugo standard).Po grckim ili orijentalnim prodavnicama moze da se nadje i manje jagnje ali ne kao sto ti kazes 6-12kg vec su negde oko 20kg.Isto vazi i za prasetinu koja je jos redja a sve ispod 15kg je gotovo nemoguce naci.Da li treba da ti kazem da je najskuplje meso guscetina a ako je uopste nadjes ima da platis debelo.Sa druge strane divljih gusaka barem u mom komsiluku najmanje koji milion....
U mom kraju ima najcesce janjeca butka, a ima i snicli, ali je duplo skuplje od krmenadli.
Ako hoces da kupis celo janje, ili polutku, samo kod nemca, po porudzbini.
#13
Posted 04 June 2011 - 03:14
Proveri kod Arapa jer je njima to nacionalni specijalitet.Sto se tih butkica sa NZ tice ja ih odavno ne kupujem.Izem ti meso koje nezamrznuto ima rok trajanja od par meseci a nije usoljeno.U mom kraju ima najcesce janjeca butka, a ima i snicli, ali je duplo skuplje od krmenadli.
Ako hoces da kupis celo janje, ili polutku, samo kod nemca, po porudzbini.
#14
Posted 31 July 2011 - 13:08
U UK jagnjetine, po nasim standardima, nema u redovnoj prodaji. Medjutim, ono sto se prodaje kao "lamb" sasvim sluzi svrsi.U Amrici je jagnjetina retka i malo ko je jede.Po vecim prodavnicama najcesce mozes da nadjes samo uvoz sa NZ a to kao sto sam rekao vise lici na mladju ovcu nego jagnje(Jugo standard).Po grckim ili orijentalnim prodavnicama moze da se nadje i manje jagnje ali ne kao sto ti kazes 6-12kg vec su negde oko 20kg.Isto vazi i za prasetinu koja je jos redja a sve ispod 15kg je gotovo nemoguce naci.Da li treba da ti kazem da je najskuplje meso guscetina a ako je uopste nadjes ima da platis debelo.Sa druge strane divljih gusaka barem u mom komsiluku najmanje koji milion....