Jump to content


Photo
- - - - -

Svet stripa


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
7 replies to this topic

#1 Svet stripa

Svet stripa
  • Members
  • 119 posts

Posted 01 May 2011 - 22:36

Драги пријатељи,

овим путем желимо да Вас обавестимо да је почело са радом:

Удружење љубитеља девете уметности "Свет стрипа"

Posted Image


О нама:

Удружење љубитеља девете уметности »Свет стрипа« основано је као нестраначко, невладино и непрофитно удружење ради остваривања заједничких циљева у области визуелне уметности, кроз образовање, издаваштво и промоцију стрипа уопште.
Циљеви удружења су: популаризација и промоција стрипа; објављивање стрипова;
образовање и стручно усавршавање стрипских аутора; повезивања и сарадње аутора, колекционара и љубитеља стрипа; одржавање стрипских радионица, конференција, трибина, изложби, окупљање колекционара и љубитеља стрипа; умрежавање; јачање капацитета организација које се баве промоцијом стрипа и развијање свести о стрипу као једној од битних грана визуелне уметности.

Ради остваривања својих циљева Удружење нарочито:
1) прикупља и обрађује стручну литературу у области визуелне уметности;
2) организује, само или у заједници с другим организацијама, стручне скупове,
саветовања, конференције, фестивале, школе стрипа, стрипске радионице,
изложбе, трибине, предавања и друге облике образовања и стручног усавршавања
у овој области:
3) бави се издавањем публикација (стрипови, часописи, ревије, брошуре, списи)
сa тематиком у вези са остваривањем циљева Удружења. Публикације могу бити
издаване у штампаној или електронској форми, укључујући и интернет издање.
4) окупља ауторе, колекционаре и љубитеље стрипа;
5) ангажује стручњаке за рад на научним, стручним и истраживачким пројектима
из домена визуелне уметности;
6) промовише значај развијања свести о стрипу и у вези с тим сарађује с
универзитетима, школама, стручним удружењима и другим организацијама у земљи
и иностранству које се баве стрипом и визуелном уметношћу уопште;
7) информише јавност о раду и пројектима Удружења путем свог интернет сајта
и на друге пригодне начине предвиђене законом.

За заступање Удружења овлашћен је:
Небојша Весовић - Крагујевац

Одзив на који смо наишли промовишући новоформирано Удружење превазилази сва наша очекивања.

Користимо прилику и да најавимо нову Стрип конференцију !
Место окупљања је поново Крагујевац а термин је 1.-3. јул 2011. године.

Дружићемо се цео викенд !




Ви који први пут читате о нама, више о Удружењу, Конкурсу за кратки стрип,
као и о плановима за Стрип конференцију - сазнајте на нашем форуму:



][b]Хвала Вам на указаном поверењу !!!

ДОБРОДОШЛИ




[/center]

Edited by Rahel, 23 August 2011 - 00:32.
obrisan link ka drugom forumu


#2 Svet stripa

Svet stripa
  • Members
  • 119 posts

Posted 01 May 2011 - 22:38

Klikni na header i pridruži nam se. Mi smo . . .

Posted Image

NAPOMENA: Ovi uvodni tekstovi namenjeni su pre svega budućim blogerima. Posted by Gil-galad
Napomena za čitaoce:
Obaveštenja:
Uvodna reč:




Jedan jedini klik promeniće vam pogled na Svet stripa

Posted Image





#3 Svet stripa

Svet stripa
  • Members
  • 119 posts

Posted 01 May 2011 - 22:41

Posted Image

Do sada objavljeni tekstovi (mart i april):




Jedan jedini klik promeniće vam pogled na Svet stripa

Posted Image



#4 Svet stripa

Svet stripa
  • Members
  • 119 posts

Posted 01 May 2011 - 23:25

Maestralni Zoran Janjetov & John Difool za Svet stripa


Posted Image



#5 Svet stripa

Svet stripa
  • Members
  • 119 posts

Posted 15 May 2011 - 23:09

Posted Image



ВАСКРСЕЊЕ ДЕВЕТЕ УМЕТНОСТИ У ДОМУ ОМЛАДИНЕ

Жив је стрип, умро није


На традиционалној берзи стрипова нова издања представиле су издавачке куће „Комико”, „Феникс прес” и „Лавиринт”, а окупљање стрипаџија увеличао је својим доласком легенда екс Ју стрип сцене Светозар Тоза Обрадовић. Чланови Удружења љубитеља девете уметности „Свет стрипа” најавили међународни фестивал за почетак јула

Претпразнична субота к’о рођена за берзу стрипова у Дому омладине у организацији Удружења љубитеља девете уметности „Свет стрипа”. Комикс идилу употпуњује пригодна музика „Кербера”.
По столовима се разврзоше се стрипови, насловне стране буде носталгију и подсећају на старе, лепше дане. Теку берзански разговори и мешетарења.
- Колико иду примерци „Златне серије”, пита колекционар из Бољевца, власник „преко 300 комада истих, плус ’Лунових’ издања”.
- „Златна серија”?! Од 50 до 5.000 кинти, зависи који примерак и како је очуван, одговара берзанац овдашњи.
Ех... стрип је у време соцреализма био субверзивна делатност (све до појаве „Мирко, пази метак!”). А данас, како да човеку не заигра локалпатриотско срце када види земљакињу Марију Шерифовић као стрип јунакињу манге или бесмртног Бату Животињу у нечему као реклама за „Кантер” или „МОХУ” што се кличе „Сонс оф Бата”. Амејзинг.

Од Бонелија до Зиндовића

На берзи и стрип издања Лењина, Маркса и Анштајна за почетнике, затим некадашња „школска” пригодна издања лектире „Пан стрипа”, од „Илијаде” до „Ромеа и Јулије” и класика - укоричена издања „Политикиног забавника”, домаћа продукција „Атиле бича божијег” и чак један примерак анегдота о познатим Крагујевчанима Миће Милорадовића међу бесмртницима девете уметности.
За багателних 100 кинти - чудо! Милина: „Загор против вампира”, Текс и „Црвени тигар”, па свевременска „Златна серија” и „Лунов магнус стрип”, крими приче Ника Рајдера, Алан Фордови (сви формати и издавачи), сва Бонелијева „сатанистичка деца и ураци”, „Дијаболик”, Дилан Дог, Марти Мистерија, Мистер Но, Блек и Марк, Кен Паркер алијас Дуга пушка, малени Дампири, Симпсонови...
Од самог отварања берзе фанови Мистер Ноа и Дуге пушке најодлучнији су да попуне своје колекције. Ни секција „загораша” није за потцењивање.
За само 50 кинти на берзи се „ваљају” (и то очувани) примерци некада култних „Стрипотека”, „Стрип забавника”, „Ју стрипова”, старих и легендарних „Дениса”, „Стрипа 82”, италијанских „Марвел издања”, „Дивље магије”...
Наравно, ту су и „Астерикси”, чија се цена креће од 400 кинти до сомића, манга (није са Маријом и Батом) која се чита одпозади...
Од нових издања која промовишу издавачке куће „Комико”, „Феникс прес” и „Лавиринт” изложени су репринти (од 1937. до 1955.) „Златног доба” са „библијом и алфом домаћег стрипа” чувеним „Ђавољим шегртом”, па „Енеа” – часопис за афирмацију стрипа и андерграунд икона „Мачак Фриц” Роберта Крампа који је деценијама „кварио” генерације изводећи их на прави пут.
Ту је антологија српскох стрипа за 2009. годину ( са радовима двојице Крагујевчана Бориса Баклиже и Марка Николића), култна црнохуморна „Легија непромочивих”...


Posted Image


Пошто на млађима свет остаје, умне главе из Удружења „Свет стрипа” уручују луксузно издање „Новог српског стрипа” млађаноме Јанку Зиндовићу (о чијим смо наградама на београдским салонима већ писали) да истраје у овом лепом позиву.
- Уручујемо ово издање у знак подршке нашем петнаестогодишњем суграђанину Јанку, који је својим радовима већ наговестио каријеру стрип аутора. Пратимо рад овог младог аутора, а овај гест показује да ћемо покушати на све начине да афирмишемо младе таленте из Крагујевца. Само напред Јанко, ускликнуо је заступник Удружења „Свет стрипа” Небојша Весовић по стрип форумима познатији по нику Ултрас.

Да живи српски стрип

Од Ултраса сазнајемо да је Удружење основано 12. јануара ове године, да већ броји 68 чланова и то не само из Крагујевца, већ и Београда, Чачка, Ниша, Новог Сада, Зрењанина, Сарајева, Скопља, Бања Луке, Загреба, Подгорице, Будве, Краљева, Пљеваља, Вршца, Лесковца, Врања, Лебана, Косовске Митровице, Смедерева, Јагодине, Трстеника, Зајечара... Али и Швајцарске, Норвешке, Америке, Бахреина...
Од Крагујевчана у „Свету стрипа” су Небојша Весовић (оснивач), Горан Илић „Олимпија”, Слободан Миливојевић Бобански, Александар Сретеновић из „Пропаганде 117”, Ненад Лазаревић, Владимир Грујић, Милан Јовановић, Димитрије Кебара, Војислав Вукомановић, Недељко Весовић, Иван Дубљанин, Урош Обрадовић...
- Наша жеља је да берза не буде само окупљање нас колекционара, већ да људима који нису упознати са стрипом пружимо информације шта излази, како набавити... Омогућена је размена старих стрипова, уз презентацију актуелних издања. Крагујевчани који су се одзвали позиву поздравили су акцију, а то нам је било најважније, оцењује Ултрас другу крагујевачку берзу стрипа и најављује још „жешће и веће стрип догађање” - Међународни фестивал под називом „Крагујевац године прве” од 1. до 3. јула ове године.
Да је берза успела сматра и Милан Јовановић, један од оснивача идружења.
- Треба је и чешће организовати, не на годишњем, већ месечном нивоу, да размена стрипова буквално „уђе људима у крв”.
- Дошло је доста људи из других градова, које смо до сада познавали само са интернет форума. Стрип је то заслужио. На берзи је добар одзив купаца, иако су ове године највећи издавачи „Весели четвртак” и „Бели пут” изостали због тешке материјалне ситуације, цени Димитрије Кебара, такође један од подвижника „Света стрипа”.
Да добро иде на берзи потврђује и излагач и колекционар Војислав Вукомановић, а његово оштро берзанско око уочило је да најбоље иду примерци Мистер Носа и Кена Паркера.
На КГ стрип хепенинг запуцао је из Ковина и Синиша Ћулафић Ћулфиз који је прошлогодишњој манифестацији чак и кумовао назвавши је „Крагујевац године нулте”.
- Одувек постоји жеља нас форумаша да се састанемо. Крагујевац се намеће географско решење јер је центар Србије. Овогодишња берза је боља, богатија и занимљивија од прошлогодишње, али биће све то још садржаније почетком јуна, гарантује Ћулфиз који не крије своју радост што је на берзи пронашао (код Фризбија) „сјајну књигу стрип књижевног теоретичара Васе Павковића” под називом „Слатки стрип”.


Posted Image


Није другоразредна уметност

Наравно, све се одвија под будним оком Светозара Тозе Обрадовића, легенде југословенске и садашње наше сцене, сценаристе који се четири деценије профи бави стрипом, створивши за то време (махом у тандему са земљаком из Новог Сада Банетом Керцом) неумрле ликове наше стрип историје попут „Кет клоу”, „Поручник Тара”, „Лун краљ поноћи”, „ЈУ Блек”, „Извидник Род”, „Кели Брандо”...
На штанду је изложена његова монографија „Новосадског стрипа” јер Тоза подсећа на ону стару: „Све што није забалежено, заборављено је, а штета да се једна толико дуга и квалитетна традицја бављења овом уметношћу код нас једноставно заборави”.
На берзи од његових радова из седамдесетих и осамдесетих нема шта нема. Са потписом аутора на лицу места вреди дупло. И берза стрипа има своје законе.
Тоза је чест гост на оваквим манифестацијама јер покушава да се оживи стрип, како у земљи (Пирот, Лесковац, Зрењанин), тако и у региону (Макарска) и драго му је да се ради на томе да стрип поново „заживи, рашири се и стекне популарност”.
- Битне су овакве смотре да се читава прича о нашем стрипу не би свела и завршила на два слова: Београду и Новом Саду. Људи се окупе, друже, упознају, многи клинци први пут сазнају шта је стрип, који је и у златно доба словио за „другоразредну уметност”. Као делатност стрип је отворен за све садржаје: забаву, образовање, промоције... Па чак, и политичких партија, збори Тоза.
Од њега ексклузивно сазнајемо да ће ускоро једна политичка партија своју промоцију и предизборне делатности базирати на форми стрипа.
Која?
Е, то ипак морате прочитати у самом стрипу.

#6 Svet stripa

Svet stripa
  • Members
  • 119 posts

Posted 15 May 2011 - 23:11

Posted Image


Novo na blogu: Posted by Bloger u gostima: Rogan


Sa Draškom Roganovićem - Roganom smo se već upoznali preko teksta Nepodnošljiva lakoća Dilana, a ovoga puta on nas upoznaje sa samim počecima američkog novinskog stripa i ukazuje na smerove u kojima se razvijao... Uživajte!


Odrastanje američkog stripa između dva svetska rata

1 Posted Image

2 Posted Image

3 Posted Image

4 Posted Image



#7 Svet stripa

Svet stripa
  • Members
  • 119 posts

Posted 15 May 2011 - 23:13

Kliknite na header i priključite nam se. Освежили смо портал :)

Posted Image

#8 Svet stripa

Svet stripa
  • Members
  • 119 posts

Posted 17 July 2011 - 23:32

Posted Image


Posted by Gil-galad
Kada pogledate Kapetanov kostim, vrlo je moguće da će vas to insistiranje na amerikanizmu odbiti. Mene jeste. A Brubakerov Captain America započinje - u Rusiji! I već sama ta činjenica bila je dovoljan razlog da s nestrpljenjem progutam prvu epizodu...

Did you ever see anyone shot by a gun without bleeding?

Posted Image



Posted by Gil-galad
Ovaj film predstavlja vrlo dobro izbalansiranu šetnju između božanskog Asgarda i našeg Midgarda (sveta ljudi). S jedne strane imamo porodičnu dramu i bratsku netrepeljivost onde gore, i pokušaje Thora da se uklopi u život ovde dole, s druge...

Thor (2011.)

Posted Image



Posted by Gil-galad
Ako već niste, bacite pogled i vidite kako će izgledati novi Conan!

Conan (2011.) - new trailer

Posted Image



Posted by Mhejl
Priča o prvim godinama Dušanove vladavine (1330.-1332.) ispričana je u najboljem maniru starih viteških i pikarskih romana, sa snažnom patriotskom dimenzijom...

Štitonoša Dušana Silnog

Posted Image



Posted by Bloger u gostima: Zdravko Zupan

Opšti je utisak da je Konstantin Kuznjecov najviše pružio u realističkim storijama kao što su "Grofica Margo", "Baron vampir", "Tri života" i "Žig smrti", koje je, kako se pretpostavlja, uradio prema sopstvenim scenarijima...

Konstantin Kuznjecov (1895.-1980.)

Posted Image



Posted by Bloger u gostima: Marko Stojanović
Leskovački strip 1950. - 2010. nije monografija, niti antologija, već zbirka ljubavnih pisama grupe autora, pisama upućenih nečemu neopipljivom, neizrecivom (što sam naslov pokušava da omeđi i ukroti svojom geografsko-vremensko-pojmovnom definicijom). Dvanaest autora, sedamnaest izjava ljubavi posvećenih jednom gradu, mnoštvu prijatelja i idola, što živih što mrtvih, i devetoj umetnosti koja ih povezuje...

Leskovački strip 1950. - 2010.

Posted Image



Posted by Gil-galad

XIII balkanska smotra mladih strip autora

Posted Image



Posted by Gil-galad

Konkurs 9. međunarodnog salona stripa u Beogradu

Posted Image



Posted by Gil-galad
Pre nego što je umro, Herge je čak vodio kraće pregovore o snimanju filma baš sa Spielbergom, a ženi je potom rekao (aludirajući na Hollywood):
"Ovaj Tintin će bez sumnje biti drugačiji od mog, ali biće to dobar Tintin."

Iščekujući Tintina

Posted Image