Forum B92: kutak za ateiste - Forum B92

Jump to content

• 52 Pages +
  • « First
  • 50
  • 51
  • 52
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

kutak za ateiste Rate Topic: -----

#766 User is offline   racionalista #1 

• Group: Members

Posted 09 March 2012 - 18:34

View Posthoney, on 08 March 2012 - 16:15, said:

Kako bi bilo ko mogao da napise smislen argument u korist nesekularne drzave?

Volja muslimanskih naroda da zive u drzavi kojom upravlja islamski zakon, koliko god to tebi besmisleno zvucalo.
It's not simple being cool but It's cool being simple.
0

#767 User is offline   neverwinn 

Posted 09 March 2012 - 21:53

View Posttomas.hokenberi, on 09 March 2012 - 13:48, said:

Religija je ipak prilicno precizno definisan termin. Za nekog navijaca mozemo da kazemo da "religiozno" obozava neki tim, ali to ne cini njegovo obozavanje svog tima religijom, cak i ako postoje mnoge zajednicke osobine. Isto vazi i za komunizam, ali i za fazisam, neo-liberalizam i sve druge ideologije. Koliko god ideoloska ubedjenja imalaisto toliko malo utemeljenja u stvarnosti koliko i religija, i koliko kod podrska nekoj ideologiji bila jednako neracionalna i nelogicna poput religije, koliko god procesi zakljucivanja sledbenika neke ideologije funkcionisali na isti nacin kao kod vernika, to svejedno ne izjednacava ideologije i religije.

Vidis, ovde je kljuc. Definicija religije i nije ono sto si ti naveo kao "nerazumna i nelogicna zakljucivanja bez imalo utemeljenja u stvarnosti". Religija je skup obreda, pravila koje neki pojedinac sledi, bar za mene. Ti mozes tvrditi da je religijska vera bezrazlozna, ali komunizam i masovno pracenje sporta, npr. se isto tako mogu uspesno podvesti pod rec religija kao i hriscanstvo, npr.
I will win because i have faith, courage and enthusiasm. Justice will be done.
0

#768 User is offline   tomas.hokenberi 

Posted 09 March 2012 - 22:36

View Postneverwinn, on 09 March 2012 - 21:53, said:

Vidis, ovde je kljuc. Definicija religije i nije ono sto si ti naveo kao "nerazumna i nelogicna zakljucivanja bez imalo utemeljenja u stvarnosti". Religija je skup obreda, pravila koje neki pojedinac sledi, bar za mene. Ti mozes tvrditi da je religijska vera bezrazlozna, ali komunizam i masovno pracenje sporta, npr. se isto tako mogu uspesno podvesti pod rec religija kao i hriscanstvo, npr.

Nisi najbolje razumela. Sledbenici religija i ideologija dele isti nacin zakljucivanja (vezanog za njihova religijska odnosno ideoloska uverenja) koji nije zasnovan na logickim premisama vec na ubedjenju/uverenju, medjutim to nije dovoljno da se izjednace religije i ideologije.

Religion is a collection of cultural systems, belief systems, and worldviews that establishes symbols that relate humanity to spirituality and, sometimes, to moral values.[1] Many religions have narratives, symbols, traditions and sacred histories that are intended to give meaning to life or to explain the origin of life or the universe. They tend to derive morality, ethics, religious laws or a preferred lifestyle from their ideas about the cosmos and human nature. The word religion is sometimes used interchangeably with faith or belief system, but religion differs from private belief in that it has a public aspect[citation needed]. Most religions have organized behaviors, including clerical hierarchies, a definition of what constitutes adherence or membership, congregations of laity, regular meetings or services for the purposes of veneration of a deity or for prayer, holy places (either natural or architectural), and/or scriptures. The practice of a religion may also include sermons, commemoration of the activities of a god or gods, sacrifices, festivals, feasts, trance, initiations, funerary services, matrimonial services, meditation, music, art, dance, public service, or other aspects of human culture.

E sada moras da objasnis kako se to kroz masovno pracenje sporta pokusava objasniti poreklo zivota i svemira.
"So far as I can remember, there is not one word in the Gospels in praise of intelligence."
Bertrand Russell

"A delusion is something that people believe in despite a total lack of evidence. Religion is scarcely distinguishable from childhood delusions like the "imaginary friend" and the bogeyman under the bed. Unfortunately, the God delusion possesses adults."
Richard Dawkins
0

#769 User is offline   neverwinn 

Posted 09 March 2012 - 22:49

View Posttomas.hokenberi, on 09 March 2012 - 22:36, said:

Nisi najbolje razumela. Sledbenici religija i ideologija dele isti nacin zakljucivanja (vezanog za njihova religijska odnosno ideoloska uverenja) koji nije zasnovan na logickim premisama vec na ubedjenju/uverenju, medjutim to nije dovoljno da se izjednace religije i ideologije.

E sada moras da objasnis kako se to kroz masovno pracenje sporta pokusava objasniti poreklo zivota i svemira.

Polako, da vidimo prvo sta ovde pise:

Religion is a collection of cultural systems, belief systems, and worldviews that establishes symbols that relate humanity to spirituality and, sometimes, to moral values.[1] Many religions have narratives, symbols, traditions and sacred histories that are intended to give meaning to life or to explain the origin of life or the universe. They tend to derive morality, ethics, religious laws or a preferred lifestyle from their ideas about the cosmos and human nature. The word religion is sometimes used interchangeably with faith or belief system, but religion differs from private belief in that it has a public aspect[citation needed]. Most religions have organized behaviors, including clerical hierarchies, a definition of what constitutes adherence or membership, congregations of laity, regular meetings or services for the purposes of veneration of a deity or for prayer, holy places (either natural or architectural), and/or scriptures. The practice of a religion may also include sermons, commemoration of the activities of a god or gods, sacrifices, festivals, feasts, trance, initiations, funerary services, matrimonial services, meditation, music, art, dance, public service, or other aspects of human culture.

Dakle ne sve. Rec religija ili religioznost je po meni, nepravedno svedena na teisticke doktrine koje se bave poreklom zivota i svemira, kao sto si napisao. Vecina religioznih osoba zaista i spada u tu grupu, ali ja bih religiju definisala (a to nije samo moja definicija, naravno, negde sam to procitala) kao skup pravila i obreda koji nekoj individui znaci smisao zivota i kojima ona poklanja poverenje. Pa tu spadaju i teisticke doktrine, ali tu spada i poistovecivanje sa sportskim uspesima kao i razne ideologije.

Koja bi bila razlika izmedju religije i ideologije?
I will win because i have faith, courage and enthusiasm. Justice will be done.
0

#770 User is offline   Hill Bill 

Posted 11 March 2012 - 18:46

View Postneverwinn, on 09 March 2012 - 22:49, said:

...

Religija je kada se veruje u čudo. Ideologija je kada znaš i kako se to čudo pravi.
Vojvodina moja domovina
0

#771 User is offline   miki2zivot 

Posted 11 March 2012 - 21:07

View Postneverwinn, on 09 March 2012 - 22:49, said:

Dakle ne sve. Rec religija ili religioznost je po meni, nepravedno svedena na teisticke doktrine koje se bave poreklom zivota i svemira, kao sto si napisao. Vecina religioznih osoba zaista i spada u tu grupu, ali ja bih religiju definisala (a to nije samo moja definicija, naravno, negde sam to procitala) kao skup pravila i obreda koji nekoj individui znaci smisao zivota i kojima ona poklanja poverenje. Pa tu spadaju i teisticke doktrine, ali tu spada i poistovecivanje sa sportskim uspesima kao i razne ideologije.

Reč Religija je latinskog je porekla, i u izvornom jeziku znači ponovo se povezati. Re Ligere, znači uspostaviti kontakt, vezu koja je nekad funkcionisala ali je već neko vreme u prikidu. Taj termin koristili su hrišćani ranih vekova do opišu Božju nameru da se ponovo poveže, da obnovi duhovnu zajednicu sa ljudima.Obredi, pravila, forme su došle kasnije, što naravno ne znači da forme i obredi nisu potrebni. Oni su neophodni da se pokaže javno suština, ali ih treba uravnotežiti sa suštinom, odnosno, ne dozvoliti da se izgubi suština a da se sve svede na obrede.

This post has been edited by miki2zivot: 11 March 2012 - 21:11

0

#772 User is offline   neverwinn2 

Posted 12 March 2012 - 01:07

View PostHill Bill, on 11 March 2012 - 18:46, said:

Religija je kada se veruje u čudo. Ideologija je kada znaš i kako se to čudo pravi.

Po ovome svaka religija spada u ideologiju?
0

#773 User is offline   Conte 

Posted 12 March 2012 - 06:48

Racionalista je napisao/la :Zdravorazumni ljudi su doneli kvalitetne zakone koji regulisu ponasanja ljudi koji imaju religijsko stanje svesti. Kao sto deci ne treba zabranjivati da veruju u deda mraza, tako ni odraslima ne treba zabranjivati da veruju u njihove imaginarne prijatelje.Nestanak religije ce se desiti kada smrt bude odnela poslednju osobu na Planeti koja veruje u bajke.
Zdravorazumni ljudi i kvalitetni zakoni na nsim prostorima postoje samo na papiru , kod nas pomaze jedino totalitaran sistem koji bi zbog sarenolikosti etnosa i religijskih grupa trebao biti oslobodjen tih elemenata , znaci tipa tvrdog Socijalizma kojega smo bili svjedoci , u kojem niko nije smio zucnuti ni prdnuti a da ne pita . To je , jednostavno , stvar koja je jedina u stanju izaci na kraj sa nasim mentalitetom .Inace DEDA MRAZ ivjerovanje u njega nije nikoga kostalo GLAVE na ramenima tako da u najmanju ruku pricas gluposti .Religija je opasna kada je u rukama naroda kao sto smo mi na ovim prostorima , imate dosta dokaza za to . Svaki rat koji se vodio na ovim prostorima ( a i sire ) je na kraju bio vjerski .Ne pamtim primjer kada je crkva pokusala nesto uraditi "mirnim" i "regularnim" putem ... bas sam skoro citao jedan fin primjer jezuitske "poboznosti" koji vam mogu dostaviti ako ste zainteresovani .
Lopatanje narkomana , spaljivanje ljudi , sakacenje zena , ......... , dobrodosli u klub !!!Neznam jeste li nekada svojim ocima vidjeli "inkvizicijske" popravne domove ???Ja jesam skoro i mogu vam reci da sam zapanjen da je neko to mogao da radi nekada i da dan-danas to drzi kao muzejske eksponate na kojima zaradjuje pare a uz sve to ima ljudi koji to odobravaju !?!?
0

#774 User is offline   marco89nish 

Posted 12 March 2012 - 23:55

View PostConte, on 12 March 2012 - 06:48, said:

Racionalista je napisao/la :Zdravorazumni ljudi su doneli kvalitetne zakone koji regulisu ponasanja ljudi koji imaju religijsko stanje svesti. Kao sto deci ne treba zabranjivati da veruju u deda mraza, tako ni odraslima ne treba zabranjivati da veruju u njihove imaginarne prijatelje.Nestanak religije ce se desiti kada smrt bude odnela poslednju osobu na Planeti koja veruje u bajke.
Zdravorazumni ljudi i kvalitetni zakoni na nsim prostorima postoje samo na papiru , kod nas pomaze jedino totalitaran sistem koji bi zbog sarenolikosti etnosa i religijskih grupa trebao biti oslobodjen tih elemenata , znaci tipa tvrdog Socijalizma kojega smo bili svjedoci , u kojem niko nije smio zucnuti ni prdnuti a da ne pita . To je , jednostavno , stvar koja je jedina u stanju izaci na kraj sa nasim mentalitetom .Inace DEDA MRAZ ivjerovanje u njega nije nikoga kostalo GLAVE na ramenima tako da u najmanju ruku pricas gluposti .Religija je opasna kada je u rukama naroda kao sto smo mi na ovim prostorima , imate dosta dokaza za to . Svaki rat koji se vodio na ovim prostorima ( a i sire ) je na kraju bio vjerski .Ne pamtim primjer kada je crkva pokusala nesto uraditi "mirnim" i "regularnim" putem ... bas sam skoro citao jedan fin primjer jezuitske "poboznosti" koji vam mogu dostaviti ako ste zainteresovani . Lopatanje narkomana , spaljivanje ljudi , sakacenje zena , ......... , dobrodosli u klub !!!Neznam jeste li nekada svojim ocima vidjeli "inkvizicijske" popravne domove ???Ja jesam skoro i mogu vam reci da sam zapanjen da je neko to mogao da radi nekada i da dan-danas to drzi kao muzejske eksponate na kojima zaradjuje pare a uz sve to ima ljudi koji to odobravaju !?!?

Eh, pokusaj ljudima da zabranis veru i tek ces videti koliko je ona opasna. Jedini nacin je da pomognes ljudima da vide koliko je teizam besmilsen i opasan, ali odluka mora biti nihova.
0

#775 User is offline   Conte 

Posted 13 March 2012 - 02:46

View Postmarco89nish, on 12 March 2012 - 23:55, said:

Eh, pokusaj ljudima da zabranis veru i tek ces videti koliko je ona opasna. Jedini nacin je da pomognes ljudima da vide koliko je teizam besmilsen i opasan, ali odluka mora biti nihova.

Kada je 1945 vjera/religija nezvanicno zabranjena u FNRJ pa kasnije i u SFRJ niko se nije bunio . A to zato jer je drzava u najkracem roku obnovljena i u najkracem mogcem roku narodu obezbijedjen normalan zivot .Znaci , za ovu invaziju crkvenjaka krivi su kukavni politicari koji nisu u stanju izaci na kraj sa situacijom pa onda u pomoc pozivaju popove da pripomognu sa pokojim bozjim blagoslovom .Nikada drzave bivse Jugoslavije nisu bile vise vjerski aktivne i religijski opredijeljene nego danas a nikada kolektivni MORAL nije bio na nizem nivou , da ne recem da smo dostigli moralnu NULU i to NEGATIVNU !!!
Pa sada neka mi neko objasni cemu onda sluzi Biblija , mise , liturgije , litije , procesije , bdenja i ostale sluzbe i cemu sluze svi ti bogomoljci i popovi ako smo danas , i pored svog presinga koji dolazi sa svih strana i od svih medija kada je u pitanju proteziranje religije , tu gdje smo !!!
Sto bi rekao veliki Igor Mandic : pa zar je moguce da je 45 godina socijalizma/komunizma uspjelo poljuljati 2000 godina Hriscanstva !?!?!?!?
Onoga momenta kada narodu ( kako kod nas tako i svuda u svijetu ) budu vraceni dostojanstvo i osnovno pravo na pristojan i siguran zivot tada ce nestati i povuci se u rupe svi ovi kvazi-patrioti i klerikalci koji nagrizaju zdravo tkivo i duh jednog naroda .
Znam da nije moguce ukinuti crkvu ali taj proces je obrnuto proporcionalan normalnom zivotu tj. sto je sredina religioznija to je zivot losiji , okrenite se oko sebe pa ce te se uvjeriti .Da sam kojim slucajem na mjestu nekog od ovih danasnjih politicara mislim da bi se prije roknuo nego trazio pomoc i blagoslov pri potpisivanju , recimo , protokola o pristupanju EU !!!!!
0

#776 User is offline   Hill Bill 

Posted 13 March 2012 - 17:09

View Postneverwinn2, on 12 March 2012 - 01:07, said:

Po ovome svaka religija spada u ideologiju?

Interesantno, zar ne? :) Najveći trik koji su popularne religije ikada izvele je što su ubedile svet da nisu ideologije već nešto drugo.

This post has been edited by Hill Bill: 13 March 2012 - 17:10

Vojvodina moja domovina
2

#777 User is offline   glava&pismo 

Posted 14 March 2012 - 06:52

@Conte Poenta je da tzv. religiozni ljudi koji su visokoobrazovani i stoje na celu fronta u odbrani teokratije vrlo dobro znaju o cemu ateisti govore i da su generalno u pravu , cak i iz crkvenih redova vecina intimno ne zivi u iluziji je svet nastao pore 10ak hiljada godina i to za sedam dana.
Njihov napad nije zaslepljen religioznim uverenjima, da to rade za 'pravdu boga' , vec ideoloskim stavovima u kome su oni lideri i njohova funkcija ima smisao.

Socijalizam nije uspeo da iskoreni religiju, metode koje su koristili za to ucinile su da religija samo ojaca, jer su to pokusali da ucine bukvalno preko noci, a ocito nisu postigli dovoljno u edukovanju.
Religija se ne moze izbrisati iz glavi ljudi, mozda ne ni u ovom milenijumu, jer je jedna od baza kulturne evolucije svih naroda.
Praznoverje je sastavni deo covekovog mentalnog, evolutivnog razvoja do danas.
Primer:
Da li iza jednog grma u savani, sto se pomera i susti, vreba potencijalna opasnost ili je samo vetar?
Ako je vetar onda mora da ima neka sila sa licem koja ga pokrece kao sto ga pokrece neki predator.
Ako se ispostavi da je sustanje izazvao ipak samo vetar, u posmatracu ce se pojaviti osecaj srece i potrebe za zahvalnoscu,
a zahvalnost je covek naucio kroz svoj drustveni zivot, u to vreme kroz zivot u srodnim grupama.

Prema teizmu se moze postaviti na nacin kao sto se danas postavljamo prema starim religijama, ili, barem, trivijalno kao sto se postavljamo prema np. astrologiji.
Mnogi ce trvditi da veruju u astrologiju, ali je nikad nece uzeti za preozbiljnodo te mera da uspostavi kontrolu nad njihovim zivotima.

Ne bih trosio svoje vreme i energiju na hejtovanje religije, niti vise ulazio u doboke rasprave sa teistima.
Takav nacin komunikacije mi ateisti ne zelimo da upotrebljavamo; na sve ili nista, kao da igramo poker, a ne vodimo diskusiju za boljitak svih nas.
0

Share this topic:

• 52 Pages +
  • « First
  • 50
  • 51
  • 52
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic