Jump to content


Photo
- - - - -

OFK Beograd


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
412 replies to this topic

#1 Manoly

Manoly
  • Members
  • 14,176 posts

Posted 04 April 2011 - 14:36

Razmišljao sam o pokretanju ove teme neko vreme, evo da to i uradim.
Mislim da je OFK kao stari srpski i beogradski klub, koji su volele generacije predratnih i posleratnih navijača iz Beograda i šire, to i zaslužio.
Priznajem da sam u u mnogo većoj meri OFK pratio 90-ih godina, kada rezultati nisu bili najsjajniji, ali i danas volim da svratim na tekmu do vetrovite Karaburme i setim se prošlih dana.

Za početak možda i duži text preuzet sa sajta kluba (malo doteran) sa više važnih momenata koji su duboko urezani u istoriju OFK Beograda - staru čitav vek.



Beogradski Sport Klub je rođen!

Na sastanku, koji je 6. jula 1911. godine održan u kafani «Ženeva», koja se nalazila na uglu Aleksandrove i Beogradske ulice, osnovan je jedan klub, koji će u narednim godinama ispisati najlepše stranice našeg fudbala, a taj klub živi i dan danas i pored toga što su ga ukidali, reimenovali, selili... Ništa još nije ubilo duh našeg grada i naš klub, a 2011. godine, tadašnji BSK, a danas OFK Beograd, slavi zlatni jubilej, prvi vek svog fudbalskog bitisanja!

Ime je usvojeno na predlog Miloša Ekerta, bankara «Praške kreditne banke», koji je dao ideju da se novoformirani klub zove Beogradski Sport Klub!

Pravila kluba odobrena su od uprave Grada Beograda, 1. septembra 1911. godine i tada je Beogradski sport klub zvanično počeo sa radom!

Usvojene su i boje kluba - tamno plavo - svetlo plava kombinacija, na predlog Milete Nedića - tadašnjeg centarfora, jer su to bile boje njegovog koledža - Šatlen u Ženevi gde je studirao, a po toj kombinaciji boja je kasnije klub bio poznat i dobio je nadimak «beogradski Plavi»!

Na Malu Gospojinu 1911, odigrana je prva zvanična utakmica BSK-a. Protivnik je bila Šumadija koju smo pobedili 8-1, a sastav je bio sledeći:

Bota Stanković - Pufta; Miša Obućina - Laf, Josif Papo - Joži; Đoka Popović - Kera, Boža Todorović - Budža, Dušan Milošević - Cucko; Brana Veljković - Ciga, Josif Bener - Jajo, Mileta Nedić, Nikola Stefanović, M. Furjanović - Furka.

Otvaranje stadiona na bivšem Trkalištu (sve do 1906. na tom mestu bio hipodrom kada se premestio na sadašnju lokaciju - Carevu ćupriju) održalo se na pravoslavni Vaskrs, 6. 7. i 8. aprila 1914. godine, «Uskršnjim loptačkim turnirom», a učestvovali su BSK, BSK II, Srpski mač i Velika Srbija II, te subotički SAK i turnir je trajao tri dana. U stadion je uloženo tadašnjih 10 000 dinara, a napravljene su pokrivene tribine sa ložama i sedištima za preko 700 gledalaca.

Iako se zvanično prvenstvo nije igralo sve do 1923. godine, te, iako su fudbalske utakmice u tom periodu bile retke, ipak su se u svakom trenutku znali najbolji klubovi. U Srbiji je u to vreme BSK nosio epitet nezvaničnog šampiona u periodu između 1911-1912, pa od jeseni 1912 do zime 1913.

Osnovan FK Metalac

U sali, u ulici Nemanjina 25, tog 25. marta 1945. formira se tim sindikata metalaca - FK Metalac i date su mu prostorije predratnog FK Jadran. Takođe, osnovano je i Sportsko društvo "Metalac", sa svojih sedam sekcija - fudbalskom, rvačkom, košarkaškom, rukometnom, hokejaškom, biciklističkom i atletskom. Kasnije je ukinuta rvačka i hokejaška, a dosta nakon toga uključena teniska i šahovska sekcija.

Josip Broz Tito je proglašen za počasnog predsednika kluba, a ime je doneto dekretom ranije nego što se održala osnivačka skupština i niko se nije usuđivao da bilo šta protivreči. Tada je vlast forsirala da se osnuje što više klubova sa nazivom Proleter, Napredak, Mladost, Dinamo, Partizan, Metalac...


Klub je zadržao boje predratnog BSK-a svetlo plavo - tamno plavu kombinaciju boja, a i grb je bio sličnog oblika. Na osnivačkoj skupštini prisustvovali su i ušli u strukture kluba naši legendarni igrači - ing. Milorad Arsenijević i ing. Sava Marinković.

Iste godine, sada Metalac, postaje prvak Beograda (liga od 6 timova), a u odlučujućoj utakmici pobeđena je FK Crvena Zvezda. Plavo – beli uzimaju redovno učešće u šampionatima nove države koje se igra od sezone 1946-47.

Ponovo BSK!

Na vanrednoj skupštini kluba, 22. jula 1950, doneta je odluka da se ponovo vrati ime BSK, a mnogi su bili skeptici da li će vlast dopustiti da se to ime ponovo nosi, no Vladimir Dedijer, tadašnji politički funkcioner, a predratni navijač BSK-a, je na to rekao da je BSK "baš lepo ime" i da ne vidi problem u tome, te je vraćeno ime BSK i klub po svemu podseća na istoimeni klub od pre rata i tamno plavo - svetlo plava boja dresova se ne menja, a grb je skoro identičan onom predratnom!

Pod tim imenom osvajamo svoja prva dva trofeja u nacionalnom kupu i to 1953. i 1955. godine, kada je pobeđen splitski Hajduk u dva navrata!
Ono što je takođe zanimljivo iz tog perioda je to da naši omladinci 1951. godine postaju prvaci SFRJ, a naš drugi tim ulazi u osminu finala nacionalnog kupa.

Stanoje Jocić i Predrag Pop Marković postaju prvi strelci lige, a 1955. godine se osvaja vicešampionska titula!


Tih godina su se isticali i ostali upamćeni brojni igrači kao što su Dragiša Filipović, Aleksandar Panić, Sreten Davidović, Lazar Tasić, Zdravko Juričko, Vasilije Šijakovic, Sava Antić, Predrag Pop Marković, Petar Radenković, Tomislav Kaloperović, Stanoje Jocić, Živko Josić...

Fuzija sa TSK Šumadijom i promena imena u OFK Beograd

Klub se takmiči pod našim starim imenom sve do 26. novembra 1957. godine, kada, u to vreme, BSK dolazi u dosta lošu finansijsku situaciju i tada se, posle fuzije sa nižerazrednom TSK Šumadijom, u koju su ušli jaki državni funkcioneri ("geneksovci" - operativci UDBE), koji su pre toga bili u upravi Partizana, opet menjamo naziv kluba u današnji OFK Beograd, te menjamo boje u današnje plavo - bele, a osnivačka skupština održana je u sali radničkog univerziteta «Braća Stamenković».

Pre promene imena, 24. avgusta 1957, odigrana je naša prva utakmica na sadašnjem Omladinskom stadionu (ranije se zvao Omladinski stadion Jugoslavije) - OFK Beograd - FK Budućnost 3-1.


Još jednom smo bili nadomak osvajanja naše nove titule, ali generaciji iz sezone 1963/64, na našu žalost, to ipak nije pošlo za nogom, no treba reći da po mnogima našem klubu nije bilo dozvoljeno da uzme šampionat i tako razbije tradiciju isključivog osvajanja titula tadašnje velike četvorke.

Takođe, mreže protivničkih golmana u tom periodu, pored ostalih saigrača, redovno buši Slobodan Santrač, koji postaje apsolutni rekorder po broju postignutih golova u našim prvenstvima i taj rekord do dan danas nije nadmašen, a takođe, noseći naš dres osvaja i bronzanu kopačku Evrope.


Šezdesete i sedamdesete su godine kada je za naš tim čula cela fudbalska Evropa, a u evro takmičenjima pred nama su padali i takvi velikani kao što su minhenski Bajern, torinski Juventus, roterdamski Fejenord, napuljski Napoli, atinski Panatinaikos i mnogi drugi klubovi koji su i dan danas krem svetskog fudbala.

OFK Beograd je u tom periodu dvanaest puta ucestvovao u međunarodnim kupovima i to dva puta u Kupu pobednika kupova, po 3 puta u Kupu sajamskih gradova i Kupu UEFA, kao i po dva puta u Intertoto i Mitropa kupu.

Tada beležimo i naš najveći internacionalni uspeh u periodu posle II sv. rata – polufinale KPK, gde je u dvomeču bolji bio londonski Totenhem, kasnije osvajač tog kupa, a izdvajamo i ¼ finale UEFA kupa 1973. kada nas je eliminisao Tvente.



Osamdesete godine XX veka, pamtiće se po lošem, jer smo konstantno bili između prve i druge lige, da bi posle ispadanja iz elitne lige SFRJ 1986. godine, ostali u drugoligaškom rangu takmičenja sve do raspada države, kada smo se vratili u ligu koju su činili klubovi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore. Te 1991/92. je napravljen odličan rezultat i tada smo pod dirigentskom palicom Ilije Petkovića, koji je te godine sa mesta tehničkog direktora preuzeo trenersko mesto, u jakoj konkurenciji, izborili izlazak u kup UEFA, no sankcije su nas sprečile da Beograd vratimo na evropsku fudbalsku mapu posle dugog niza godina.



Godine 2002. menja se ime kluba u F.K. OFK Beograd što nailazi na dosta podeljena mišljenja među pristalicama plavih i uopšte u fudbalskoj javnosti Srbije, te, na primer, navijačka grupa Plava Unija Beograd, traži da se vrati pravo ime OFK Beograd, bez iseljeno dodatog i gramatički neispravnog FK. Takođe, postoje i inicijative za vraćanje prvobitnog imena kluba – Beogradski Sport Klub!

U poslednjoj dekadi beležimo promenljive rezultate. Od uspeha 2003, kada smo se posle dvadeset devet godina plasirali u jedno evro takmičenje (ovog puta Intertoto kup) i učešća u polufinalu IK-a, kada je od nas bio bolji madridski Atletiko gde se Ofkovcima povratio davno izgubljeni ponos, do loših rezultata koje beležimo poslednjih godina, kada smo tek u poslednjim kolima sačuvali superligaški status.

Petar Divić je nastavio putem svojih slavnih prethodnika, te postaje prvi strelac lige sa postignutih 27 golova.


Takođe, vredan uspeh zabeležili su omladinci, koji su osvojili prvenstvo Srbije 2008 i 2009. godine, a 2006. godine smo posle četrdeset godina bili nadomak osvajanja domaćeg kupa, kada smo poklekli tek u produžecima!

Sezona 2009/10 je opet vratila osmehe na lica svima onima koji žive za plavo – bele, kada smo se ponovo vratili u vrhu tabele, a izboren je i izlazak u Evropu.


U svakom slučaju, 2011. godine će se svaki Ofkovac osećati ponosno i ne samo oni nego i svi pravi ljubitelji i poštovaoci našeg fudbala, jer se slavi vek postojanja kluba, koji je među prvima stvarao fudbalsku kulturu na ovim prostorima! Na generaciji koja će nastupati naredne sezone i na ljudima koji vode klub je veliki zadatak da u našoj klupskoj stogodišnjici naprave rezultat i obeležavanje ovog vrednog jubileja kakav Beograd zaslužuje, a naša istorija i ljudi koji su sve ove godine branili boje našeg grada i kluba, kao i navijači, čija se pesma na stadionima čuje ma god njihov tim igrao, ih na to itekako obavezuju!







#2 Manoly

Manoly
  • Members
  • 14,176 posts

Posted 04 April 2011 - 14:40

Legende kluba

http://www.ofkbeogra...ip=menu&page=45


#3 Manoly

Manoly
  • Members
  • 14,176 posts

Posted 04 April 2011 - 14:42

Prvi tim i stručni štab

http://www.ofkbeogra...layers&show=all
http://www.ofkbeogra...=sstab&show=all


#4 peja™

peja™
  • Members
  • 25,889 posts

Posted 04 April 2011 - 18:06

moda prekrajanja fuzbalske istorije bas uzima maha u narodu serbskome i ex-jugoslavenskom. bice da je do ljudi opcinjenih okruglim brojkama :D

i dok je terzi pre bilo do prisivanja onih bsk-ovih titula ofki, dinamovci i bastinjenje nasledja gradjanskog je pre 1 cist kompleks (fkP pokradenTM ! :P )
koliko cujem, i u najsrBskijem se spremaju za 1 jakuTM stogodisnjicu zbog fk jugoslavije aka fk velike srbije 0:)

Edited by peja™, 04 April 2011 - 18:07.


#5 CrniGuja

CrniGuja
  • Members
  • 11,290 posts

Posted 04 April 2011 - 20:51

Moglo bi malo razjasnjenje oko te price da li je OFK zaista naslednik BSK-a ili im je jednostavno bilo zgodno da sebi dopisuju titule, a Dinamo je komedija, ne znaju kada su osnovani, menjali ime...

#6 Manoly

Manoly
  • Members
  • 14,176 posts

Posted 04 April 2011 - 21:34

Činjenica je da današnji OFK vuče korene onog starog BSK-a i FK Metalac, koji se pominju u pričama i o kome je skoro snimljen i film, ali stvarno nisam potpuno siguran u vezi pomenute fuzije sa izvesnom Šumadijom, čiji je to zaista interes bio i kako su se stvari odvijale. Dosta vremena sam provodio na Karaburmi, pričao sa puno ljudi iz kluba - postoje kojekakvi pisani dokazi, ali svakako potpuno prisvajanje istorije BSK-a od strane današnjeg kluba OFK Beograd po meni je vezano za pokušaje postavljanja na pijedestal koji isti i ne zaslužuje. U neku ruku, pak, današnji OFK jeste izdanak tih starih bg timova.

Ipak, izuzetno volim i poštujem ono što su generacije uložile u današnji OFK, puno je tu truda i znoja utrošeno, a nažalost mnogi u neznanju isti vezuju za imena pojedinih ljudi iz najbliže prošlosti (koji su nesumnjivo sa neke strane i izdigli klub iz apatije 90-tih), a događanja u i oko kluba sežu u daleku prošlost...

Nadam se da će tema živeti na forumu, te da će svako ko iole zna neki detalj (ne samo u vezi ex predsednika kluba :) ) izneti isti i naravno svoje mišljenje, ne samo o prošlom već i o tekućem stanju u OFK Beogradu.
Potrudiću se da pišem o stvarima koje u vezi Ofk-a znam, o čemu sam čitao ili od nekog čuo, uz konstataciju da na ovaj klub gledam kao na prve korake koje sam načinio u fudbalskom smislu (uz Zvezdu koja je uvek bila na prvom mestu) i vezujem ga za dane kada sam kao klinac puno vremena provodio na Karaburmi.



#7 Manoly

Manoly
  • Members
  • 14,176 posts

Posted 06 April 2011 - 08:44

Već sam pisao o tome da sam kao klinac 90-tih odlazio na tekme na Karaburmu, u par navrata i na gostujuće terene.
Bilo je to vreme kad je Ofk igrao i čuvenu I b ligu, kada nije bilo pre svega finansijske injekcije da budu deo najjače skupine (ako za to vreme uopšte može da se kaže tako nešto).
Za ro vreme vezujem brojne lepe uspomene i toliko anegdota, obzirom na sastav ljudi koji je dolazio na Karaburmu prateći svoje timove, a kako ni tada, kao ni danas, nije bilo puno navijača na tribinama - svaki povik bilo sa jedne ili druge strane mogao se čuti i uvek je bilo interesantno.
Išavši na Zvezdine tekme na Marakanu, priznajem da toliko domaća atmosfera nije mogla da vlada, prevashodno što je uvek bilo znatno više gledalaca, ali i zbog duha koji je stadion na staroj Karaburmi uvek nosio u sebi, dobro poznatih lica ljudi koji su redovno pratili Ofk i uvek zanimljivih priča koje sam mogao čuti o klubu u prošlim vremenima.

Edited by Manoly, 06 April 2011 - 08:45.


#8 Torshavn

Torshavn
  • Members
  • 1,897 posts

Posted 06 April 2011 - 10:43

OFK Beograd je osnovan 1945.

Imaju veliki problem sa brojem navijaca, kojih nema vise od 500 ... ako neko kaze da mu je OFK na drugom mestu, onda taj nije navijac tog kluba, vec Zvezde/Partizana ...

Mene uopste interesuje, da li oni osim Blue uniona uopste imaju neke navijace?

Da li neke poznate licnosti navijaju za OFK?

#9 Manoly

Manoly
  • Members
  • 14,176 posts

Posted 06 April 2011 - 12:23

OFK Beograd je osnovan 1945.

Imaju veliki problem sa brojem navijaca, kojih nema vise od 500 ... ako neko kaze da mu je OFK na drugom mestu, onda taj nije navijac tog kluba, vec Zvezde/Partizana ...

Mene uopste interesuje, da li oni osim Blue uniona uopste imaju neke navijace?

Da li neke poznate licnosti navijaju za OFK?


OFK Beograd pod tim imenom jeste osnovan 1945. , ali su mu svakako preteče BSK i Metalac. Veliki igrači iz vremena tih starih i predratnih klubova deo su istorije Ofk-a.

Ja za sebe mogu reći da sam navijač CZ od kad znam za sebe, ali sam emotivno izuzetno vezan za Ofk i omladinski stadion na Karaburmi, koliko sam pratio Zvezdu, gotovo isto sam pratio i Ofk.
Ne može se ta ljubav deliti i uopšte porediti, ali smatram da to i nije poenta. Poenta je da pored kluba za koji navijam, postoji jiš jedan koji mi je zaista drag i na čije ću utakmice (kao i Zvezdine) jednog dana voditi svoju decu.

Navijača na Karaburmi, makar od vremena od kada ja tamo dolazim, nije bilo u preteranom broju, a ta navijačka grupa Blue Union oformljena je krajem 90-tih koliko mogu da se setim i mahom je čine mladići sa Karaburme koji dolaze na tekme i podržavaju klub. Naravno da u značajnoj meri sa tim ima veze i veliki broj navijača CZ i pfk-a, posebno novije generacije, koji na Karaburmu kao deca nisu dolazili u društvu očeva ili deda koji su voleli Ofk...

Bilo je pokušaja da se upravo mlađe generacije vrate na staru Karaburmu , početkom ovog veka sprovedena je akcija u osnovnim školama na Karaburmi i čak je i bilo određenog pomaka, ali nije uzelo značajnijeg maha.

Poslednje pitanje, u vezi poznatih ličnosti, nisam skapirao? Da li je uopšte relevantno i menja li uspešnost omladinske škole kluba i rezultate A tima?

#10 Manoly

Manoly
  • Members
  • 14,176 posts

Posted 08 April 2011 - 08:02

Pred Ofk-mo je serija teških ispita, a nakon narednih mečeva videće se može li se od ekipe očekivati bolja pozicija na tabeli - 5. mesto trenutno posmatrano bilo bi vrlo visok domet.
Najpre za vikend Ofk gostuje na Banjici, po meni je to naozbiljniji ispit od starta prolećnog dela lige.
Potom slede 3 meča u 7 dana - dočekuju Borac, gostuju Spartaku, te im dolazi Voša.

Biće vruće, al očekujem da Švaba skroji taktiku za osvajanje važnih bodova počev od Banjice... Utakmica se igra u nedelju u 14:30 h, a verujem da će Ofk igrati u formaciji 4-4-1-1, kao i u Inđiji.

Edited by Manoly, 08 April 2011 - 08:03.


#11 CrniGuja

CrniGuja
  • Members
  • 11,290 posts

Posted 08 April 2011 - 08:19

OFK Beograd je osnovan 1945.

Imaju veliki problem sa brojem navijaca, kojih nema vise od 500 ... ako neko kaze da mu je OFK na drugom mestu, onda taj nije navijac tog kluba, vec Zvezde/Partizana ...

Mene uopste interesuje, da li oni osim Blue uniona uopste imaju neke navijace?

Da li neke poznate licnosti navijaju za OFK?

Dok se vi navijaci Vose ponasate kao da vas ima 200 miliona a nista bas daleko od OFK-a.

#12 Manoly

Manoly
  • Members
  • 14,176 posts

Posted 08 April 2011 - 08:20

Share
Nešto o navijačima...


Blue Union Belgrade




MI SMO PLAVA UNIJA !!!
Cela prica pocinje 1911. godine kada je osnovan Beogradski Sport Klub - skraceno BSK, klub koji je osim što je u to vreme vladao travnatim terenima kraljevine Jugoslavije, bio specifican po još jednoj stvari - navijacima.

Navijacima koji su svoj klub pratili gde god da je igrao, koji su nosili duh i srce Beograda gde god da su se pojavili, koji su i kada je bilo najteže bili - TU...

Jer ni rat, ni promene imena kluba, spajanja pa razdvajanja sa drugim klubovima, ništa nije uspelo da skloni Beogradane kojima je njihov grad i klub koji nosi njegovo ime u srcu.

OFK Beograd je kao naslednik BSK-a nasledio, naravno, i navijace, kojih je tada bilo širom tadašnje SFRJ i kojih ima i dalje...

Posted Image

Novija istorija navijaca OFK Beograda možda nije toliko slavna i sjajna, ali jedna stvar je sigurna - onaj duh i srce starih je ostao i kod novih navijaca.

Godine 1984. nastaje prva organizovana grupa navijaca pod imenom "BLUE THUNDERS", grupa pod tim imenom "živi" sve do 1990. godine kada, pod uticajem sve prisutnijeg osecanja nacionalnog identiteta menja ime u "SOKOLOVI". Do raspada grupe dolazi 1993. godine jer u trenutcima u kojima se tada nalazila Srbija, fudbal je gubio smisao. Takođe uz pomenute grupe treba pomenuti I nekoliko podgrupa koje su delovale pod imenima Blue Blood, Pirati… Iz tog perioda organizovanog navijanja na Karaburmi ima mnogo prica, mnogo putovanja koje nema potrebe zasebno navoditi jer istorija govori sama za sebe.

Posted Image

Sva vernost, ljubav i ponos nisu bili zaboravljeni i u prolece 1994. godine formira se nova grupa navijaca OFK Beograda, grupa kojoj su grad i klub svetinje - "BLUE UNION BELGRADE ".

Ime grupe samo za sebe govori, svi navijaci OFK Beograda koji su ikada pratili klub zajedno sa svima sada predstavljaju "BEOGRADSKU PLAVU UNIJU", a tradicija pomešana sa trendovima koji prate navijacku scenu kod nas i u svetu cine prepoznatljivi imidž, koji su mnogi imali prilike da vide i osete.

Posted Image

Svaki novi pocetak je težak, jedan od prvih zadataka koji se postavio pred mladom grupom je bio - pokazati da postojiš. Na bilo koji nacin. Originalnost i agresivnost prema svima su se pokazali kao najbolje rešenje problema. Konfrontacija sa upravom kluba je bila neizbežna, jer gledati voljeni klub kako rapidno propada nije prijatno, a niko osim navijaca nije ustao i podigao glas. Samim tim došlo se i do problema sa organima reda koji osim što su bili instruktuirani od strane celnika kluba, imali su još jedan problem. Mladi, ekstremno anti-režimski i desno-orijentisani ljudi su im stali na crtu i nisu bili spremni da se povuku. Naravno, sukobi sa drugim grupama koje su bile u istom "rangu" nisu izostale, ustvari, bile su neizbežne jer svi su morali po svaku cenu da upoznaju nešto što je "UNIJA" nosila u sebi. Aktivno ucestvovanje u svim tadašnjim narodnim buntovima, pokretanje sopstvenih akcija, koje su se ticale i kluba i grada, stavile su vec u pocetcima grupu rame uz rame vodecim navijackim grupama u zemlji.

Posted Image

Iz ovog perioda datira i prijateljstvo sa grupom navijaca FK Voždovac - "INVALIDI VOŽDOVAC", koje je vremenom postalo i nešto više od prijateljskog odnosa.

Posted Image

OFK Beograd je od 1996. do 1998. godine igrao u tadašnjoj prvoj B ligi, koja je bila zanimljiva iskljucivo po tome što je on bio jedini klub iz Beograda. Grupa tada doživljava ekspanziju i pod sloganom "JEDAN TIM - JEDAN GRAD - JEDNO IME - BEOGRAD" prati svoj klub po celoj Srbiji. Originalnost kojoj se i sada teži je bio jedan od osnovnih faktora prepoznatljivosti "BU"-a u tom periodu. Primeri su mnogi, a navešcemo samo neke : dok su se sve grupe takmicile koja ima lepši transparent, nošeni su ružni, rucno pravljeni transparenti svih mogucih velicina; za koreografije se baš i nije marilo; pirotehnika – može, a i ne mora; vracanje obrnutih "fajerki" na tribine Srbije, nošenje plavih radnickih odela na gostovanja kao projekcija klasnog sastava grupe, parole koje su uzbudivale javnost kao npr. kada je FK Milicionar ušao u ligu pojavio se i transparent na Makišu - "GOLOM PROTIV REŽIMA"; obnavljanje stare navike "traženja" domacih navijaca u bilo kom gradu u Srbiji itd.

Posted Image

Jednistveni poduhvat, "PLAVO-BELI INFORMATOR", je pokrenut po ujedinjenju "A" i "B" lige u jedinstvenu, a predstavljao je na našim prostorima tada jedini klupski i navijacki list u jednom. Deljen je besplatno na ulazu na svaku tribinu i u njemu se osim osnovnih informacija o prethodnom, trenutnom i sledecem mecu nalazilo mnoštvo informacija o navijackoj grupi, ali i poziv na protest protiv celnika tadašnjeg FSJ-a.

Kriza u Srbiji proleca 1999. godine se odrazila na ceo navijacki pokret pa tako i na "UNIJU". Pritisak koji je godinama postojao oko grupe, kulminirao je u tim nemirnim vremenima i poljuljao ugled i status navijaca OFK Beograda koji je stvaran godinama. Projekat pod nazivom "KLUB PRIJATELjA OFK BEOGRADA" ima za cilj povratak onih osnovnih vrednosti na kojima su odrasli svi navijaci kluba sa Karaburme.

Posted Image

"BLUE UNION BELGRADE" je 2004. godine proslavila 10 godina postojanja, 20 godina organizovanog navijanja na Karaburmi, a kao uvertira u slavlje je bila prethodna sezona u kojoj je pokrenuta i akcija "REGULARNO PRVENSTVO I POSLEDICE", kada se pored perole sa tim sadržajem, te godine izbacila i “Kupiš, prodaš, kao igraš!?”. Svi se secaju i “frke” koja je podignuta posle utakmice sa Sutjeskom zbog parole ''Regularno, zar ne?!'', koja je ponovo iskreni vid protesta protiv situacije u Srpskom fudbalu koja navijacima oduzima ono najlepše - lepotu fudbala.

Posted Image

Plava unija, takodje, sklapa prijateljstvo sa navijacima moskovskog Dinama, koje je u pocetku delovalo spontaano, da bi nesto kasnije bilo dovedeno na jedan visi nivo. Usledile su obostrane posete utakmicama klubova ciji su navijaci sada veliki prijatelji. Kao plod međusobnog poštovanja i drugarstva, u Moskvi je osnovan OFK Beograd fan club – Moscow!

Posted Image

U novijoj istoriji grupa se trudi da i dalje odrzi izistinski urban duh koji ju je krasio sve ove godine.Organizacija je takodje podignuta na jedan visi nivo koji podrazumeva rad na marketingu,te omasovljavanju grupe,uradjeno je dosta lepih koreografija u prepoznatljivom stilu.Periodicno se prave gotovo svi savremeni navijacki rekviziti cijom se prodajom popularise klub i finansira grupa. Grupa se trudi da u što većom mogućoj meri bude nezavisna od kluba što se tiče finansija. Svoja gostovanja, svoje koreografije i spektakle, te ostale navijačke akcije, sve sami finansiramo. Iako je vreme u kome živimo dosta teško za takvu našu odluku, smatramo da je takav vid organizacije jedini pravilan, iskren i zreo!

Posted Image

Treba pomenuti i sajt navijaca OFK Beograda - www.blueunionbelgrade.com , kao i neoficijelni klupski sajt, koji uređuju navijači - www.ofkbeograd.net i koji raspolazu svim aktuelnim informacijama o klubu,fudbalu,navijackoj sceni, gde se ispoljava naše nezavisno mišljenje... Sve ovo ima za cilj samo jedno, a to je da vrati OFK Beograd na staze stare slave, na mesto koje mu istinski pripada i povrati armiju navijaca koju je nas klub nekada imao.

U našoj dosadašnjoj istoriji delovalo je dosta podgrupa. Pomenućemo podgrupe Beograd, Dogs, KZŠ, Banja, Borča, TC - Bežanija, Skins, Vračar, Toxic, LSD, Elite, Pingvin Bojs, Novi Beograd, da bi danas jezgro činile, uz navijače koji nisu u podgrupama - većinom onih koji su tu od osnivanja Unije, podgrupe Blue Blood, Plava Familija, Beogradska Garda. Tu treba pomenuti i navijače koji žive van Beograda, a neretko prate OFK Beograd sa grupom na Omladinskom stadionu, ili kada igramo kao gosti.

Posted Image

Od 1994. Godine, naš klub van prestonice Srbije, Plava Unija je bodrila oko 200 puta, a Beogradova pesma se čula i na evropskim gostovanjima. Naš Beograd nije bio sam ni u Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Belorusiji, Turskoj, Češkoj, Rumuniji, te se na licu mesta opravdao stih iz naše pesme – “Gde god da igraš ti, tu uvek biću ja”! Takođe, Unija je bila uz reprezentaciju Srbije na SP u Nemačkoj, te na utakmicama u Rumuniji, Mekedoniji…

Suvisno je pominjati represiju koja se sve ove godine vrsi nad pristalicama nase navijacke grupe i kojoj nekako odolevamo,kao i mnostvo drugih faktora koji zapravo jesu specificni za podneblje u kome se nalazimo i vreme u kome zivimo.

U poslednjoj dekadi, dosta se omasovio naš pokret, te su se tako posete na našem jugu, na dosta utakmica, kretale između 500 i 700 navijača, a na utakmici protiv Galatasaraja beležimo rekordnu posetu u istoriji organizovanog navijačkog pokreta OFK Beograda, kada je u našem kopu bilo između 1000 i 1200 Unionista! Takođe i na gostujućem terenu beležimo masovna gostovanja, kada je u nekoliko navrata bilo do 200 ljudi. Jeseni 2009. godine, BU Belgrade je proslavio svoju petnaestu godišnjicu postojanja, što je obeleženo pravim spektaklom vrednim renomea, koji je naša grupa izgradila prateći svoj Beograd sve ove godine.

Posted Image

Od `94 do danas mnogo toga se dogodilo,oni klinci koji su sve poceli i dalje su tu, a jedno je sigurno, PLAVA UNIJA je i dalje uz OFK Beograd i bice zauvek !!!

Posted Image

Čestitamo našem velikom klubu stotu godišnjicu postojanja, koja nas izdvaja od drugih, od strane države popularizovanih klubova, sa željom da se naš Beograd što pre vrati na mesto koje mu pripada. Pozivamo pre svega Beograđane, da se probude i vrate svom klubu, te da osete važnosti momenta u kom se nalazimo, kada slavimo čitav vek našeg postojanja, da ponovo dođu na naš stadion i da on bude pun kao nekada!

Posted Image

preuzeto sa www.blueunionbelgrade.com



#13 Manoly

Manoly
  • Members
  • 14,176 posts

Posted 11 April 2011 - 14:05

Rad je bio prejak protivnik juče, pre svega su dobili bitku na sredini terena, iz toga sledi da su stvorili više šansi i konstantno bili opasniji protivnik.
Definitivno Nikolić dobro vodi ekipu, ali ujedno ima i par boljih kadrovskih rešenja od Đurđevića, što je uz formu Rada bilo presudno za konačni ishod.

Za Ofk je naredna tekma protiv Čačana u Bg-u prava prilika da podignu motiv pred teško gostovanje u Subotici, mada će tekma sigurno biti tvrda i bez puno golova.

#14 belgrade_owl

belgrade_owl
  • Members
  • 65 posts

Posted 13 April 2011 - 16:18

Da li je OFK stvarno naslednik BSK-a?

Dovoljno je pogledati dokumentarac o Mosi Marjanovicu i saznacete odgovor.
Kao sto se u filmu kaze.........Mosa se 1953. godine vratio u SVOJ BSK ali kao trener gde se zadrzao tri godine.

Da li poznate licnosti navijaju za klub? Zarko Dancuo je veliki navijac kluba i pevao je himnu kluba, glumac Ljubisa Samardzic se deklarisao kao OFK-ovac

#15 glimmer twins

glimmer twins
  • Members
  • 40,295 posts

Posted 13 April 2011 - 16:51

glumac Ljubisa Samardzic se deklarisao kao OFK-ovac


Zar on nije bio i na nekoj funkciji u klubu?

Vidjao sam ga kad bi PFC gostovao na Karaburmi, uvek je sedeo u lozi....