Jump to content


Photo
- - - - -

Novi udarac nauci u Srbiji


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
39 replies to this topic

#1 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 08 March 2011 - 17:37

Dakle, nauka je kod nas nakon mnogih udaraca i opsteg omalovazavanja pretrpela jos jedan: ukidanje resornog ministarstva i pripajanje Ministarstvu (ne)obrazovanja. Dakle, ne samo sto se pripaja jednom od najneuspesnijih resora i sto ce biti zbog same velicine resora "deseta rupa na svirali", vec se nalazi i pod ruovodstvom coveka koji sa naukom nema ni najblaze veze, a nema cak ni onaj amaterski entuzijazam koji je Djelic ponekad ispoljavao. Umesto toga, radi se o coveku koji ce ovih dana ponovo da ide pod lipu i odaje pocast bivsem tiraninu.

Nagradno pitanje na koje se u ovom trenutku ne moze dati adekvatan odgovor jeste kako ce se ovo odraziti na projekte i investicije u nauci koje su trenutno u toku. Jasno mi je da ce formalno tvrdjenje biti da ce se sve nastaviti kao sto je i pocelo i da nece biti posledica na nizim nivoima, medjutim, ta nacelna obecanja u Srbiji, kao sto je poznato, nista ne vrede. Plasim se da je ovo definitivan stop za i ono nekoliko ozbiljnih inicijativa za medjunarodnu saradnju i integraciju dela nase ogromne naucne dijaspore kroz projekte Evropske komisije i drugih medjunarodnih institucija - te da moze uslediti intenziviranje odlaska nasih najboljih naucnika u inostranstvo...

Edited by Schrodinger, 09 March 2011 - 02:03.


#2 ravnicar

ravnicar
  • Members
  • 2,743 posts

Posted 08 March 2011 - 23:05

Sam si dao odgovor, odliv ce se nastaviti. U ovoj drzavi, nauka ce se zadrzati samo na entuzijazmu pojedinca, mozda bude drugacije kad neka od partija nadje soptveni interes. Sramota!

#3 cmix909

cmix909
  • Members
  • 776 posts

Posted 09 March 2011 - 10:04

Osveta bivsih ponavljaca usla je u zavrsnu fazu: Die Endloesung der Wissenschaftlerfrage.



#4 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 09 March 2011 - 10:16

Osveta bivsih ponavljaca usla je u zavrsnu fazu: Die Endloesung der Wissenschaftlerfrage.

Ovo bas adekvatno opisuje ministra Obradovica, kao uostalom i sve njegove prethodnike u poslednjih mnogo decenija...

#5 acinic

acinic
  • Members
  • 320 posts

Posted 09 March 2011 - 18:23

48 sati Posted Image

#6 lion el johnson

lion el johnson
  • Members
  • 37 posts

Posted 09 March 2011 - 19:25

Da li neko zna sta je gospodin ministar po obrazovanju? Koliko znam on je cak i doktorirao. Nauka u ovoj zemlji odavno nema perspektivu, a izborom Obradovica za ministra nauke jos dugo nece ni imati. Nekad se stvarno zapitam odakle mi vise volje da se bavim naukom u ovom provizorijumu od drzave!

#7 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 10 March 2011 - 01:14

Da li neko zna sta je gospodin ministar po obrazovanju?

Govedo.

Koliko znam on je cak i doktorirao.

Nažalost. A Velja je tek magistar.

Nauka u ovoj zemlji odavno nema perspektivu, a izborom Obradovica za ministra nauke jos dugo nece ni imati. Nekad se stvarno zapitam odakle mi vise volje da se bavim naukom u ovom provizorijumu od drzave!

Potpisujem.

#8 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 10 March 2011 - 04:32

Da li neko zna sta je gospodin ministar po obrazovanju? Koliko znam on je cak i doktorirao.

ima i bolje - on je profesor! Ali gde?

Evo ovde!

Potpuno bunilo i ludilo. Inace je doktor politickih "nauka", tj. politickih kvazinauka, posto se to u Srbiji nikada nije - niti ce u skorije vreme, dok je ovakvih doktora - uzdiglo iznad nivoa kvazinauke.

#9 lion el johnson

lion el johnson
  • Members
  • 37 posts

Posted 10 March 2011 - 18:16

ima i bolje - on je profesor! Ali gde?

Evo ovde!

Potpuno bunilo i ludilo. Inace je doktor politickih "nauka", tj. politickih kvazinauka, posto se to u Srbiji nikada nije - niti ce u skorije vreme, dok je ovakvih doktora - uzdiglo iznad nivoa kvazinauke.


Uopste me ne cudi! Takvoj naucnoj gromadi i prilici da bude na Univerzitetu gde je Gadafi pocasni doktor nauka.

#10 emigrant

emigrant
  • Members
  • 26 posts

Posted 23 March 2011 - 23:24

Dakle, stvari stoje ovako nekako...

1. Posto je nauka velikodusno prepustena SPS "strucnjacima"" - iako njima nije ni padalo na pamet da posegnu za MNTR-om, vec je to posledica Djelicevog izvlacenja od sopstvenih obecanja kada je shvatio kakav je haos napravio - sada naucnicima preostaje samo da se mole da novi ministar nece rasterati one pomocnike i drzavne sekretare koji su radili svoj posao kako valja i dovesti neke od "proverenih" SPS kadrova. Ukoliko struktura MNTR-a bude zadrzana, makar i kroz formu sistematizacije koja je postojala pre pripajanja i prepustanja drzavnom sekretaru da vodi nekadasnji MNTR u sklopu MP, onda mozemo ocekivati da ce se predvidjeni planovi, nesumnjivo sporije, nekako kotrljati. Medjutim....

2. Najveca nesereca je zapravo to sto su obecane (silne) finansije za projekte u novom ciklusu, od kojih se tako mnogo ocekivalo, zapravo najobicnija opsena ministra Djelica. Trenutno postoji ogroman manjak para za projekte koji su prijavljeni, pa se u MntR-u (pokojnom) groznicavo razmislja po sistemu uranilovke - nema veze koji projekat je u kojoj kategoriji, kako su ga recenzenti ocenili i slicno - vec se gleda da svaki projekat dobije odredjenu sumu novca po glavi istrazivaca. Tu prestaje svako ozbiljno bavljenje naucnom politikom i pocinje krecana ili barska rapsodija. Dakle, igracemo se nauke - kao i uvek.

3. Buduci da je citav niz naucnika planirao podrobno projekat 2011 - 2014, povezujuci vise institutcija (ne samo iz zemlje), smanjenjem obecanih sredstava docice u nelagodan polozaj da projekat nece moci da ostvare, a po posledicama te neozbiljnost tek cemo cuti u narednom periodu. Naravno, drzava Srbija ce biti odgovorna - ali to je isto kao da kazete - Marsovci su odogvorni. Koga je uopste briga od politicara i da li ce se neko zacrveneti zbog toga. Normalno, nece. Ono malo ugleda sto je srpska nauka vratila za poseldnjih 10 godina, bice nepovratno izgubljeno.

4. Kada konacno komisije za nabavku opreme zavrse svoj deo posla i predloze kresanje sredstava (negde ce to biti svakako i sa dobrim razlogom) onda ce na scenu nastupiti DMT2 - tj. kljucni segment realizacije projekta mimo opreme. Jer, dzaba vam lepa i sjajna oprema ako ne mozete da finansirate rad sa doticnom. Tu ce, a verujte mi na rec, biti fantasticnih stvari - jer ce neko u MNTR-u izracunati koliko je para po glavi istrazivaca "realno" i taj prosek primeniti na sve projekte (mozda uz neka popustanja tu i tamo, ali svejedno dodelice daleko manje sredstava nego sto je potrebno). Razlog ovome je izmedju ostalog opet katastrofalan pristup Djelica samom konkursu - jer je proslo doslovce sve sto je prijavljeno (vrlo malo odbacenih projekata), i uvodjenje nekoliko hiljada ljudi (ima ih i sa privatnih fakulteta poprilicno - ne pitajte kakvih sve nema tu akademskih institutcija, pamet da vam stane).

5. Sto se tice Djeliceve naucne politike, treba biti realan - Minhauzen mu nije ravan. Ali to je obicno tako kada nadobudni ljudi, koji nisu profesionalci u nekom poslu, misle da sve najbolje znaju i mogu da urade. A kada vide da je djavo odneo salu, elegantno se izvuku, sve uz oprostajni govor u SC, u kojem je izverglao ponovo svoja obecanja kao da je to vec ostvareno - zaista pravi Minhauzen. Zaista, sve sto je Djelic radio bilo je toliko konfuzno, neorganizovano. aljkavo - da se prosto covek zapita kako je tog coveka bilo ko mogao da predstavi kao strucnja za bilo sta, osim za nered.

6. Borisu Tadicu bi bilo najpametnije da vrati nazad MNTR, dovede profesionalca koji zna posao da popravi stetu koju je Djelic napravio. Jer, kada prodje rad komisija i odrede se sredstva za projekte, to ce izazvati veliko nezadovoljstvo i Vlada ce imati protiv sebe kompletnu intelektualnu elitu Srbije...a to nije pametno.

7. Naravno, posto ova Vlada ne haje za sve ove probleme naucne zajednice - ostaje, nama koji imamo sta da ponudimo svetu nauke, da lagano spakujemo svoje stvari, decicu za rucicu, pa u beli svet...

Edited by emigrant, 23 March 2011 - 23:27.


#11 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 24 March 2011 - 04:23

Ovo je perfektno receno, sve na mestu. Samo da dodam da o DMT-2, isto kao i o "kapitalnoj opremi" odlucuje jedno te isto TAJNO DRUSTVO sastavljeno od niko ne zna na koji nacin izabranih mediokriteta koji sede u necemu sto se zove JUP, a sve u vezi sa istima je gotovo drzavna tajna (kazem gotovo, jer se u jednom danu pojavi spisak clanova tog misticnog "radnog tela" na sajtu ministarstva, da bi 16 casova kasnije nestao, isto tako bez objasnjenja i obrazlozenja kako se i pojavio)...

#12 Treadstone

Treadstone
  • Members
  • 584 posts

Posted 24 March 2011 - 10:16

Dakle, stvari stoje ovako nekako...

6. Borisu Tadicu bi bilo najpametnije da vrati nazad MNTR, dovede profesionalca koji zna posao da popravi stetu koju je Djelic napravio. Jer, kada prodje rad komisija i odrede se sredstva za projekte, to ce izazvati veliko nezadovoljstvo i Vlada ce imati protiv sebe kompletnu intelektualnu elitu Srbije...a to nije pametno.


Сасвим је јасно да од тога нема ништа.

Средства намењена МНТР су његовим инкорпорирањем у просвету постала савршена мета за поткусуривање синдикалних алаваца. Више није ни питање КО ће унутар тог министарства водити науку, јер ће његов утицај самом поставком ствари бити миноран.

Упркос петицији сматрам да је тешко очекивати поновно осамостаљење МНТР. Оно је постало део феудално-партијске поделе, а у Србији је ретко шта неупитно као то. Дакле, то је додатни проблем који компликује положај научних пројеката.

#13 cmix909

cmix909
  • Members
  • 776 posts

Posted 24 March 2011 - 22:34

... Jer, kada prodje rad komisija i odrede se sredstva za projekte, to ce izazvati veliko nezadovoljstvo i Vlada ce imati protiv sebe kompletnu intelektualnu elitu Srbije...a to nije pametno.


Da vidimo i to cudo. Elita je, na opstu stetu, uglavnom izbegavala borbu sa (intelektualno inferiornim) protivnikom. Tako je dobar deo elite daleko od Srbije, a ni ostatak ni dijaspora nisu raspolozeni za organizovan otpor i samo potvrdjuju onaj stari aforizam po kome su nesposobni sposobni da onesposobe sposobne.
Pre ce taksisti promeniti nesto sto im ne odgovara. No, sada barem nema onakve strahovlade, pa ce se mozda nesto preokrenuti...



#14 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 07 April 2011 - 04:37

Jedan manji broj "veselih" vesti iz nesvesti:

- po ozbiljnim izvorima unutar novoformiranog monster-ministarstva, prof. Megatrenda nije nimalo odusevljen novim portfeljom i otvoreno izjavljuje da nece da se mnogo mesa u to... (sto nije lose kad bi bilo sve)
- tek post festum je otkrivena manipulacija bivseg ministra Djelica koji je ugovore o platama prema novim kategorizacijama pravio na racun sredstava koje je sam sebi prebacio iz kredita za opremu, pa je kao
posledica toga doslo do situacije u kojoj je Evropska banka za obnovu i razvoj de facto obmanuta - oni za sad nisu reagovali, ali ima ozbiljnih bojazni da ce reakcije stici na kraju fiskalne godine i da ce biti, well, neugodne...
- dozivotni pomocnik za osnovne nauke (inace relativno simpaticni, normirano na rang funkcionera, Tibor Sabo) ce u monster-ministarstvu dobiti cak i povecanje svojih prerogativa, posto je prof. Megatrenda jedva docekao
da nekome uvali stogod moze od novog resora...
- od obecane regulacije DMT-2 za sad nema bukvalno nista. S obzirom da smo na pola drugog kvartala, situacija po institutima u tom pogledu postaje lagano kriticna. Neki uzimaju zajmove od komercijalnih banaka, neki
pak pokusavaju da se snadju na druge nacine, manje za javnost...
- Ditto za cuveni "problem minulog rada" po institutima...

i konacno, slag na tortici:

- Utekli ex-ministar Djelic provaljen kao covek koji je eksplicitno posavetovao svoje pajtase i naucne anonimuse iz "Jedinice za upravljanje projektima" (d.o.o.!) da prilikom odredjivanja prioriteta u nabavci opreme NE KORISTE
evaluacije netom zavrsenog projektnog ciklusa!?!? Umesto toga, rekao im je nesto nemusto na temu da oni treba da odlucuju na osnovu patriotskih nacela (!) sta je od opreme najvaznije za zemlju, a ne sta tamo neki naucnici
sa dosta rezultata i radova traze...

Uglavnom, kad god covek pomisli da nema gore - ozbiljno se iznenadi.

#15 Epistimonas

Epistimonas
  • Members
  • 14 posts

Posted 08 April 2011 - 17:19

Читајући све ово, човек се просто запита да ли је уопште требало сакупљати оних 5 000 потписа...

Како би по Вама требало да изгледа идеалан однос науке и државе (укључујући финансирање и слично)? Постоји ли неки пример у свету где наука функционише без министарства (или било које друге форме државне службе)? Да ли би фундаментална истраживања могла да опстану препуштена тржишту, без икаквог финансирања од стране држава? Како би у том случају дошло до лета на Месец и других сличних скупих подухвата, који су потпуно незанимљиви потенцијалним финансијерима у таквом систему, јер не доносе никакав профит? А знамо да научници воле да се играју и понекад се значај њиховог рада не може измерити мерним инструментима инвеститора. :)

Edited by Epistimonas, 08 April 2011 - 17:20.