Jump to content


Photo
- - - - -

Šta čitate?


  • Please log in to reply
5005 replies to this topic

#4996 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 11 April 2019 - 12:09

Joseph Kanon: Leaving Berlin

 

Sjajan špijunski roman o Berlinu 1948-1949, kad je bio uspostavljen zračni most i kad su amerikanci letjeli sa Dakotama (poslije C-47, pa C-54) i slijetali na Tempelhof svakih 30 sekundi.

 

Poslat ću fotke iz Berlina 2019.

Interesantno je da sam prvi put putovao u OstBerlin, pa sam za svaki dan boravka morao kupiti 20 istočnonjemačkih limenih maraka, koje su mi preko puta vrijedile malo više od WC papira.

 

Nezaboravno iskustvo.


  • 1

#4997 Janne240

Janne240
  • Members
  • 6,077 posts

Posted 23 April 2019 - 10:49

Tezave v raju, Milan Petek


  • 0

#4998 the dude

the dude
  • Members
  • 747 posts

Posted 24 April 2019 - 13:51

Posle dvogodisnje citalacke pauze...

 

Upoznat sam sa stoicizmom i nacelima koje propoveda( dobar deo njih sam i usvojio) ali nisam citao nista, uglavnom sam se informisao preko clanaka na internetu, youtuba...

 

Stigle jutros

 

Attached File  DSC_0153.jpg   165.82KB   1 downloads


Edited by the dude, 24 April 2019 - 13:52.

  • 1

#4999 KRAJ RADA FORUMA B92!

KRAJ RADA FORUMA B92!
  • Members
  • 1,316 posts

Posted 24 April 2019 - 21:13

Za sve koji jos uvek ne znaju, nema vise B92 foruma od 1. maja

 

https://forum.b92.ne...ada-foruma-b92/

 

a mi Idemo u Afterlife, ko god zeli neka trazi informacije i neka se prikljuci

 

https://forum.b92.ne...-za-novi-forum/


  • 0

#5000 KRAJ RADA FORUMA B92!

KRAJ RADA FORUMA B92!
  • Members
  • 1,316 posts

Posted 26 April 2019 - 21:51

Za sve one koji ne znaju, forum b92 prestaje sa radom.

 

https://forum.b92.ne...ada-foruma-b92/

 

To ne znaci i kraj naseg druzenja, posto se samo selimo na novu adresu.

 

https://forum.b92.ne...-za-novi-forum/

 

Forum smo mi i forum ostajemo mi. Za slucaj da nas ugase pre recenog roka, ostavite svoj kontakt (mejl, FB ili telefon) na PM

 

Zoe

Barakudi

Metalhedu

Zoltanu

i meni

 

da vam javimo novo mesto okupljanja, bez obzira na to da li ste u mogucnosti da pomognete novcano kreiranje novog foruma ili ne. Forum ostaje besplatan i ostaje nas.

Javite se svi.

 

Nadam se da ce svako bar jednom videti ovu poruku, a cilj je postignut ako se ona smuci svima posle 3 dana. :D


  • 0

#5001 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 27 April 2019 - 18:39

...

 
 
Nesto sam prebirao klasike pa naletim na ovo.
Opet oko 'propasti prirode / covecanstva' a opet sa toliko najstorke iropnije i zezanja!
Divota.
 
Pa sam se mislio - da okacim ovo na 'citanje' ili na 'klimatske promene'!?
B-)
 
>> ... Prisjetimo se, barem, zemljoposjednika Mihaila Hruščova iz drame 'Леший' (1889):
"Milijarde stabala umiru, domovi i životinje su devastirani, reke plicaju i suse se, predivni krajolici nepovratno nestaju ... 
 
Mora se biti bezobzirni varvar ... spaliti svu ovu lepotu u našoj peći, uništiti ono što ne možemo da stvorimo ... reke su suve, igra se promenila, klima je suva, igra se promenila, klima je suva, klima se promenila ... razmažena, i svaki dan zemlja postaje sve siromašnija i ružnija” (11,382).
 
Isti monolog reči po reč ponovio je doktor Astrov u čuvenoj drami "Ujak Vanja" (11, 204). (1896)
I evo još jednog sličnog govora:
 
"Šteta! ... i, Bože, kako mi je žao!" To je, naravno, Božja volja, nije nas stvorio svet, ali ipak, brate, šteta je. Ako se jedno drvo osuši ili, recimo, jedna krava padne, a onda je potrebno sažaljenje, ali šta je dobar čovek da vidi da li je ceo svet prašina? Koliko dobra, Isuse Hriste! .. I sve to mora da propadne! ”(6, 252-253).
 
I posle dve stranice: "Sve će biti izgubljeno za ništa ..." (6, 257).
 
Ova tuga o gubicima, od kojih svet u priči „Свирель“ / 'Svirala' (1887) melodioznog, lirskog glasa pastira Luke, čuje se i u delu Čehova - „Sreća“ (1887), napisanom u istom periodu.
 
“Dakle, dobro se gubi za ništa, bez ikakve koristi, kao što su pljeva ili ovčiji izmet! - Neimenovani stari pastirski lamenti u ovoj priči. „Ali, mnogo je sreće, toliko, dečače, da bi to bilo dovoljno za čitavu oblast, ali nijedna duša ne može da je vidi“ (6, 166).
 
Ovde, u podtekstu, opet humor, blago izrugivanje onima koji oplakuju gubitak sveta, no nije li iznenađujuće da su ove reči: 
 
"izgubljeno za ništa", "izgubljeno je uzalud", "propade uzalud", "besmisleno propada", "uzalud" - tokom godina postaju sve češći motiv u tim Čehovljevim pričama i pismima, gde on već, bez osmeha, izražava ne opste, već sopstvene, iskrene misli i osećanja.
 
>> ... ' Леший / Ujka Vanja' ... <<
 
'Sreća'
>> ... Radnja
Jedne noći u stepi, pastir sa oko tri hiljade ovaca, pastir star oko osamdeset godina i mladić Sanjka, posmatrali su nebo. 
Nedaleko od njih pojavio se čovek s konjem - Pantelej iz gazdinstva Makarova. Starac je razgovarao sa Pantelejom o zlim duhovima, o bogatstvima, kojih je mnogo zakopanih u ovom kraju, o začaranom blagu. Blago je navodno uzeto od Francuza tokom njihovog povlačenja iz Rusije 1812. godine. Sagovornici su bili zainteresovani za ideju pronalaženja blaga. 
Blago koje povezuju sa srećom, koje je zakopano u zemlju. Pantelej im kaže: "Lakt je blizu, nemojte se uristi ... Postoji sreća, ali nema smisla da je tražite." A starac čak i ne zna "šta će uraditi sa blagom ako ga nađe."
Nakon razgovora, sagovornici su se razišli. Svi su razmišljali o sreći. Mladi Sanjka nije bilo zainteresovan za samu sreću, "to mu nije bilo neshvatljivo, već za fantastičnu prirodu i neverovatnu ljudsku sreću." Ovce takođe razmišljaju o nečemu. ... <<
 
Svirala
>> ... Radja
Jednom u leto, službenik sa farme Dementieva, Meliton Šiškin, lovio je sa psom u šumi. Izlazeći na ivicu šume, ugledao je starog, siromasnog pastira Luku koji je duvao u sviralu. Starac i službenik razgovarali su o vremenu, lovu, sećali su se starog lova. Po njihovom mišljenju, sada se sve pogoršalo - ne da je ribe manje, a životinje i ptice nestale, potoci presusili, šume posecene. Zivelo se losije. Meliton je imao osmoro dece, ženu, majku, a njegova plata je bila deset rubalja mjesečno. 
Od siromaštva, njegova žena je bila "besna", a on je počeo da pije. Na tu pricu Melitona o životu, pastir je rekao: „Šteta, bratuška! Bože, kakva šteta! Zemlja, šuma, nebo ... svako stvorenje - sve je stvoreno, prilagođeno, u svemu postoji inteligencija. Sve nestaje. A najviše mi je svih ljudi žao.
Kada je počelo da pada kiša, sagovornici su se oprostili i Meliton je otišao. Dok je odlazio, slušao je kako je pastir nastavlja da duva u sviralu, i bi mu zao neba, zemlje, sunca, šume i psa. ... <<
 
:rotflmao:
 
...

  • 1

#5002 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 3,000 posts

Posted 28 April 2019 - 13:02

Аксентий Иванович Поприщин

 

Share & Enjoy


  • 0

#5003 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 28 April 2019 - 13:11

...

 

Ja mislim da sam sa tobom zavrsio svaku pricu - pa ti zelim ugodan boravak u 'genijalnom' doopetu 'mokrogorskog spahije', uz rodne zvuke!

:rotflmao:

 

 

...


Edited by Kinik, 28 April 2019 - 13:17.

  • 0

#5004 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 3,000 posts

Posted 28 April 2019 - 13:30

Andrija Zereković

 

(evo kako ga nenadmašno ovekovečio Berček)

 

 

Share & Enjoy


  • 0

#5005 cmix909

cmix909
  • Members
  • 776 posts

Posted 29 April 2019 - 16:33

Gore negde pominjao sam Karla Stajnera, cije su se knjige slabo 'primile' uprkos veoma visokim tirazima. Jez/ž-ovito, ali bez naglaska na unutarnjoj napetosti i ne narocito dubokoumno.

 

Medjutim, i coveku s analitickim sposobnostima Aleksandra Vajsberga, tj. njemu samom -- autoru Zavere cutanja -- bile su potrebne tri godine tamnovanja da sklopi koherentnu, ubedljivu i jednostavnu sliku i mehanizam nadorvelijanskog podvrgavanja jednoj jedinoj zlovolji.

 

U yu(tututu) je ona naprasno objavljena 1952. (tri prevodioca na seststo stranica), pa jos na-prasnije zaboravljena, ali je mozda i danas aktuelna kao Hexensabbat/de, Conspiracy of Silence/uk ili The Accused/us.

 

Knjiga govori i o nekim znatno znamenitijim naucnicima (za samog Vajsberga bili su se zauzeli Ajnstajn i Marija Kiri), ali je na mene dubok utisak ostavio jedan jevrejski krojac koji se, sasvim po meri, prezivao Ajzenberg -- valjda jedini zatvorenik koji je u borbi sa NKVD islednicima izasao kao pobednik u 'igri' zvanoj konvejer. Posle mesec dana otpremili su ga u logor ne iznudivsi 'priznanje'. I otisli da se naspavaju k'o ljudi.


Edited by cmix909, 29 April 2019 - 16:40.

  • 0

#5006 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 29 April 2019 - 18:59

...

 

Pa normalno da se knjige K. Stajnera nisu primile.

 

Citava tadasnja ideologija je bila staljinisticka, samo izvrnuta naopako.

Posledice logora, ludilo, zabrane, uterivanje discipline i slicno, gde su samo jedne slogane zamenili drugi, nista manje nakazni.

 

Prema spolja 'pravo na sopstveni put / izbor', prema unutra - uterivanje discipline i nametanje 'samoupravnog internacionalizma'. Sa svakom nogom u drugom camcu to nije moglo da opstane. Kako je bilo nametnuto oruzjem i krvlju, tako je uz oruzje i krv nestalo.

 

Secam se kad je D. Kis objavio 'Grobnicu za Borisa Davidovica', a kasije 'Cas anatomije'. Jos dok je trajala 'polemika' oko 'Grobnice', rekao sam u drustvu da je to samo napad 'cvrstorukasa / latentnih staljinista', gde je drustvo bilo poprilicno iznenadjeno, jer su se navukli na pricu o 'plagijatu'. 

 

A onda je ideolosko ludilo zamenilo naZiJonsko ludilo. a naZiJonal-socijalizam se ispoljio u punom obimu.

Cinjenica je da su protagonisti i zastupnici 'samoupravnog socijalizma' u potpunosti prigrlili najsuroviji nacionalizam, sasvim jasno govori da se ovde nikada nije zapatila demokratija, niti neki pluralizam.

 

Ovde se sricu i mrljave prstom samo partijski bilteni i saopstenja raznih 'politbiroa / komiteja'.

 

...


  • 0