Jump to content

Photo
- - - - -

Internet radio u vidu nameštaja

• Please log in to reply
No replies to this topic

#1 st4lk3r

st4lk3r
  • Members
  • 1,013 posts

Posted 14 January 2011 - 14:26

U delu grada gde stanujem, prijem radio signala je veoma loš: sa natprosečno velikom antenom, mogu da uhvatim samo Radio Pančevo. Deda Mraz iz Kanade mi je poklonio alternativno rešenje: Aluratek internet radio.

Posted Image

Aluratek? Znam, i meni je zvučalo smešno, ali potražite "internet radio" na Amazonu, nema šanse da ga zaobiđete. Što jes' jes', odmah se vidi da nije Logitech :lol: ali nema veze. Koliko je ružan, toliko dobro radi.

Na kućnu mrežu radio može da se zakači preko wirelessa ili etherneta, šta ko ima. Čim omiriše internet, radio se zakači na server Alurateka (besplatno "for life") i sa njega povuče spisak od oko 10.000 radio stanica (tako kažu) klasifikovanih po žanru i geografskoj lokaciji. Naša zemlja je začuđujuće dobro pokrivena: tu je praktično sve što vredi slušati, za neke stanice nisam ni čuo, ali je iz nekog razloga sa spiska izostavljen B92. Sreća pa i za to postoji rešenje (pod uslovom da uređaj flešujete najnovijim firmwareom). Postupak dodavanja nepostojećih stanica nije baš mnogo elegantan (koristi se web portal Alurateka), ali rešenje dobro funkcioniše u praksi. Kad jednom pronađete ili dodate stanice koje želite da slušate, stavite ih u svoje favorite, da ne morate da grabuljate po beskrajnim spiskovima svaki put i to je to.

Kad se sve jednom lepo iskonfiguriše i namesti, preostaje samo uživanje. Zvuk je začuđujuće dobar za tako malu spravu, a za one koji traže više postoji klasičan audio izlaz. Ono što je najimpresivnije je stabilnost rada, radio je uporan kao mazga: nema problema sa gubljenjem konekcije i bufferingom tako da posle nekog vremena čovek pomisli da sluša klasičan FM radio koji radi "na vazduh". Tu je, naravno, i alarm koji vas budi zvukom omiljene stanice ili klasičnim zvrčanjem u određeno vreme. Pošto se tačno vreme sinhornizuje preko interneta, nema bojazni da će čovek zbog glupe sprave da zakasni na posao. Alarm je fleksibilan: možete da ga namestite tako da se aktivira radnim danom a vikendom ne.

Sprava ima i USB port tako da pušta MP3 fajlove sa eksternog drajva (može time i da vas budi) a ugrađen je i klasičan FM tjuner (priložena je i mala FM antena) pa ko šta više voli. Muzika može da se pušta i sa nekog media-servera ako isti imate u kući. Tu su i neke bizarne stvari: ako imate žičanu mrežu u kući a nemate wireless (ili on ne dobacuje do svake sobe), radio ima poseban mod u kojem radi kao wireless access-point, sa sve enkripcijom. Ja probao i radi. Tu je i daljinski upravljač, ne mnogo "sindiš", za slučaj da vam žena skrajne radio na teško dostupno mesto pa ne možete da dohvatite dugmiće. Za upgrade softvera i podešavanje uređaja kompjuter nije potreban (izuzev za dodavanje novih radio-stanica).

E sad, nije sve idealno: displej je veliki, ali ima lošu rezoluciju i sa default setovanjima blješti na kilometar, nema šanse da vam stoji pored jastuka (osim kao stona lampa). Jačina svetla može da se menja, ali noću je svaka nijansa prejaka, pomaže jedino "display off". Ako spravu postavite u centar stana, noću ne morate da palite svetlo kad ustajete pošto imate plavi svetionik :lol: Korisnički interfejs je takođe šljampav i ima neku glupu organizaciju, ali se čovek brzo navikne (domaćicama i onako nijedan interfejs nije logičan).

Logitech ima mnogo bolju džidža-bidžu koja "svira u boji", ali umesto 120 košta 180 dolara:

Posted Image

Nisam probao ali bih rekao da za manje pare Aluratek vrši isti posao, samo mu fali seks. Znam da je radio pomalo izgubio trku sa ogromnim kućnim MP3 kolekcijama, ali ako još ima onih koji vole da slušaju Radio Dženariku dok iz kuhinje dopire miris prženog luka, ovo je pravo rešenje.