Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Emir Kusturica


 • Please log in to reply
2116 replies to this topic

#1321 muras

muras
 • Members
 • 11,247 posts

Posted 20 July 2011 - 07:55

...ce da rezira i istoriju, nemo da brigas.
tu je btw ostrija konkurencija nego za dobiti oneg globalistickog oskara, mame mu ga...
 • 0

#1322 Vižla

Vižla
 • Members
 • 549 posts

Posted 21 July 2011 - 03:11

Počelo je...

... Da nije velikog kamenog mosta koji je najvažnija tačka na putu za Istok, nikad ne bi na tom mjestu i u takvim prilikama nastala varoš. Zato u toj kasabi koju je stvorila nužda i želja za sticanjem, a ne povoljni uslovi i prirodan razvoj, nije bio nikom lak život. Otkad postoji, u njoj nije nikad bilo mirna posjeda, sigurna mjesta, ni cijele vesele godine. Sticalo se jest, ali bogatstvo se tu nije nikad pokazivalo ni mirno uživalo, nego se moralo, jednom stečeno, kriti, svaki dan ponovo osvajati, i služilo je više kao jamstvo za nemirne i oskudne godine koje mogu uvijek naići. ...

Ljubav u kasabi, Ivo Andrić

(edit: slovo)


Edited by Vižla, 21 July 2011 - 03:34.

 • 0

#1323 muras

muras
 • Members
 • 11,247 posts

Posted 21 July 2011 - 10:41

hehehe...stize evo i герой нашего времени...
 • 0

#1324 muras

muras
 • Members
 • 11,247 posts

Posted 01 August 2011 - 18:45

Attached File  photo-ekonomija-berze-bane-razno24-Baletic_Kusturica_u_h_555899758.jpg   19.41KB   11 downloads

...prosetaj se planinama.
 • 0

#1325 Astro-riba

Astro-riba
 • Members
 • 141 posts

Posted 09 August 2011 - 09:30

Čini mi se da je Kusta najSrbin
 • 0

#1326 XXL

XXL
 • Members
 • 18,731 posts

Posted 19 August 2011 - 18:34

Otvoreno pismo Nemanji Kusturici
From Israel without love: Otvoreno pismo Nemanji Kusturici
Sjeme ne pada daleko od bundeve

Piše: Marijan Hajnal (Izrael)
Na obostranu sreću, nismo ni po čemu slični, ali naše putanje su se nekoliko puta presjekle: u Čekrčićima, na Gorici, u Beogradu, u Izraelu, u duhovnosti, filmovima (istina, nešto različitim), i, ako je to posebno značajno tebi, u vjeri pramajki. No, nisu te podudarnosti razlog zašto trošim svoje dragocjeno vrijeme da bih ti napisao ove redove. Nismo uopšte bitni, ni ti, ni ja. U nastavku ćeš otkriti zašto to činim, iako nisi dostojan ni mog vremena ni moje pažnje

Tvoja i moja žena su iz Čekrčića (danas Čekrekčije), tragičnog srpskog sela na liniji razdvajanja. Kao klin usječeno dolinom Bosne, opkoljeno sa tri strane snagama Vojske BiH, selo nije imalo ni teoretske šanse da se održi. Kao na dlanu bili su stanovnici izloženi snajperskoj i artiljerijskoj vatri sa Banjera, Kote, iz samog gada. Gotovo da nije bilo porodice u selu iz koje nije pala bar jedna muška glava. Medju njima, iz jedine hrvatske porodice u selu, i brat moje supruge, pogođen na mostu, na dužnosti prevodioca za UNPROFOR, nije nosio pušku.

Tokom cijelog rata to selo je bilo neprolazna barijera na putu ka deblokiranju Sarajeva. Kao i mnoge druge bojišnice, unaprijed je od integriranih nedomicilnih četničko-paravojnih formacija žrtvovano i iskorišteno za napade i granatiranja, u ovom slučaju Visokog, grada u kom sam se rodio. U tom selu i u gradu bili su tokom svih godina rata, sve do Daytona, moja rodbina, prijatelji, školski drugovi, odijeljeni, osuđeni na nesuđenu suprotstavljenost. Do rata živio sam u Sarajevu, na Koševskom brdu, a najbliže i najomiljenije mjesto izletišta, s predivnim pogledom na Sarajevo, bila je Gorica. Ta tvoja Gorica, s Romima sa kojima si rastao, kojima si ostao doživotno dužan i pred kojima se nikad nećeš moći oprati, bila je i moja Gorica, s koje sam gledao u posljednjim danima mira tonjenje grada u nezadrživo približavajući užas.

Nažalost, u najgorim sudbonosnim trenucima dijelili smo neko vrijeme prisutnost u Beogradu, čak su nam isti politički domaćini nudili gostoprimstvo, s tom razlikom što sam im se ja vrlo brzo izmakao, zahvalio i otputovao sa porodicom za Izrael. No, ti dolaziš redovno i u Svetu zemlju, ali ne kao Emir, već kao lobistički pulen Nemanja. Iste mecene koje su orkestrirale ratom u Jugoslaviji imaju svoje sluge koje te dočekuju, organiziraju projekcije i neke koncerte što su ispod svakog kulturnog kriterijuma i minimuma ukusa. Svi vi zajedno me postiđujete svojim prisustvom i podsjećanjem na sve patnje kojima sam propatio u bivšoj domovini i nametnutom egzilu. Kao i Bregović, nema bitnije razlike među vama u dekadentnosti, vrijeđate mrtve i žive žrtve vašim primitivnim populizmom. Kao da Izrael nema dovoljno svojih šund-pokvarenjaka, vi trebate da omogućite širenje horizonata spoznaje o balkanskim negativnostima.

Ime Emir (po značenju: vođa, vladar, zapovjednik) trebalo bi se odnositi na harizmatičnu osobu, koja uživa dar povjerenja, milost izabranosti i pozvanosti. Takvo ime si odbacio i zamijenio si ga za Nemanja. U početku nisam vjerovao, mislio sam da se radi o zlonamjernom podmetanju. U pozadini se krila tvoja koristoljubiva tendencioznost i malicioznost.

I meni su susjedi ispraznili stan, mnogi članovi porodice su stradali, ostali raseljeni, neki do danas raspamećeni, ali moja porodica je stradavala kao jugoslavenska, južnoslavenska, i ne prvi, već peti put uzastopno u proteklim ratovima. Ipak, ja se nikom nisam priklonio. A i da sam krenuo putem kao ti, imao bih više prava na to. No, moja majka Radmila je bila i ostala za mene Bogumila. Odgajajući mene i mog brata (koji je tvog godišta) nikad nije pomenula naciju i vjeru. Nikad! A i kako bi? Zatečenu kao ratno siroče u zimu 1942. na kupreškoj visoravni, ostavljenu u snijegu, izgladnjelu, bolesnu, na samrti, pronašli je partizani i dali na usvajanje. Tri porodice su je usvajale, svaki put druge nacionalnosti. Neka tragična kob pratila je i tada, iznova ostajući sama. Njena najkraća filosofija je bila: „Budi čovjek i u svakom gledaj čovjeka.“

A ti, Emire, priklonio se zlikovcima i još prkosiš. Rujući po najosjetljivijim ranama povijesti, pripremaš film prema Andrićevom romanu „Na Drini ćuprija“.

Providno je šta namjeravaš postići time. Za sitne i prolazne interese kriminalaca kojima služiš, nastojiš zacementirati podjele i nesloge. Pa i taj višegradski most, zadužbina, opstao je kao simbol mogućeg suživota, povezujući Istok i Zapad. Oživljavanje mržnje onemogućava razum da se uzdigne iznad uzroka ratova. Estetičar sam po profesiji pa mogu biti i filmski kritičar. O filmovima koji su te proslavili nemam pozitivne ocjene. Scene u njima variraju od vulgarnih do porno-opscenih, prikazuješ pedofiliju, dekadentnost, nemoral, nakaznost. I lažeš, pri čemu se ne može reći da „lažeš lepo“. Ali profani truli Zapad, taj skup hijena, žeđa i gladuje za upravo takvim naturalnim primitivizmom kojeg istog, samo nagizdanog, napudranog, kriju u magacinima svojih muzeja voštanih figura.

Osim toga, poslije saznanja o fizičkom napadu na dr Edina Mutevelića, sa žaljenjem mogu konstatirati da su te sva ta priznanja jedino uspjela unaprijediti od sarajevskog čaršijskog fakina do kabadahije. Da imaš imalo ljudske časti, vratio bi novac Andreju Nikolaidisu i pokušao sprati ljagu koju si na sebe sam nabacio, tužeći nečasnom sluganskom sudu tog mladog novinara koji se odvažio da javno o tebi saopšti istinu. Taj sud je produžena šapa istog onog koji je naredio bombardovanje Vukovara, Dubrovnika, Sarajeva (našeg, tvog i mog), koji je naredio da se pobiju svi muški stanovnici Srebrenice.

Ti sam kažeš da nisi želio pred svijetom izreći očekivanu osudu balkanskog krvnika, da je fašista i gad: „Tu ključnu rečenicu nikada nisam izgovorio.“

Zato što si se priklonio gadovima i fašistima najcrnje vrste, ti nisi samo dželatov šegrt, već si opunomoćeni nadvojvoda samog Sotone. Mene ne možeš tužiti. Zbog duševne boli i svih gubitaka koje sam ja pretrpio, može se dogoditi samo suprotno, pa ti slobodno mogu reći da je nedovoljno biti gad, treba biti monstrum pa ne osuditi monstruma.

Na kraju, da se vratim našim dobrim majkama i pramajkama. Da si se sjetio da napraviš film o stradanju Bogumila, sigurno je da nikada ne bi uzeo ime Nemanja. Napokon, ko zna, sjeme ne pada daleko od bundeve, u krajnjoj, makar i podsvjesnoj namjeri, možda si ipak pošten i svojim povratkom iluzornim korijenima (a zlu se oni ne mogu sagledati), te opkoljen i prožet nasiljem, dobrovoljno ispaštaš neku nemanjićku krivicu koja te kida dok te ne iskida i od vajnog filmadžije ne ostane samo jedan mali mokrogorski bludnik bez kompasa, zagubljen u prašumi vječitog velimirovićevsko-amfilohijevskog košmarnog balkanskog bezumlja.

Znam da je premalo ostalo čovjeka u tebi, u protivnom bi na Gorici kleknuo pred Romima moleći ih za oprost i bar teatralno-dramaturški pozvao ih da tuku i ubiju izdajnika. Međutim, ti Romi nisu oni kakvim si ih predstavio u svojim filmovima. Ispao si diletant i nepoznavalac romske kulture. Ponizio si ih poništavajući njihova povijesna stradanja. To su istinski dobri i civilizovani ljudi. Mislim da bi se okrenuli od tebe, čak te i ne udostojivši prezirom koji zaslužuješ.

* Autor je magistar sociologije: živi i radi u Izraelu.

ps
iskop'o dabar odnekud :)
 • 3

#1327 zoran59

zoran59
 • Members
 • 9,994 posts

Posted 19 August 2011 - 20:52

Emir Kusturica o Stankovicu: prekinuo sam intervju no nisam ga izbacio, ali sad sam djavo


clanak: http://www.index.hr/...avo/567313.aspx

Edited by zoran59, 19 August 2011 - 22:15.

 • 0

#1328 muras

muras
 • Members
 • 11,247 posts

Posted 19 August 2011 - 22:03

jebi ga, morao je da ga izbaci.

...kad postavlja "osjetljiva pitanja"... <_<

Edited by muras, 19 August 2011 - 22:06.

 • 1

#1329 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,918 posts

Posted 19 August 2011 - 23:46

jebi ga, morao je da ga izbaci.

...kad postavlja "osjetljiva pitanja"... <_<A inace bio fin novinar, onako blagorodan. Nikakve zadnje misli nije imao, samo pitao covek...
 • 0

#1330 Kinik

Kinik
 • Members
 • 40,423 posts

Posted 19 August 2011 - 23:54

...


Pa svrha normalnog novinara i jeste da razotkriva naZiJonsku zgadiju.

...
 • 1

#1331 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,918 posts

Posted 19 August 2011 - 23:56

......
Sjeme ne pada daleko od bundeve

...................
ps
iskop'o dabar odnekud :)


Gde god da je iskopao, mogao je sam bolje da napise. A i ti isto....

Cuj, seme od bundeva, pa jos i zenski rodoslov....


Jeste da ni Dabar nije Kusturicin fan, ali ovaj ne lici na njega, definitivno....
 • 0

#1332 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,918 posts

Posted 20 August 2011 - 00:11

...


Pa svrha normalnog novinara i jeste da razotkriva naZiJonsku zgadiju.

...


Jeste, ali bar malo da se potrudi. Lako ti doci s 50 pripremljenih pitanja, u pripremljenojoj javnosti, i onda zapnes kao majmun...
I sad si ti hrabar novinar-istrazivac? Ma da, mogao je taj Kusturica i da ga zakolje (to mu hobby u slobodno vreme); jedva zivu glavu izvukao covek...
Od takvih "novinara" mi se zeludac okrece. Dodju kad znaju gde je "meko", pa udare iz sve snage, alal im....

Evo, i ti razotkrio (vec "razotkrivenu") naZiJonsku zgadiju. Jel´bilo tesko?
 • 0

#1333 Kinik

Kinik
 • Members
 • 40,423 posts

Posted 20 August 2011 - 01:13

...

...
Pre svega, ako je neko ovde majmun, - "to je neprani shevalje".

"Novinari koji udaraju na meko"?
Da nije mozda taj novinar trebao da ga ispituje prema nekoj "konvenciji", i stedi laznu seljacku velicinu?
Jednog obicnoj jalijaskog primitivca?

Pa ja sam odavno rekao da si ti prikrivena, surova naZiJonalistica, a sva tvoja briga za "deklaracije o pravima" se svodi na utatajsku odbranu prava "balvandzija & zlobimirovskih dupeliza / cankoliza".
Zamisli koliko je neprani sevalje /k onjina bio pametan / inteligentan da se skruturio kod nogu, ljubio skute pozarevackog degenerika.

...
 • 6

#1334 Indy

Indy
 • Members
 • 21,392 posts

Posted 20 August 2011 - 02:36

Jeste, ali bar malo da se potrudi. Lako ti doci s 50 pripremljenih pitanja, u pripremljenojoj javnosti, i onda zapnes kao majmun...

Mislim da je bitno da Kusta odgovori da li je (ne i sta) pio sa Slobodanom Milosevicem, bilo kada, u bilo kom trenutku... Tako, to pitanje i treba postaviti 50x, ili dok se ne dobije jasan odgovor. Izbacivanje je takodje neka vrsta odgovora, samo ne govori nista dobro o proslavljenom reziseru. Kusta je, na zalost, samo jedan u nizu onih koji su propali zajedno sa propalom drzavom. Neki su propali moralno, a drugi su imali srecu da propadnu samo fizicki. To je bolest koja je pokosila mnoge druge umetnike i "javne radnike"... zato i treba davati decu u inzinjere i lekare, a ne umetnike, pa da zavise od drzave. (Osim ako se ne radi o detetu kakvo je npr. Branimir Stulic, tome ni jedna drzava nije uspela da naskodi.)

Edited by Indy, 20 August 2011 - 02:37.

 • 3

#1335 st.maurice

st.maurice
 • Banned
 • 14,181 posts

Posted 20 August 2011 - 08:08

A inace bio fin novinar, onako blagorodan. Nikakve zadnje misli nije imao, samo pitao covek...


A fini novinar ne sme da postavlja nezgodna pitanja? Sme samo da ljubi dupe intervjuisanom? :lol:

Evo ti onda primera Olje Beckovic ili Jugoslava Cosica, koji su garantovano culi za "ko ne voli Dabic Rasu, popusio kitu nasu" pa nisu smeli da postave pitanje o tome.
 • 2