Jump to content


Photo
- - - - -

MAU


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
17 replies to this topic

#1 MAU

MAU
  • Members
  • 19 posts

Posted 03 November 2010 - 11:36

MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI
Andre Nikolića 14

Posted Image

otvaranje izložbe “NAKIT ETIOPIJE”
Autorka izložbe i kataloga: Aleksandra Prodanović-Bojović, kustos MAU
Sreda 10. novembar 2010. u 19h

Osobenosti kultura Roga Afrike: raskošni geografski i etnički kontrasti i dinamična istorija koju karakteriše postojanje drevne civilizacije i hrišćanskog kraljevstva, kao i dugotrajni trgovački i kulturni dodiri sa narodima drugih kontinenata, već dugo vremena izazivaju pažnju Evropljana.

Raznovrsni kulturni uticaji koji se sustiču u severoistočnoj Africi doveli su do nastanka specifičnih umetničkih tradicija, koje se ogledaju i u nakitu kao dekorativnoj formi. Krajem oktobra MAU organizuje izložbu Nakit Etiopije kojom će biti prikazani originalni ukrasni predmeti različitih etničkih zajednica Etiopije. Pored tipičnih materijala koji su vekovima u upotrebi na ovim prostorima: srebro, zlato, bronza, slonovača i ćilibar, posetioci će moći da se upoznaju sa obiljem formi i tipova nakita - ogrlica, narukvica, naušnica, krstova, amuleta – koji pripadaju dekorativnom nasleđu etiopskih naroda. Pored artefakata iz Etiopije, izložba će biti upotpunjena dokumentarnim terenskim fotografijama iz druge polovine šezdesetih godina prošlog veka.

Izložba će trajati do polovine decembra.

najava izložbe

-----------------------------------

Predavanje: NAKIT ETIOPIJE – simboli, značenja, identiteti
Predavanje će održati: Aleksandra Prodanović Bojović, kustos Muzeja
Utorak, 23. novembar 2010, u 18 časova (SKC, Kralja Milana 48)

Bogato kulturno nasleđe Etiopije, koje je dugo ostalo prikriveno od evropskog pogleda upoznaje se preko umetničkih tradicija koje se vekovima razvijaju na ovom tlu. Nakit kao dekorativna forma povezana sa telom živo je isprepletana sa svakodnevnim životom pojedinca i zajednice, dokumentujući i prenoseći kulturna značenja.

Predavanjem će biti predstavljene dekorativne tradicije Etiopije koje su ponikle na različitim kulturnim osnovama. Pored krstova privezaka hrišćanskih vernika i nakita od srebrnih perlica sa motivima iz drevne umetnosti aksumskog doba, biće predstavljene raskošne nevestinske ogrlice muslimanskih žena, talismanski xirsi privesci i drugi primeri nakita koji ukazuju na indijske i arapske umetničke uticaje. Posmatrajući nakit kao rezervoar simbola i značenja, biće data stilska i antropološka tumačenja pojedinih tipova predmeta. Takođe se analizira transformacija nakita u vizuelni predznak identiteta etničkih zajednica, kao i ukupnog etiopskog identiteta.

Uz predavanje biće organizovana prezentacija na osnovu koje će posetioci moći da se upoznaju sa obiljem materijala, formi i tipova nakita koji pripadaju dekorativnom nasleđu etiopskih naroda. Predavanje prati izložbu Nakit Etiopije organizovanu u Muzeju afričke umetnosti na kojoj je prikazan originalni nakit etničkih zajednica Etiopije.

Predavanje će održati: Aleksandra Prodanović Bojović, kustos Muzeja.

najava predavanja

----------------------------

sajt MAU

Facebook grupa

Twitter stranica

Youtube kanal

Edited by MAU, 03 November 2010 - 11:47.


#2 MAU

MAU
  • Members
  • 19 posts

Posted 08 December 2010 - 15:26

Posted Image

Subota u Etiopiji – Etiopija iz ženskog ugla: Javno vođenje kroz izložbu Nakit Etiopije + projekcija filma “Dukina Dilema”

11. decembar


program:


12 h javno vođenje kroz izložbu “Nakit Etiopije”
...
Kako je austrijski novac pretvoren u nakit, čime su etiopski hrišćani označavali svoju versku pripadnost, koji simboli plodnosti su tokom istorije imali magijsku primenu, i zbog čega je muslimanski nakit žena sa Roga Afrike raskošniji od ukrasa drugih zajednica, saznaćete tokom javnog vođenja kroz studijsku izložbu Nakit Etiopije. Posetioce će kroz postavku provesti autorka izložbe i kustoskinja Muzeja, Aleksandra Prodanović.


13 h projekcija dokumentarnog filma

“Duka’s Dilemma – A visit to Hamar in Southern Ethiopia”, 2001. 87’, engleski titlovi. Autori: Jean Lydall, Kaira Strecker. Film je dobitnik tri međunarodne filmske nagrade.
Duka je udata žena i majka petoro dece, koja živi u plemenu Hamar, u južnoj Etiopiji. Otkako je njen muž uzeo drugu, lepu i mladu ženu, Duka je u stanju nespokojstva... Ličan i intiman, ovaj film prati život porodice tokom emotivne krize.
Film se prikazuje u saradnji sa organizacijom Međunarodnog festivala etnološkog filma.

Za prva tri posetioca (u 12 časova) obezbeđen je poklon – CD sa izborom etiopske muzike!


FB event

Edited by MAU, 08 December 2010 - 16:51.


#3 MAU

MAU
  • Members
  • 19 posts

Posted 03 February 2011 - 12:11

Subota, 5.februar, MAU


Bogatstva Etiopije: srebrne perlice i zrna kafe


Javno vođenje kroz izložbu “Nakit Etiopije” i projekcija dokumentarnog filma o kafi

Posted Image

12 časova - U okviru obilaska izložbe “Nakit Etiopije” prati se upotreba predmeta kao simbola bogatstva i društvenog prestiža, kao i značaj kulturnih i istorijskih prilika u Etiopiji za konstruisanje vrednosti materijala i predmeta.

13 časova - Projekcija dokumentarnog filma “Crno zlato”, 2006, engleski, režija: Mark Francis, Nick Francis
Film razmatra mesto Etiopije, kao glavnog afričkog izvoznika kafe i domovine najcenjenije sorte – arabike, u svetskoj trgovini kafe, i nesrazmerno mali udeo ove zemlje u ukupnom profitu koji globalna industrija ostvaruje od napitka poznatog kao crno zlato.


Posetioce ce kroz postavku provesti autorka izložbe i kustoskinja Muzeja, Aleksandra Prodanović-Bojović.

#4 MAU

MAU
  • Members
  • 19 posts

Posted 10 February 2011 - 16:42

Posted Image

MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI POZIVA VAS NA
SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE

TEGOVI ZA MERENJE ZLATNOG PRAHA NARODA AKAN
SREDA 16. FEBRUAR 2011. GODINE, U 19 ČASOVA


Izložbu će otvoriti
Njegova Ekselencija g. Semuel Valis Akjanu, ambasador Gane u Beogradu.

Autor izložbe i kataloga: Marija Ličina, kustos
DRESS CODE: CREATIVE & GOLD
Prilika da ponesete svoju zlatnu kravatu, periku, cipele... ili neki detalj.

DOBRODOŠLI NA OTVARANJE!

Muzej afričke umetnosti
Andre Nikolića 14
Senjak (bus 44)
www.museumofafricanart.org
africanmuseum@gmail.com

Posted Image

Na izložbi koja će trajati do 30. aprila 2011. biće prikazano više od 500 tegova iz zbirke Muzeja afričke umetnosti, preko 200 tegova iz zbirke Slovenskog etnografskog muzeja u Ljubljani, kao i primeri iz privatnih kolekcija.

Tegovi naroda Akan jedinstveni su u svetu po svojim oblicima - predstavljaju ljude (ratnike, vra;eve, lovce...), životinje (ptice,krokodili, antilope...), biljke (kikiriki, cvetove palmi, patlidžane...), predmete (bubnjeve, sandale, topove...) i jos bezbroj drugih figura i geometrijskih motiva.

Koliko privlače svojim oblicima, kao umetničke forme u bronzi u veličinama od tek nekoliko santimentara, akanski tegovi jednako su značajni kao svedočanstva o prirodnom bogatstvu zlata u Zapadnoj Africi. Njima je meren zlatni prah, koji je imao ulogu novca u Gani i Obali Slonovače kod naroda Akan od 15. sve do kraja 19. veka, u svakodnevnim aktivnostima - na tržnicama, u kraljevskim trezorima zlata, i za naplate državnih taksi i poreza

Posted Image

Svake subote u martu, od 12 časova na programu će biti javno vođenje. Autorka izložbe govoriće o prometu zlata od afričke obale Mediterana do Gvinejskog zaliva (u periodu od 10. do 19. veka), pustinjskim karavanima i evropskim flotama u pohodu ka akanskim zlatonosnim poljima, o običajima cenkanja do „poslednjeg zrna zlata“, boji plamena za tegove-skulpture u bronzi i drugim temama vezanim za istoriju i kulturu naroda Akan.

Posted Image

Posted Image

#5 MAU

MAU
  • Members
  • 19 posts

Posted 21 February 2011 - 17:53

U okviru programa Subota u muzeju


JUŽNA AFRIKA - LIVE!
C r a f t s & D r u m s



25. i 26. februar 2011.
11-17h
Muzej afričke umetnosti


Posted Image

Muzej afričke umetnosti u Beogradu u saradnji sa „Africa Village“, nevladinom organizacijom za umetnost i kulturni razvoj Afrike, organizuje događaj pod nazovom JUŽNA AFRIKA – LIVE! Crafts&Drums. Ovaj događaj će se održati u petak, 25. i subotu, 26. februara 2011. u periodu od 11h do 17h, u prostoru Muzeja afričke umetnosti, Andre Nikolića 14.

Događaj JUŽNA AFRIKA – LIVE! Crafts&Drums se sastoji od kreativnih radionica za decu i mlade. Cilj ovih radionica je da se učesnici upoznaju sa umetnostima Južne Afrike. Gosti Muzeja afričke umetnosti biće umetnici iz Južne Afrike koji će pokazati mladima kako se izrađuju predmeti od žice, kako se prave minijaturne skulpture u drvetu, kao i tradicionalnu tehniku pletenja korpi sa kablovima za telefon. Deca će imati priliku da učestvuju u radionici izrađivanja tradicionalnih pregača karakterističnih za narod Ndebele, kao i da nauče kako se sviraju bubnjevi i koji su ritmovi tradicionalnih plesova Južne Afrike. Ovaj događaj u Muzeju afričke umetnosti će omogućiti deci i mladima da na jedan drugačiji način posete Muzej – uzmu učešće u stvaralačkom procesu sa gostujućim umetnicima. Ulaz na ovaj događaj je besplatan i otvoren za sve koji žele da imaju dodir sa kulturom Južne Afrike – uživo!

Učesnici se mole da dođu na vreme.

Akcija u muzeju: Samo tokom ovog događaja, MAU daje specijalni popust 20% za sve posetioce na sva muzejska izdanja, a posebno skrećemo pažnju na: „Nakit Etiopije“, A.P. Bojović, „Afrički muzički instrumenti“, A. Gojković , kao i monografiju muzeja, „Muzej afričke umetnosti, zbirka Vede i dr Zdravka Pečara“, grupe autora.

Za više informacija, pozovite Muzej afričke umetnosti, radnim danom od 10-18h:
tel. 011.2651654.



Program (25. i 26. februar) :


Kreativne radionice namenjene mladima (srednjoškolcima i studentima):

12-14h Tri radionice južnoafričkih zanata odvijaće se simultano u MAU

1) Radionica primenjene umetnosti „Predmeti od žice“
2) Radionica primenjene umetnosti „Svet skulptura“
3) Radionica primenjene umetnosti „Korpe od telefonskih žica“

Učesnici u radionicama će direktno od umetnika iz Južne Afrike naučiti kako se prave predmeti od žice, kako se prave minijaturne skulpture u drvetu, kao i kako se pletu tradicionalne korpe od raznobojnih telefonskih žica. Gosti iz Južne Afrike objasniće tehniku izrade tradicionalnih predmeta, dok će kustosi Muzeja afričkih umetnosti uputiti posetioce u kulturološki značaj ovih predmeta. Učesnici radionica će imati priliku da na licu mesta naprave južnoafričke tradicionalne predmete.

Kreativne radionice namenjene deci (7-12 godina):

11-12h radionica bubnja „Ritam Južne Afrike“
Kustos MAU će provesti decu kroz priču o južnoafričkim instrumentima, njihovim oblicima i značenjima. Deca će i sama moći da ispobaju svoje veštine sviranja na bubnjevima ponavljajući tradicionalne južnoafričke ritmove.

14-15h likovna radionica „Ndebele pregače“
Deca će imati priliku da od kustosa MAU čuju zanimljivu priču o pregačama koje su deo nošnje naroda Ndebele iz Južne Afrike. Nakon toga, sva deca će nacrtati pregače i napraviti malo umetničko delo. Posmatranje sadržaja, istraživanje forma i boja, interpretacija izloženih dela će omogućiti putovanje u srce mašte i zabaviti decu pri poseti Muzeju.

15-16h radionica bubnja sa Brankom Trijićem, perkusionistom iz Beograda
Kustos MAU će provesti decu kroz priču o južnoafričkim instrumentima, njihovim oblicima i značenjima. Deca će i sama moći da ispobaju svoje veštine sviranja na bubnjevima ponavljajući afričke ritmove.

16-17h likovna radionica „Ndebele pregače“
Deca će imati priliku da od kustosa MAU čuju zanimljivu priču o pregačama koje su deo nošnje naroda Ndebele iz Južne Afrike. Nakon toga, sva deca će nacrtati pregače i napraviti malo umetničko delo. Posmatranje sadržaja, istraživanje forma i boja, interpretacija izloženih dela će omogućiti putovanje u srce mašte i zabaviti decu pri poseti Muzeju.

#6 MAU

MAU
  • Members
  • 19 posts

Posted 01 March 2011 - 15:41

U okviru programa Subota u Muzeju
predstavljamo seriju javnih vođenja uz izložbu:



Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan

5. mart - Od simbola sreće do škrinja za zlato: motivi akanskih tegova




Sva predavanja počinju tačno u podne (12h); ulaz - besplatan

Posted Image

o izložbi:

Izložbom Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan predstavljeno je više od 700 primeraka bronzanih tegova izlivenih u minijaturnim formama, koje se kre ću od jednostavnih do bogato ukrašenih i kompleksnih geometrijskih oblika, i skulpturalnih rešenja koja prikazuju predmete, biljke, životinje, ljude, ili, pak, scene sa nekoliko ukomponovanih motiva. Čitavo bogatstvo oblika tegova, toliko raznolikih kao što su predstave piramide ili kruga, semena i ploda neke biljke, ptice na postolju, ili figura žene sa detetom u nosiljci i posudom na glavi, najrazličitiji apstraktni motivi i naturalistički prikazi, bili su pojedinačno ili u grupi vizuelni komplement ekonomskim aktivnostima u državama naroda Akan od 15. do kraja 19. veka. Njihovo mesto bilo je na tasu vage, dok je drugi tas postavljan u balans odgovarajućom težinom zlatnog praha koji je služio kao sredstvo plaćanja. Težina tegova odgovarala je monetarnim vrednostima zlata, dok je njihova forma ispoljavala potrebu pojedinca i društva za komunikacijom, i izražavala umetnički senzibilitet kako stvaraoca, tako i svih onih koji ih koriste.

Kao materijalna svedočanstva iz prošlosti, tegovi pripadaju istoriji trgovačkih aktivnosti usmerenih ka bogatim nalazištima zlata u širokom pojasu zapadne Afrike, od Sahela do obala Gvinejskog zaliva. Bajkovite priče o zlatonosnim kišama, avanturistički duh i ekonomski interes pokretali su sve brojnije transsaharske karavane sa severa kontinenta od 9. veka, da bi od 15. veka put zapadne Afrike krenule i preko-okeanske flote iz evropskih zemalja. O mitskim herojima, hrabrim ratnicima, religijskim ritualima, ceremonijalnim i predmetima svakodnevne upotrebe, usmenoj književnosti i mnogim drugim aspektima akanske kulture u narednim vekovima danas saznajemo na osnovu brojnih „zapisa“ u bronzi – tegova za merenje zlatnog praha čiji bogat repertoar oblika i motiva predstavlja čitav svet u malom.

#7 MAU

MAU
  • Members
  • 19 posts

Posted 10 March 2011 - 11:14

U okviru programa Subota u Muzeju
predstavljamo seriju javnih vođenja uz izložbu:



Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan

12. mart - Zlato zapadne Afrike u Starom svetu - od 10. do 16. veka



Sva predavanja počinju tačno u podne (12h); ulaz - besplatan



o izložbi:


Izložbom Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan predstavljeno je više od 700 primeraka bronzanih tegova izlivenih u minijaturnim formama, koje se kre ću od jednostavnih do bogato ukrašenih i kompleksnih geometrijskih oblika, i skulpturalnih rešenja koja prikazuju predmete, biljke, životinje, ljude, ili, pak, scene sa nekoliko ukomponovanih motiva. Čitavo bogatstvo oblika tegova, toliko raznolikih kao što su predstave piramide ili kruga, semena i ploda neke biljke, ptice na postolju, ili figura žene sa detetom u nosiljci i posudom na glavi, najrazličitiji apstraktni motivi i naturalistički prikazi, bili su pojedinačno ili u grupi vizuelni komplement ekonomskim aktivnostima u državama naroda Akan od 15. do kraja 19. veka. Njihovo mesto bilo je na tasu vage, dok je drugi tas postavljan u balans odgovarajućom težinom zlatnog praha koji je služio kao sredstvo plaćanja. Težina tegova odgovarala je monetarnim vrednostima zlata, dok je njihova forma ispoljavala potrebu pojedinca i društva za komunikacijom, i izražavala umetnički senzibilitet kako stvaraoca, tako i svih onih koji ih koriste.

Kao materijalna svedočanstva iz prošlosti, tegovi pripadaju istoriji trgovačkih aktivnosti usmerenih ka bogatim nalazištima zlata u širokom pojasu zapadne Afrike, od Sahela do obala Gvinejskog zaliva. Bajkovite priče o zlatonosnim kišama, avanturistički duh i ekonomski interes pokretali su sve brojnije transsaharske karavane sa severa kontinenta od 9. veka, da bi od 15. veka put zapadne Afrike krenule i preko-okeanske flote iz evropskih zemalja. O mitskim herojima, hrabrim ratnicima, religijskim ritualima, ceremonijalnim i predmetima svakodnevne upotrebe, usmenoj književnosti i mnogim drugim aspektima akanske kulture u narednim vekovima danas saznajemo na osnovu brojnih „zapisa“ u bronzi – tegova za merenje zlatnog praha čiji bogat repertoar oblika i motiva predstavlja čitav svet u malom.



Kako stići do MAU: http://www.museumofa...setite-nas.html

#8 MAU

MAU
  • Members
  • 19 posts

Posted 16 March 2011 - 15:48

U okviru programa Subota u Muzeju
predstavljamo seriju javnih vođenja uz izložbu:



Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan


19. mart - Zlatni prah kao novac i upotreba tegova kod Akana: državni trezori i svakodnevna trgovina



Sva predavanja počinju tačno u podne (12h); ulaz - besplatan



o izložbi:

Izložbom Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan predstavljeno je više od 700 primeraka bronzanih tegova izlivenih u minijaturnim formama, koje se kre ću od jednostavnih do bogato ukrašenih i kompleksnih geometrijskih oblika, i skulpturalnih rešenja koja prikazuju predmete, biljke, životinje, ljude, ili, pak, scene sa nekoliko ukomponovanih motiva. Čitavo bogatstvo oblika tegova, toliko raznolikih kao što su predstave piramide ili kruga, semena i ploda neke biljke, ptice na postolju, ili figura žene sa detetom u nosiljci i posudom na glavi, najrazličitiji apstraktni motivi i naturalistički prikazi, bili su pojedinačno ili u grupi vizuelni komplement ekonomskim aktivnostima u državama naroda Akan od 15. do kraja 19. veka. Njihovo mesto bilo je na tasu vage, dok je drugi tas postavljan u balans odgovarajućom težinom zlatnog praha koji je služio kao sredstvo plaćanja. Težina tegova odgovarala je monetarnim vrednostima zlata, dok je njihova forma ispoljavala potrebu pojedinca i društva za komunikacijom, i izražavala umetnički senzibilitet kako stvaraoca, tako i svih onih koji ih koriste.

Kao materijalna svedočanstva iz prošlosti, tegovi pripadaju istoriji trgovačkih aktivnosti usmerenih ka bogatim nalazištima zlata u širokom pojasu zapadne Afrike, od Sahela do obala Gvinejskog zaliva. Bajkovite priče o zlatonosnim kišama, avanturistički duh i ekonomski interes pokretali su sve brojnije transsaharske karavane sa severa kontinenta od 9. veka, da bi od 15. veka put zapadne Afrike krenule i preko-okeanske flote iz evropskih zemalja. O mitskim herojima, hrabrim ratnicima, religijskim ritualima, ceremonijalnim i predmetima svakodnevne upotrebe, usmenoj književnosti i mnogim drugim aspektima akanske kulture u narednim vekovima danas saznajemo na osnovu brojnih „zapisa“ u bronzi – tegova za merenje zlatnog praha čiji bogat repertoar oblika i motiva predstavlja čitav svet u malom.


Akcija u muzeju: Svake subote MAU daje specijalni popust 20% za posetioce na sva muzejska izdanja.


Kako stići do MAU: http://www.museumofa...setite-nas.html

#9 MAU

MAU
  • Members
  • 19 posts

Posted 23 March 2011 - 11:19

1)

U okviru programa Subota u Muzeju
predstavljamo seriju javnih vođenja uz izložbu:



Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan

26. mart - Mere i odmeravanje: cenkanje do poslednjeg zrna zlata



Sva predavanja počinju tačno u podne (12h); ulaz - besplatan

Posted Image

o izložbi:

Izložbom Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan predstavljeno je više od 700 primeraka bronzanih tegova izlivenih u minijaturnim formama, koje se kre ću od jednostavnih do bogato ukrašenih i kompleksnih geometrijskih oblika, i skulpturalnih rešenja koja prikazuju predmete, biljke, životinje, ljude, ili, pak, scene sa nekoliko ukomponovanih motiva. Čitavo bogatstvo oblika tegova, toliko raznolikih kao što su predstave piramide ili kruga, semena i ploda neke biljke, ptice na postolju, ili figura žene sa detetom u nosiljci i posudom na glavi, najrazličitiji apstraktni motivi i naturalistički prikazi, bili su pojedinačno ili u grupi vizuelni komplement ekonomskim aktivnostima u državama naroda Akan od 15. do kraja 19. veka. Njihovo mesto bilo je na tasu vage, dok je drugi tas postavljan u balans odgovarajućom težinom zlatnog praha koji je služio kao sredstvo plaćanja. Težina tegova odgovarala je monetarnim vrednostima zlata, dok je njihova forma ispoljavala potrebu pojedinca i društva za komunikacijom, i izražavala umetnički senzibilitet kako stvaraoca, tako i svih onih koji ih koriste.

Kao materijalna svedočanstva iz prošlosti, tegovi pripadaju istoriji trgovačkih aktivnosti usmerenih ka bogatim nalazištima zlata u širokom pojasu zapadne Afrike, od Sahela do obala Gvinejskog zaliva. Bajkovite priče o zlatonosnim kišama, avanturistički duh i ekonomski interes pokretali su sve brojnije transsaharske karavane sa severa kontinenta od 9. veka, da bi od 15. veka put zapadne Afrike krenule i preko-okeanske flote iz evropskih zemalja. O mitskim herojima, hrabrim ratnicima, religijskim ritualima, ceremonijalnim i predmetima svakodnevne upotrebe, usmenoj književnosti i mnogim drugim aspektima akanske kulture u narednim vekovima danas saznajemo na osnovu brojnih „zapisa“ u bronzi – tegova za merenje zlatnog praha čiji bogat repertoar oblika i motiva predstavlja čitav svet u malom.


Cena kataloga izložbe: 700din.

Akcija u muzeju: Svake subote MAU daje specijalni popust 20% za posetioce na muzejska izdanja.


Kako stići do MAU: http://www.museumofa...setite-nas.html




2)


AFRIČKI MURALI

- predavanje -
30. mart u 18h, Studentski kulturni centar, Kralja Milana 48

govori: Nataša Njegovanović Ristić, viši kustos, Muzej afričke umetnosti u Beogradu

Posted Image

Velika oblast likovnog stvaralaštva u zajednicama južno od Sahare - MURALI, imala je u svojim počecima uporište u pećinskom slikarstvu i u umetnosti body arta. S obzirom na to da su murali i body art, obe likovne discipline, nastajale i trajale u određenim društvenim i religioznim okvirima, njihov perceptivni domet kretao se, uslovno rečeno, u mikro okruženjima koja su na određeni način dovela do analognih postupaka u izboru i samom izvođenju likovnog dela što je, u krajnjem slučaju, dovodilo i do analognih rezultata. Bez obzira na to da li je u pitanju ljudsko telo kao podloga ili zid kuće, umetnik je imao isti pristup i želju da „svoje platno“ ulepša i učini drugačijim od postojećeg, vodeći računa o samom telesnom obliku ili o postojećoj arhitektonskoj formi. Najveća sličnost ogleda se u izboru geometrijskih, floralnih i ornamentalnih motiva koji su identično sprovedeni kako u dekoraciji i boji, tako i u likovnom rukopisu.

ulaz slobodan

#10 MAU

MAU
  • Members
  • 19 posts

Posted 29 March 2011 - 13:20

Posted Image

subota, 02. april 2011. u 18h

Kolekcija kao strast – javno emitovanje dokumentarne radio drame Tragači i razgovor na temu kolekcioniranja, privatnih i muzejskih zbirki

U okviru programa Subota u Muzeju, biće premijerno javno emitovanje radio-drame Tragači. Autor Ivana Vojt, reditelj i istoričar umetnosti vodi nas kroz svet kolekcionarstva koji god da je predmet u pitanju: modeli-vozovi, ordenje i odlikovanja ili, pak, predmeti pop kulture kao igračke iz kinder jaja. Sve tragače (kolekcionare) povezuje jedna stvar – strast.

Radio drama „Tragači“ (režija: Ivana Vojt; dizajn zvuka: Stefan Đinović; muzika: Srđan Marković i Dušan Bogdanović)

Muzej afričke umetnosti u Beogradu je otvoren 1977. godine da bi sačuvao legat dr Zdravka i Vede Pečar u Beogradu, a tokom svog nastajanja pokazao je istrajnost kolekcionarskog koncepta i vizije. Na koji način se kolekcionarska pasija može pretvoriti u muzejsku zbirku koja postaje deo kulturne baštine jednog grada ili države, kao i o kolekcionarima, privatnim i muzejskim zbirkama, govoriće nakon emitovanja drame: prof. dr Dragan Bulatović (Filozofski fakultet u Beograd, katedra za Istoriju umetnosti), Nataša Njegovanović Ristić, istoričar umetnosti i viši kustos MAU i Lidija Košutić, kustos/arheolog i predsednik uduženja kolekcionara „Kinder kluba“ u Beogradu.

Moderatori programa: Ivana Vojt i Srđan Tunić, istoričari umetnosti, saradnici MAU

ulaz: besplatan

#11 MAU

MAU
  • Members
  • 19 posts

Posted 07 April 2011 - 13:03

U okviru programa Subota u Muzeju
predstavljamo seriju javnih vođenja kroz izložbu


TEGOVI ZA MERENJE ZLATNOG PRAHA NARODA AKAN
Tokom aprila, subotom u 12h


Kustos MAU Marija Ličina, vodiće posetioce kroz autorsku izložbu:


09. april UMEĆE IZRADE TEGOVA: BOJA PLAMENA, PONEKI ROG VIŠKA I DRUGE FAZE
16. april UMETNOST MALIH STVARI: 717 AKANSKIH TEGOVA
23. april OD SIMBOLA SREĆE DO ŠKRINJA ZA ZLATO: MOTIVI AKANSKIH TEGOVA
30. april MERE I ODMERAVANJE: CENKANJE DO POSLEDNJEG ZRNA ZLATA


Posted Image

Izložbom Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan predstavljeno je više od 700 primeraka bronzanih tegova izlivenih u minijaturnim formama, koje se kreću od jednostavnih do bogato ukrašenih i kompleksnih geometrijskih oblika, i skulpturalnih rešenja koja prikazuju predmete, biljke, životinje, ljude, ili, pak, scene sa nekoliko ukomponovanih motiva. Čitavo bogatstvo oblika tegova, toliko raznolikih kao što su predstave piramide ili kruga, semena i ploda neke biljke, ptice na postolju, ili figura žene sa detetom u nosiljci i posudom na glavi, najrazličitiji apstraktni motivi i naturalistički prikazi, bili su pojedinačno ili u grupi ukras pozornice ekonomskih aktivnosti u državama naroda Akan od 15. do kraja 19. veka (oblasti Gane i Obale Slonovače). Njihovo mesto bilo je na tasu vage, dok je drugi tas postavljan u balans odgovarajućom težinom zlatnog praha koji je služio kao sredstvo plaćanja. Težina tegova odgovarala je monetarnim vrednostima zlata, dok je njihova forma ispoljavala potrebu pojedinca i društva za komunikacijom i izražavala umetnički senzibilitet kako stvaraoca, tako i svih onih koji ih koriste.

Kao materijalna svedočanstva iz prošlosti, tegovi pripadaju istoriji trgovačkih aktivnosti usmerenih ka bogatim nalazištima zlata u širokom pojasu zapadne Afrike, od Sahela do obala Gvinejskog zaliva. Bajkovite priče o zlatonosnim kišama, avanturistički duh i ekonomski interes pokretali su sve brojnije transsaharske karavane sa severa kontinenta od 9. veka, da bi od 15. veka put zapadne Afrike krenule i preko-okeanske flote iz evropskih zemalja. O mitskim herojima, hrabrim ratnicima, religijskim ritualima, ceremonijalnim i predmetima svakodnevne upotrebe, usmenoj književnosti i mnogim drugim aspektima akanske kulture u narednim vekovima danas saznajemo na osnovu brojnih „zapisa“ u bronzi – tegova za merenje zlatnog praha čiji bogat repertoar oblika i motiva predstavlja čitav svet u malom. Na izložbi je prikazana zbirka tegova Muzeja afričke umetnosti, zbirka Slovenskog etnografskog muzeja u Ljubljani, primeri iz privatnih kolekcija, kao i vage, kašike, kutije i posude za zlatni prah.


Cena kataloga izložbe: 700din.

Akcija u muzeju: Svake subote MAU daje specijalni popust 20% za posetioce na muzejska izdanja.


Kako stići do MAU: http://www.museumofa...setite-nas.html

#12 MAU

MAU
  • Members
  • 19 posts

Posted 19 April 2011 - 14:11

Predavanje + slide-show


Muzej afričke umetnosti – Legat porodice Pečar


Predavač: Aleksandra Prodanović Bojović, kustos Muzeja afričke umetnosti

Sreda, 27. april 2011 u 19 časova, Biblioteka grada Beograda, Knez Mihailova 56

Posted Image

Na predavanju o legatu porodice Pečar koji predstavlja osnovu zbirke Muzeja afričke umetnosti, biće reči o putovanju Pečarevih po Africi i nastanku zbirke, o predmetima, kao i o ulozi legata u kreiranju ovog jedinstvenog muzeja i njegove izlagačke politike.

Zahvaljujući neumornim putnicima i vrsnim kolekcionarima, Vedi i dr Zdravku Pečaru, koji su više od dvadeset godina boravili u različitim zemljama Afrike, Beograd je 1970-tih godina postao bogatiji za jednu izuzetnu kolekciju afričke umetnosti. Maske i skulpture u drvetu, tkanine, keramika, bronza i muzički instrumenti, čine zbirku kojom je predstavljena tradicionalna umetnost zapadne Afrike, a čiju inspirativnu snagu su još početkom 20. veka uočili evropski umetnici.

Prepoznavši značaj ove kolekcije za kulturu i istoriju našeg grada, i ceneći doprinos afričke umetnosti svetskoj umetničkoj baštini, gradske vlasti su na osnovu legata porodice Pečar formirale muzej posvećen umetnosti afričkog kontinenta, čime se, i na ovaj način, naša prestonica uvrstila među evropske metropole.

Iako je zbirka Muzeja afričke umetnosti tokom vremena proširivana drugim donacijama i akvizicijama, zbirka Pečarevih ostaje njen najvredniji deo, kako zbog lepote samih predmeta, tako i kao temelj jedne plemenite i vizionarske ideje.

Predavanje sa slide-show prezentacijom održaće Aleksandra Prodanović Bojović, kustos Muzeja afričke umetnosti. Predavanje će biti održano u Biblioteci grada Beograda u sredu, 27. aprila 2011. sa početkom u 19 časova.


* na slici: prvi predmet donesen iz Afrike - Maska Nimba iz Gvineje. Zbirka Pečar, MAU.

#13 MAU

MAU
  • Members
  • 19 posts

Posted 07 May 2011 - 14:26

subota 14. maj, 18-02h

NOĆ MUZEJA 2011

Posted Image

Poseban program: "Putovanja-sećanja" - NAPRAVITE SVOJU INSTALACIJU

Ove godine vas pozivamo da učestvujete u nesvakidašnjem programu koji ćete sami osmisliti! Sa putovanja se svi obično vratimo sa nekim suvenirom koji nas zauvek podseća na nezaboravnu avanturu ili prizor. Išli ste u Afriku? Ako je odgovor potvrdan, pozivamo vas da tokom Noći muzeja donesete fotografiju, razglednicu ili bilo koji drugi predmet koji je obeležio vaše putovanje. Na taj način će vaša kapa, marama, olovka ili torba s kojom ste putovali postati muzejski eksponat. Budite jedan od autora ove neobične instalacije, koja će se formirati tokom čitave Noći muzeja, i sastavite jedinstveno umetničko delo od stotina impresija, sećanja i utisaka.

Posted Image


izložba-instalacija-multimedija: „TRRiP“ - Todorović, Radović, Rajković i Prijatelji

tri putovanja – tri pogleda na Afriku: Tanzanija, Burkina Faso, Etiopija

Tri fotografa će kroz tri različita stila prikazati svoje vizure sa tri geografske tačke afričkog kontinenta. Susretanja i impresije u Tanzaniji, venčanje u Burkini Faso i stanovnici sa obala reke Omo u Etiopiji biće vam predstavljeni u formi izložbe, instalacije i multimedijalnih sadržaja. Fotografije i drugi elementi na ovoj izložbi su rezultat promišljanja i traženja odgovora na večito pitanje pozicije čoveka u savremenom svetu.

Autori/fotografi: Marko Todorović, Katarina Radović i Vladimir Rajković.


http://www.museumofa...art.org/sr.html

Posted Image

#14 MAU

MAU
  • Members
  • 19 posts

Posted 26 May 2011 - 17:59

AFRO FESTIVAL 2011 – zauzmi svoje mesto!

poziv mladim umetnicima

Afro festival je godišnja manifestacija Muzeja afričke umetnosti na kojoj se kroz izložbe, javna vođenja, filmske i video projekcije, likovne i muzičke radionice, kao i koncerte i prodajne izložbe promoviše i predstavlja kulturno nasleđe Afrike. Afro festival 2011 se ove godine održava od 10-12. juna, a prodajna izložba – Afrički bazar: Inspiracija biće organizovana u subotu 11. juna od 10-18h. Tim povodom, Muzej afričke umetnosti, kao mesto interkulturalnog ukršatanja, poziva sve mlade primenjene umetnike koji u svom radu nalaze insipraciju u afričkom dizajnu i motivima da nam se pridruže na prodajnoj izložbi. Ako kreirate nakit, minđuše, narukvice, nanogvice, torbice ili novčanike – pozivamo vas da nam pošaljete svoje radova i kratak CV na: africanmuseum@gmail.com . Nakon selekcije od strane kustosa MAU, dobićete poziv da učestvujete na prodajnoj izložbi.

Zauzmite svoje mesto na Afro festivalu 2011 i javite nam se!

Posted Image

#15 MAU

MAU
  • Members
  • 19 posts

Posted 02 June 2011 - 09:51

http://www.museumofa...tival-2011.html


AFRO FESTIVAL 2011

Posted Image

Afro festival je godišnja manifestacija Muzeja afričke umetnosti na kojoj se kroz izložbe, koncerte, javna vođenja, filmske i video projekcije, likovne i muzičke radionice, kao i prodajne izložbe promoviše i predstavlja kulturno nasleđe Afrike. U današnjem svetu afrička umetnosti i kreativnost prevazilaze okvire jednog kontinenta i zbog toga MAU kroz različite kulturne sadržaje želi da ukaže na značaj afričkog umetničkog nasleđa i izvan granica kontinenta.


PETAK 10. jun

12h-14h Omaž Jeleni Aranđelović Lazić (prvoj direktorki Muzeja afričke umetnosti)


muzeološki rad - naučna istraživanja - objavljena dela

Muzej afričke umetnosti: zbirka Vede i dr Zdravka Pečara poklonjena je Gradu Beogradu 1974. godine, a pionirski posao identifikacije predmeta, stručne analize i koncepcije Muzeja rezultat je neumornog rada i posvećenosti prve direktorke Muzeja – Jelene Aranđelović Lazić. U ovom terminu biće napravljen osvrt na rad i doprinos prve direktorke MAU.

Učesnici razgovora: Slobodan Mašić (arhitekta), Božidar Pešev (dipl. etnolog), Lazar Lazić (književnik), Narcisa Knežević-Šijan (direktor MAU) i Nataša Njegovanović-Ristić (viši kustos)


20h-24h AFRAM

veče posvećeno afro-američkoj muzici

Afro-američko nasleđe predstavlja jedan od konstitutivnih činilaca kulture S.A.D. U tim okvirima, afro-američka muzika kao planetarno prepoznatljiv fenomen uticao je ne samo na stvaranje brojnih muzičkih pravaca, već i na muzičku industriju uopšte. Kao složen koncept koji u sebi sadrži varijetet zvučnog i vizuelnog materijala program AFRAM će predstaviti publici muzička raskršća afro-američkog potkulturnog i kulturnog miljea. Muzički i vizuelni program će se održavati na tri punkta u bašti i na jednom punktu u enterijeru Muzeja čime će biti predočen istorijski razvoj i nove tendencije afro-američke muzike.

Autori programa: Jelena Jovović (muzička koncepcija) i Narcisa Knežević-Šijan (vizuelna koncepcija)
Učesnici: DJ-evi Željko Kerleta i Vladimir Đelić Ćile
Instalacija: Zoran Naskovski

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ulaz besplatan



SUBOTA 11. jun

10-18h AFRIČKI BAZAR


Afrički bazar – prodajna izložba umetničkih i zanatskih predmeta: maske, skulpture u kamenu i drvetu, rukom pravljene i bojene tkanine, slike, batik, nakit, dekorativni predmeti za enterijer.

Afrički bazar: Inspiracija

interaktivni štandovi – podrška lokalnim umetnicima

Ove godine, lokalni mladi umetnici koji inspiraciju za svoje radove nalaze u afričkom dizajnu, demonstriraće tehnike izrade nakita i predstaviti svoje radove u okviru prodajne izložbe.

Art & Photography

Marko Todorović: Portreti Tanzanije, Katarina Radović: Venčanje u Burkini, Vladimir Rajković: Dolinom reke Omo


20h Koncert: fjužn tradicionalne indijske i marokanske muzike

Putovanje od Indije do Maroka i fjužn različitih kultura kroz muziku kao jezik.

Nastupaju: Akaš Bat, tabla & kandžira (indijske perkusije), Nenad Vještica Khan, sitar (žičani instrument iz Indije) i Stefan Sablić, ud (žičani instrument severne Afrike i Bliskog Istoka).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ulaz 100 din.



NEDELJA 12. jun

10h-18h DURBAR!

Najznačajniji dan Afro festivala je Durbar: festival festivala – dan prijateljstva, muzike i plesa. Uz učešće afričkih ambasada u Beogradu - u prijatnom eksterijeru, bašti Muzeja - ovaj dan slavi afričku muziku, ples umetnost i kulturu. Posetioci će imati priliku da uživaju u bogatstvu afričke kreativnosti: kente iz Gane, kasai velvet iz Konga, đelaba i kaftan sa severa Afrike, unikatna keramika i staklo iz Alžira, Maroka i Tunisa, egipatske raznobojne arabeske, indigo tkanine iz Gvineje, štampani tekstil iz Angole. Uz ljubaznu podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu, posetiocima se pruža prilika da uživaju u kulinarskim specijalitetima iz različitih krajeva Afrike. Posebno aranžirani štandovi sa predmetima umetničke, zanatske i suvenirske proizvodnje (tkaninama, nakitom, figurama u drvetu) doprinose duhu festivala koji na nezaboravan način dočarava kulturnu riznicu Afrike.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ulaz 100 din.


MUZEJ
AFRIČKE
UMETNOSTI
Andre Nikolića 14, 11000 Beograd, Srbija
+381 11 2651 654, +381 11 2651 269
africanmuseum@gmail.com
www.museumofafricanart.org