Jump to content


Photo
- - - - -

Rehabilitacija Dragoljuba M. Mihailovića


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
4282 replies to this topic

Poll: Rehabilitacija Dragoljuba M. Mihailovića (449 member(s) have cast votes)

Da li je Dragoljub Mihajlovic bio ratni zlocinac?

  1. da, bio je ratni zlocinac (189 votes [47.61%])

    Percentage of vote: 47.61%

  2. ne, nije bio ratni zlocinac (208 votes [52.39%])

    Percentage of vote: 52.39%

Da li je Dragoljub Mihajlovic bio kolaboracionista?

  1. da, bio je kolaboracionista (201 votes [50.63%])

    Percentage of vote: 50.63%

  2. ne, nije bio kolaboracionista (196 votes [49.37%])

    Percentage of vote: 49.37%

Vote Guests cannot vote

#4261 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 16 December 2015 - 23:05

Dobro je da ti se ne povraca od Picoustog i Cetncikog vojvode Nikolica a.k.a. Grobara koji i rehabilitovase Drazu Mihailovica.

 

Naprotiv, sa njima nemas nikakvih problema. Stavise, ja nikako ni ne zelim da budem u tom vasem procetnickom drustvu. Tako da je osjecaj povracanja uzajaman.

 

Samo kad ti se ne povraća na povratak staljinizma u Rusiji.

Koliko znam, predsedniku vojvodi svira na mobilnom himna zemlje koju ti svesrdno podržavaš u njenom blitzkriegu.



#4262 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 16 December 2015 - 23:29

Mora da sam bio nejasan, jer nigde nisam tvrdio da je to ispravno.
 
Rekao sam: "u govoru".
 
Postao je običaj da se pod "zapadnim vrednostima" podrazumevaju vrednosti socijalnog, ekonomskog i političkog liberalizma, koje individuu i ljudska prava stavljaju u centar.
Taj običaj je verovatno nastao u vreme hladnog rata, ali tu je, ni ti ni ja ga nećemo ispraviti, bolje je da ga prihvatimo radi boljeg sporazumevanja. 
Ne sporim da su nacizam i fašizam proizvodi zapada, pa nisu valjda nastali od konfučijanizma.
 
OK, dobro, mozda se nismo razumjeli. Prica je krenula od Velimirovica i njegovog tzv. "antizapadnjastva". Pa ja nekako u ovoj prici i krecem od toga vremena. A ne od perioda hladnog rata i kasnije.
 
Medjutim, da se prebacim na danasnje vrijeme, cak i takav termin je pogresan, posto su na zapadu demokratske drzave, a unutar demokratije imas razne pokrete koji se bore za neke svoje ideje. Kritikovati neke od tih pokreta, i/ili ideja iz ove vukojebine se vrlo cesto cita kao "antizapadnjastvo". Dok se u isto vrijeme svaki potez tih (danas demokratskih) drzava prihvata kao dogma.
 
E, tu je problem, zato i reagovah sa tim Velimirovicem, evo vam ga, savremen (u svoje vrijeme), prozapadno orijentisan (u svoje vrijeme), i ako mu je ucitano neko "antizapadnjastvo" koje nema veze sa vezom. Osim po inerciji da se tako zapljunes, sto se i inace redovno radi za sve sto ti se ne svidja (ne mislim licno na tebe, vec uopsteno).

Edited by Atreid, 16 December 2015 - 23:30.


#4263 dhx

dhx
  • Members
  • 7,032 posts

Posted 16 December 2015 - 23:57

Kako da diskutujes kad nemas argumente, pa se onda koristis bezobrazlukom i podmetanjem.

Jedino sam trebao sačekati dva tvoja sledeća posta pa da potvrdim gde ideš i šta hoćeš. Još od onog pokušaja i podmetanja sa 'fašističkim EU fondovima', do današnjih akrobacija sa geografskim čistunstvom i bukvalizmom oko zapadnih vrednosti pa do tvog artističkog opusa sa 'avangardom koja se rodila u Rusiji' i (prepo)rodila r'n'r.

 

Eto, samo još da novodobni ruski istoričari pronadju sve one izgubljene knjige o nulti tački avangarde i da ispišu nove stranice velike ruske istorije. Ta je teorija, inače, negde u rangu Teslinog skrivenog oružja. :lol+:

 

A šarlatanska je baš kao i tvoja teza o današnjem 'iskonskom fašizmu sa Zapada' te 'većitoj tapiji antifašizma pod plaštom pravoslavlja', uz koju ide i ona o 'dobroćudnom srpskom nacionalizmu'. Dobro, nisam baš sasvim siguran na kojoj od tih teorija si radio sam a na kojima zajedno sa Wilhelminom. Čisto onako, da vam pogreškom ne oduzmem autorska prava.

 

Kakva je inače svrha stavljanja biografije Heideggera? Hana Arendt mu je izgleda sasvim oprostila ružnu (navijačku) prošlost a i sam se bio nešto pokajao pre nego što je stegnuo papke. Njegova priča i profašističko plivanje su ti više za debatu o tome da li autora treba odvajati od njegovog dela ili ne. Slično ide i sa Poundom ili Kusturicom.

 

I, šta si ono dokazao sa Edvardom VIII, da Britanija nije prva stala Hitleru na rep? Ono, dok ga je drug Stalin još uvek tapšao po ramenu? A možda je i on zarazio preratnu Jugoslaviju, dok je zajedno sa Wallis Simpson plovio Jadranskom obalom i promovirao razuzdani životni stil i nudizam. Mora da si fašista ako si nudista. ;)

 

Ikada čuo za 'They shall not pass'?! Kada je 1936. godine u Londonu 6000 policajaca čuvalo Mosleya i njegovih 2000 fašista ispred 100.000 gradjana? Ikada čuo za 'Never in the history of mankind has so much been owed by so many to so few'?!

 

O toj avangardi postoje zapisi i jasno je dokumentirana, zauvek u istoriji. A ti svejedno možeš mahati prstićima u sve pravce ruže vetra, ne bi li slučajno otkrio toplu vodu, kako ga nema preko srbovskog džirlitanja sa majčicom. ;)


Edited by dhx, 16 December 2015 - 23:59.


#4264 yossarian

yossarian
  • Members
  • 3,774 posts

Posted 17 December 2015 - 00:03

Neverovatan lik.

 

I četnička popina je dobra kad treba da se iskonstruiše nešto u korist najgoreg staljinizma prikrivenog u oblandi internacionalizma i levog socijalizma. Najgore komunističko djubre stavlja znak jednakosti izmedju Hitlera i zapadne civilizacije, tobože gledajući zapad negde na granici Varšavskog pakta i projektujući ga samo kao geografsku odrednicu.

 

Više voli rusko govno nego američku pitu, tu nema ni leka ni pomoći.

 

Povraća mi se od ovog.

 

 

Sa Atreidom sam se više puta sreo u forumskim diskusijama i nisam video ni "s" od staljinizma. Naprotiv, o Staljinu i njegovoj represiji je pisao sve najgore,

 

 

Atreidovi levičarski stavovi su potpuno legitimni, slagao se s njima ili ne, a njegovi postovi vredni čitanja.

Sukob mišljenja je poenta diskusije.

 

Čemu ovakve optužbe?



#4265 blond

blond
  • Members
  • 4,640 posts

Posted 17 December 2015 - 00:14

Koji zapad? Britanija i Amerika? Pri tome je i u samim tim drzavama bilo velikih problema tridesetih godina sa nacizmom i fasizmom:

 

Edward VIII sa Hitlerom:

 

nyg0hw.jpg

 

http://www.dailymail...-historian.html

 

 

Edward VIII uci Elizabethu II da salutira Hitleru:

 

23ifayv.jpg

 

 

 

Eto ti fotke iznad, tako da je Velimirovic vrlo savremen u svoje vrijeme i vrlo prozapadno orijentisan, je l', bar nista manje nego Elizabeth II i Edward VIII.

 

Pri tome, ta nece Velimirovic biti proistocno orijentisan, tamo je ipak vrijebao Staljin :wicked:

I? Postavio si slike kao ilustraciju da je ostatak Zapada imao istu politicku praksu i misao? A gde su govori i smimci Cemberlena, Cercila, Ruzvelta jednaki Hitrerovoj retorici, emigracije Jevreje, itd? Zaista, koliko treba biti lud pa uzeti ovo kao dokaz tvoje smesne tvrdnje uprkos svetskom ratu koji se u medjuvremenu odigrao.



#4266 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 17 December 2015 - 00:31

Dakle, da rezimiramo sta se sve ovde ispisalo. Velimirovic nije bio antizapadnjak, vec je samo bio anti-demokrata, dok je neke zapadnjacke ideje kao fasizam sasvim prihvatio. Fasizam je samo zapadna ideja, nema nikakve veze sa Rusijom, sto je dokazano time sto je kraljicu stric ucio da dize ruku kad je bila mala i sto nisu pobili svoje fasiste tamo 30ih, nego su usli u rat sa fasizmom i debelo ga porazili. Za sve to vreme, Rusija nije ni videla F od fasizma, staljinizam nikakve slicnosti sa fasizmom nema, a to sto se sa Adolfom tapsao je, kako rece Wei, "zato sto su ih drugi napadali, kao na primer oni grozni krvozedni Poljaci, pa Rusi morali da se brane". Fasizam je i dalje dominantna politika Zapada, samo to nekako nije jasno, valjda zato sto se manipulise medijima (tipicno fasisticki), dok je, docim, u Rusiji demokratija sa pravim, istocnim, pravoslavnim vrednostima i staljinizam nije vracen (ni na mala, a kamoli velika vrata), niti se doktrina o upotrebi nuklearnog oruzja u lokalnim sukobima cuje na sve strane. Uz sve to, avangarda, nekako i r'n'r su se razvili u staljinizmu (koji nije bio totalitarna ideologija) i time doprineli modernoj kulturi koju je zapad samo prefarbao i preuzeo kao svoju (ali u stvari ne, jer je sve to maska, da bi se sakrio fasizam inherentan liberalizmu). 

 

Cisto ako se neko zapita kako sve ovo izgleda nekome ko cita spolja.....

 

Cujem da je jedan srpski kolumnista prosle godine zavrsavao kolumne sa "vratice se partizani i ***ce vam svima mater". I treba. 



#4267 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 17 December 2015 - 01:14

Jedino sam trebao sačekati dva tvoja sledeća posta pa da potvrdim gde ideš i šta hoćeš.

 

A, da ti malo artikulises ono sto hoces da kazes, umjesto sto si napravio citav jedan kupus od teksta na koji kako da se replicira?

 

Zato samo ovo:

 

Još od onog pokušaja i podmetanja sa 'fašističkim EU fondovima',

 

Porices da su EU fondovi saradjivali sa jednim ortodoksnim novosadskim fasistom? Ja to mogu da dokazem. Ne lupam ja napamet uprkos tvom izvrtanju.

 

Pri tome niko nije rekao da su EU fondovi fasisticki, vec da finansiraju projekte koje potpisuje fasista, odnosno pripadnik fasisticke stranke. Drugim rijecima da saradjuju sa fasistom.

 

... pa do tvog artističkog opusa sa 'avangardom koja se rodila u Rusiji' i (prepo)rodila r'n'r.

 

Vidi, za jedno mjesec i po - dva, nije jos datum tacno dogovoren, treba na Filozofskom fakultetu da odrzim jedno predavanja bas na temu odnosa Rocka i Avangarde i savremene umjetnosti uopste. Zato se ja u zadnje vrijeme malo vise bavim tim (iako to nije moja struka), da me ne bi tamo studenti ispreskakali. I da osnovne teze mogu dobro da argumentujem bez obzira sto se radi o samo jednom predavanju.

 

Tako da, posto nista od vas matorih, vrijeme je da se radi sa klincima i da se njima prenesu neka znanja pa da oni mjenjaju svijet na bolje kad vec moja generacija nista nije uradila, a vidim ni vasa :P

 

Koju ja vama ustvari pruzam priliku sto vam uopste dozvoljavam da diskutujete sa mnom.

 

 

I? Postavio si slike kao ilustraciju da je ostatak Zapada imao istu politicku praksu i misao?

 

Pa da ilistrujem kako su bivsi kralj i sadasnja kraljica "antizapadno" orijentisani po vasim kriterijima. Sta nije jasno?

 

Dok su u isto vrijeme ukrajinski neonacisti, Grobar i Picousti valjda borci za demokratiju, ljudska prava, individualitet i stjegonose liberalne ideje. Valjda. Sve sa rehabilitovanim Drazom Mihailovicem.


Edited by Atreid, 17 December 2015 - 01:18.


#4268 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 17 December 2015 - 01:41

 Uz sve to, avangarda, nekako i r'n'r su se razvili u staljinizmu (koji nije bio totalitarna ideologija) (...)

 
Za neke ljude bi bilo pametnije da uopste ne znaju da citaju.
 
Staljin je razjebao rusku Avangardu 1932. godine. Hitler je razjebao njemacku Avangardu 1933. godine. U Zapadnoj Njemackoj se oporavljaju tek krajem 60tih i pocetkom 70tih. Dok u Rusiji i Istocnoj Njemackoj tek poslje rusenja komunizma, znaci 1990. - 1991. Pri tome ako ne racunamo onu bezmudu avangardu koja se vrlo cesto po literaturi naziva modernizmom i/ili modernom.
 
Zlatni period Njemacke Avangarde je od 1919. godine do 1932. gdje se prakticki u datum podudara sa trajanjem Vajmarske Republike. Ruska krece znatno ranije, jos u carskoj Rusiji recimo 1912./13. godine (oktobarska revolucija je bila 1917.)
 

Rock nema veze sa Avangardom, on nastaje posebno (recimo 1951. godine) i traje posebno, paralelno, ali su najbolje stvari nastale kad se Rock preplitao i spajao sa Avangardom.
 
Inace kad smo kod Kraljice, Fasizma, Rocka i Avangarde, ne moze a da mi na pamet ne padnu Sex Pistols, sve su to tako sjajno objedinili u samo nekoliko stihova: :P



"God Save The Queen"

God save the queen
The fascist regime
They made you a moron
Potential H-bomb


Spoiler

 

1t6l8y.gif


Edited by Atreid, 17 December 2015 - 02:25.


#4269 blond

blond
  • Members
  • 4,640 posts

Posted 17 December 2015 - 03:06

Pa da ilistrujem kako su bivsi kralj i sadasnja kraljica "antizapadno" orijentisani po vasim kriterijima. Sta nije jasno?

 

Dok su u isto vrijeme ukrajinski neonacisti, Grobar i Picousti valjda borci za demokratiju, ljudska prava, individualitet i stjegonose liberalne ideje. Valjda. Sve sa rehabilitovanim Drazom Mihailovicem.

 

Sve je jasno, "zaboravio" si da komentarises da se u medjuvremenu desio II svetski rat koji je dokaz da je tvoja nebuloza kako su fasizam i nacizam u to vreme bili preovladjujuca zapadnjacka misao i praksa, samo nebuloza i nista vise. 

Zaista, sta sve nisu ljudi spremni da napisu… tesko tim klincima sa kojim ces ti da radis...



#4270 SvetiSavo

SvetiSavo
  • Banned
  • 6 posts

Posted 19 December 2015 - 16:52

Sve je jasno, "zaboravio" si da komentarises da se u medjuvremenu desio II svetski rat koji je dokaz da je tvoja nebuloza kako su fasizam i nacizam u to vreme bili preovladjujuca zapadnjacka misao i praksa, samo nebuloza i nista vise. 

Zaista, sta sve nisu ljudi spremni da napisu… tesko tim klincima sa kojim ces ti da radis...

A ovaj Mijajlović kome je posvećena tema,jel bio više fašista ili nacista ?



#4271 Doc Holliday

Doc Holliday
  • Members
  • 3,537 posts

Posted 20 December 2015 - 14:28

http://www.autonomij...evedesetih.html



#4272 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 20 December 2015 - 14:45

...

 


... ciribiribella-ciccibella ... 

:ajme:

 

Sve se pomesalo u jadnoj atreidskoj glavi.

 

 

No, tako je to kad se pljuje u sopstveni komuno_fasisticki ideoloski bunar, a ovamo vajno promovise 'ideoloska cistota'.

 

:yucky:

 

Pa nikada istorija, te zlocince i totalitariste nece oprati, ma koliko se koprcali.

 

...


Edited by Kinik, 20 December 2015 - 14:51.


#4273 pancho villa gerila

pancho villa gerila
  • Members
  • 2 posts

Posted 11 January 2016 - 21:40

Draža mihajlovic je osudjen za komandnu odgovornost za zločine koji su počinjeni....ali je problem bas u tome što je hijerarhija JVuO bila jalava sto je on i tvrdio na sudu.Četničke jedinice su u velikom broju  bile gerilske skupine boraca srezova i okruga..kojima su rukovodili nizi oficiri,žandarmi,knezovi (stari naziv za predsednike mesnih zajednica)..koji nisu imali nikakvu koordinaciju sa komandom..to se pretezno odnosi na Bosnu,Hrvatsku i Crnu goru.Tipičan primer je odnos sa vojvodom Drenovićem koji komandovao četničkim jedinicama u reonu Manjače koji je otvoreno saradjivao sa Wermahtom  i NDH sa kojima je imao i sporazum o nenapadanju i borbi protiv partizana.Takvih je primera mnogo pa i sam raskol pri kraju rata sa Djurišićem koga nije mogao kontrolisati ni od početka rata,isto tako nije mogao uspostaviti potpunu komandu nad Dinarskom divizijom Popa Djujića..Mada mi to sada lako polemišemo iz ove perspektive..Takodje nemojte uzimati zdravo za gotovo saradnju sa okupatorom(na koju Mihajlović nikada nije pristao),,a na koju su pristale mnoge četničke starešine(vojvode)..Saradnja je bila neizbežna zbog očuvanja srpskog življa i to posebno u Bosni i Hrvatskoj...Pitajte ljude koji su ziveli tamo u tim strasnim vremenima..Dalji pokolj Srba je jedino tako zaustavljen... jednostavno logistika i komandni lanac Mihajlovića nad tolikom teritorijom je bio jako otežan gotovo nemoguć.Vojvoda Djujić je osvedočeni spasitelj Srba sa Dinare što su mi lično potvrdili i posleratni članovi KPJ.Čak je i Urošu Drenoviću podignut spomenik na Manjači ,mislim 2002 kada je posle skoro 60 godina sahranjen na obeleženom mestu,( bio je sahranjen na tajnom mestu za koje je znala samo nekolicina ljudi)...

NE BRANIM nikoga iznosim moje zaključke koje nisam "nakupio" po forumima i wikipedijama..već iz razgovora sa ljudima koji su sudelovali ili bili svedoci dogadjaja 1941-46.Moje lično mišljenje je da rehabilitacija neće nista doneti niti promeniti u društvu koje je i dalje podeljeno.



#4274 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 11 January 2016 - 21:46

Odakle samo izlazi ova gamad četnička, da mi je znati?



#4275 Doorn

Doorn
  • Members
  • 14,739 posts

Posted 11 January 2016 - 22:31

Pa sa Manjace...pravo u Banjaluku...vrcuni se na brdo vise ne vracaju...