Upravo sam se vratio iz Alzasa, Strasbourg.
Izvanredno iskustvo sa kiselim kupusom, barenim krompirom i "svinjarijama".
Znam da reklame na forumu nisu dozvoljene, ali, posto zelim da napisem nekoliko reci o jednom odredjenom restoranu u Strasbourgu, ne mislim da se to moze shvatiti kao reklama.
Tokom svog, ne bas ni tako kratkog zivota, obisao sam mnoge restorane sirom sveta, ali restoran "
Maison des tanneurs" 42, Rue du Bain aux Plantes, 67000 Strasbourg, Petit France, jedan je od boljih. Razlog zasto sam naveo punu adresu jeste da bih onim ljudima, koji znaju Strasbourg, objasnio sam lokalitet - to je vrlo pitoreskno, staro gradsko jezgro.
Restoran se nalazi u rekonstruisanoj, vise stotina godina staroj kuci, sa divnim pogledom i terasom iznad vode.
Odmah da napomenem: restoran jeste skup, ali vredi doslovno svakog centa, koji tamo potrosite.
Ja sam u toku jednog dana bio dva puta; prvo za rucak, kada sam pojeo savrsenu supu od luka, a potom charcrute: kobasice, komad kuvane mesnate slanine, komad kuvane svinjske pecenice, jedna mala krvavica, a sve to na
pravom kiselom kupusu i sa barenim krompirom. Kao aperitiv popio sam malu casicu nekakvog vrlo suvog alzaskog vina, a drugo alzasko vino pio sam uz jelo. Nakon svega usledio je savrsen pêche Melba i odlicna kafa. Toliko sam bio zadovoljan da sam za veceru ponovo otisao u isti restoran i gotovo ponovio jelovnik, s jedinom razlikom da sam kao predjelo jeo Pâté de foie gras. Guscja dzigerica bila je servirana sa sitnim kockicama govedjih pihtija - samo zelatina i, naravno, bez ikakvog belog luka, ljute paprike i sl., sto bi samo ubilo bozanstveni ukus guscje dzigerice. Inace, moram da napomenem da je guscja dzigerica lokalno pravljena, u restoranu, a nije kupovna i zaista je vrhunska.
Usluga u restoranu je savrsena, ambijent prelep i zaista, onaj ko zeli stvarno dobro iskustvo sa charcruterie, a spreman je da plati razumnu, ali prilicno visoku cenu, vredi da ode.
Edited by vladan, 31 March 2012 - 12:50.