Jump to content


Photo

Учесници СП кроз писаније једног


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
40 replies to this topic

#1 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 11 June 2010 - 23:49

Почелу је као идеја да повремено свако напише нешто мало о неком учеснику, нисам имао идеју и намеру да толико детаљишем али некако су ми елан и мотивација расли и што сам више писао више сам се увлачио у причу. Ово се може видети и кроз постове, први су били јако штури и кратки а онда су постајали конкретнији. У почетку сам мислио да нико и не чита :) али пошто су многи похвалили, на чему сам свима неизмерно захвалан, добио сам још више жељу да испишем о свим репрезентацијама по нешто занимљиво. Такође многи форумаши су поменули да би могли сви постови да се извуку на једну засебну тему па ћемо то и учинити.
Намерно нећу допуњавати оне почетне постове, који су краћи и далеко сажетији, жао ми је што на неки начин нећу испоштовати потпуно баш све репрезентације на исти начин али бар ће остати све онако оригинално :ph34r:

Па да кренемо...

#2 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 11 June 2010 - 23:52

Дакле још нешто више од месец и по дана до почетка најбитнијег спортског догађаја у овој години за читав свет.
Ја бих да напишем(о) по нешто о свакој репрезентацији, па тако кренимо од групе А и домаћина.

Јужна Африка



Јужноафриканци су по трећи пут на СП, мада на претходна два (1998 и 2002) нису били тако лоши и имају скор 1-3-2.
И поред тога што су домаћини ја мислим да реално немају велике изгледе ни овај пут да прођу групу у којој су са Уругвајем, Французима и Мексиком. Екипа им је састављена од домаћих играча и имају само једног потенцијалног "странца", Класена из Ајакса, који још није ни дебитовао за А селекцију тако да ће врло вероватно отпасти са списка.
Видећемо нешто од могућности Јужноафриканаца и у пријатељским мечевима против Кине, Колумбије и Данске али и према ономе што су приказали против нас мислим да немају чему посебно да се надају.
Ако неко прати њихову лигу :ph34r: нека напише нешто о њиховим играчима. Са менаџера знам да јефтиних а талентованих играча има у Orlando Pirates-има :) Због тога за мене је највећа њихова звезда Мокоена :D

#3 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 11 June 2010 - 23:53

Sto se tiche Juznoafrikanaca mala dopuna-maltene ceo prvi tim su im "stranci" Dikgao(Fulam),Mokoena(Portsmut),Herdern(Sivaspor),Kernel(Hanza),Fauler(Helsinki)
,strelac prvog gola za JF na SP Mekarti(Vest Hem),Parker(Tvente),Sibaja(Rubin),Ngonsa(Genk),Fransman(Makabi Netanja) i najveca zvezda Stiven Pijenar(Everton).Trener Pereira je predvodio najvishe ekipa na zavrsnicama SP posle Bore Milutinovica ukupno 4.Ipak sve u svemu da nisu domacini prvog SP na tlu Afrike verovatno se ne bi ni kvalifikovali.Ocekujem da ce da igraju zanimljive i za gledanje atraktivne utakmice i verovatno neki otkinut bod ali takodje mislim da ce takmicenje da zavrse u grupama.



#4 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 11 June 2010 - 23:55

Urugvaj



Idemo dalje,dvostruki svetski sampion iz 1930 i 1950-Urugvaj.
Uspeli su da se plasiraju na SP pobedom u plejofu nad Kostarikom ukupnim rezultatom 2:1(0:1 1:1) prethodno zauzevsi 5 mesto u juznoamerickim kvalifikacijama.Selektor Oskar Tabarez(bivsi trener Boce i Milana) je vec jednom predvodio reprezentaciju Urugvaja na SP i to 1990 kad je ispao u 1/16 od domacina Italije.Do JAR-a Urugvaj je josh samo jednom  uspeo da se plasira u zavrsnicu SP i to 2002 u Japanu i Juznoj KOreji.Takmicenje su zavrsili u grupama sa 2 boda iza Danske i Senegala a ispred favorizovane Francuske.Iz te generacije putnici za JAR su napadachi Sebastian Abreu i Diego Forlan.
Upravo je Diego Forlan prva zvezda ekipe.24 gola ove sezone (do sada) u dresu Atletiko Madrida i 7 golova u kvalifikacijama s kojima je predvodio Urugvaj do JAR pokazuju o kakvom se igrachu radi.Po meni jedan od najboljih na ovom turniru i zaista protivnickim odbranama nece biti lako da se odupru ovom fizicki mocnom igrachu sjajnog suta i realizacije.Uz Luisa Suareza i kapitena Lugana cini pokretacku snagu ovog tima.                                                                                                                                                                                 Nalaze se u vrlo izjednacenoj grupi ali verujem da u konkurenciji domacina,Meksika i Francuske mogu do prolaza u narednu rundu takmicenja.Ukoliko ostvare dobar rezultat u uvodnom mechu protiv Francuza sto po meni ne bi bilo iznenadjenje ni prvo im mesto nije daleko.U slucaju da budu drugi Muslera,Kaseres,Fucile,Pereira,Godin,Silva,Cristian i Jorhe Martines,Nicolas Lodeiro,Eguren,Diego Perez,Cavani i ostali ce naici na super jaku Argentinu i sansu ce traziti u njihoj jedinoj slaboj tacki-selektoru Maradoni!



#5 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 11 June 2010 - 23:56

Meksiko




Najvise nastupa za Meksiko ima Klaudio Suarez (178), najvise golova je postigao Hared Borgeti (46), trenutno su 17-ti na FIFA rang listi.
Nastupaju 14.put na svetskom prvenstvu (1930, 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1978, 1986, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010), najveci uspesi su im cetvrtfinala 1970 i 1986. Na tim svetskim prvenstvima su bili i domacini. Na poslednja cetiri turnira su ispadali u osmini finala ('94 Bugarska na penale, '98 Nemacka 1-2, '02 SAD 0-2, '06 Argentina 1-2 posle produzetaka).
8 puta su osvajali CONCACAF sampionat (danas poznatiji kao Gold Cup) 1965, 1971, 1977, 1993, 1996, 1998, 2003 i 2009.
Dva puta su gubili finala na Copa Americi gde ucestvuju po pozivu (ucestvovali su na poslednjih 7 turnira), a osvojili su kao domacini Kup Konfederacija 1999-e.
Igrace cak 7 prijateljskih utakmica pred SP tokom maja i pocetkom juna: protiv Ekvadora, Senegala, Angole, Cilea, Engleske, Holandije i Italije.
Reprezentacija im je sacinjena uglavnom od igraca koji nastupaju u meksickoj ligi, ali imaju i dosta pecalbara koji su poznati evropskim ljubiteljima fudbala ( Markez iz Barselone koji je dugo bio povredjen, iskusni Osorio koji igra za Stutgart, Salsido iz PSV-a, zatim Djovani dos Santos kome su predvidjali da ce biti naslednik Ronaldinja, zatim njegov brat Dzonatan koji je debitovao ove sezone za Barselonu, ali i za reprezentaciju, Gvardado iz Deportiva, Vela iz Arsenala koji kod Vengera dobija priliku na kasicicu, poznatija imena su jos Neri Kastiljo koji se u Evropi bas i nije snasao, trenutno je Dnipru, kao i "matori" Gilje Franko koga se secamo iz Viljareala, trenutno u Vest Hemu. Pitanje da li ce ova dvojica igrati na SP).
Selektor reprezentacije je Havijer Agire koji je vodio Meksiko na SP u Japanu i Juznoj Koreji, u Spaniji je vodio Osasunu i Atletiko Madrid. On je preuzeo reprezentaciju po drugi put u prolece 2009-e, odveo ih na SP, isprobao je blizu 60 igraca u poslednjih godinu dana. U proveri protiv Islanda su nastupali samo igraci iz Meksicke lige.
Meksiko se dosta mucio tokom kvalifikacija pre svega na gostovanjima, zapoceo je borbu u drugom kolu KONKAKAF kvalifikacija protiv Belizea i pobedio 2 puta ubedljivo nedoraslog protivnika (2-0, 7-0), u trecoj rundi je zauzeo drugo mesto sa 10 bodova iza Hondurasa, a ispred Jamajke i Kanade. Sve svoje protivnike su savladali na domacem terenu, ali na gostovanjima su osvojili samo bod u Kanadi. U cetvrtoj rundi su skupili ukupno 19 bodova u 10 meceva i zauzeli 2.mesto iza SAD, pobedili su svih 5 puta na domacem terenu. Preporod je doneo Agire koji je nasledio Eriksona, posle pocetnog poraza od Salvadora, Meksiko je slavio u narednih 5 utakmica i plasirao se na najvecu fudbalsku smotru na planeti.
Nece im biti nimalo lako protiv Francuske, Urugvaja i domacina, J.Afrike.
Ocekuje se da ce se protiv Francuza i Urugvajaca boriti za osminu finala.



#6 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 12 June 2010 - 00:00

Француска



Франзцузи су свој највећи успех остварили као домаћини 1998 када су у финалу победили Бразил са 3:0 захвљујући бриљантном Зидану. На прошлом СП у Немачкој изгубили су у финалу од Италијана, а још два пута су били трећи: 1986 и 1958.
Француска је још била два пута првак Европе ('84 и '00) и освојила два Купа Конфедерација ('01 и '03)
Највише наступа има феноменални Тирам, а највише голова постигао је, па наравно, Анри. Две највеће легенде француског фудбала су свакако Мишел Платини и Зинедин Зидан.

На првенство у ЈАР су се пласирали на добропознати скандалозан начин помоћу Анријеве руке. Пре тога такође сви знамо да су били са нама у групи и да су завршили на другом месту.
Надам се да ће готово сви сем самих Француза навијати против ове репрезентације :ph34r: , а мислим да реално неће далеко да догурају. Ја им прогнозирам тежак посао и испадање у групи.
Главна звезда ове екипе је свакако Рибери, па за њим следе Анелка и Анри који је већ на измаку каријере. Међутим има ту још пуно квалитетних играча.
Први голман ће највероватније бити Лорис, у одбарни десно највероватније Сања, лево Евра, штопери Галас и Абидал, мада ту су још и Ескиде, Скилаћи, Клиши...
Везни ред предвођен Риберијем и Гуркуфом, уз њих вероватно Ласана Диајара и Тулалан. Мада и Малуда бриљира у завршници сезоне, такође и Алу Дијара је честа опција код Доменека као и Гову.
Напад ће свакако предводити Анелка и Анри, а поред њих двојице Французи имају опасног Жињака као и ове сезоне зарђалог Бензему.
Интересује ме да ли ће се ипак Трезеге наћи међу путницима...
Све у свему има ту доста добрих фудбалера али свакако је најслабија тачка Француске репрезентације селектор, који "воли" да саставља тим на основу хороскопа, положаја планета и сл :)
На првенству прво играју са Уругвајем па са Мексиком.

#7 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 12 June 2010 - 00:03

Идемо даље

Аргентина



Репрезентација коју нисам могао дуго да смислим, негде до '98, а наравно све због '90. Сада је то 3, 4 репрезентација за коју навијам.

Аргентинци су били 2 пута прваци света, једном као домаћини 1978 са Кемпесом и други пут 1986 у Мексику наравно са Марадоном. Већ поменути 1990 године дошли су до финала где су изгубили од Немаца. Чак 14 пута су били прваци Јужне Америке и 12 пута вицепрваци. Имају још 2 олимпијска злата, једно опет преко нас и наше катастрофе, и један Куп Конфедерација.

До пре само неких 12 месеци без размишљања би се могло рећи ко је највећи аргетински фудбалер свих времена али то је већ сад јако тешко. По мени ипак је Марадона и даље број 1, Месијева каријера је тек почела и не сумњам да ће је завршити као најбољи Аргентинац у историји фудбала. Додуше за то ће му бити потребан барем један светски куп.
Поред Марадоне и Месија заиста постоји огроман број фудбалских легенди из ове земље: пре свих Алфредо ди Стефано, Пасарела, поменути Кемпес, Боручага, Оскар Руђери, Валдано, легендарни голман Гојкочеа :ph34r:, наравно Габриел Батистута :) , Хавијер Занети :D, па и Каниђа :D и још много њих...
Рекордер по броју утакмица је, па наравно, Хавијер Занети, а најбољи стрелац, па наравно, Габриел Батистута.


Што се тиче овог СП у ЈАР, Аргентинци су се једва пласирали, у последњем мечу победили директног конкурента Уругвај на гостовању. Та победа је задржала Марадону на клупи иако су многи очекивали да ће и поред тога добити отказ.

Кад је реч о тренутном играчком кадру Аргентине ствари отприлике стоје овако:
Аргентинци већ неко време кубуре са голманима, ја бих рекао од Рое. Заиста не знам ко ће им бити први голман, вероватно ће тројка голмана бити Ромеро, Каризо и Андухар.

У одбрани позиција бека је резервисана са Занетија, поред њега сигурни путници би требало да буду Самјуел, Бурдисо, Демикелис, Хајнце, Колоћини...

Везни ред предводе Маскерано и Камбиасо као задњи везни а ту је и Гаго као прва резерва. Од опаснијих по гол: Меси јер га рачунам као крило, Макси Родригез, Лучо, и ја се надам Аимар. Ког ће Марадона још да води појма немам, вероватно ће и Батаглиа или Инсуа да буду на списку, а ја би свакако повео, Банегу (Валенсија), Де Марију (Бенфика), Датола (Наполи) и Пастореа (Палермо).
Није ми само јасно зашто Забалета није Марадони ни у каквим плановима

И у нападу је ствар више мање јасна, Тевез, Игуаин, Агиеро и Милито су убице плус ту су и сјајни Лавези и Лисандро.

Можда сам опет неког заборавио зато додајте ако се сетите.

Моја предвиђања што се тиче Аргентине су да ће проћи групу али да неће претерано далеко отићи. Свакако им је најслабији део тима тренер, слично као и код Француза, Марадона се једноставно губи.
И генерално Аргентинци имају јак тим али немају претерано дугу клупу, посебно у средини, па и у одбврани, а као што смо видели ни голмани им нису светска класа. Но то је ипак СП, Италија је рецимо по мени била квалитетнија 2002 него 2006 па је испала у 1/8 финала а у Немачкој постала првак. Добра ствар за Аргентину је што су се по мени нашли у лакшој половини жреба, као и ми :D

#8 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 12 June 2010 - 00:05

Нигерија




Нигерија се први пут појавила на СП у Амрици 1994 и то као сензација по групама. Наиме били су први испред Аргентине, са "дрогираним" Марадоном и Бугарске са феноменалном генерацијом предвођеном Стоичковим, Бугари су касније дошли до четвртог места.
Заиста је то била сјајна Нигеријска екипа са Амокачијем, Амуникеом, Финидијем, Јекинијем, Окочом, Икпебом, Санди Олисехом...
Несрећно су испали у 1/8-финала од Италије иако су водили до '88 минута

Youtube Video ->Original Video

1998 у Фрацуској опет феноменалне игре у групи, сви се сигурно сећају легендарне утакмице са Шпанцима и победе Нигерије од 3:2. Нигерија је опет била прва у групи из које нису прошли Бугари и Шпанци, што је било изненађење.
Екипа је углваном била иста али су се појавили и неки нови момци, Нванко Кану, Тарибо Вест, Бабајаро... Тренер је био Бора Милутиновић.
Када су сви очекивали да могу барем до 1/4-финала испали су од данаца.

Youtube Video ->Original Video

На СП 2002 су били у "групи смрти" са Енглеском, Аргентином и Шведском и завршили су као последњи са само једним бодом.

Два пута су били шампиони Африке, '64 и '94.

Последњих година су у паду али после пропуштања СП у Немачкој враћају се на велику сцену и играће у ЈАР.
Нову генерацију предводе Кану, Оби Микел, Мартинс, Јобо, Ајегбени, Џон Утака, Одемвинђе, Макинва, Аничебе, Уче, Таиво, Шиту, Ајала Јусуф...
Најтањи су на месту голмана, вероватно Ењеама и Еијиде главне узданице.
Одбрану "носи" Јобо уз Таива.
Везни ред предводе Оби Микел, Олофињана, Јусуф...
У нападу су најјачи: Мартинс, Кану, Ајегбени, Утака...

Биће им тешко али мислим да се могу наћи испред Грка и тако се докопају другог круга али мислим да им је ту и крај

#9 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 12 June 2010 - 00:08

Република Кореја (илити Јужна Кореја)



Република Кореја се први пут појавила на светским првенствима 1954 у Швајцарској али се нису прославили и завршили су то такмичење на последњем месту без постигнутог гола. Након тога прошло је 32 године до њиховог новог учешћа на СП у Мексику 1986. Од тада су редовни учесник свих првенстава али до 2002 без посебних успеха, чак нису ни мали победу. 2002 Кореанци су заједно са Јапаном били домаћини и успели су да направе велики успех и велико изненађење, били су четврти. Ја бих рекао да је ту било од свега по мало, најпре сјајни тренер Хидинк, затим домаћи терен, добри играчи али и велика помоћ судија што је по мени и било кључно, нарочито крађе против Италијана у 1/8 (црвени Тотију :ph34r:, поништен гол, недодељен црвени Кореанцу, и ко зна колико недосуђених фаулова) и Шпанаца у 1/4-финалу (поништена 2 чиста гола, измишљани офсајди). Због овога ми је то првенство било и најгоре од свих које са ја гледао.

Youtube Video ->Original Video

Највеће звезде екипе су били Ахн, који је касније протеран из Перуђе због овог првенства, Парк Ђи Сунг који је направио најбољу каријеру, Сел Ки Хјон, Ча Ду Ри, Ли Чун Со, Ли Јунг Пјо...

Youtube Video ->Original Video

Република Кореја је 2 пута била првак Азије а на СП у ЈАР су се пласирали као први угрупи испред Северне Кореје, Саудијске Арабије, Ирана и УАЕ.

Данашњу репрезентацију предводи Парк Ђи Сунг.

Голмани ће највероватније бити Ли Вон Јае, Јунг Сунг Рионг и Ким Јунг Кванг углавном непознати ширем аудиторијуму.

Што се тиче одбране ту је искусни Ли Јунг Пјо који је играо у ПСВ-у и Тотенхему, Ча Ду Ри који целу каријеру провео у Немачкој, Ком Донг Јин - игра у Зениту...

Средина: поменути Парк, Ли Чунг Јонг из Болтона, Ки Сунх Јонг који игра у Селтику, Ким Нам, а ту је и један играч који би требао да буде познат играчима Партизана :) Ким Чи Во

У нападу ју је ту још увек Ахн и поредтога што има 34 год, Ле Донг Гок који је играо по Енглеској, и наравно легенда ПЕС-а Парк Чу Јонг :D
Изгледа да неће играти Сел Ки Хјон.

Кереанци су чини ми се имали низ од 27 утакмица без пораза а онда смо их ми победили у Лондону голом Жигића, пре тога су победили Аустралију, Парагвај, Сенегал, играли нерешено са Данцима, након тога побеђивали Финску, Јапан, Обалу Слонооваче. Свакако екипа која није наивна и која може многима да помрси конце, искрено ја се надам да ће завршити такмичење по групама јер не волим њихов фудбал. Биће велике борбе у групи са Нигеријом и Грчком а могуће и са Аргентином ако Марадона настави да "бриљира".

Edited by Ridjis, 12 June 2010 - 00:24.


#10 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 12 June 2010 - 00:10

Грчка




Веровали или не Грцима је ово тек друго учешће на светским првенствима. Играли су на СП у Америци 1994 и то у оној поменутој групи са Аргентином, Нигеријом и Бугарском. Наравно били су последњи у групи са 3 пораза и гол разликом 0:10. Од играча који су тада играли ја се само сећам и једини познат ми је Никос Маклас.
Практично Грци би били нико и ништа у свету фудбала да пре 6 година нису однекук "искочили" и освојили ЕП у Португалу, при томе приказавши, чврст, дисциплинован али и ружан фудбал. Пре тога су имали једно учешће и после тога још једно 2008 али на нивоу њихове фудбалске традиције.
Највише наступа за Грчку има легендарни Загоракис.

Youtube Video ->Original Video


Не верујем да би се пласирали ни на ово СП да им група није била лака, али и поред Швајцараца, Латвије, Израела, Луксембурга и Молдове Грци нису били први већ су отишли у бараж. Тамо су нажалост успели да избаце Украјинце истом игром којом су дошли и до титуле на ЕП

Грци би требало да воде следеће голмане: Калкиасакао прву опцију, Цорваса и Сифакиса.
Сви голмани бране у Грчкој и солидни су чувари мреже.

Што се тиче одбране главна "звезда" је узданица Ливерпула Киргиакос. Уз њега ту су Сеитаридис, Спиропулос и Винтра из Панатанаикоса. Торосидис и Пападопулос су битни играчи у Олимпијакосу.

У средини се зна ко је кључни играч, то је капитен ПАО-а и саме репрезентације Карагунис, чове који је играо за Интери Бенфику. Поред њега битни су још Кацуранис и Пацацоглу

У нападу имају највише опција почев од одличног Самараса из Селтика, преко човека који им је донео титулу првака Европе Каристеаса, до Гекаса, Аманатидиса, Митроглуа, Пападопулоса који је из Динама отишао у Селту...

Све у свему мислим да Грци неће проћи на овом првенству ништа боље него на свом претходном учешћу, додуше није да немају шансе у борби са Нигеријом и Корејом али ја овим екипама дајем предност.

#11 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 12 June 2010 - 00:24

Идемо даље, група Ц:

Енглеска




Иако је Енглеска колевка фудбала не може се баш рећи да спада у најуспешније репрезентације. Да није било првенстава (СП и ЕП) која су се играла у Енглеској питање је да ли би имали ту једну титулу из 1966 и два полуфинала ЕП-а, 1968 и 1996. Посебно се доводи у питање ова титула, мада су Енглези имали феноменалну генерацију тада ипак је финале са Немцима било јако шокантно а практично га је одлучио један дискутабилан погодак

Youtube Video ->Original Video

Youtube Video ->Original Video

Енглезе су до титуле одвели: легендарни голман Бенкс, браћа Боби и Џеки Чарлтон, Боби Мур, Џеф Харст...

Након тога следи криза Енглеског фудбала а од почетка 90их Енглези се враћају у сам врх. На СП у Италији су били четврти.
Највише наступа за Енглеску има још један легендарни голман Питер Шилтон а најбољи стрелац је, још увек, Боби Чарлтон.

На неколико претходних такмичења Енглеској су две ствари недостајала да би дошли до самог краја а то су срећа и квалитетан нападач, а донекле и врхунски тренер. Сада имају врхунског тренера и врхунског нападача а среће, па видећемо овог лета.
Капело је препородио репрезентацију која је у претходном квалификационом циклусу доживела дебакл против Хрвата и пропустила ЕП. Кроз ове квалификације за СП у ЈАР Енглези су протутњали као брзи воз, при томе потпуно се осветивши Хрватима победама од по 5-1 и 4-1. Имали су само један пораз и то на самом крају од Украјине, неки кажу да су то намерно пустили како би освета Хрватима била комлетна.
Репрезентација је заиста моћна:
На голу су још и најтањи: Дејвид Џејмс, Грин и Харт.

Одбрана: наравно штоперски пар Рио и Тери, лево Ешли Кол, за десно су ту Карагер, Глен Џонсон. Поред ових играча Енглези рачунају на још феноменалног Апсона, Кинга, Ворнока, Даусона...

Везни ред је незамислив без Џерарда и Лампарда, а поред њих још туце феноменалних играча: Бери, Керик, Милер, Скот Паркер. Енглези имају трио невероватно брзих фудбалера какве ретко ко има: Шон Рајт, Арон Ленон, Тио Волкот. Заиста паклена средина.

Напад предводи сасвим јасно Руни, уз њега Крауч, Хески, Бент, Дефо.

Ја сам мало разочаран што нема Англобахора... Замислите само да имате на терену Ленона, Филипса, Аглонбахора и Волкота, па ко би то похватао по терену :ph34r:

Реално Енглези би требали да прођу групу без неких проблема, е сад како излазе спискови осталих репрезентација са отказима и изостављањем битних играча мислим да Енглезима полако расту шансе и да буду прваци. Искрено ја увек сумњам у њихов победнички менталитет али сада је ипак нешто другачија ситуација, наиме ако је Аргентини и Француској велика мана селектор Енглезима је то овога пута велика узданица. Једноставно Капело је један од највећих и најбољих тренера данашњице и свакако представља велики плус Енглезима. У осталом огромна разлика је виђена у два квалификациона циклуса са и без њега. Човек је научио да ради са успехом...

Енглеска ће последње тестове имати против Мексика 24. и Јапана 30. маја

Edited by Ridjis, 12 June 2010 - 00:34.


#12 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 12 June 2010 - 00:26

Aлжир



Алжир, земља која је дала пуно добрих фудбалера. Питате се можда одакле сад то Алжир даје добре фудбалере, па једноставно је, Алжир је до 1962 године био под патронатом Француске и доста играча који су наступали за Француску су уствари били Алжирског порекла. Један од њих је и чаробни Зинедин Зидан. Данас најбољи примери су Бензема и Насри.
Алжир наравно није ни могао никако да учествује на СП-има до 1962, а након ове године било им је потребно још добрих 20 година да би се приказали свету са фудбалском лоптом. То се десило у Шпанији 1982, и то само како, победили су фудбалски неуништиве Немце са 2-1. На изненађење свих завршили су групу са 2 победе и поразом, али ипак због лошије гол разилике остали су на трећем месту.

Youtube Video ->Original Video

1986 у Мексику се нису прославили освајањем само једног бода и последњим местом. Након овог првенства падају опет у фудбалски заворав на нових 20ак година. Алжир се сада враћа на "највећу фудбалску смотру" и то на својој земљи у Африци, а колико могу видећемо.
До СП су дошли после дуела са Египтом где је било свега и свачега ван терена.

Екипу предводи капитен Јазед Мансури. Карим Заини, Белхађ, Бугера, Ђебур, Јахиа, Међани, Белаид, Кадир, Матмоур... су неке од узданица нације.

Моје мишљење је да Алжир неће проћи групу јер за то друго место предност дајем пре свега Американцима. Иначе последња утакмица коју је Алжир одиграо била је против наше репрезентације када смо их резултатски размонтирали са 3:0

#13 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 12 June 2010 - 00:27

Америка



Многе ћете насмејати помињањем у истој реченици Америке и фудбала, пардон сокера. Да сокера јер Американце ћете увредити ако им кажете да су лоши у фудбалу, наравно њиховом фудбалу а за многе Европљане рагбију, али то би била још једна велика неправда и увреда. Рагби и Амерички фудбал готово да немају ничег заједничког.
Но да се вратимо Американцима и сокеру, барем су ту "смешни" зар не? Па не бих баш тако рекао...

Славна историја светских првенстава почиње управо са Америиком. Американци су одиграли први меч на свим СП-има и то 1930 у Уругвају када су на отварању победили Белгију 3-0. Добили су и Парагвај истим резултатом и отишли убедљиво у 1/2-финале. Ту су их демолирали Аргентинци али су због бољих претходних резултата на турниру Американци завршили као трећи испред Југославије која је испала од шампиона, мало парадоксално на овај начин одређивати редослед али и то је боље него бацати новчић.

На наредном светксом купу '34, на коме није било група, Америка је испала од домаћина Италије у првом колу.

1950 у Бразилу се нису пласирали из тешке групе (пролазила само једна репрезентација) са Шпанијом, Чилеом и Енглеском али су и поред тога направили једно од највећих изненађења победоом над Енглезима.

Након тога фудбал тј сокер у Америци пада у велику кризу, значајних победа није било ни на видику. Очекивало се да ће се креирањем професионалне лиге 70их и довођењем великих звезди као што су Пеле, Бекенбауер, Кројф, Џорџ Бест, Богићевић, Герд Милер, Бенкс, Топмелер, Шекуларац, Хари Реднап, Бетега, Чагас, Гус Хидинк, Сем Алардајс и други ствари покренути, али то се није десило све до почетка 80их. Али некако са неодласко на СП '86 угасила се и та лига тако да у Амерички професионалци морали да крену у Европу. Када је ФИФА објавила да ће се СП 1994 играти управо у Америци фудбалски свет остајо је у неверици с обзиром на резултате и непостојање истог у САД.

Међутим пре тог СП-а Америка је успела да оде и на СП у Италији 1990, нису се славно провели три пораза Италија, Чехословачка и Аустрија и брз повратак кући. Но на том првенству су се појавили играчи који су ми остали у сећању са СП-а 1994 као што су Ерик Виналда и голман Тони Меола, или Кејси Келер.

Као домаћине '94 предводио их је Бора Милутиновић и може се рећи направили су успех пролазом групе. Мада све нешто мислим да је то првенство направљено тако да пролазе по 3 екипе не би ли управо Америка имала шансе. У групи х (икс) са Швајцарцима, победа против Колумбије (иначе због те утакмице и аутогола је један колумбијски играч изгубио живот) и пораз од Румуније. У 1/8 финала тешком муком их је Бразил избацио са 1-0. Мени из те генерације поред поменутих остају у сећању, наравно легендарни, Алекси Лалас, Брет Фридел и Клаудио Рејна.

Youtube Video ->Original Video

1998 се вероватно сви добро сећају јер смо били са Америком у истој групи и играли последњи меч у групи који је решио Комљеновић. Амери су тада изгубили све и испали наравно

2002 у Кореји и Јапану су стигли до четвртфинала а 2006 нису прошли групу.

Све у свему америчка фудбалска репрезентација као и генерално њихов фудбал напредују што је најбоље показао прошлогодишњи Куп Конфедерација када су у полуфиналу победили шампиона Европе Шпанију.

По мени Американци имају веома добар тим, на голу је Тим Хаурд, одбрана Спектор, Черундоло, Боканегра, Оњеву, средина Демпси, Бредли, Бизли, Донован који мое и напад да игра, а у нападу Алтидор, Еди Џонсон. Веома незгодна екипа која би могла многима да помрси конце. Моје очекивање је да они прођу групу испред Словеније и Алжира а ако би на целом првенству тражио неко изненађење њих би апострофирао као могуће. Оно што је добро код ове Америчке репрезентације су године тј њихова младост, погледајте само тај везни ред, најстарији играч је Донован са 28. Исто важи за одбрану и напад, тако да по мом мишљењу ова екипа има добру перспективу, посебно јер поред поменутих играча имају још велики број интернационалаца у Енглеској, Немачкој, Шкотској...

#14 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 12 June 2010 - 00:29

Словенија



Када смо неке '96, '97 мој брат и ја гледали неки преглед, колико се сећам ЛШ, пита ме он за момка у плаво-белом дресу са коврџавом косицом и презименом на ић: "А што овог не зову у репрезентацију", рекао сам му "Он је Словенац". Знао је добро и са 7, 8 година шта је Словенија али није знао да имају тако добре фудбалере. Убрзо је то сазнала најпре читава Европа а онда и свет. Што се тиче Златка Заховића, био је то један одличан фудбалер и практично први велики успеси Словенaчког фудбала повезани су са именом овог човека. Но да кренемо од почетка...

У успесима фудбалске репрезентације Југославије до 1990 свој допринос су имали и фудбалери из Словеније, најпознатији: Облак, Катанец, Елснер, рецимо и Попивода (мада је он био Црногорског порекла)...
Али како се почетком 90их распала "стара" Југославија тако се распао и фудбал а са њим и репрезентација. Свако је кренуо на своју страну па тако и Словенци...

Прву своју утакмицу Словенија је одиграла 1991 године против Хрватске, била је то пријатељска утакмица коју су добили Хрвати са 1-0. Та прва генерација Словеначке репрезентације била је окупљена око Џонија Новака, Алеш Чеха и Златка Заховића.
Како је требало да протекне време док ФС Словеније буде примљен у УЕФА и ФИФА нису могли да играју квалификације за СП у Америци. Због тога су неко време играли само пријатељске мечеве да би '94 одиграли први такмичарски меч против Италије и то у квалификацијама за ЕП у Енглеској. Лепо су почели. 1-1 са вицешампионом света. Ипак далеко су били од пласмана на ЕП, а исто се десило и у квалификацијама за СП '98 када су имали само једну нерешену утакмицу.

А онда на место селектора долази млади Срећко Катанец и Словенија одлази на ЕП. Тог њиховог учешћа се верујем сећају сви љубитељи фудбала и то не само у Србији и Словенији већ у Европи. Остаће у сећању невероватна утакмица у првом колу између Србије и Словеније, два гола Заховића за воћство од 3-0 у 60' минуту а онда улази Љубинко Друловић и са играчем мање за неколико минута стижемо до 3-3. Један коментатор на локалној телевизији ће остати упамћен по еуфорији и изјави "Биће пара, биће пара али не и за мене играо сам из икса, ово је луда утакмица а ја сам луди коментатор"

Youtube Video ->Original Video

Предвођени Катанцем са клупе и Заховићем на терену Словенци одлазе и на своје прво СП и то 2002 у Кореји и Јапану. И овога се сигурно сви сећате, практично одлучујући гол у квалификацијама је Заховић дао Коцићу из слободног ударца у 93' минуту. Међутим Словенци су на том првенству неочекивано лоше играли и изгубили све три утакмице у групи са Шпанијом, Парагвајем и Јужном Африком.
Главни играчи те екипе поред Заховића били су "наш" Миле Аћимовић, Новак, Чех, Остерц, Симеуновић, Павлин, Цимеротић...

Youtube Video ->Original Video


После одласка Катанеца Словенци пропуштају наредна три велика такмичења. А када су извучени парови баража за одлазак на СП у ЈАР мало ко се надао да Словенија може да приреди изненађење и елиминише Русију која је била феноменалнана претходном ЕП. Но у спорту се чуда каткад дешавају, овога пута Словенци су главни кривци за једно.

Словеначки селектор је баш као и наш на шири списак ставио 4 голмана али главна узданица је свакако Самир Хандановић. Одбрану чине Јокић, Бречко, Цезар, Илић, Маврич...
Везни ред: Бирса, Шишић, Далибор Стевановић, Андреј Комац, Корен.
Напад: Миливоје Новаковић, Љубијанкић, Дедић..


Реално Словенија нема играче на гласу и неке светске класе али то је одлично укомпонован тим са максималном дисциплином у игри. Свако ко буде поценио Словенију може да плати високу цену. У групи са Енглеском, Америком и Алжиром нећу рећи да немају шансе али по мом мишљењу оне су мале. У ствари кључан меч ће свакако бити са Америком у другом колу, ако ту изборе победи шансе драстично расту, с тим што ни меч са Алжиром неће бити превише лак јер је у првом колу када су Африканци увек максимално "напаљени".
У сваком случају пуно среће "комшијама", па да се сретнемо у елиминационом делу :ph34r:

#15 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 12 June 2010 - 00:30

Odličan tekst, ali slede male popravke i neke (manje poznate) činjenice pride... :D



Prijateljska utakmica je odigrana 19. juna 1991.

Inače, prvu oficijelnu utakmicu odigrali smo 3. juna 1992 protiv Estonije.



Trebalo je da bude još lepše, al je sudac poništio čisti gol Slovenije. Od tada je jedan najpoznatijih 'ratnih' pokliča navijača Haynemann - Swaynemann!! aludirajući na nemačkog suca, Heynemanna, koji nije priznao regularan gol Sloveniji.



Inače, bio sam na toj utakmici u Charleroiu i sećam se scene nakon utakmice. Odmah posle utakmice navijači u čistoj tišini napuštamo stadion; i jedni i drugi i u gotovo sablasnoj tišini se razilazimo po gradu, svako svojim autobusima. Scena je bila grobna - razumljivo - mi razočarani šta smo propustili, a Srbi/Crnogorci kako nisu skijaše razvalili kako su (verovatno) mislili da če biti... :D

Možda niste upoznati, ali, kad pominješ lude komentatore - tu utakmicu je kod nas komentarisao 'ludi' Igor E. Bergant, poznat po svojim izjavama i nekim nekada stvarno bizarnim podacima.. Nakon naših tri nula počeo je kao mahnitao da se dere:,, Pa to je neverovatno! 3-0 vodi Slovenija. Ja mislim, da sad treba da se desi čudo, da ovo izgubimo! Samo neki zemljotres može Jugoslaviju spasti poraza!!'' Zazivajući time nesreču, ukazao mu se zemljotres u vidu najjačeg fudbalera, koga je tada Jugoslavija imala - jednog i jedinog - Ljubinka... :D
Ako nađem snimak, staviću sto posto..

I još jedan mali ali istinit detalj oko ove utakmice. Aleksandar Knavs, tada branić reprezentacije je moj drugar još iz đačkih dana, praktično komšija u naselju; zgrada do zgrade. Nakon te utakmice, posle dva, tri dana smo otišli u bazu, gde su naši imali treninge i posle odrađenog treninga, igrači su imali slobodno da se druže navijačima, novinarima... Kad je Knavs ugledao naše društvo, odmah je prišao i obradovao se činjenicom, da nas sve vidi na okupu, svoje prijatelje iz detinjstva i počnemo mi da pričamo, da se šalimo... Nakon nekog vremena, dođe i neminovno pitanje - ko je usrao na utakmici sa Jugom za 3-3... I on iz prve kaže :,, Mihajlović sa crvenim kartonom.'' :)



I tu su zanimljive dve tri stvari.
1. Odlučujuči gol za odlazak na SP je u baražu dao Mladen Rudonja, kome je to bio 1. gol za reprezentaciju, mada je po 'profesiji' napadač. :P

Youtube Video ->Original Video

Samim time, vratilo mu se sve, što je do tada učinio za reprezentaciju. Čovek je bio nezamenjiv, jer je svojim neumornim trčanjem mnogo toga uradio u odbrani, pa ga je nekako nestajalo u napadu. Pogledajte reakciju - nije ni znao da je dao gol... :hail:

2. Loše su igrali uglavnom zbog incidenta Zahović-Katanec, koji je poremetio stvari do te mere, da je sve puklo. Ionako teška grupa, realno preteška tada za naše fudbalere, nakon toga je bila misija nemoguće. Čudi me samo, da neko od onih navijača, koji su uzimali kredite za odlazak na SP, nije nekog od ovih makar dobro izmlatio ako ne baš skratio za glavu... :D

Za kraj bih za ovogodišnje SP ispostavio dva igraća, koja bi mogla imati značajan doprinos na prvenstvu. Matavž i Krhin, koje nisi pomenuo. Za Krhina ste, verujem, skoro svi čuli, obzirom, da je 'Mourinhov mezimac' u Interu i mali je opravdano naša buduća velika nada. Mislim, da bi, gledajući današnje stanje, Rene mogao baš na SP imati značajniju ulogu. Stevanović se tek polako vraća u optimalan pogon, nakon skoro polugodišnje pauze zbog povrede. Šišić ima nekih problema prilagođavanjem reprezentaciji i nekako se uvek izgubi.. Tako Korenu bar ja sada vidim zamenu baš u malome.

Sa druge strane tim Matavž je trenutačno najvručiji fudbaler naših. Napadač Groningena jedrugom delu sezone redovito zabijao i asistirao i samo je pitanje vremena, da pređe u veći klub, mada nije time opterećen, jer je još mlad (21 godina). Bez sumnje je u top formi i da se mene pita trenutačno bi imao prednost u timu čak ispred Novakovića ili Dedića.

Šanse? Kljućna utakmica je protiv Alžira. Dobar start je važan na ovakvim takmićenjima i definitvno je Alžir 'najlakši' protivnik u grupi. SAD se bojim prvenstveno zbog fizičkih predispozicija, jer goje vrlo atletski fudbal, mada im i tehnika nije mana. Pa opet, kategorično tvrdim, da bi u dobrom danu i Englezi mogli postati naše žrtve. Jer, ipak se naš odlazak počeo nagoveštavati baš na Wembleyu, tokom prijateljske utakmice sa Englezima gde smo izgubili 2-1 uglavnom zbog Rooneyeve 'odlične' glume i poklonjenog penala.

Youtube Video ->Original Video

Ako ne drugo, bar neće biti respektovanja i bojanja, čak štaviše, verujem da će naši biti napaljeni da im vrate... :D

Izvini Ridjise, ako sam ti upropastio inače odličan tekst.. :ph34r:


EDIT: eh da, pomenuti Sloveniju i ne pokazati ovaj gol, koji se tada vrteo skoro svugde, bio bi greh. Jedan od najvećih junaka našeg fudbala biće i 'vaš' Milenko.
ovo je gol za anale svetskog fudbala.

Youtube Video ->Original Video


EDIT2: zaboravio na kraju, da vam dam prijateljski, štaviše, bratski savet. :hail: Imate tu sreću, da igrate utakmice posle nas, pa tako možete da kalkulišete malo.. Ako vidite, da prolazimo, izbegavajte nas, jer mi onda idemo do kraja. :D
:hail: