Diskus hernija
Posted 15 April 2012 - 13:26
Ne volim da operisem diskus herniju, kad je vec doslo do neuroloskog deficita, jer posle operacije, pacijent moze da bude vrlo nezadovoljan jer deficit po nekad ostaje.
Pacijent mora da shvati da je najbolji operativni pristup operisati preventivno, pre deficita.
Takodje, pacijentu se mora sasvim jasno reci da nakon operacije slabinske diskus hernije treba ocekivati da ce bol u nozi nestati, ali da izvestan bol u ledjima moze ostati.
Posted 27 April 2012 - 20:18
Posted 17 June 2012 - 17:23
Posted 17 June 2012 - 21:11
Sto se tice operacije grudne diskus hernije, to se radi i to uspesno, mada operacija nije jednostavna i trebalo bi da je radi iskusan spinalni hirurg. Operacija nije niti laka, niti jednostavna, a indikacija je neuroloski deficit koji je posledica grudne diskus hernije.
Ja u Srbiji ne znam boljeg spinalnog hirurga od dr Milenka Savica u VMA. Ovo nikako ne znaci da nema i drugih, ali ih ja ne znam.
Ja licno sam pre desetak godina operisao u jednoj privatnoj londonskoj bolnici coveka od grudne diskus hernije i doslo je do jedne vrlo neobicne komplikacije, koja je uspesno resena. Prikaz tog slucaja kao jedinstven objavljen je u SAD u The Journal of Bone and Joint Surgery.
Edited by vladan, 17 June 2012 - 21:16.
Posted 27 August 2012 - 08:20
Medjutim, pre par meseci poceo sam da osecam bolove neposredno iznad kolena na levoj nozi. Ti bolovi su bili vrlo intenzivni, kao ubadanje iglama. Cesto je bilo neizdrzivo. Desavalo se da nocu moram da idem u hitnu pomoc da primi injekciju.
Isao sam na magnetnu rezonancu i konstatovaki su mi ponovo diskus herniju. Na izvestaju je pisalo ovako:
Na L3-4 nema znakova disk hernijacije.
Na L4-5 nivou prikazuje se smanjena visina iv.prostora, degenerisao iv. disk sa dorzomedijalnom disk ekstruzijom i obostranom obliteracijom recesusa. Posledicna kompresija pripadajucih radiksa. Sekundarna stenoza spinalnog kanala.
Na L5-S1 nivou prisutan uredan postoperativni nalaz-stanje nakon hemilaminektomije.
Isao sam na fizikalnu terapiju. Desetak dana me nista nije bolelo, pa onda ponovo pocelo. Moze li promena vremena da ima ikakav uticaj na ove bolove?
Da li je rizicno raditi neke vezbe u ovom stanju? Postoji li rizik od eventualne ponovne operacije kicme?
Posted 01 September 2012 - 08:26
Ja licno sam pre desetak godina operisao u jednoj privatnoj londonskoj bolnici coveka od grudne diskus hernije i doslo je do jedne vrlo neobicne komplikacije, koja je uspesno resena. Prikaz tog slucaja kao jedinstven objavljen je u SAD u The Journal of Bone and Joint Surgery.
imaš neki link da vidim, zvuči interesantno.
Posted 15 September 2012 - 20:56
Cranial Subdural Hygroma Complicating Thoracic Disc Surgery: A Case Report
George Samandouras, MD, FRCS1; Vladan Bajtajic, MD, MSc2; Frank Cross, FRCS2; Peter John Hamlyn, MD, FRCS2
1 Department of Neurosurgery, The Radcliffe Infirmary, Woodstock Road, Oxford OX2 6HE, England
2 Departments of Neurosurgery (V.B., P.J.H.) and Cardiothoracic Surgery (F.C.), The Royal London Hospital, London E1 1BB, England. E-mail address for P.J. Hamlyn: peterjhamlyn@aol.com
J Bone Joint Surg Am, 2004 Sep 01;86(9):2033-2037
Posted 18 September 2012 - 06:06
Pocesto problem nije u kicmi, nego u SI (sakroilijakalnim) zglobovima - to je ono gdje kicma sjeda u zdjelicu. Tu, kao i inace, problemi postaju cesci s godinama...
Jedan od znakova bitnih za diferencijaciju je nedostatak simptoma u ekstremitetima. Ako bole samo ledja, i to nisko, to treba provjeriti. Kad uz ledja bole i/ili trnu noge, najvjerojatnije je problem u disku. Inace, ne mora biti.
Ovo se moze dijagnosticirati i jednostavnom RTG snimkom, a CT je jos bolji (ali trazi vecu dozu zracenja - ionizirajuce radijacije).
Tretman je relativno jednostavan. Uz radiolosku asistenciju (fluoroskopiju), ubode se igla u zglob i ubrizga koktel, kombinacija steroida i lokalnog anestetika. Lokalni anestetik radi odmah, a steroid je dugorocniji anti-inflamatorni agens.
U ekstremnim slucajevima, moguca je i kirurska intervencija (najcesce, fuzija). To, na zalost, ogranicava pokretljivost pacijenta ("range of motion"). No, bitno je da ne boli...
Posted 18 September 2012 - 18:14
Samo kao nadopuna potpuno tacnog komentara: bol u ledjima, bez bola u nozi ispod kolena nije indikacija za operaciju diskus hernije.Iako nema direktne veze sa DH, upozorio bih na nesto u vezi sa bolovima u donjem dijelu ledja.
Pocesto problem nije u kicmi, nego u SI (sakroilijakalnim) zglobovima - to je ono gdje kicma sjeda u zdjelicu. Tu, kao i inace, problemi postaju cesci s godinama...
Jedan od znakova bitnih za diferencijaciju je nedostatak simptoma u ekstremitetima. Ako bole samo ledja, i to nisko, to treba provjeriti. Kad uz ledja bole i/ili trnu noge, najvjerojatnije je problem u disku. Inace, ne mora biti.
Ovo se moze dijagnosticirati i jednostavnom RTG snimkom, a CT je jos bolji (ali trazi vecu dozu zracenja - ionizirajuce radijacije).
Tretman je relativno jednostavan. Uz radiolosku asistenciju (fluoroskopiju), ubode se igla u zglob i ubrizga koktel, kombinacija steroida i lokalnog anestetika. Lokalni anestetik radi odmah, a steroid je dugorocniji anti-inflamatorni agens.
U ekstremnim slucajevima, moguca je i kirurska intervencija (najcesce, fuzija). To, na zalost, ogranicava pokretljivost pacijenta ("range of motion"). No, bitno je da ne boli...
Hirurski, tu se mogu koristiti razlicite postojece operativni procedure (stabilizacija lumbalnog dela), ali bi im trebalo prethoditi facet joint injections, da se proceni da li ta palijativna procedura pomaze.
Inace, ni stabilizacione operacije ne ogranicavaju bitno pokrete pacijenta, posebno imajuci u vidu da se ta operacija, uglavnom, radi kod ljudi starijih od 50-60 godina.
Edited by vladan, 18 September 2012 - 18:16.