Jump to content


Photo
- - - - -

Diskus hernija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
87 replies to this topic

#76 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 12 February 2014 - 18:37

Auh, kosarkasi bi rekli "greska u koracima" - kad imas problem, ne valja "nagovor okoline i roditelja" - ako si bio kod specijaliste i taj kaze da treba operacija, onda treba!

 

To sto imas 22 godine, nista ne znaci. Tj, znaci utoliko sto se organizam od bilo cega oporavlja brze nego u starosti. Ne znaci u smislu da se bilo kakav problem ili bolest mogu pojaviti bilo kada. I onda treba resavati problem, a ne godine.

 

Ajde, resi to, i neka ti je sa srecom!



#77 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 27 February 2014 - 08:09

U principu se smatra da kada nemogucnost kontrolisanja sfinktera i/ili nemogucnost hoda na peti traju vise od 24 - 48 sati, izgledi operativnog lecenja postaju sve slabiji. Idealno je operisati u prva 4 sata od pojave simptoma.

Ucestalost ovih komplikacija ukupno ne prelazi 2%.

 

Inace, kod profesionalno obavljene operacije slabinske diskus hernije, u koliko se radi o osobi mladjoj od 70 godina i ne predebeloj, te uz profesionalno sprovedenu rehabilitaciju, vreme do punog oporavka iznosi 6 - 8 nedelja, a osim u nekim retkim izuzecima, bolesnik se dize iz kreveta isti dan kada je i operisan ili sutradan.

Medjutim, posle te operacije ja vise nikada ne bih savetovao teretanu, nego neke druge oblike fizicke aktivnosti, pre svega plivanje i bazen.



#78 Agnostic_Nik

Agnostic_Nik
  • Members
  • 4 posts

Posted 09 April 2014 - 21:56

Pozdrav dr.Vladanu,

Hteo bih da čujem vaše stručno mišljenje na moju dosta kompleksanu situaciju. Naime imam duplu torako-lumbalnu id.skoliozu od svoje 13/14 god. Kada su otkrili bila je oko 37 stepeni. Sada sa 44 god. je oko 55 stepeni. Posle više od godinu dana jakih bolova u donjem delu leđa koji je išao niz levu nogu i iscrpljene fizikalne terapije, pre 14 meseci sam operisao na VMA/neurohirurgija spondilolistezu (stepen 1 na 2) sa degenerativnim promenama na disku - nivo L5/S1. Urađena je zadnja stabilizacija sa ugradnjom Devex kaveza...Tek se na zadnjoj CT i MR (pre mesec/dva) pokazuje solidna koštana fuzija i moj hirurg je zadovoljan sa fuzijom (iako nije uspostavljena celim delom). Zaključak MR je ukratko:

 

"Postoperativni status L5/S1 segmenta:  ODRĐAN POREDAK L5/S1 KORPUSA

NEMA ZNAKOVA STENOZE SPINALNOG KANALA, INTRAFORAMINALNA DISK RADIKULARNA KOMPRESIJA DESNOG L2, LEVOG L4 I L5 RADIKSA. IZRAĐENA SINSTROKONVEKSNA SKOLIOZA LUMBALNOG SEGMENTA

 

Problem je što i dalje imam bolove u donjem delu leđa (posebno levo od operativnog zahvata) koji ide opet uz levu nogu i osećam nekad slabost u levoj nozi pri penjanju stepenicama. Što dan odmiče moja dužina stajanja na nogama (sa tolerantnim bolom) se smanjuje. Hirurg mi je rekao da ima dve opcije:

1. Stabilizacija od T10 do dole,

2. Da probam sa pojačanom fizičkom aktivnosti još 3 meseca pa ako je bol i dalje prisutna - hirurgija.

 

Trenutno primam koktel od 5 inekcija (diklofenak/dexason/ohb12) jer sam bio primoran zbog očeve bolesti da budem na nogama previše za mene... iNače mi je moj neurolog prepisao redovnu terapiju: Neurontin (2x1), Amitriptilyne(1x1) i NSAID po potrebi.

Znam za sve rizike operacije i prelistao sam sve vodeće klinike u toj oblasi i obrazovne sajtove, studije, slučajeve...

Veoma cenim mog hirurga i znam da je dobar stručnjak, ali niije loše čuti i drugo mišljenje (second opinion).

- Your professional opinion please.

Hvala

Mechanical Design Engineer


Edited by Agnostic_Nik, 09 April 2014 - 22:02.


#79 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 10 April 2014 - 05:51

Prilicno je tesko na osnovu raspolozivih podataka formirati misljenje i dati preporuku.

Torakolumbalna skolioza je najcesce kompleksno degenerativno stanje. Mogucnosti lecenja su konzervativne (fizikalna i razliciti mideri) i operativna, Odluku o tome treba da donese hirurg u dogovoru s pacijentom, pri cemu je hirurg duzan da naglasi da operativno (ali ni konzervativno) lecenje ne garantuju uspeh.

Operacija je tehnicki slozena i trazi iskusnog spinalnog hirurga. U VMA radi dr Milenko Savic, ciji su hirurski rezultati vrlo dobri i ja bih savetovao konsultaciju s njime.

Medjutim, u MRI nalazu pominje se radikularna kompresija, koja se moze dosta uspesno hirurski leciti. Operacija nije previse slozena, ocekuje se da oslobodi pacijenta bola u nozi (statisticki, uspeh se ocekuje u 70% do 80% bolesnika), ali lumbosakralni bol najcesce ostaje.

Torakolumbalna stabilizacija na celom lumbalnom segmentu je velika i kompleksna operacija.

Vise od ovoga nisam u stanju da napisem, ali savetujem konsultaciju sa spinalnim hirurgom, dr Savicem.

I samo za kraj: izvestan broj spinalnih hirurga ponekad je sklon olakom preporucivanju hirurskog lecenja sto uz nedovoljno dobru i validnu indikaciju moze jos povecati tegobe.


Edited by vladan, 10 April 2014 - 05:52.


#80 Agnostic_Nik

Agnostic_Nik
  • Members
  • 4 posts

Posted 10 April 2014 - 11:42

Hval na odgovoru dr.,

Nisam hteo da pomenem mog dr. zbog reklame ovde pošto sam pretpostavio da znate o kome govorim. On me je i operisao prvi put - spondilolistezu sa namerom da se smanji bol u donjem delu leđa. Međutim deo bola i spazma se jeste smanjio, ali sad je više lokalizovan na levoj strani od operativnog mesta. Sad me trenutno dr. drži na "stand-by" u, i rekao je da pokušamo još tri meseca sa fizikalnom terapijom. Ako se posle toga bol i dalje održava - operacija. Vi ste pomenuli da bi se ta radikularna kompresija mogla lako otkloniti, i ja znam da bii (verovatno mislite na jednu od ove dve procedure: http://www.spine-hea...on-back-surgery). Ali kod mene je problem što je uključena i skolioza tako da bi eventualnim odstranjivanjem zadnjih delova pršljena koji vrše kompresiju oslabila stabilnost kičme još više u tom segmentu. Zato je dr.Savić i pomenuo korekciju, stabilizaciju i fuziju cele lumbalne kičme od T10...  

To mi je takođe preporućio još jedan iskusni Američki spinalni hirurg (posebno stručan u korekciji deformiteta), samo što je on dodao da bi kod mene bilo potrebno raditi stabilizaciju od T3/T4 do dole zbog mogućeg disbalansa ako se stabilizuje samo lumbalna skolioza. To mi je bio pomenuo i sam dr.Savić u nekim od ranijih kontrola ali pretpostavljam da je to veliki zahvat odjednom, za mene i njega, pa se prvo rešava samo bolni segment. 

Sledeće nedelje ću krenuti u banju na fizikalnu terapiju i plivanje pa ćemo videti rezutate. Hteo sam još nešto da vas pitam, dr.Savić mi je pomenuo pretpošli put epiduralne inekcije (ili blokade). Međutim sad nije ništa. Da li bi meni konkretno one pomogle u smanjenju bola i eventualnoj dijagnostici? Jel on to izvodi ili radiolog? Čitao sam svašta o tim inekcijama (i pozitivno i negativno). Pošto je kod mene uključena skolioza, koliko je to bezbedno u mom slučaju?

Puno vam hvala na vremenu.  ;) 

Pozdrav



#81 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 10 April 2014 - 14:34

Da pocnem od kraja:

Epiduralne injekcije su injekcije, najcesce pod kontrolom rentgena, kojima se daje neki steroid u kombinaciji sa sredstvom protiv bola. To je palijativna terapija, uspeh moze da traje razlicito dugo, ali je, na zalost, privremen.

Hirurska intervencija kojom bi se stabilizovao ceo kicmeni stub, od T3/T4  pa nanize izgleda mi kao krajnje monstruozno resenje i ne bih ga nikome preporucio.

Sto se tice zadnjih elemenata kicmenih prsljenova, oni se prilicno slobodno mogu operisati, jer ne odredjuju stabilnost kicmenog stuba; stabilnost je odredjena prsljenskim telima, malim zglobovima i ligamentarnim aparatom.



#82 Agnostic_Nik

Agnostic_Nik
  • Members
  • 4 posts

Posted 10 April 2014 - 17:18

Mislio sam konkretno na Laminektomju (http://www.spine-hea...-stenosis-video). Jedino mi nije jasno šta posle štiti kičmenu moždinu ako spinalni kanal ostane otvoren. Znam da se prilikom stabilizacije sa zadnje strane oko instrumentacije posipaju koštani grafiti okolo. (http://www.spine-hea...n-surgery-video). Da li postoji mgućnost da prilikom fuzije ili nastanka nove kosti dođe do ponovne kompresije nervnih korena - radiksa? 



#83 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 10 April 2014 - 20:34

Laminektomija je sa stanovista stabilnosti kicmenog stuba sasvim bezazlena operacija.



#84 Agnostic_Nik

Agnostic_Nik
  • Members
  • 4 posts

Posted 10 April 2014 - 21:25

Možda za pravu kičmu bez narušene stabilnosti, ali kičme sa skoliozom gde je već narušena stabilnost... 

Uostalom i ovde se navodi isto:

"In the lumbar spine, removing the lamina completely may cause problems with the stability of the facet joints between each vertebra. If these joints are damaged during the laminectomy, the spine may begin to tilt forward causing problems later. Sometimes removal of part or all the facet joints is unavoidable.

The surgeon sometimes has to remove too much of the facet joints during a laminectomy. In this case, a fusion may also be required at the same time to make sure there are no problems later. The surgeon will probably discuss this possibility with you before surgery."

(http://www.consultin...Laminectomy.php).

Nemojte misliti da sumnjam u vašu stručnost, naprotiv vidim da imate veliko iskustvo u spinalnoj hirurgiji. Operacije deformiteta (zajedno sa operacijama tumora) spadaju u nasloženije u ovoj oblasti, tako da je iskustvo hirurga u baš ovim specifičnim situacijama je najbitnije... 



#85 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 11 April 2014 - 04:39

Ako govorimo o laminektomiji, onda mislimo na uklanjanje zadnjih lukova, ali bez zadiranja u integritet malih zglobova  (facet joints).


Edited by vladan, 11 April 2014 - 04:40.


#86 OktobarSudjeni

OktobarSudjeni
  • Members
  • 1 posts

Posted 20 August 2014 - 19:50

Pre svega pozdrav za dr.Vladana
Imam problem sa diskus hernijom L4-L5 i L5-S1 pad stopala od oktobra prosle godine,ali uz fizikalnu terapiju bolovi su se zaista povukli i ja takoreci fino funkcionisem.Moj neurohirurg je bio zadovoljan do poslednje kontole gde mi je rekla da izgleda nije problem u kicmi nego u mozgu.Iskreno meni nista nije jasno jer se ja u sustini fio osecam a i magnetna LS kicme od maja je dosta bolja od one u oktobru.Poslala me je kod neurologa i evo nalaza od njega:
Neuroloski nalaz:svesna,orjentisana(unazad 2-3godine zamucenje vida na levo oko,misli da je nesto kasnije i na desno),problem sa gutanjem,stalne vrtoglavice slabost i trnjenje leve polovine tela.
Na KN;Disocirani Ny u levo,zenice b.o.Mimicna muskulatura uredno inervisana,govor uredan.Vrat slobodan,meningealni znaci neg.
Na GEi DE:diskretna levostrana hemipareza,plantarni odgovor-levo Babinski.Cerebralne probe obostrana dizmetrija izrrazenija levo sa i bez vizuelne kontrole.Romberg naznacen bez iskoraka.
Dg:Sy vertiginosum.Amaurosis fug ax-st post.
Hemiparesis et et hemihipesthesio l.sin
Urgentino urinae.
Uraditi NMR endokranijuma i cervikalnog prelaza radi dif.dg.
Nije mi nista jasno! Godinu dana sam po banjama i lecim dikus herniju ako vam nije problem da mi objasnite o cemu se radi.MOLIM VAS! Imam 35 i troje dece. Dok sam bila vezana za krevet citala sam o diskus herniji a sad sam ono OK ako se to tako moze zvati i sa troje dece mora se i kad se ne moze....Ako razumete...Neurologa sam pitala koliko je to opasno ona me samo pogledala i rekla" Moramo uraditi magnet.Molim vas uradite ga do utorka.Ja posle nisam tu" Da li mozete vi da mi kazete o cemu se radi? Unapred hvala!

Edited by OktobarSudjeni, 20 August 2014 - 21:35.


#87 bojan1977

bojan1977
  • Members
  • 1 posts

Posted 14 September 2014 - 20:05

Pozdrav svima na forumu. Ja imam DH L5/S1. U pitanju je ekstruzija diska. Unazad dve god. imam manje probleme sa bolom u ledjima, ali poslednjih 45 dana sam na lekovima za bolove. Uradjen mi je magnet, i neurohirurzi kazu operacija koja mi je i zakazana za 10 dana. Probao sam sa masazama ali bez uspeha. Moje pitanje je dali nisam pozurio sa operacijom, i za koju da se odlucim endoskopska na KBC zemun ili KC srbije. Inace mogu da hodam na prstima i petama. Mogu da hodam do 5min, a zatim krecu bolovi.  Desnu nogu mogu da podignem do 30 stepeni i nemogu da savijem ledja. Treba li da budem uporan sa fizikalnom, ili da probam jos nesto pre operacije. Molim za savet iako znam da je odluka samo moja unapred hvala...



#88 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 15 September 2014 - 02:22

Masaze ti nisu mogle pomoci ako je problem u disku. A ako su ti neurohirurzi (i to mnozina) kazali da je potrebna operacija, onda jeste. Tesko ces na forumu dobiti bolji savet.

 

Nisi napisao koliko si visok i tezak, kakav ti je zivotni stil (tj. fizicka aktivnost ili nedostatak iste), a sve su to faktori, ne samo kicma. Treba da budes uporan sa fizikalnom nakon operacije, a onda da vezbas i budes pazljiv.

Ljudi najcesce zaboravljaju da su za pravilan polozaj kicme bitni i ligamenti i abdominalna/ledjna muskulatura, a ne samo diskovi i prsljen-dva.

 

Srecno i brz ti oporavak zelim!