Jump to content


Photo
- - - - -

Beograd - Venecija, automobilom


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
22 replies to this topic

#1 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 07 May 2010 - 11:54

Trebalo bi pocetkom leta da se uputim kolima na put od Beograda do Venecije. Ako ima ljudi koji su taj put, ili njegove delove prelazili u skorije vreme, intereuju me iskustva, saveti, sve sto moze da bude od koristi.
Hvala. :ph34r:

#2 kapetanm

kapetanm
  • Members
  • 3,153 posts

Posted 07 May 2010 - 13:16

Ja sam išao pre dve godine. Praktično sedneš i ideš pravo autoputem do cilja bez skretanja. Zavisi od auta i ritma pauza možeš brzo stići. Obzirom da je put ravan, monotonija, karakteristična za autoputeve bez krivina može biti opasna i tera na podsvesno ubrzanje, čuvaj se toga, a u Hrvatskoj su saobraćajci oštri. Kreni odmoran, ne znam kakav ti je bioritam, ja sam prvu pauzu ( i jedinu ) pravio u Sloveniji - Otočec. Ne propusti ga i restoran u hotelu, starom zamku kraj jezerceta.Dotle, praktično nemaš neko lepo mesto osim pumpi i skrajnutih parkinga. Odmah pri prelasku slo-italijanske granice imaš ispod nekog podvožnjaka neobičnu raskrsnicu gde se autoputevi razdvajaju nalik našem Mostaru, drži desno i vodi računa o putokazima , samo tu možeš da se zezneš. Rampe za putarinu kroz Italiju su nezgodne, imaš ulaze koda se proleće, pa za one s nekim karticama pa za one slepce kao mi koji placaju keshom. Ja sam imao nesreću kasnije, kod Vićence da tako plaćam na krajnjoj levoj rampi , a odmah desno iza je kružni tok, a ne vidiš ko proleće kroz rampe desno od tebe bez zaustavljanja. Inače, u Italiji u naseljima je sve manje semafora, uglavnom regulišu saobraćaj kružnim tokovima, i to znatno ubrzava. Put za Veneciju je uvek u gužvi i kamioni i šleperi ne idu samo desnom trakom, već znaju da neocekivano, bez obaziranja skrenu u srednju ( ima ih više ) i istisnu te. Uvek ablenduj izdaleka. Savet za Veneciju kad već stigneš, parking je enormno skup. Međutim, u predgrađu ima nekoliko megamarketa, nalik Metrou, ne znam tačno naziv sa ogromnim parkingom. Ono što je najslađe je to kad u marketu kupiš kiselu vodu sa računom koji služi kao karta, imaš pravo na vožnju njihovim busom koji redovno ide kao GSP besplatno do zadnje stanice naspram kanala gde je Žel stanica. Parking je bezbedan i mirno možeš provoditi dan , a zadnji bus je bio tad u 22.h.
Sam put je beskrajno dosadan, ne vidiš do Slovenije bilo kakvu promenu, i to je faktor koji moraš da imaš u vidu.
Ajde, srećan put, i javi kako si se proveo.
Pozdrav

Edited by kapetanm, 07 May 2010 - 13:20.


#3 amy_w

amy_w
  • Members
  • 179 posts

Posted 10 May 2010 - 09:27

Cim vidis tablu Venice, skreci. Novi autoput i to je jedino iskljucenje. Ako ga promasis vozis do Padove.
Tako je barem bilo prosle god. Moj GPS je btw tada skorz poludeo.. i 40 km me tereao na autoputu da napravim polukruzno cim bude moguce.

Za Sloveniju nemoj da zaobravis vinjetu i to je to.. dobar tek!

#4 Djole 313

Djole 313
  • Members
  • 115 posts

Posted 10 May 2010 - 11:44

Bio sam ja pre tri nedelje, preko Trsta. Nikakvih problema, jedino je hrvatski graničar na hrvatsko-slovanačkoj granici bio malo drčniji kad mi je tražio saobraćajnu (tu imaju neku kontrolu kradenih automobila, umeju i cela kola da rastavljaju). Pauze u Hrvatskoj izbegavati - ne zbog neke netrpeljivosti prema nama, nego zato što imaju samo Inine pumpe koje nisu renovirali od otprilike raspada zajedničke države. I Hrvati imaju neki ne-baš-vinjetu sistem gde je poneka rampa samo za one koji to imaju, pa tu, kao i u Italiji, pazi. Plus, ako imaš kune, bolje ponesi njih, na naplatnim rampama imaju gadnu naviku da "zaokružuju" cenu (ne nešto puno, 0.7 na 1 evro, no ipak).

U Sloveniji odmah na prvoj pumpi kupiš vinjetu, i taman popiješ djus u Marcheu. :ph34r: Autoput se na jednom mestu prekida nekih 20 km, pa ide zabrana preticanja, ali nije ništa strašno. Slovenci mi inače nisu tražili ni rezervaciju hotela, niti me pitali gde idem - ništa, samo proverili pasoš i lupili pečat. Možda zato što sam već bio u Minhenu zimus.

Italijani, naravno, voze ekstra oštro, ali i korketkno - nema one "tata mi kupio levu traku", čim se završi preticanje, skreću.Ali dok si u levoj traci, računaj da ćeš morati da voziš 150 (iako je ograničenje 130) ako nećeš da ti onaj iza non stop ablenduje.

Ograničenja se u načelu ne poštuju, osim oko zaobilaznica gradova, i do 150 ne bi trebalo niko da te dira. Ali i tu važi princip "kud svi tu i mali Mujo", pa ako lokalci usporavaju, znaš koliko je sati. Takođe, na putu od naše granice do Zagreba je bila opšta pustoš, oko Zagreba već ima ljudi, kroz Sloveniju je bilo pristojno puno automobila, a u Italiji kreće haos.

Ako odsedaš u Mestre, GPS je neophodan da se snađeš i nađeš hotel, a i onda sledi polučasovno lutanje - barem je tako bilo kod mene. Baci pogled na Tripadvisoru koji hoteli nude besplatan parking (mada to znaš i bez da ti ja kažem), i po mogućstvu uzmi samo noćenje, bez doručka. Ja sam odseo u hotelu Venezia u centru, imaju ograđen parking, dvokrevetna soba koštza 70 evra bez doruška, sa doruškom bi bila 110 - a za trijes' evra, da prostiš, imaš solidnu klopu po Mestre.

Za Veneciju preporučujem ovaj vodič:

Posted Image

:)

Postoji i izdanje na engleskom, naravno.


I tak'. Ako te zanima još nešto konkretno i mogu da pomognem, samo reci.

#5 gogo23

gogo23
  • Members
  • 204 posts

Posted 10 May 2010 - 17:43

Bio sam ja pre tri nedelje, preko Trsta.


Od prosle godine je u pusten autoput preko Nove Gorice, krace je i brze nego preko Trsta. Osim ako ne pratis navigaciju koja ce te odvuci na Trst jer nema ubacenu novu rutu. Na Via Michellin mozes da vidis razliku.

Da bi koristio novi put treba da skrenes kod Razdrtog ( nekih 40-50 km posle LJubljane )prema Gorici.

Max brzina ako ti se ne placaju kazne 150-155km/h.

#6 Djole 313

Djole 313
  • Members
  • 115 posts

Posted 10 May 2010 - 19:47

Tnx, ali planski sam išao preko Trsta. Da se prisetim kako je bilo nekad, pre svih gluposti. :ph34r:

#7 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 11 May 2010 - 13:11

Hvala svima na iscrpnim informacijama. :D

Otočec. Ne propusti ga i restoran u hotelu, starom zamku kraj jezerceta.

Ovo je cist biser, svrnucu sigurno.

Ako odsedaš u Mestre, GPS je neophodan da se snađeš i nađeš hotel, a i onda sledi polučasovno lutanje - barem je tako bilo kod mene. Baci pogled na Tripadvisoru koji hoteli nude besplatan parking (mada to znaš i bez da ti ja kažem), i po mogućstvu uzmi samo noćenje, bez doručka.

U Mestre, gospodja je po preporuci rezervisala hotel, nocenje sa doruckom (double bed) 80e. Hotel (cijeg imena ne mogu da se setim sad) ima parking i rezervacija je propusnica za ulazak kolima u stari deo.

Maltezea sam ponovo proucio kada je odluka pala, pre metar dana. :D

Jos cu videti za Trst, i meni bi prijalo da obnovim gradivo, da svrnem u soping. :ph34r: To ce zavisiti od generalnog plana akcije, koji je jos u izradi.

Znaci samo u SLO vinjeta, ostalo kes na rampama. Medjunarodna vozacka mi vazi do avgusta ove goine, tada cu vec biti nazad, tako da ni to ne bi trebalo da bude problem. Lepo, napisacu izvestaj kada se vrnem, sredinom jula. :)

#8 gogo23

gogo23
  • Members
  • 204 posts

Posted 12 May 2010 - 13:23

Jos cu videti za Trst, i meni bi prijalo da obnovim gradivo, da svrnem u soping. :ph34r:

Nema više šopinga u Trstu :) . 2/3 nekadašnjih radnjih radnji su zatvorene, sada je sve koncetrisano u tržnim centrima oko grada.

#9 Djole 313

Djole 313
  • Members
  • 115 posts

Posted 13 May 2010 - 08:49

Šoping u Outlet villageu kod Palmanove. Mada čujem da ni tamo izbor nije neki, glavna destinacija za kupovinu je postao Parndorf.

#10 Prag 011

Prag 011
  • Members
  • 2,647 posts

Posted 21 May 2010 - 01:58

Šoping u Outlet villageu kod Palmanove. Mada čujem da ni tamo izbor nije neki, glavna destinacija za kupovinu je postao Parndorf.

Nema veze sa Venecijom,ali šta je to zanimljivo u Parndorfu?Meni je relativno blizu :ph34r:

#11 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 27 May 2010 - 13:24

Samo cepajte o Parndorfu, nema frke. :ph34r:

#12 Djole 313

Djole 313
  • Members
  • 115 posts

Posted 04 June 2010 - 09:51

Nema veze sa Venecijom,ali šta je to zanimljivo u Parndorfu?Meni je relativno blizu :ph34r:


Pardon, nisam blagovremeno video post.

Elem, u Parndorfu imaš ovo:

http://www.facebook....s...ef=ts&__a=7

Outlet village gde su cene prihvatljive čak i za nas. A kad su božićni/uskršnji praznici - nisu samo prihvatljive, nego i ekstra povoljne.

#13 gogo23

gogo23
  • Members
  • 204 posts

Posted 05 June 2010 - 02:30

Samo cepajte o Parndorfu, nema frke. :ph34r:


Isti vlasnik ima design outlet u Noventa di Piave/ izlaz San Dona di Piave koja se nalazi sa desne strane nekih 20 km od Venecije ka Trstu. Ovaj se jos uvek gradi, ali je malo visi nivo od Parndorfa. ( Brioni, Armani, Prada, Fendi, Pal Zileri, Feragamo... i jos po nesto sto nema u Parndorfu ).
I ne radi nedeljom.

Nedaleko odatle oko 3km na ulazu u San dona di Piave se nalazi multibrend shop Sorelle Ramonda gde je moguce naci i ponesto od superbrendova ali i srednje klase. Njih ima svuda po severnoj Italiji i vrlo su popularni kod Italijana.

Ubedljivo najdrazi od svih multibrend shopova mi je Arteni u Tavagnaco/Udine. Ali to ti je skretanje od nekih 20km sa rute. Rade utorak-subota.

Za razliku od njih Palmanove radi svih 7 dana ali je cist gubitak vremena.Osim ako ti je bas stalo do standardno dobre Illy.

#14 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 21 July 2010 - 10:35

Hotel (cijeg imena ne mogu da se setim sad) ima parking i rezervacija je propusnica za ulazak kolima u stari deo.

Hotel Al Vivit, Mestre, biser sa tri zvezdice. A evo i obecanog izvestaja. Odlazak do Mestrea bez problema, sa stajanjem u Otoccu (hvala kapetanm :ph34r: ), posle kraceg lutanja pronadjen put do glavnog trga i pesacke zone gde se hotel nalazi, a tu mu je i parking. Osecao sam se kao da kolima ulazim u Knez. Putarine u jednom pravcu 16 evra u CRO, 15 evra u SLO vinjeta za 7 dana, nesto preko 8 e u Italiji (gde se masina zeznula pa mi je umesto 30 centi kusura vratila 4 e :) ). Mestre fini gradic, Venecija blizu, 15 minuta gradskim autobusom br 7, povratna karta 2,20 e. Posto je koncert Pearl Jam u okviru Heineken Jammin' festivala bio glavni cilj puta, za obilaske Venecije su bila odvojena dva prepodneva, sto je dovoljno da se samo zagrebe stvar. Koncert je bio fantastican, ali to je pre za podforum Muzika. Jos smo stigli da odemo na Lido di Jesolo na kupanje jedno popodne, i cetvrtog dana ujutru evakuacija iz hotela i voznja nazad do BGD. Putarina kroz ITA 4 e (isao sam preko Gorizie, dok sam u dolasku isao preko Trsta, pa sam duze vozio autoputem, sto je i bolja varijanta, jeste preko Gorizie krace, ali se ide regionalnim putem, pa se otprilike vremenski isto stize), za SLO jos uvek vazi vinjeta, CRO opet 16 e, i to bi bilo to. 1700+ km za cetiri dana, sa manje od 250 e za putarine i gorivo, vrlo isplatljiv put i za samo dve osobe u kolima. A cist biser od koncerta, presladak hotelcic i fantasticna Venecija nemaju cenu.

#15 Amsterdamer

Amsterdamer
  • Members
  • 854 posts

Posted 21 July 2010 - 16:29

Nema veze sa Venecijom,ali šta je to zanimljivo u Parndorfu?Meni je relativno blizu :ph34r:


Ma nista bre nije tamo specijalno zanimljivo.
Ajde ogradicu se time da vec skoro 3 godine ne zivim u Beogradu , a kad odem na nekoliko dana niti imam vremena za kupovinu niti me interesuje , pa ne znam kako se krecu cene garderobe i ostalih stvari.

U tom Parndorfu sam bio pre 2 meseca od prilike, prilikom povratka kolima u Holandiju. Ima lepih stvari i puno prodavnica na jednom mestu, to stoji , ali cene na koje sam nailazio su u proseku 20% nize nego u NL. Pri tome mislim na cene u NL koje nisu snizene , a kad krenu popusti i akcije (kao na primer ovih dana i pred Bozic ) to je cudo kako za male pare mozes lepo i kvalitetno da se obuces.
Bas juce sam kupio kozne cipele koje su sa 120 E bila spustene na 49. Decko na kasi skenira cenu i kaze mi da dobijam jos 10 eura popusta , pojma nemam iz kog razloga. I tako platim cipele smesnih 40 evra.

Nije lose otici i prosetati se tim outlet selom , za one koji zive blizu , ali mislim da se nikako ne isplati sesti u auto i doci iz Beograda u shopping. Ok je ako je primarna stvar zezanje , zujanje , voznja...itd. Ali o nekoj ustedi novca nema ni govora