Jump to content


Photo

Amerikanci treba da se izvinu Francuskoj


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
5 replies to this topic

#1 Wu shu

Wu shu
  • Members
  • 355 posts

Posted 10 March 2003 - 11:41

9. mart 2003. The Toronto Sun, Eric Margolis:

Zasto je Francuska pravi prijatelj Amerike

Gledati americku TV moze biti nadrealno iskustvo. Uglavljeni izmedju reklama za instant produkte za mrsavljenje, vec svarenu brzu hranu i pelene za odrasle, kablovski TV komentatori arlaucu kao besni psi u korist rata protiv Iraka, a smelo protivljenje nacije krstaskom pohodu predsednika Busha podvrgavaju otrovnom zlostavljanju podsmesljivim prezirom.

Francuska, koja predstavlja najsnazniji i najlogicniji glas onih koji se protive ratu, postala je posebna meta verbalnog zlostavljanja i mrznje u americkim vodecim neokonzervativnim medijima (Fox TV, The Wall Street Journal, New York Post i baba rogi Bushove administracije). Posebno sada, kada Francuska, Nemacka i Rusija pokusavaju da blokiraju americke pokusaje da progura ratonosnu rezoluciju kroz Vece Sigurnosti UN.

Francuska, mnogi Amerikanci tvrde, treba da ucini stagod Vasington trazi iz zahvalnosti za to sto ju je S.A.D. "spasla" u dva svetska rata. Americka televizija prikazuje ljutite veterane na Americkim vojnim grobljima u Normandiji, kako optuzuju Francusku da je "zabila Americi noz u ledja" - kao da invazija Iraka da bi se otela njegova nafta i smrvili neprijatelji Izraela ima ikakve veze sa II Svetskim Ratom.

Retko ko od barjaktara medju znalcima spominje da je Amerika presedela skoro 40% II Svetskog Rata dok je nije napao Japan. 1940, Nemacke oruzane snage bile su ekvivalent danasnjih Americkih oruzanih snaga - celu vojnu generaciju ispred ostalih nacija. Francuska cela armija je bila unistena u sukobu sa nepobedivim Nemcima; da se S.A.D. 1940. godine suprotstavila Nemcima, ona bi takodje bila potucena. Sovjetski Savez, a ne S.A.D., bio je taj ko je porazio Nemacku, unistivsi preko 100 nacistickih divizija.

Dakle toliko o bombasticnim tvrdnjama o II Svetskom Ratu. U ocima Evropljana i najveceg dela sveta, Bushova adminstracija izgleda opasno agresivna, dominirana od strane "naftojastrebova" i neokonzervativnih ideologa povezanih sa izraelskom ekstremnom desnicom. Ovi mali musoliniji nemaju vremena za diplomatiju i multilateralnu saradnju. Nije cudo da je nedavna anketa Pew Research-a pokazala da su ranije vrlo dobri rejtinzi S.A.D. naglo potonuli u 19 od 27 drzava koje su obuhvacene anketom.

Izgleda da je predsednik Bush cak radiji da bombarduje Pariz nego Bagdad. U stvari, administracija je tretirala Fracusku kao neprijatelja, a ne americkog najstarijeg i intimnog saveznika. Neokonzervativci cak optuzuju Francusku za antisemitizam, sto je gnusna kleveta.


Uciniti ispravnu stvar

Daleko od toga da je neprijatelj, Francuska je upravo radila ono sto istinski dobar prijatelj i treba da cini: govorila je Vasingtonu da je politika koju vodi pogresna i opasna, za razliku od rukoljubnih vodja Britanije, Spanije i Italije, koji zude za Bushovom politickom podrskom, ili od koalicije Istocnoevropskih jeftinih, ekskomunistickih politicara koja se ulizuje Vasingtonu za kes. Sedamdeset posto Britanaca i 90% Italijana i Spanaca se protivi Bushovom krstaskom pohodu.

Francuski predsednik Jacques Chirac govori za veliku vecinu Evropljana, pa i gradjana celog sveta, kada urgira da S.A.D. izabere diplomatiju i inspektore UN umesto rata koji nece vredeti jednog poginulog americkog vojnika, a kamoli desetina hiljada Iracana i haosa koji ce nastati po celoj Mesopotamiji. Na isto to upozorava i veliki i mudri Papa Jovan Pavle II.

Kontrast izmedju francuskog razumnog diplomatskog reagovanja i Bushovog ratobornog ponasanja ne moze biti ostriji. Isto takvo je poredjenje izmedju dostojanstvenog, logicnog tona predsednika Chiraca i ministra inostranih poslova Dominique de Villepina i nasilnickog, nekulturnog i kafanskog govora iz Bele Kuce koji je ozbiljno naskodio americkoj reputaciji i ugledu sirom sveta.

Prosle nedelje je novi turski parlament, izabran prvim istinski demokratskim izborima koliko pamcenje seze, sledio Evropu, hrabro odbacujuci mito iz Vasingtona i zahteve da se americkim kopnenim snagama dozvoli da napadnu Irak sa turske teritorije. Americki namcorasti odgovor - odustajanje od podmicivanja, pretnje kaznama - bio je u ostrom kontrastu Bushovim tvrdnjama da je njegov cilj u Iraku donosenje demokratije na Bliski Istok. Demokratija je, izgleda, dobra dok se uklapa u americke ciljeve. Nepogodno po Ameriku, turski narod i demokratska vlast je rekla jasno "ne" ratu. Koliko dugo ce Turci izdrzati pritisak Amerike, kao i njenih prijatelja medju turskim tvrdim desnicarskim generalima, ostaje da se vidi.

Bushov krstaski rat protiv Iraka ce se desiti sa ili bez Turske. Rat ce sliciti bacanju granate u veliko gnezdo strsljenova. Francuska, koja zivi na pragu arapskog sveta i ima 5 miliona muslimanskih gradjana, upozorava da ce invazija i okupacija Iraka uznemiriti ceo region, podstaci vise terorizma i pogoditi Evropu opasnim povratnim udarom. Ali, Busha nije ni najmanje briga, kako on obicava da kaze.

Dok Bush priprema rat protiv vec unistenog Iraka, izbegava predstojecu nuklearnu konfrontaciju sa Severnom Korejom, koja, za razliku od Iraka, istinski preti Severnoj Americi. Sramotno zanemarivanje obaveza koje se ticu Koreje, opsesivno huskanje za rat protiv Iraka, grubo, agresivno ponasanje na nivou Sovjetskog Saveza u vreme Leonida Breznjeva, pretnje Ujedinjenim Nacijama, deficit od 400 milijardi dolara koji ce zaraziti planetu inflacijom, kao i steta naneta americkom ugledu - to su Bushova "postignuca" do danas. Kome su potrebni neprijatelji sa ovakvim prvoklasnim brljotinama onih koji su na vlasti?

Americki prijatelji i susedi, vodjeni od Francuske, majke diplomatije, ispravno upozoravaju Bushovu administraciju nakljukanu steroidima da zaustavi ovu jurnjavu u rat. Predsednik Chirac i ministar de Villepin zasluzuju Nobelovu nagradu za mir. Amerikanci duguju Francuskoj izvinjenje, kao i jedno "merci mon ami" od srca.

-------
Original: http://www.canoe.ca/...golis_mar9.html

[ Izmena poruke: Wu shu na dan 2003-03-10 11:54 ]

#2 nonick

nonick
  • Members
  • 1,843 posts

Posted 10 March 2003 - 15:26

off

volim da citam komentare citalaca posle Margolis-evih clanaka :smile: when the right strikes back.

#3 Wu shu

Wu shu
  • Members
  • 355 posts

Posted 10 March 2003 - 23:09

Da, tzv "reality check": tj sta misli sve ono sto je malo, uskogrudo, ksenofobno, surovo i... tako masovno. (Chirac je, inace, desnica... tako da to ne moze biti left vs right; pre je blind vs can_see)

#4 nonick

nonick
  • Members
  • 1,843 posts

Posted 11 March 2003 - 15:43

...mada i Margolis-a treba uzeti sa rezervom. A narocito Canoe mediju jer je Margolis jedini koji ima "antiamericki" (inace amerikanac) stav a redovno ima i clanaka. Za ostale Bush je "the right person at thr right time".

#5 Wu shu

Wu shu
  • Members
  • 355 posts

Posted 12 March 2003 - 01:02

nonick:
...mada i Margolis-a treba uzeti sa rezervom. A narocito Canoe mediju jer je Margolis jedini koji ima "antiamericki" (inace amerikanac) stav a redovno ima i clanaka. Za ostale Bush je "the right person at thr right time".

E, ako je Amerikanac, onda nije "antiamerican", vec jedino moze da bude "unamerican", ha ha :smile:

Ma, ja ih sve uzimam sa rezervom, kad god pocinje neki rat, svi "zauzimaju pozicije" (od kojih misle da ce imati vajde kasnije), niko tu nije bas onako 100% straightforward... Ali, Margolis gore ipak ima par "dobrih poena". (Posebno ono oko americkog "spasavanja" Evrope od Nemaca.)

[ Izmena poruke: Wu shu na dan 2003-03-12 01:18 ]

#6 sonja

sonja
  • Members
  • 683 posts

Posted 12 March 2003 - 05:33

Evo kako ide izvinjenje... :sad: (don't hold your breath for it dok je ovo drustvance na vlasti)

CNN je poslednji na mojoj listi koje bi citirala ali ne nadjoh ovu vest nigde drugde.

You would think that politicians would have more pressing things to do with their (hm, government) time and the money! Can you believe this?! Truly disgusting!

House cafeterias change names for 'french fries' and 'french toast'
Move reflects anger over France's stance on Iraq
By Sean Loughlin

CNN Washington Bureau
Tuesday, March 11, 2003 Posted: 3:51 PM EST (2051 GMT)


WASHINGTON (CNN) -- The cafeteria menus in the three House office buildings
changed the name of "french fries" to "freedom fries," in a culinary rebuke
of France stemming from anger over the country's refusal to support the
U.S. position on Iraq. 

Ditto for "french toast," which will be known as "freedom toast." 

The name changes were spearheaded by two Republican lawmakers who held a
news conference Tuesday to make the name changes official on the menus. 

Across the country, some private restaurants have done the same. 

"This action today is a small, but symbolic effort to show the strong
displeasure of many on Capitol Hill with the actions of our so-called ally,
France," said Rep. Bob Ney, R-Ohio, the chairman of the Committee on House
Administration. 

Ney, whose committee has authority over the House cafeterias, directed the
change, after colleague Walter Jones, R-North Carolina, circulated a letter
suggesting such a move. 

"I represent a district with multiple military bases that have deployed
thousands of troops," Jones said in a statement. "As I've watched these men
and women wave good-bye to their loved ones, I am reminded of the deep love
they have for the freedom of this nation and their desire to fight for the
freedom of those who are oppressed overseas," Jones said in a statement.
"Watching France's self -serving politics of passive aggression in this
effort has discouraged me more than I can say." 

The name change was criticized by one young man in a House cafeteria. 

"That's completely ludicrous to me," he said. 

France has pressed the United Nations to give weapons inspectors more time
in Iraq, saying the U.S. and British-led move to war is premature. 

Its stance has angered some U.S. lawmakers. 

Rep. Jim Saxton, R-New Jersey, has introduced legislation in the House that
would block any French company from receiving U.S. government aid or
financing in any reconstruction of Iraq. Another measure discourages
American tourists, businesses and the government from participating in the
2003 Paris Air show. 

But House Majority Leader Tom DeLay, R-Texas, said he didn't think Congress
needed to take any formal steps to signal its disapproval of France. 

"I don't think we have to retaliate against France," he said. "They have
isolated themselves. They have resigned from any responsibility for the war
on terror." 

-- CNN Congressional Correspondent Jonathan Karl contributed to this
report.


I would also like to inform you that turkey is from here forth to be known as "liberty bird." To go with your "freedom fries" of course!

http://www.time.com/...20030307/4.html



_________________
The test of courage comes when we are in the minority; the test of tolerance comes when we are in the majority. Ralph W. Stockman

[ Izmena poruke: sonja na dan 2003-03-12 05:34 ]